Tartsd velünk az irányt!

Szakma Sztár Fesztivál 2015

Budapest, 2015.08.28.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Az országos döntőre a VIII. Szakma Sztár Fesztiválon 2015. április 27-29. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban került sor, melynek megnyitó ünnepélyén Dr. Parragh László, az MKIK elnöke, valamint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is köszöntötte a résztvevőket.


Az előző évekhez hasonlóan sok ezer diák látogatott el a rendezvényre. A 6-7. osztályos korosztály képviseltette magát a legnagyobb számban, rajtuk kívül a 8-9-10. osztályosok, és a versenyben résztvevő szakmákban tanulók és gyakorló szakemberek is érkeztek nézőként a rendezvényre. A látogatók az egyes szakmák és iskolák standjain belepillanthattak a különböző szakmák gyakorlati rejtelmeibe, és saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket. A látogatók között több olyan diák volt, aki már rendelkezik szakképesítéssel, de újabb szakma megszerzését tervezi, és tájékozódás céljából érkezett a rendezvényre.


A TÁMOP 2.2.2-12/1 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően idén is képviseltette magát a szakmák versenyzőinek seregszemléjén. Munkatársaink kérdőívvel és interaktív játékokkal várták az általános iskolák 6.-8. osztályos tanulóit, ezzel segítve pályaválasztási döntésük előkészítését. A sokszínű szakmai program megvalósítását a Nemzetgazdasági Minisztérium TÁMOP 2.2.1-12/1 „A szakképzés és a felnőttképzés minőségének és tartalmának fejlesztése”, valamint a TÁMOP 2.2.7 B-13/1 „Modellprogram duális rendszerű szakképzési tartalmak pilot jellegű átültetésére” c. kiemelt projektek munkatársai is segítették.


A standon a pályaorientációval kapcsolatos önismeretet és pályaismeretet bővítő játékok iránt nagyfokú érdeklődés mutatkozott. A gyerekek számára összeállított szakmai programunkban interaktív formában szerezhettek új ismereteket az érdeklődők a hiányszakmákról.


A Szakma Moziban a TÁMOP 2.2.2 – 12/1 kiemelt projekt keretein belül elkészült 208 foglalkozás-bemutató film közül nézhettek meg néhányat a diákok. Az egyes filmekhez tartozó kérdések megválaszolása hatékonyan segítette a pályaismeretük gazdagítását. A kérdések a konkrét szakmához tartozó információkra kérdeztek rá, többek között a szükséges kompetenciákra, eszközökre, a legjellemzőbb tevékenységekre.


A pályaismeret bővítését szolgálta kvíz műfaji elemeket tartalmazó Szakmakerék is, ahol a kipörgetett szakma rövid ismertetőjének átolvasása után a diákok különböző kérdésekre válaszoltak.


A sikeres pálya- és iskolaválasztás fontos eleme az, hogy tisztában legyünk saját képességeinkkel. Rendkívül nagy volt az érdeklődés a Kompetencia kérdőív iránt is, amelyből kiderült, hogy mely területeken a legügyesebbek, és ennek alapján milyen foglalkozási területek és szakmák illenek a legjobban hozzájuk. A kérdőívvel kapcsolatos pozitív visszajelzést jelentett a diákokat kísérő pedagógusok érdeklődése, akik számára fontos információt jelentett a projekt keretében fejlesztésre kerülő, a pályaorientációt segítő eszközök, valamint a megújuló Nemzeti Pályaorientációs Portál.


Az érdeklődő diákok a Geochallenge játékon a fesztivál teljes területét bejárták, hogy a kiállítókkal kapcsolatos kérdésekhez a szükséges információkat összegyűjtsék. Továbbá a Tárlatvezetés keretén belül a fiatalok testközelből ismerhették meg a szakmákhoz szükséges kompetenciák fontosságát, és azt, hogyan válhat egy elfoglaltság hivatássá.


A fesztivál nagyszínpadán idén első alkalommal került megrendezésre a Szakma Kvíz Show, a hétfői napon az általános iskola 7-8. osztályos diákjai, a keddi napon pedig középiskolás fiatalok számára. A jelentkezők egy sorsolást követően 4 fős csoportokban állhattak a színpadra, és bizonyíthatták rátermettségüket. A csapatfeladatok során együttműködve kellett elérniük a legmagasabb pontszámot, hogy az ő társaságuk kerülhessen a döntőbe, amelyben már egyénileg kellett megküzdeniük társaikkal. A versenyzők a szakmák világában való jártasság területén mérhették össze a tudásukat. Azonban nem csak a pályaismereté volt a főszerep, a játékokban számított többek között a gyorsaság és a jó emlékezőkészség is.


A rendezvény kiváló lehetőséget adott arra, hogy a tanulók saját tapasztalatot szerezve, izgalmas élményekkel gazdagodva bővítsék ismereteiket, és találkozzanak a különböző szakmák sztárjaival.

Vissza a hírekhez