Tartsd velünk az irányt!

Gazdasági szervezet vezetője

Mit kell tudni a gazdasági szervezet vezetőjéről?

A gazdasági szervezet vezetője munkája során megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi az általa vezetett szervezet tevékenységét. Mivel gazdasági szervezet élén áll, elengedhetetlen, hogy munkájának célja a nyereség maximalizálása legyen, és munkatársai tevékenységét is ebbe az irányba terelje. A vállalkozás nagyságától függően tevékenységi köre nagyon változó lehet: kisebb szervezet esetén ő felel a pénzügyekért, az ügyfelekkel való kapcsolattartásért, a munkatársak bérezéséért stb., míg nagyobb vállalat esetén erre külön beosztottjai vannak. A szakember a gazdálkodó szervezet cégformájának megfelelően egyeztet a tulajdonossal, vagy az irányítást felügyelő szervekkel. Ez lehet többek között igazgatótanács, közgyűlés, taggyűlés és az ott elfogadott céloknak, irányelveknek megfelelően végzi munkáját.

 

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel az üzleti világ, egy vállalkozás nyereséges működtetése, amelyekhez döntéseket kell majd hoznod a célokról és embereket kell majd e célok megvalósítása irányába kell majd motiválnod. E munkakörben elengedhetetlen lesz, hogy vállalkozói kompetenciával rendelkezz, hiszen a nyereségesség növelése lesz az elvárás veled szemben, akár a tulajdonosoktól, ha alkalmazottként dolgozol, vagy önmagaddal szemben, ha saját vállalkozásodat vezeted. Önállóan fogsz stratégiai, pénzügyi döntéseket meghozni, legyen szó beruházásról vagy emberek jutalmazásáról, így a felelősségteljes gondolkodás, viselkedés nagyon fontos lesz e pályán. A vezetői csapat sikeres irányításához hasznát veszed majd a jó kommunikációs, illetve konfliktuskezelési képességednek is.

 

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy – közgazdasági – szakközépiskolában kell megszerezned az érettségit. Ezt követően jelentkezhetsz a műszaki menedzser alapképzési szakra (BSc) egy felsőoktatási intézménybe.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Megvalósító

Gazdasági szervezet vezetőjeként fontos lesz, hogy szeresd a kihívásokat, a változatosságot, valamint örömmel vállald a kezdeményező, irányító szerepet, hiszen te fogod a vállalkozásban dolgozó embereket a cél – nyereségesség – elérésében támogatni. Jó, ha elsősorban a feladatok nagyobb összefüggéseinek kézbentartását tartod fontosnak, mert te a stratégiaalkotásért és annak megvalósulásáért, a nagyobb pénzügyi döntésekért leszel felelős, nem a mindennapi tennivalókért. Mivel a tulajdonosi elvárásoknak kell majd megfelelned, például abban a tekintetben, hogy mennyi legyen a profit az adott évben, jó, ha tudsz mások által meghatározott keretek között dolgozni, adott felelősségi- és hatáskör mentén tevékenykedni.

Gazdasági szervezet vezetőjeként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Gazdasági szervezet vezetőjeként akkor leszel sikeres, ha évről évre nyereségesen, sőt, egyre növekvő profittal tudod majd működtetni a vállalkozást. Ennek elérésében az alábbi készségeid, képességeid lesznek majd segítségedre:

