Tartsd velünk az irányt!

Karriergyár idén is a Hegyalja Fesztiválon!

Budapest, 2015.08.28.

 

 

Az évente mintegy 80 ezer látogatót vonzó, 23 hektáron elterülő Hegyalja Fesztivál idén 14. alkalommal nyitotta meg kapuit Tokaj-Rakamazon. Július 25. és 30. között a fesztiválon mintegy kétezren dolgoztak a résztvevők tartalmas kikapcsolódásáért: a fesztivál hat zenei színpadán fellépő előadók koncertjei mellett összesen 11 programhelyszínen több száz kulturális és civil program is várta a fesztiválozókat.


Mindezek mellett a fesztiválon ismét megnyílt a tavaly nagy sikerrel debütált Hegy’ Karriergyár is, ahol idén már nem csupán bemutatkoztak a régió nagyvállalatai, hanem több Szabolcs-Szatmár Bereg megyében gyártóbázissal rendelkező nagyvállalat itt jelentette be kiemelkedő és újszerű közös foglalkoztatásügyi kezdeményezését. A Hegy’ Karriergyár programhelyszínére idén Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár is ellátogatott.


A magyar kormány kiemelt feladata, hogy piacképes szakmához, illetve a tanulmányok befejezése után munkatapasztalathoz és munkahelyhez segítse a fiatalokat” - jelentette ki Czomba Sándor államtitkár a csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón. A kormány célkitűzése, hogy az eddig meghozott
intézkedésekkel, valamint a szakképzési, a felnőttképzési és felsőoktatási rendszer átalakításával a fiataloknak hosszabb távon reális esélyük legyen a stabil elhelyezkedésre. (A www.kormany.hu beszámolója alapján.)

 

 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakemberei idén is változatos programokkal készültek. A TÁMOP-2.2.2-12/1 „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt munkatársai önéletrajz tanácsadással, próbainterjúval, felsőoktatási kvízzel, Érdeklődési Irányok Kérdőív kitöltésével, óriás szakma-társasjátékkal, és szakma-szerencsekerékkel várták a fesztiválozókat. Ez utóbbi segítségével a duális szakképzést népszerűsítették a fesztiválozók körében, annak érdekében, hogy minél több fiatal tanuljon szakmát, és gyakorlati idejét tanulószerződés keretében már valós cégeknél, vállalkozásoknál töltse el. A szórakoztató, egyben informatív programok segítségével a fiatalok hosszútávon hasznosítható életpálya-építési ismereteket is szerezhettek.A TÁMOP-2.4.8-12/1 „A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése” című kiemelt projekt is részt vett a 2013-as Hegyalja Fesztiválon azzal a céllal, hogy a fiatal munkavállalók kötetlenebb, nem munkahelyi környezetben, játékos formában alkossanak képet a biztonságos és egészségre nem veszélyes munkahelyek, illetve a jogszerű foglalkoztatás fontosságáról. A munkavédelem és a munkaügy szakterületek tartalmát, céljait interaktív programokon keresztül, például munkaügyi activity-vel, védőfelszereléssel biztosított falmászással és a módosult tudatállapot veszélyeit modellező szemüveg segítségével ismertették meg a fesztiválra látogató fiatalokkal.


A Szakmai programot kerekasztal-beszélgetések és előadások is színesítették. Pénteken Garay Magdolna előadása hangzott el a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt és a Nemzeti Pályaorientációs Portál bemutatásáról. Szintén pénteken a TÁMOP-2.4.8-12/1 kiemelt projekt részéről „Hogyan érdemes, hogyan veszélyes?” címmel dr. Járai József Krisztián, Nesztinger Péter és Gedeon András tartott kerekasztal-beszélgetést a diákmunka szabályairól és kockázatairól.


A Karriergyár program idén is nagy sikernek örvendett, a négy nap során közel 800 fiatal látogatott el szakmai tanácsokért, információkért, és a pályaismeret bővítésére szolgáló szórakoztató feladatokért a helyszínre. A résztvevők pozitív visszajelzései szerint a Karriergyár egyedülálló, új kezdeményezésként célcsoportra szabottan fesztivál-közegben, oldott légkörben tud támogatást nyújtani a pályakezdő, álláskereső fiataloknak életpályájukkal kapcsolatos céljaik megvalósulásához.

Vissza a hírekhez