Tartsd velünk az irányt!

Étterem üzletvezető

Mit kell tudni az étterem üzletvezetőről?

Az étterem üzletvezető feladata, hogy megtervezze, vezesse, ellenőrizze és koordinálja pl. az étterem, kávéház működését. Ő felel azért, hogy az étterem megnyisson, majd ezután minden nap kiváló ételek készüljenek, kellemes legyen a hangulat és udvarias, kedves a kiszolgálás. Mindezek eredményeként pedig a vendégek elégedetten távozzanak, és később visszatérjenek az étterembe. Emellett az is az ő felelőssége, hogy az étterem hasznot termeljen a tulajdonosoknak, azaz több legyen a bevétel, mint a kiadás.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…jó vendéglátónak tartod magadat, valamint szeretsz szervezni, embereket irányítani, ételekkel, italokkal foglalkozni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen szervezel eseményeket, irányítasz embereket, és nem állnak tőled távol az üzleti, gazdasági számítások sem, hiszen az éttermet nyereségesen kell majd működtetned.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned egy gimnáziumban, vagy ha vendéglátó-ipari szakközépiskolát választasz, akkor cukrász, szakács vagy pincér szakképesítéssel, illetve 5 éves munkatapasztalattal jelentkezhetsz a Vendéglátásszervező-vendéglős szakképzésre.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Irányító

Az étterem üzletvezető szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha fontos számodra, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd munkádat – hiszen az élelmiszereket meghatározott szabályok szerint kell tartani és felhasználni sütéskor, főzéskor, valamint fontosnak tartod, hogy mások számára hasznos, örömet okozó tevékenységet végezhess. Olyan helyzetekben érzed jól magad, ahol mindig van megoldandó feladat, és vállalhatod a kezdeményező, irányító, szervező szerepet. 

Étterem üzletvezetőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Étterem üzletvezetőként munkád akkor sikeres, ha az étterem vendégei az ott töltött idő után elégedetten távoznak és máskor is visszatérnek, valamint ha az étterem emellett gazdaságosan működik. Ehhez a vendéglátó-ipari szakismeretek mellett – melyeket a szakképzés során szerezhetsz meg – segít, ha rendelkezel a következő képességekkel, tulajdonságokkal:

 • Csapatmunka, hogy munkatársaiddal jól tudj együtt dolgozni.
 • Számolási képesség, mert neked kell ellenőrizni a bevételt és te vagy felelős a kiadások valódiságáért is.
 • Szervezőképesség, hogy jól össze tudd hangolni az étterem vezetésével járó sok feladatot és például, hogy mindig legyen elég alapanyag a raktárban az ételek elkészítéséhez.
 • Konfliktuskezelés, stressztűrés, hogy bármilyen nehéz helyzetben megtaláld a jó megoldást és ne ijedj meg, ha például a vacsoraidő kellős közepén rosszul lesz a szakács.
 • Felelősségtudat, hogy munkádat hosszú távon jól végezd és ezt a vendégek és az étterem tulajdonosai is észrevegyék.
 • Vállalkozói kompetencia, ez segít az éttermet nyereségesen üzemeltetni.
 • Kommunikációs képesség, hogy a vendégekkel és a beosztottaiddal jól megértsétek egymást.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az étterem üzletvezetője elsősorban irodai munkát végez, de a munka végzéséhez „Egészségügyi lappal” is rendelkezni kell, hiszen sok időt tölt az étteremben is. Ez bizonyítja, hogy elég egészséges ahhoz, hogy mindennap ételekkel, italokkal foglalkozhasson. Az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép végtagok, az étterem minden helységének bejárásához és az irodai eszközök használatához;
 • jó látás, hogy lássa, mit csinálnak a pincérek, szakácsok és más alkalmazottak, észrevegye, ha valami nincs rendben a vendégek körül;
 • jó hallás, hogy megértse, mit mondanak a vendégek és a beosztottai;
 • egészséges szív- és keringési rendszer, a munkával járó stressz miatt.

Fontos, hogy az étterem üzletvezető a munkát mindig ápoltan, tiszta ruhában végezze, hiszen az étteremről kialakult képet is meghatározza megjelenése.

