Tartsd velünk az irányt!

Zenei előadóművész

Foglalkozás rövid bemutatása

A zenei előadóművész a zene élvezetének élményét adja a közönségnek akár hangszer, akár énekhang által. Sokféle stílusban alkothat, a komolyzenétől a rock-and-roll-ig, zenét létrehozva valamilyen hangszerrel, együttessel vagy akár saját énekhangjával szórakoztatva a közönséget. Sokszor saját dalait, kompozícióit adja elő, de átírhat, áthangszerelhet más zeneműveket, vagy előadhatja más zeneszerzők darabjait is. Koncertjei lehetnek élő előadások, fellépések, de lemezstúdiókban felvételeket is készíthet. A művész felléphet szólistaként, vagy egy másik művész kísérőjeként, lehet szólamvezető, vagy akár egy együttes, csoport, kórus vagy zenei társulat tagja. Az előadóművészek tevékenységüket legtöbbször szellemi szabadfoglalkozásúként végzik, de lehetnek egy önálló társulat, színház vagy művészeket menedzselő iroda tagjai, alkalmazottjai is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…különösen erős zenei kreativitással rendelkezel azon túl, hogy kiváló a hallásod és a hangod/adott hangszeren való játékod. Fontos, hogy kitartóan és figyelmesen tudj elvégezni feladatokat, jó legyen az emlékezeted, hiszen egy-egy zenei mű elsajátítása sok gyakorlást követel majd meg tőled. Jó, ha könnyen tudsz másokkal együttműködni, szót értesz velük, mert a munka során sok más szakemberrel kell majd közösen tevékenykedned, csapatként együtt dolgoznod. Jól fogod magad érezni a munka során, hafontos számodra, hogy munkád során megmutathasd saját személyiségedet, és élvezed, ha mások számára hasznos, fontos munkát végezhetsz.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz az előadóművész alapképzési szakra, az általad kiválasztott szakirányra, egy felsőfokú oktatási intézménybe.