Tartsd velünk az irányt!

Állatkerti állatgondozó

Foglalkozás rövid bemutatása

Az állatkerti állatgondozó őzekkel, vaddisznókkal, medvékkel, majmokkal, kígyókkal, tigrisekkel, leopárdokkal vagy akár elefántokkal és más vadállatokkal foglalkozik nap, mint nap. Ő gondoskodik az állatkertben tartott állatok etetéséről, a szükséges kezelésekről, ápolásról és az állatok környezetének takarításáról, rendezéséről. Gyakran az állatok betanítását is ő végzi, vagy közreműködik ebben. Ha állatorvosi beavatkozásra van szükség, akkor ahhoz segítséget nyújt. Az állatkerti gondozó jellemzően egy, vagy néhány hasonló fajta állat kezeléséért felelős, és munkáját egy magasan képzett szakember irányítása mellett végzi egyedül vagy más állatgondozókkal együtt.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted az állatokat, szívesen tartózkodsz egy állatkertben, valamint kitartó vagy, erős, és tudsz egyedül dolgozni. Fontos, hogy felelősségteljesen végezd el feladataidat, hiszen munkád fontos lesz az állatok egészségének megőrzéséhez. Jól fogod magad érezni e munkakörben, ha fontos számodra, hogy a munkádnak látható eredménye legyen – pl. a rád bízott állatok jól fejlődjenek és egészségesek legyenek. Emellett jó, ha szereted, ha mindig pontosan tudod, mik a teendőid, egy nap milyen feladatokat kell elvégezned.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola befejezése után le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd a Hobbiállat-tenyésztő és -forgalmazó szakképesítést kell megszerezned tanfolyami keretek között. 

Rokonfoglalkozások