Mozgás- és hallássérülés esetén is végezhető a munkafeladatok egy része, attól függően, hogy milyen mértékű a sérülés kisebb változtatásokra lehet szükség a munkakörülményekben, a helyiség kialakításában.

Mi jellemző az étterem üzletvezető munkájára?
Kültéri helyszínen (5%)
(5 - 95)
Beltéri helyszínen (95%)
Gyakorlatias (90%)
(90 - 10)
Gondolatokra irányuló (10%)
Végrehajtó (15%)
(15 - 85)
Irányító (85%)

Mit csinál az étterem üzletvezető?

Az étterem üzletvezető feladata, hogy megtervezze, vezesse, ellenőrizze és összehangolja az étterem működéséhez szükséges tevékenységeket. Ennek során fő feladatai a következőek:

 • Üzleti tervet készít. Kitalálja, hogy mi hogyan fog működni az étteremben, milyen személyzetre van szükség, ki mit fog csinálni pontosan és mindez hogyan és mennyi bevételt fog termelni. Ezt a tervet egyezteti az étterem tulajdonosával, aki a pénzt adja az étterem megvalósításához.
 • Kapcsolatot tart a vendégekkel. Felméri és folyamatosan figyeli, mennyire elégedettek a vendégek a kiszolgálással és a kínálattal.
 • Betartja és betartatja a szabályokat. Ügyel az élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályok betartására, tárgyal a hatóságokkal, amennyiben erre szükség van.
 • Beosztottjait vezeti. Kiválasztja munkatársait, kialakítja a dolgozók munkarendjét és beosztását, figyeli munkavégzésüket, motiválja és képzi őket.
 • Marketingtevékenységet végez. Meghatározza az étterem külső és belső kinézetét, árakról dönt, hirdetéseket szervez.
 • Beszerzi az alapanyagokat. Megszervezi a raktározást, leltárt készít, ellenőrzi a készletgazdálkodást, például figyel, hogy ne maradjon készleten olyan alapanyag, amelynek a szavatossági ideje hamar lejár.
 • Pénzügyeket intéz. Ellenőrzi a bevételt (legyen az készpénz, kártyás fizetés vagy csekkes fizetésből származó), és kifizeti a számlákat, elemzi a forgalom alakulását.
 • Adminisztrációtvégez. Nyomtatványokat, elszámolásokat készít, nyilvántart.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az étterem üzletvezető eszközei főként irodai eszközök, de természetesen a vendéglátás eszközeit is használja:

 • irodai, irodatechnikai berendezések – számítógép, nyomtató, telefon, fax;
 • biztonsági berendezések;
 • konyhai berendezések;
 • cukrászdai és kávézói berendezések;
 • pénztárgép.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban az étterem vendégeivel, munkatársaival és a beszállítókkal, például: hentes, zöldséges találkozik. Emellett kapcsolatot tart még:

 • a karbantartókkal;
 • a hatóságokkal;
 • a hivatalokkal;
 • a könyvelővel és a jogászokkal, más szakértőkkel;
 • az étterem tulajdonosával.

Hol végzi a munkáját?

Az étterem üzletvezető elsősorban irodában dolgozik, de munkájához kapcsolódóan az étterem összes részében megfordulhat (konyha, raktár, vendégtér), vagy ha az étteremnek van kerthelyisége, akkor a szabadban is. Munkája a beszerzések miatt utazással is járhat. 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A munkaidő nagyban függ az adott étterem nyitva tartásától, hiszen az étterem üzletvezetőnek a napi előkészületek kezdetétől a zárásig jelen kell lennie. Emiatt a heti 40 órás munkaidejét változó munkaidő-beosztásban tölti. Gyakori az éjszakai, hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is, mivel a vendégek jellemzően ezeken a napokon és időszakokban látogatnak el étterembe, pl. egy családi ünnep alkalmából.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az étterem üzletvezető munkájára nem jellemzőek környezeti ártalmak, jelentősebb veszélyek. Kisebb kellemetlenséget okozhat néhány tényező:

 • csekély kockázatot jelenthet, hogy a hűtőkamrától a konyhán át az étterem minden részében lehet tennivalója, így amikor a hidegből meleg helységbe megy, vagy fordítva, akkor megfázhat;
 • hasonlóan csekély mértékű kockázat az, hogy a vendégekkel érintkezik, és tőlük betegségeket kaphat el.