 • Felelősségtudat, mivel döntéseidnek anyagi következményei lesznek, úgy a tulajdonosokra, mint az alkalmazottakra vonatkozóan.
 • Vállalkozói kompetencia, amely a gazdasági szervezet nyereségességének elérésében fog téged támogatni.
 • Csapatmunka, hiszen munkád során egy csapatot fogsz képviselni, közösen kell majd a sikerekért és az eseteleges kudarcokért felelősséget vállalnotok.
 • Kommunikációs képesség, mert munkádnak nagy részét az üzletmenetet támogató egyeztetések teszik majd ki, többek között tulajdonosokkal, beosztottakkal, ügyfelekkel;
 • Önállóság, mivel a stratégiai döntésekben neked kell majd dönteni.
 • Konfliktuskezelés, stressztűrés, hogy a munkával járó nehezebb helyzetekben olyan megoldást találj majd, amely hosszú távon pozitív eredményt hoz a vállalatnak, illetve a vezetői munkakörből adódó szellemi és érzelmi nehézségeket is fel tudd majd oldani.
 • Tanulás, hiszen folyamatosan nyomon kell majd követned a piaci környezet változásait, és azokhoz kell alakítanod majd a gazdasági szervezet mindennapi működését, valamint elengedhetetlen lesz, hogy hibáidból is gyorsan tudj majd tanulni.

Az idegen nyelvi kommunikáció azokban a helyzetekben válik a gazdasági szervezet vezetőjének előnyére, ha multinacionális vállalatnál dolgozik, vagy külföldi beszállítókkal, illetve vevőkkel tárgyal.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gazdasági szervezet vezetője munkájának jelentős részét az egyeztetések, tárgyalások teszik ki. Az egészségügyi elvárások az alábbiak:

 • ép hallás és tiszta beszéd – a munkatársakkal és a partnerekkel történő gördülékeny egyeztetések érdekében;
 • erős idegrendszer – hogy az egyeztetések során, nagyobb döntések meghozatalakor is jól tud kezelni a rád nehezedő lelki, fizikai megterhelést.

A munkakör átszervezésével mozgás-, látás és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok elvégzése.

Mi jellemző a gazdasági szervezet vezetőjének munkájára?
Globális gondolkodásmód (90%)
(90 - 10)
Aprólékos megoldások (10%)
Változatos (90%)
(90 - 10)
Monoton (10%)
Végrehajtó (10%)
(10 - 90)
Irányító (90%)

Mit csinál a gazdasági szervezet vezetője?

A gazdasági szervezet vezetője az általa koordinált szervezet gazdaságos üzemeltetéséért felelős, mint elsőszámú irányító. Így feladata meghatározni és alakítani az általa vezetett szervezet üzletpolitikáját, stratégiáját. Tevékenysége során többek között az alábbi feladatokat végzi:

 • Meghatározza a stratégiát. A megvalósításhoz szükséges lépéseket, figyelembe véve a tulajdonosi és vezetői érdekeket, valamint a környezeti feltételeket, meghatározza rövid, közép és hosszútávon egyaránt. Munkájával ennek eléréséért dolgozik. Amennyiben változik például a piaci környezet – például új versenytárs jelenik meg, vagy új jogi szabályozás lép érvénybe –, úgy a jövőképet és/vagy a stratégiát annak megfelelően módosítja. Természetesen e módosítást el kell fogadtatnia a gazdasági szervezet tulajdonosi körével.
 • Kialakítja a szervezetet. A tevékenységeknek és a szervezet nagyságának megfelelő szervezeti struktúrát alakít ki. Meghatározza a célok eléréséhez szükséges munkaköröket, amelyekhez felelősségi- és hatásköröket rendel.
 • Biztosítja a szabályos üzletmenetnek megfelelő napi működés kereteit. Munkájának nagy része, hogy – a gazdasági szervezet méretétől függően – egyeztet munkatársaival, ellenőrzi munkájukat, segítséget nyújt egy-egy nehézség során. Ha kisebb szervezetről van szó, ő alakítja ki és tartja a kapcsolatot az ügyfelekkel is.
 • Megteremti a gazdaságos üzemeléshez szükséges forrásokat. Gondoskodik a gazdasági szervezet céljainak és programjainak megvalósításához szükséges technikai, emberi és pénzügyi forrásokról. Ő hozza meg a lényeges pénzügyi döntéseket, legyen szó beruházásról, emberek felvételéről, elbocsátásáról, bónuszról, vagy akár egy-egy marketingkampányról.
 • Kialakítja az elszámolás rendszerét. Gondoskodik a gazdasági szervezet szabályszerű könyvviteléről. Ehhez egyeztet könyvelőjével vagy a számviteli osztály dolgozóival. Az éves eredményeket – nyereség vagy esetleges veszteség – bemutatja a szervezet tulajdonosi körének.
 • Képviseli a szervezetet. A hatóságoknál, a beszállítóknál és a vevői körnél a cég érdekeiben jár el, annak a szabályszerű működés keretei között történő nyereség-maximalizálását szem előtt tartva.
 • Gyakorolja a munkáltatói jogokat. A munkatársak felvételéről, illetve elbocsátásáról, teljesítményük értékeléséről, javadalmazásukról, illetve képzésükről hoz döntéseket.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A gazdasági szervezet vezetője munkája során elsősorban a kapcsolattartáshoz, illetve a szabályos üzletmenet betartásához szükséges eszközöket alkalmazza, többek között:

 • számítógép megfelelő szoftverrel és internetkapcsolattal, adatbázisokkal;
 • telefon, mobiltelefon;
 • irodai eszközök, például papír, toll, fénymásoló, nyomtató, szkenner, számológép, iratmegsemmisítő gép;
 • prezentációs eszközök, pl. vetítővászon, projektor, laptop, televízió készülék.
 • aktuális szakmai rendeletek, törvények – elektronikus és papír alapon.

 

Kivel találkozik munkája során?

A gazdasági szervezet vezetője munkája során vezetőtársaival, közvetlen munkatársaival áll folyamatos kapcsolatban. Ezen túlmenően egyeztethet még:

 • munkavállalókkal;
 • tulajdonosokkal;
 • megrendelőkkel;
 • beszállítókkal;
 • hatóságok munkatársaival.

Hol végzi a munkáját?

A gazdasági szervezet vezetője munkáját, megbeszéléseit, konzultációit irodahelységben végzi, ahol számítógépet használ. A gazdasági szervezet tevékenységi körétől függően munkája sok utazással is járhat: megfordul más irodákban, a gyártás területén, ügyfeleknél, hatóságoknál, konferenciákon, továbbképzéseken stb. Idejének jelentős részét zárt térben tölti.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A gazdasági szervezet vezetője munkáját normál munkarendben végzi, jellemzően heti öt napban, napi 8 órában. Ha az egyeztetések, tárgyalások úgy kívánják, akkor munkája a késő esti órákban, vagy hétvégén is szükséges lehet. A túlóra esélyét a munka nagy mennyisége növeli egy-egy időszakban, például az éves tervezés készítésekor.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A gazdasági szervezet vezetője munkája során a következő ártalmak, veszélyek érhetik:

 • látáskárosodást, fejfájást okozhat a monitor előtt végzett munka;
 • mozgásszervi panaszokat okozhat a tartós ülőmunka;
 • az emberekkel történő személyes találkozás miatt fokozottan ki vannak téve – vírusos, bakteriális – fertőzésveszélynek.

Ennek következtében a munka során fokozottan ügyelnie kell, hogy rendszeresen tartson kisebb szüneteket, végezzen kisebb mozgással járó tevékenységeket. Mivel szinte folyamatos a számítógépes munkavégzés, a szem pihentetésére is fokozott figyelmet kell fordítania.

A gazdasági szervezet vezetője szellemi munkát végez. A huzamosabb ideig tartó ülés következtében mozgásszervi panaszok – nyak-, hát-, derékfájás, ízületi problémák ­– előfordulhatnak. A számítógép folyamatos használata a látás funkciók mellett a kéz és az ujjak használatát igényli. Pszichikai nehézséget elsősorban a munkával járó fokozott lelki megterhelés, stressz jelenthet, amelynek okai például:

 • a gyorsan változó piaci körülményekhez való alkalmazkodás kényszere;
 • a törvényi szabályozás változásának követése a cég működésében;
 • szoros határidők, esetleges túlóra;
 • üzleti partnerekkel, tulajdonosokkal, ügyfelekkel történő tárgyalások;
 • anyagi felelősség;
 • mindezen döntések mögötti felelősségvállalás.

Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a pihenésre, szellemi feltöltődésre, testmozgásra, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek negatív hatásai.

 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Műszaki menedzser
Felsőoktatási szak neve: Műszaki menedzser alapképzési szak (BSc)

A munkakör betöltéséhez jellemzően a műszaki menedzser alapszakos képzés (BSc) elvégzése szükséges. Ahhoz, hogy ezt a képzést elkezd, az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy – közgazdasági – szakközépiskolában kell megszerezned az érettségit. Ezt követően kezdheted el a műszaki menedzser alapképzési szakot egy felsőoktatási intézményben, amelynek elvégzése 7 félévet vesz igénybe.

Ahhoz, hogy a gazdasági szervezet vezetője jó szakemberként dolgozhasson, megfelelő alapot biztosít az alábbi tantárgyakban való jártasság:

 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – hiszen nyereségesen kell, hogy működtessen egy vállalkozást, megadott környezeti feltételek között;
 • kommunikáció - magyar nyelv és irodalom – amely a tárgyalásokon segíti őt érvényesülni;
 • matematika – a gazdasági számítások áttekintéséhez;
 • idegen nyelv – a nemzetközi kapcsolatok sikerességéhez járul hozzá.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Gazdasági szervezet vezetője?

Minimum 370 000 Ft - Maximum 1 800 000 Ft

A gazdasági szervezet vezetőjének átlagkeresete országos viszonylatban bruttó 648.000 Ft havonta. A kereset a szakember életkorától, szakmai tapasztalatától, munkahelyének forgalmától, méretétől, földrajzi elhelyezkedésétől, illetve a szervezet tulajdonosi szerkezetétől függően bruttó 370.000 forint és 1.800.000 forint között mozoghat havonta, ha az országos átlagot vesszük figyelembe. Megegyezés szerint, különböző juttatások is megillethetik, többek között mobiltelefon, autó stb. használata.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A gazdasági szervezet vezetője munkakör iránti igény hazánkban várhatóan továbbra is kiemelkedő, így az ebben a munkakörben való elhelyezkedés a megfelelően képzett szakemberek számára várhatóan nem fog gondot okozni. A mikorvállalkozásoktól kezdve, a multinacionális cégek hazai leányvállalataiig bezáróan, a gazdasági szervezetek nyereségessége a gazdasági szervezet vezetőinek magas színvonalú munkájának köszönhető, ily módon komoly szükség van jól képzett, megbízható, széles körű vezetői tapasztalattal rendelkező szakemberekre. Előnyt jelent az elhelyezkedésnél vagy a saját vállalkozás indításánál az iparági tapasztalat, a gazdasági rendeletek, valamint minél több az idegen nyelv ismerete.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Ezzel a végzettséggel rendkívül sok iparágban dolgozhat a szakember, ily módon a betölthető munkakörök száma is jelentős. Ezek közül néhány:

 • Elnök (gazdasági szervezetnél);
 • Elnök-vezérigazgató (gazdasági szervezetnél);
 • Kórház, rendelőintézet főigazgatója, általános; igazgatóhelyettes;
 • Mezőgazdasági szövetkezet elnöke;
 • Múzeumi főigazgató;
 • Nemzeti könyvtár főigazgatója;
 • Nemzeti levéltár főigazgatója;
 • Regionális vezető, biztosítás.

E munkakör betöltésére jellemzően nem pályakezdőket keresnek, hanem már korábban alacsonyabb beosztásban bizonyított, egy-egy részleg, terület vezetését már ellátó szakemberek közül választanak munkatársat.

A karrier utat mindenképpen támogatja, ha a szakember elvégzi a műszaki menedzser, vagy más gazdasági végzettséget adó mesterszakos képzést (MSc).

