Tartsd velünk az irányt!

Villamosmérnök (energetikai mérnök)

Foglalkozás rövid bemutatása

A villamosmérnök feladata az energiaellátás biztosítása. Tevékenységére szükség van az ipari és mezőgazdasági üzemek, az intézmények, a települések és a lakosság számára elengedhetetlen energiaellátás megtervezése, előállítása, továbbítása, elosztása és felhasználása során. Célja az energia biztonságos, gazdaságos és környezetkímélő előállítása, hasznosítása. Dolgozhat energetikai vállalatoknál, mezőgazdasági, ipari vállalatok energetikai részlegén, kutató, fejlesztő, tanácsadó vállalatoknál, vagy akár az energetikai iparágat ellenőrző hivataloknál.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a fizikai, azon belül az elektromosságtan, az energetika. Jó, ha szeretsz és kiválóan tudsz számítógéppel dolgozni, különböző speciális szoftvereket is használva, hiszen eltérő áramköröket kell majd például megtervezned, kialakítanod. Ehhez az is fontos, hogy tudj logikusan gondolkodni, mert az elektromosságtan ezt megköveteli. Gyakran önállóan fogsz dolgozni, így jó, ha tudsz egyedül döntéseket hozni, például arról, hogy adott falban egyen- vagy váltóáram fusson. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen foglalkozol gyakorlati problémák megoldásával, ezekben szívesen mélyedsz el és szereted a pontos, aprólékos megoldást igénylő feladatokat, mert nagy odafigyelésre lesz szükséged mind a tervezés, mind a megvalósítás során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz az energetikai mérnök alapképzésre egy műszaki felsőoktatási intézménybe.