Tartsd velünk az irányt!

Rendezvények

Budapest, 2015.08.19.

Rendezvények

 

A középiskola befejezését követően két úton is elindulhatsz: tovább folytathatod tanulmányaidat, vagy elhelyezkedhetsz a munkaerő-piacon. Akár egyik, akár a másik utat választod, megfelelő döntést akkor tudsz hozni, ha rendelkezel az ehhez szükséges ismeretekkel. Ilyen ismeret többek között az önismeret, a pályaismeret, a munkaerő-piaci ismeret, vagy az álláskeresési ismeret, amelyek mindegyikéről további információkat kaphatsz az NPP oldalát böngészve.

 

Nézzük végig, hogyan tudod az ismereteidet különböző rendezvények segítségével bővíteni! Ahhoz, hogy meg tudd tervezni a továbbtanuláshoz vagy az álláskereséshez szükséges lépéseket, érdemes részt venni a kapcsolódó rendezvényeken, hiszen ezeken az adott témához kapcsolódóan kaphatsz széleskörű információt, ezáltal könnyebb lesz meghoznod a pályaválasztási vagy elhelyezkedési döntésedet. Az alábbiakban a különféle rendezvényekről, eseményekről olvashatod összefoglalónkat, amellyel igyekszünk segítséget nyújtani neked.

 

Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás

 

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. szervezésében már 14 éves hagyományra tekint vissza a nemzetközi oktatási szakkiállítás megszervezése. A több napos rendezvény jellemzően a Papp László Budapest Sportarénában kerül megrendezésre, ahová az érdeklődők számára ingyenes a belépés. Szinte valamennyi hazai felsőoktatási intézmény képviselteti magát, így egy helyen tudod végig látogatni az intézmények standját. A kiállítóktól megtudhatod a legfontosabb információkat a képzési lehetőségekről, a különböző szakokról, a felvételi esélyekről, de érdeklődhetsz a szociális juttatásokról, vagy a kollégiumi elhelyezésről is. A standokon ott vannak az intézmény jelenlegi hallgatói is, tőlük is informálódhatsz az egyetemi életről, a szabadidős tevékenységekről.

 

A kiállításon a felsőoktatási intézményeken túl jelen vannak szakképző intézmények, külföldi egyetemek, nyelviskolák, de tankönyvkiadók és taneszköz gyártók is, melynek köszönhetően betekintést nyerhetsz a szakma újdonságaiba, a legújabb oktatási módszerekbe. A standok felkeresésén kívül számtalan szakmai program és előadás is rendelkezésre áll, amelyeken keresztül tájékozódhatsz például a felsőoktatási rendszerről, a felvételi eljárásról, külföldi tanulmányi és ösztöndíj lehetőségekről, nyelvvizsgákról, stb..

 

Nyílt napok

                                                                                                              

Az egyetemek, főiskolák évente tartanak az érdeklődők számára nyílt napokat, ahol lehetőséged nyílik belelátni az intézmények életébe, találkozni az ott tanuló hallgatókkal, megismerni az oktatási programjukat és a különböző karokon zajló oktatás főbb jellemzőit. Azzal, hogy megismered a különböző szakokat, könnyebben tudod majd eldönteni, melyik felel meg leginkább az érdeklődésednek, az elvárásaidnak. Részt vehetsz előadásokon, kari tájékoztatókon, ahol az elérhető szakok ismertetésén túl, sok információt gyűjthetsz a jelentkezés feltételeiről, a felvételi sajátosságairól, a szak munkaerő-piaci helyzetéről, az adott szakra épülő további képzési lehetőségekről. Az elhangzottakon kívül érdemes a prospektusokat összegyűjteni, amiket később áttanulmányozol, hogy újra át tudd gondolni a sok új információt.

 

A nyílt napokon szerzett tapasztalatok, személyes benyomások segítséget nyújthatnak a jelentkezés előtt a döntésed meghozatalában, a felvételi rangsorod összeállításában. A felvi.hu nyíltnap kereső alkalmazásán figyelemmel követheted, hogy mikor melyik intézményben kerül megrendezésre nyíltnap. Érdemes a számodra vonzó szakot indító egyetemek, főiskolák weboldalát is figyelemmel kísérned, ahol részletes információt kaphatsz a nyílt napon elérhető előadásokról, tájékoztatókról, a különböző szakokon rendelkezésre álló programokról.

 

Pályaválasztási kiállítások, börzék

 

Ha az érettségi után inkább a szakmatanulás iránt érdeklődsz, érdemes felkeresned a jellemzően október-november hónapokban megrendezésre kerülő pályaválasztási kiállításokat, börzéket. Sok településen szerveznek ilyen rendezvényeket középiskolákban, művelődési házakban, amelyeknek a célja, hogy az érdeklődők megismerjék a környezetükben elérhető iskolákat és szakképzési lehetőségeket. Ezeken a kiállításokon, börzéken információt kaphatsz a különböző szakmákról, foglalkozásokról. A kiállítás helyszínén megismerheted a szakmák jellegzetességeit, a szakma gyakorlása során használatos gépeket, berendezéseket, eszközöket. Tájékozódhatsz a képzéshez kapcsolódó gyakorlati lehetőségekről, feltétekről.

