Tartsd velünk az irányt!

Pályaorientációs programok az októberi Pályaválasztási Kiállításokon

Budapest, 2015.08.28.


A Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ az ősz során egy nagyszabású pályaválasztási programsorozatot rendezett meg, amelybe a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt munkatársai is bekapcsolódtak. A rendezvénysorozat nyitó állomása a Corvin Plazában megszervezett Pályaválasztási Kiállítás volt (2013. október 3-4.). A rendezvényen közel 60 fővárosi iskola képviselője jelent meg kiállítóként, akik látványos és interaktív módokon mutatták be az elsajátítható szakmákat. A munkaügyi központ tanácsadói tizenhét Pályaorientációs Ponton „Merre Tovább? Melyik úton?” elnevezésű kompetencia kérdőívvel várták a pályaválasztás előtt álló diákokat. A kérdőívhez kapcsolódó tanácsadás során a diákok megismerhették, hogy mely képesség-területen a legkiemelkedőbbek, és ezen képességeket milyen szakmákban lehet  legjobban kamatoztatni. (Bővebb összefoglalót olvashat az alábbi linkre kattintva: http://eletpalya.munka.hu/hirek/hirek-szakmazz)


A PVK-n kívül a diákok a város több pontján ún. „Pályaorientációs Pont road-show”-n vehettek részt, ahol pályaorientációs kérdőívekkel várták őket a tanácsadók. A road show nyolc helyszíne közül kettőn (Csili Művelődési Ház, 2013. október 21-22. és Aranytíz Kultúrház, 2013. október 11.) a kiemelt projekt tanácsadói is részt vettek.


A szülők és az osztályfőnökök részére tartott „Pályaválasztási szakmai tízórai” nevű programon Török Réka szakmai vezető (Aranytíz Kultúrház, október 17.) és Garay Magdolna pályaorientációs szakreferens (Kesztyűgyár Közösségi Ház, október 30.) mutatták be előadásaikban „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projektet, a második akciótervi időszak megkezdése óta elért eredményeket, valamint a Nemzeti Pályaorientációs Portált.


Azokon a budapesti program-helyszíneken, amelyeken a kiemelt projekt szakemberei is részt vettek - a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ szakembereivel közösen - összesen majdnem 800 fő vett részt pályaválasztási tanácsadáson, és közel 1300 kérdőív került kitöltésre.


Pályaorientációs programok az októberi Pályaválasztási KiállításokonA kiemelt projekt munkatársai a fővárosi helyszínek mellett számos vidéki helyszínen is részt vettek az októberi pályaválasztási kiállításokon, egyes helyszíneken önálló, más helyeken az adott munkaügyi központ, illetve kirendeltség szakembereivel közös kiállítóhelyen. A szakmai fórumokon igény esetén előadást is tartottak.


Október 15-én Miskolcon a pályaválasztás elősegítése, a szakképzés és munkaerőpiac közötti összhang jelentőségének bemutatása céljából rendezett konferencián Török Réka szakmai vezető ismertette a kiemelt projekt eredményeit, valamint bemutatta a Nemzeti Pályaorientációs Portált.


Pályaorientációs programok az októberi Pályaválasztási KiállításokonA kiemelt projekt szakemberei október 16-án Fonyódon, 17-én Ráckevén, 18-án Székesfehérváron, 25-én pedig Veszprémben vettek részt a helyi pályaválasztási kiállításokon szakmai programjukkal. A pályaorientációs kérdőíven kívül a vállalkozó szellemű fiatalok különböző játékos feladatokban (Szakma-roulette, Szakma-kerék és Szakma-totó) is kipróbálhatták magukat, amelyek révén bővült pályaismeretük és a Nemzeti Pályaorientációs Portál funkcióit is kipróbálhatták.


A vidéki helyszíneken több mint 300 diák vett részt pályaorientációs tanácsadáson, és - a helyi munkaügyi központok és kirendeltségek szakembereivel közösen - közel 220 kérdőívet töltöttek ki. Segítő együttműködésüket ezúton is nagyon köszönjük!

 


A pályaválasztási kiállítások sorozata folytatódik! A TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt munkatársai novemberben még további hét helyszínen várják pályaorientációs szolgáltatásaikkal az érdeklődő résztvevőket.
 

Vissza a hírekhez