Tartsd velünk az irányt!

Sikeresen lezajlott a SzakMázz! 2013

Budapest, 2015.08.28.

 

A SzakMázz! 2013 elnevezésű pályaválasztási programsorozat keretein belül kétnapos pályaválasztási kiállítást rendezett a Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Központja a Corvin Plaza Bevásárlóközpontban október 3-án és 4-én. A rendezvény célja az volt, hogy segítséget nyújtson a szakma- és iskolaválasztás előtt álló általános- és középiskolás tanulóknak, szüleiknek, valamint a pályakorrekciót tervező felnőttek számára a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, helyes pályadöntés meghozatalában.


A rendezvény sajtótájékoztatóján Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott és Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója beszélt a pályaválasztás és a szakképzés fontosságáról. Gmoser Anikó, a Siemens gyakorlati képzésért felelős vezetője bemutatta az általános iskolásoknak szóló tanműhely látogató programjukat, valamint beszámolt a duális szakképzés általuk bevezetett gyakorlatának sikerességéről.


A rendezvényen közel 60 fővárosi iskola jelent meg kiállítóként. Az iskolák látványos és interaktív módon mutatták be az elsajátítható szakmákat. Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának tanácsadói tizenhét „Pályaorientációs Ponton” kérdőívekkel várták a pályaválasztás előtt álló diákokat. Az érdeklődők a Merre Tovább? Melyik úton? elnevezésű kompetencia kérdőív segítségével megismerhették, hogy mely képesség-területen a legkiemelkedőbbek, és ezen képességeket milyen területeken, szakmákban lehet  kamatoztatni. A rendezvény ideje alatt több mint 600 darab kérdőív került kitöltésre, elősegítve ezzel a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt eszközfejlesztési tevékenységét.


A Nemzeti Munkaügyi Hivatal TÁMOP 2.2.2 – 12 Projekt-végrehajtási Osztályának és Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóságának munkatársai Pályaösvény programmal várták a diákokat. A „Pályaösvény” négy állomásán különböző játékos feladatokban (Szakma-mozi, Szakma-kerék, Szakma-roulette és Totó) próbálhatták ki magukat a vállalkozó szellemű fiatalok. A feladatok célja a diákok pályaismeretének bővítése, a Nemzeti Pályaorientációs Portál funkcióinak megismertetése volt. A standon rendkívül nagy volt az érdeklődés, két nap alatt közel 300 tanuló vett részt a szolgáltatásokban. Legnagyobb sikert a Szakma-totó aratta, ahol az internetre is szükség volt a helyes megoldások megtalálásához. A 7-8. osztályos diákok tanárai és szülei is érdeklődtek a programról, ők elsősorban a Nemzeti Pályaorientációs Portált, a hiányszakmákat és a hozzá tartozó ösztöndíjrendszert szerették volna megismerni.


A Fővárosi Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szakemberei pályaválasztási programsorozat keretében az ősz során további programokkal várják a különböző célcsoportokat. A diákok üzemlátogatásokon és a város több pontján „Pályaorientációs Pont road-show”-n vehetnek részt, ahol pályaorientációs kérdőívekkel várják őket. A szülőknek és az osztályfőnököknek „Pályaválasztási szakmai tízórai”-t tartanak, ahol a pályaválasztáshoz kapcsolódó fontos témák kerülnek bemutatásra.

Vissza a hírekhez