Tartsd velünk az irányt!

Vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető

Mit kell tudni a vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezetőről?

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető erdészetekben, erdő- és vadgazdálkodással foglalkozó társaságoknál dolgozhat. Feladata a vadállomány – például őzek, szarvasok, vaddisznók, fácánok, fürjek, nyulak, rókák – egészségének megőrzése, az állomány fejlesztése, gazdaságos felhasználásának irányítása. Ennek tükrében például ő dönt adott növény- vagy állatállomány eladásáról is. Ez a foglalkozás vezetői feladat, ezért elsősorban pénzügyi tervezést, a munkák kiosztását és ellenőrzését, valamint a munkatársak irányítását jelenti ez a munka. Fontos, hogy a vezető tevékenységével a vállalat nyereséges működéséhez – tehát, hogy több legyen a bevétel, mint a kiadás – járuljon hozzá.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a természetet, az erdőt, annak növény- és állatvilágát, hiszen munkád ennek egészséges fenntartását fogja eredményezni. Ehhez elengedhetetlen a felelősségtudat. Ha –konfliktus- vagy vészhelyzetben is – jó a szervezőkészséged, tudsz csapatban dolgozni irányítóként és logikus a gondolkodásod, sikereket fogsz megélni a munkádban – például erdőtűz, vagy egy különösen hideg tél esetén. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szereted és könnyen átlátod a megoldandó helyzeteket – például ha betegség támadja meg az őzállományt, és neked kell gondoskodni arról, hogy megkapják a megfelelő kezelést. Fontos, hogy az előírások betartása ne okozzon számodra gondot, hiszen a vadászati törvények és szabályok meg fogják határozni munkád kereteit.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz a vadgazda mérnöki alapképzésre egy felsőoktatási intézménybe.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Elemző
 • Megvalósító

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha szereted, hogy mindig van megoldandó feladat – dönteni a faállomány méretéről, télre etetőket készíteni, munkatársak teljesítményét értékelni, stb. Emellett jó, ha szeretsz információkat gyűjteni, kutatni, és fontos számodra, hogy legyen elég idő és alkalom a problémák részletes elemzésére, például a vadászati törvények megfelelő részének elolvasására, megértésére, és azok alapján megoldani egy-egy fellépő nehézséget. Ha biztonságot jelent számodra, hogy tisztában vagy teendőiddel, tudod, mit várnak el tőled, élvezni fogod ezt a munkát.

Vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezetőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezetőként munkád akkor sikeres, ha tevékenységeddel és azzal, ahogy beosztottjaidat irányítod, hozzájárulsz a vállalat vadászati és vadgazdálkodási ágazatának hatékony működéséhez. Ez azt jelenti, hogy a vállalat a vadgazdálkodással több bevételt termel, mint amennyit belefektet ebbe az ágazatba. Ennek megvalósításában a szakmai ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

 • Felelősségtudat, mert tevékenységeddel a vállalat működését segítheted, vagy hátráltathatod, és rajtad múlik például, hogy a vadállomány egészséges-e.
 • Szervezőképesség, hogy átlásd feladataidat, mások feladatait, és ezáltal beosztottjaidat irányítani tudd.
 • Csapatmunka, melynek segítségével jól együtt tudsz dolgozni vezetőtársaiddal, a vállalat más szakembereivel és beosztottjaiddal.
 • Figyelem, hogy például észrevedd a vadállomány problémáit jelző legapróbb eltéréseket is.
 • Logikus gondolkodás, mert neked kell a fellépő problémákat megoldani, például, ha lerobban az egyik munkagép, vagy akár ha árvíz van az erdészet területén.

Munkád során mindezek mellett szükséged lehet kreativitásra, önállóságra, probléma megoldási képességre, valamint vállalkozói kompetenciára is.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető elsősorban ülőmunkát végez számítógéppel, de emellett képesnek kell lennie bejárnia az erdőt, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • jó fizikai kondíció, ép csontozat, izomzat, testfelépítés – a munkával járó fizikai terhelés miatt;
 • egészséges szív- és keringési rendszer – mert a munka nagy felelősséget és a feszültség elviselését kívánja meg;
 • megfelelő idegi/pszichés teherbíró képesség – a vadászati tevékenységhez és mások irányításához;
 • jó látás, jó hallás – például a vadászathoz, az állatok részére a termények gépkocsival történő kiszállításához, a megfigyelésekhez.

Mivel vadászfegyvereket kell használni, nem lehet vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető az, aki idegrendszeri, pszichés betegségben vagy egyes anyagcsere betegségekben szenved.

Mi jellemző a vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető munkájára?
Kültéri helyszínen (80%)
(80 - 20)
Beltéri helyszínen (20%)
Globális gondolkodásmód (80%)
(80 - 20)
Aprólékos megoldások (20%)
Végrehajtó (30%)
(30 - 70)
Irányító (70%)

Mit csinál a vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető?

