Tartsd velünk az irányt!

Vízműgépkezelő

Foglalkozás rövid bemutatása

A vízműgépkezelő munkája a társadalom tiszta ivóvízzel való ellátásában létfontosságú. Ő működteti, tartja karban a vízműveket, fürdőüzemi gépeket és a szennyvízelvezetésre és szennyvíztisztításra szolgáló gépeket, valamint össze is hangolja ezek működését. Karbantartási feladatait hatalmas felelősséggel kell végeznie, hiszen ezeknek a gépeknek a nap 24 órájában működniük kell.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel egy város, település vízellátása, valamint van műszaki érzéked, és szívesen részt vennél ezek telepítési, javítási, karbantartási munkálataiban. Jó, ha szereted az olyan feladatokat, amelyek során lehetőséged van megérteni bizonyos gépek és berendezések működését, valamint ha örömmel szereled meg ezeket, szerszámok és eszközök segítségével. Előnyös, ha kedveled a jól szervezett munkát, amelynek során jól bevált, logikus megoldásokkal dolgozhatsz. Hasznos lehet továbbá, ha a gyakorlati megoldások embere vagy, és ha szereted, hogy munkádnak hamar látható eredménye van – például egy eldugult csatorna ismét üzemel majd. Fontos továbbá, hogy képes legyél önállóan dolgozni, mert gyakran neked kell majd a fontos döntéseket meghozni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskola 8 osztályát, majd a Víz- és csatornamű-kezelő szakképzésre kell jelentkezned egy környezetvédelem-vízgazdálkodás ágazati szakiskolába.