Tartsd velünk az irányt!

Higiénia ellenőr

Foglalkozás rövid bemutatása

A higiénia ellenőr legfontosabb feladata az egészségügyi követelmények betartásának ellenőrzése, az egészségre káros hatások elkerülése és a fertőzőbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében. Munkájával biztosítja, hogy a közintézményekben – például kórházakban –, élelmiszer előállítással, feldolgozással és forgalmazással foglalkozó üzemekben, kereskedelmi egységekben – például élelmiszer boltokban, éttermekben – a higiéniás előírásokat betartsák. Munkája során helyszíni ellenőrzést tart, mintákat gyűjt, azok helyszíni és laboratóriumi elemzését végzi, majd a vizsgálati eredményeket értékeli. Az eredmények alapján jóváhagyja az adott egység további működését, vagy elmarasztalásként bírságot szab ki, esetleg a hely bezárására ad ki utasítást.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… kiemelkedően fontos számodra a tisztaság, az igényes környezet, ha szeretsz másoknak segíteni, és szívesen vállalsz felelősséget tetteidért, döntéseidért, hiszen e munka mentén mások egészsége múlhat azon, hogy mennyire figyelmesen, körültekintően végzel el egy helyszíni ellenőrzést. Ezért a felelősségtudat mellett fontos, hogy ne okozzon gondot a hosszú időn keresztül tartó folyamatos összpontosítás, és szívesen láss el pontos munkavégzést igénylő feladatokat, mert a vizsgálatokhoz sokféle szabályt kell majd betartanod és betartatnod. Mivel az ellenőrzések során rendszeresen kapcsolatban leszel ügyfelekkel – pl. a cukrászda, rendelőintézet, iskola büféjének üzemeltetőjével –, fontos, hogy könnyen szót érts az emberekkel, és a konfliktuskezelés se okozzon gondot egy-egy nézeteltérés során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejezését követően le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szakon (BSc) kell szakképzettséget szerezned.