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető mezőgazdasági, agrár- vagy erdészeti vállalat vadászattal és vadgazdálkodással foglalkozó szervezetét vezeti. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 • Költségvetést, jelentéseket készít. Az év folyamán figyeli az eredményeket és költségeket, az ehhez kapcsolódó információkat rögzíti, pénzügyi és üzemeltetési jelentéseket készít.
 • Tárgyal, szerződéseket köt. A vadállományt értékesítése, fenntartása, fejlesztése érdekében, a vadászatok megszervezéséhez megbeszéléseket, tárgyalásokat folytat, szerződéseket köt és együttműködik más ágazatokkal.
 • Irányítja a vadgazdálkodással kapcsolatos munkákat, valamint a vadállomány egészségének megőrzését.Megtervezi és felügyeli, ellenőrzi a munkákat.A környezeti méreganyagok, gyomok, kártevők és betegségek azonosításában és ellenőrzésében közreműködik, a tevékenységet irányítja.
 • A vadgazdaságban szükséges munkákat szervezi. Például épületek, etetők karbantartása, építése, berendezések beszerzése.
 • Munkatársait irányítja. A dolgozók kiválasztását, oktatását és teljesítményének alakulását felügyeli.
 • Tudását fejleszti. Más vadászati és vadgazdálkodási vezetőkkel, kutatókkal találkozik, konferenciákra jár, interneten informálódik a legújabb kutatási eredményekről.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető munkája során többek között az alábbi anyagokat és eszközöket használja:

 • vadászati eszközök: lőfegyver, töltények, közlekedési eszközök, vadászkutya;
 • védőeszköz, pl. bakancs, sapka;
 • jogszabálygyűjtemények;
 • irodatechnikai eszközök: dokumentumok, számítógép, szoftverek, telefon, mobiltelefon, irodaszerek.

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető munkavégzése során a vadgazdaságban élő állatokkal, táplálékokkal is kapcsolatba kerül.

 

Kivel találkozik munkája során?

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető a munkája során elsősorban a következő személyekkel tart kapcsolatot:

 • vezető társaival;
 • beosztottjaival;
 • a vállalat többi dolgozójával;
 • az illetékes hivatalok képviselőivel;
 • a vadgazdálkodáshoz szükséges anyagok, eszközök beszállítóival;
 • más vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezetőkkel.

Hol végzi a munkáját?

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető munkáját elsősorban irodában végzi, itt tervez, ellenőriz, folytat megbeszéléseket és ad utasításokat. A munka további részét a szabadban végzi, az erdőt járva ellenőrzi például a vadállomány állapotát, az etetéseket és a vadászatokat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető munkaideje jellemzően hétfőtől péntekig napi 8 óra. A munka vezetői jellegéből adódóan azonban túlórázás, éjszakai, hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is gyakran előfordul, ha a határidők betartása, vészhelyzetek kezelése, vagy különleges alkalmak – például vadászatok, vadászati vacsorák, ellenőrzések – ezt megkívánják.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 • baleseti veszélyforrások lehetnek a munka során használt lőfegyverek, közlekedési eszközök vagy a vadon élő állatok támadása;
 • mivel a szabadban is dolgozik, ki van téve extrém – hideg, meleg, hó, fagy, eső – időjárási viszonyoknak;
 • a vadászatokon a lőfegyverek használata igen zajos;
 • biológiai veszélyt jelenthetnek a sérült állatok okozta sérülések vagy a kullancsok csípése.

Ha fokozottan ügyel a biztonsági szabályok, előírások betartására, védőeszközöket – hideg elleni védőruházat, védősapka, védőkesztyű, védőbakancs – használ, amikor kell és beadatja a szükséges védőoltásokat, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma elsősorban szellemi munka, ami egyben könnyű fizikai munkával is jár. Ez azt jelenti, hogy jó fizikai kondíció és állóképesség kell a munkavégzéshez, hogy bírja a terepen való járkálást, fel- és lemászást. Ehhez járul még hozzá a lelki terhelés, stressz, ami a nagy felelősségből, a határidők betartásából és a külföldi vadászokkal, hatóságokkal való együttműködés nehézségeiből adódik.

Ezért fontos, hogy a vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Vadgazda mérnök
Felsőoktatási szak neve: Vadgazda mérnöki alapképzés (BSc)

Ahhoz, hogy a Vadgazda mérnök alapszakot (BSc) elkezd, először be kell fejezned az általános iskolát, majd egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeres érettségi vizsgát kell tenned. Ezt követően jelentkezhetsz a vadgazda mérnök alapképzésre, amelynek elvégzése 7 félévet vesz igénybe.

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető munkakör ellátásához Vadász vizsga letétele szükséges. Ennek része a pszichológiai vizsgálat is, amelyet négyévente újra el kell végezni.

Annak érdekében, hogy a vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető szakmát könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • földrajz – Magyarország tájegységeinek és vadállomány elhelyezkedésének ismeretéhez;
 • természettudományi gyakorlatok – a természet egyensúlyának fenntartásához szükséges ismeretek tanulhatod meg;
 • biológia-egészségtan – a vadállomány életműködésének megismeréséhez;
 • fizika – például a lőfegyverek működésének megértéséhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető?