 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Ismered a hazai vállalkozási formákat?

Az egyéni vállalkozás indítása a legegyszerűbb, leggyorsabb, de felelőssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel a vállalkozó kötelezettségeiért. A betéti társaságban (Bt.) gazdasági tevékenység folytatására vállalnak kötelezettséget a tagok. A beltag kötelezettsége korlátlan, a kültag csak a befektetet összege erejéig felelős a cégért. A korlátolt felelősségű társaság (Kft.) előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul, kötelezettsége erre az összegre terjed ki. A részvénytársaság (Rt.) előre meghatározott számú, névértékű részvényekből álló alaptőkével alakul, a részvényes kötelezettsége a részvény névértékéig terjed.

Hallottál már a startup cégekről?

Hazánkban csak az elmúlt pár évben használatos a kifejezés. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk a startupról, hogy ez egy olyan vállalkozás, amely új szereplőként a piacon, nagyon gyors növekedési lehetőséggel kecsegtet, a nemzetközi piacokat megcélozva innovatív szolgáltatást vagy terméket, jellemzően magas tudásbázissal akar bevezetni. Kezdetben az IT szektorra volt jellemző ez a forma, de mára már számos más ipari szolgáltatásra is jellemző. Voltak olyanok, akik kevés pénzzel, vállalkozói ismeretek és tapasztalat nélkül, csak egy jó ötlettel kezdtek és mára jelentős változást hoztak a világba. Ilyen volt például a közösségi oldalak létrehozása.

Szerinted mi az inkubátorház?

Az Inkubátorházak célja a vállalkozások megalakulásának illetve fejlődésének megkönnyítése. Olyan ipari, szolgáltató-, és kereskedelmi létesítmények együttese, mely mikro-, kis- és középvállalkozásokat segít technikai és szakmai háttérrel. Az inkubátorház piacszervező, forrásokat közvetítő, ötleteket gondozó funkciókat is elláthat, szolgáltatásokkal segítheti a hozzá forduló vállalkozókat. Azoknak a vállalkozásoknak nyújt elsősorban lehetőséget, amelyek nem rendelkeznek jól megközelíthető saját helyiséggel, irodatechnikai és kommunikációs berendezésekkel, vállalkozásukhoz tanácsadásra, különböző inkubációs szolgáltatásokra van szükségük.

Mit gondolsz, hány vállalkozás lehet hazánkban?

Magyarországon 2014 év végén 1 millió 703 ezer bejegyzett vállalkozást tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal, ebből a társas vállalkozások száma 588 ezer volt. Látható a számokból, hogy a vállalkozások jelentős részét egyéni vállalkozó üzemelteti. A vállalkozások főtevékenység szerinti megoszlását vizsgálva megállapítható, hogy negyedük a mezőgazdaságban tevékenykedett, jelentős ágazat még az ingatlanügyletek, a kereskedelem valamint a szakmai, tudományos tevékenység is. A fenti számok évente módosulnak, de tevékenységük megoszlása nem változik jelentősen.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Korábban egy alig húszfős céget vezettem. Az sem volt egyszerű, mert ahány ember, annyi elképzelés, annyi elvárás, melyeket folyamatosan összhangba kellett hozni az eredményes munka érdekében. Most eggyel feljebb léptem, jelenlegi cégem létszáma eléri a százat. A nagyobb létszám bonyolultabb egyeztetési folyamatokat kíván meg, ehhez jó iskolát jelentett a korábbi munkahelyem. Azt tapasztaltam, hogy egy vezetőnek nem szükséges az adott területen a legjobbnak lennie, de mindenképp hasznos, ha ismeri a szakmát, és jó szakemberekkel veszi magát körül. Ezen kívül, ami még nagyon fontos, a bizalom: bízzanak bennem a cég tulajdonosai, és pedig a munkatársaimban.” – válaszolt kérdésünkre Simon, egy gazdasági szervezet vezetője.