 

A kormányhivatalok munkaügyi központjai szintén minden megyében rendeznek évente pályaválasztási kiállításokat. Ezek megyénként eltérőek lehetnek, valahol egy nagyszabású többnapos rendezvény keretében valósul meg, más megyékben viszont több helyszínen és több alkalommal települnek ki, kisebb rendezvények lebonyolítása céljából. A pályaválasztási kiállítások helyszíneiről és időpontjairól ide kattintva informálódhatsz de érdemes rákérdezni a tanáraidnál, vagy figyelemmel kísérni az iskolák és a helyi művelődési központok honlapjait.

 

 

Üzemlátogatások

 

A pályaválasztási rendezvényekhez gyakran kapcsolódnak üzemlátogatási lehetőségek is, amelyek jó alkalmat biztosítanak arra, hogy betekintést nyerj egy-egy szakma valós hátterébe a munkavégzés helyszínén. Ezeken a szervezett üzemlátogatásokon megismerheted a kiválasztott szakma jellegzetességeit és munkakörülményeit, megtudhatod, hogy a szakma elsajátításához és gyakorlásához milyen készségek szükségesek, és milyen feladatokat, tevékenységeket végeznek a szakemberek a napi munkavégzésük során. A látogatás során saját benyomást szerzel a kiválasztott szakmáról, ami megkönnyíti a pályaválasztási döntésedet.

 

Ha szeretnél részt venni üzemlátogatáson, tájékozódj a pályaválasztási rendezvényekhez kapcsolódó lehetőségekről, vagy fordulj segítségért tanáraidhoz.

 

Állásbörzék

 

Ha úgy döntesz, hogy az iskolapadból kikerülve a munka világa felé szeretnéd venni az irányt, segítséget kaphatsz ebben az állásbörzék felkeresésével. Ezek a rendezvények akkor is hasznosak, ha pontosan tudod, mivel szeretnél foglalkozni, de akkor is, ha még nincs, vagy nem konkrét az elképzelésed arról, hogy mit keresel. A nagyobb állásbörzéken megjelenő cégek kínálatában jó eséllyel találsz az érdeklődésednek megfelelő álláslehetőséget, de az még ennél is fontosabb, hogy néhány óra alatt felmérheted, milyen lehetőségeket tartogat számodra a munkaerőpiac.

 

Az állásbörzék nagy előnye, hogy ezeken a rendezvényeken találkozni tudsz a hirdető cégek munkatársaival, ezáltal a személyes benyomás kialakításán túl lehetőséged van feltenni a kérdéseidet is. Az állásbörzéken a cégek képviselői számára élesben tudod bizonyítani a szakmai felkészültségedet, érdeklődésedet. Ez a személyes találkozás a benyújtott önéletrajz további sorsa szempontjából is mérvadó lehet, mert amikor döntésre kerül a sor a pályázók között, a te önéletrajzodhoz már személyes benyomás, többlettartalom is kapcsolódni fog. 

 

Ha szeretnél részt venni állásbörzéken, böngészd a felvi.hu állásbörze kereső oldalát, felsőoktatási intézmények honlapjait, vagy a Munkaügyi Központok weboldalát.

 

Karriernapok

 

A karriernapok hasonlítanak az állásbörzékre, sokszor a börzék kulisszáin belül rendezik őket, de önálló rendezvényként is szervezhetőek. A karriernapok célja, hogy segítséget nyújtsanak a látogatóknak az álláskeresésben és a karrierépítésben. Érdemes felkeresni a karriernapokat mindazoknak, akik munkát keresnek, vagy szívesen tájékozódnának elhelyezkedési lehetőségeikről. De akkor is érdemes ellátogatnod az ilyen rendezvényekre, ha szeretnéd felkészülten építeni a karriered és szívesen hallgatnád meg toborzási specialisták, pszichológusok, tanárok előadásait ebben a témában. Ezeken a rendezvényeken különböző előadások keretében tájékozódhatsz például a külföldi munkavállalásról, a karrierépítésről, munkajogi kérdésekről.

 

A karriernapon részt vehetsz ún. meetupokon is, olyan kis csoportos beszélgetéseken, amelyeket az adott témában jártas moderátor koordinál. A találkozás célja, hogy az adott téma iránt érdeklődők megoszthassák egymással tapasztalataikat és közösen találjanak megoldásokat a felmerülő problémákra. Lehetőség van karrier tanácsadást is igénybe venni, ahol segítséget kaphatsz például a korszerű önéletrajz vagy motivációs levél megírásához, az egyéni karriered megtervezéséhez, vagy kipróbálhatod magad egy próbainterjún akár idegen nyelven is.

 

Mivel a karriernapok sokszor kapcsolódnak az állásbörzékhez, ezekről a rendezvényekről is a felvi.hu állásbörze kereső oldalán vagy a felsőoktatási intézmények holnapján informálódhatsz.

 

Úgy vélem, ha végig olvastad a cikket, esetleg böngészted az ajánlott honlapokat, vagy elmélyedtél egy-egy rendezvény alaposabb áttekintésében, máris ízelítőt kaptál a rendelkezésre álló számos lehetőség kínálatából. Bízom benne, hogy sikerült kedvet csinálnunk ahhoz, hogy élj a lehetőségekkel és keresd fel azokat a rendezvényeket, amelyek a te karrierdöntésedet leginkább elősegíthetik, hogy ez által még tájékozottabban és felkészültebben indulj el a továbbtanulás vagy az álláskeresés útján.

 

 

A témához kapcsolódóan, a további tájékozódásodat segítő honlapok:

www.eduline.hu

www.felvi.hu

www.educatio.hu

www.munka.hu

Vissza a hírekhez