Minimum 234 000 Ft - Maximum 536 000 Ft

A vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető országos havi bruttó átlagkeresete 370.000 Ft, ami a szakember tapasztalatától és attól függően, hogy melyik országrészben, milyen méretű vállalatnál dolgozik, havi bruttó 234.000-536.000 forint között mozoghat. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A vadgazdálkodási területen könnyebb elhelyezkedni napjainkban, mert az EU-csatlakozás miatt egyre fontosabbá válnak az agrár-környezetvédelmi, természetvédelmi és élőhely-gazdálkodási kérdések. Így szükség van felkészült vezetőkre, akik ezeket figyelembe véve tudnak dolgozni. Fontos tudni, hogy a vadgazdálkodás számos egyéb agrárszakterület határán helyezkedik el, ezért sok területen van lehetőség állást találni. Egy vezetői pozíciót könnyebb megszerezni, ha már van tapasztalatod a szakmában és idegen nyelvi ismeretekkel is rendelkezel.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett vadgazda mérnökszakképzettséggel az alábbi munkakörökben helyezkedhetsz el többek között:

 • Erdészetvezető;
 • Mezőgazdasági egység/szervezet vezetője;
 • Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási ágazat vezetője;
 • Vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezető.

A vadgazda mérnöki alapképzés elvégzése után lehetőséged van továbbtanulásra, például elvégezheted a Vadgazda mérnök mesterképzést (MSc). 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted milyen területeken dolgozhatnak vadászati és vadgazdálkodási szakemberek?

Elsősorban olyan mezőgazdasági és erdőgazdálkodási vállalkozások foglalkoztatnak vadászati és vadgazdálkodási szakembereket, melyek területén vadak élnek. Emellett vad- és halgazdálkodási, vadászati, halászati, horgászati és természetvédelmi szakigazgatási szerveknél, szakhatóságoknál is szükség van a munkájukra, de akár állatkertekben, vadasparkokban és múzeumokban is elhelyezkedhetnek.

Tudod-e, mi az a vadászvizsga?

Vadászvizsgát annak kell tennie, aki lőfegyverrel, vadászíjjal, vagy ragadozó madárral szeretne vadászni. Mivel a vadászati és vadgazdálkodási szakember aktívan részt vehet vadászatokon, szükséges, hogy ilyen vizsgával rendelkezzen. A sikeres vizsgához többek között ismerni kell a vadászat gyakorlásának személyi és tárgyi feltételeit, a vadászlőfegyver biztonságos kezelésének módját és a vadászati jog legfontosabb rendelkezéseit is.

Mit gondolsz, miért kell veszettség ellen beoltani a vadászokat?

A veszettség egy veszélyes betegség, melyet egy vírus okoz. A vírus beteg állatok harapása útján kerülhet be az emberi szervezetbe. Hazánkban a betegség háziállatok által való terjedése jól megakadályozható az állatok évenkénti oltásával, de a vadállatok – például róka, borz, vadmacska, nyest – hordozhatják a vírust. Így szerencsétlen esetben – egy vadállat harapása nyomán – a vadállatokkal kapcsolatba kerülő emberek elkaphatják ezt a betegséget. A veszettség vírus az idegrendszert támadja és nagyon komoly következményei vannak, így bár nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a vadász megbetegszik, mégis megéri ellene megelőző oltásokkal védekezni.

Hallottál már az orvvadászatról?

Az orvvadászat az a tevékenység, amikor valaki a vadászatra vonatkozó törvényi előírásokat megsérti. Egyik formája lehet például az, ha valaki tilalmi időben állatot ejt el, ha nincs vadászvizsgája, vadászjegye vagy vadászati engedélye, mégis vadászik. Az is orvvadászatnak minősül, ha tiltott vadászati eszközöket, fegyvereket használnak, vagy védett fajt lő le valaki. Az orvvadászat tehát kárt okozó tevékenység és a vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet károsítja. Éppen ezért a vadgazdálkodók minden eszközzel védekeznek ellene. 

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.omvk.hu - Országos Magyar Vadászkamara
 • www.vadaszmester.hu – Vadászmester on-line magazin, szakmai folyóirat
 • Faragó: Vadászati állattan. Mezőgazda Kiadó. 2002.

 

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Számomra a vadgazdálkodás legnagyobb kihívása az, hogy nagyon sokféle feladatom van. A vadállomány egészségének biztosításához szükséges szakmai feladatok mellett az adminisztrációs, szervezési és humán erőforrás feladatokat is nekem kell ellátni. A vezetői munkával emellett nagy felelősséget is viselek, az erdő vadállományának biztonsága és hatékony kihasználása mellett a természet- és környezetvédelem hosszú távú szempontjait is figyelembe kell vennem. Emellett természetesen a beosztottjaim munkáját is ellenőriznem kell, és az adminisztratív feladatokat is el kell látnom. A vadászatokon is sokszor részt veszek, a fontosabb ügyfelekkel vacsorára járok, hogy a kapcsolatunkat építsem. Ritkán kerülök 5 órakor haza, az egyszer biztos, de sokat ér, hogy a természet közelében lehetek!” – mondja Ferenc, aki tizenöt éve dolgozik vadászati és vadgazdálkodási ágazatvezetőként.