Tartsd velünk az irányt!

Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó 2014/2015

Budapest, 2014.08.28.

2014. augusztus 28-án a Nemzetgazdasági Minisztérium megbízásából a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatósága szervezte meg a 2014/2015. tanév Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó konferenciáját a Miskolci Egyetemen, ahol a TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú „A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése” című kiemelt projekt munkatársai több mint 500 fő részére nyújtottak tájékoztatást a projekt keretén belül megvalósuló fejlesztésekről.

A tanévnyitón részt vevő középiskolai vezetők, a Klebersberg Intézményfenntartó Központ munkatársai, valamint a felnőttképzési területről érkező szakemberek információt kaptak a kiemelt projekt céljairól, szakmai programjáról, valamint a projekt keretén belül megvalósuló Pályaorientációs konzulens és Nemzeti Pályaorientációs Portál felhasználó képzésről, melynek kiemelt célcsoportját alkotják az oktatási területen dolgozó szakemberek.

A tanévnyitót – Dr. Kriza Ákos Miskolc város polgármesteri köszöntője után – Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg.

A rektori köszöntő után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadásában a szakképzés megújulásának és koncentrált fejlesztésének fontosságát emelte ki. Dr. Czomba Sándor munkaerő-piaci és képzési államtitkár a szakképzés és felnőttképzés aktualitásáról, majd Prof. Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a felsőoktatás aktuális kérdéseiről tartott előadást.

A délelőtti plenáris ülésen Dr. Parragh László az MKIK elnöke a duális szakképzés helyzetét, Dr. Odrobina László a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője pedig a szakképzés és felnőttképzés rendszerszerű változásait ismertette.

Palotás József főigazgató-helyettes, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság vezetője a 2014/2015. tanév aktualitásairól, a komplex vizsgarendszer bevezetésének tapasztalatairól számolt be. Ezt követően a délelőtti plenáris ülés zárásaként Uwe Mang gazdasági igazgató a Bosch Kft. szerepéről beszélt a duális képzésben.

Az ebéd utáni szekcióüléseken az OKJ és szakmastruktúra, a felnőttképzés engedélyezési és ellenőrzési tapasztalatai, a tanügyigazgatás aktualitásai, valamint a tanulószerződések és a gyakorlati képzés tapasztalatai és jó gyakorlatainak megbeszélése került terítékre.

A sikeres tanévnyitó gyárlátogatással zárult, ahol az előzetesen jelentkezett résztvevők a Bosch Kft.-nél tettek látogatást.

A 2014/15. tanév Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitóján elhangzott előadások anyagai és további információk megtekinthetők a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság honlapján.

Vissza a hírekhez