 

Ha betartja az alapvető higiénés szabályokat - például sokszor és alaposan kezet mos -, akkor ezek a kis kockázatok nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma szellemi munka, ami azt jelenti, hogy sok időt kell tölteni iratokkal, számítógéppel, ülőmunkával az irodában. Megesik, hogy éjszaka is sokáig ott kell lenni az étteremben, ami elég fárasztó. Ehhez járul még hozzá, hogy egész nap nagyon kell koncentrálni és bármilyen nehéz helyzetet meg kell tudni oldani, ami stresszt okoz. Ezek miatt fontos, hogy az étterem üzletvezető eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Vendéglátásszervező-vendéglős (54 811 01)

A Vendéglátásszervező-vendéglős képzés elkezdéséhez először is érettségire van szükséged, amelyet gimnáziumban vagy szakközépiskolában szerezhetsz meg. Amennyiben vendéglátó-ipari szakközépiskolában szerzed meg a cukrász, szakács vagy pincér szakképesítést, úgy könnyebben végezheted majd el ezeket a tanulmányokat. Szükséges még 5 év szakmai tapasztalat is étteremben, kávéházban, stb., valamint az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned. 

 

Ahhoz, hogy étterem üzletvezetőként sikereket érhess el, az alábbi tantárgyak jó alapot adnak:

 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – fejleszti üzleti érzékedet;
 • kommunikáció, magyar nyelv és irodalom – segít, hogy jól tudj kommunikálni, megtaláld a közös hangot a vendégekkel, beosztottakkal;
 • matematika – megalapozza a számolási készségedet és a logikus gondolkodásodat;
 • technika, életvitel és gyakorlat – felkészít a kétkezi teendők ellátására.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Étterem üzletvezető?

Minimum 176 000 Ft - Maximum 318 000 Ft

Az étterem üzletvezetők országos havi bruttó átlagkeresete 274.000 Ft, ami a tapasztalattól, a kortól és attól függően, hogy hol dolgozik, havi bruttó 176.000-318.000 forint között mozoghat. Ha saját éttermedet vezeted, akkor ettől eltérhet a kereseted, attól függően, hogy mennyire sikeres az étterem működése.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A tehetséges és különösen gazdaságos éttermi működést biztosító étterem üzletvezetők iránt a kereslet folyamatos. Érdemes például az idegenforgalomban meghatározó szerepet játszó településeken, turisztikai célpontokban, nagyvárosokban elkezdeni munkát keresni, ahol várhatóan és jellemzően nagyobb a kereslet a szakma iránt. A hazai gazdasági és turisztikai fellendülést figyelembe véve nem fog gondot okozni a szakmában való elhelyezkedés, még akkor sem, ha a munkaadók számára igen vonzó a szakma már ma is.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A vendéglátásszervező-vendéglős szakképesítéssel elhelyezkedhetsz, mint csárda üzletvezetője, étterem üzletvezető, éttermi igazgató, kertvendéglő üzletvezető, vendéglő üzletvezető, illetve akár saját vendéglátó egységet is nyithatsz. 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mi mindenre kell figyelnie egy étterem üzletvezetőnek?

Az étterem üzletvezetőnek jó kapcsolatban kell lennie munkatársaival, valamint a vendégekkel, és tudnia kell, hogy milyen szempontok ösztönzik őket arra, hogy az étterembe visszatérjenek: az ételek fajtái, minősége, ára, a jó hangulat. Elengedhetetlen a beszállítókkal való jó együttműködés is, azaz a legmegfelelőbb alapanyagok felkutatása, hogy a vendégek által fogyasztott ételek és italok tökéletesek legyenek.

Te mitől érzed jónak a kiszolgálást egy étteremben?

A jó kiszolgálás érdekében az étterem üzletvezetőnek több dologról kell gondoskodnia annak érdekében, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Mivel az első benyomás a legfontosabb, így fontos, hogy a vendéglátó és a vendéglátóhely megjelenése is mindig ápolt, tiszta legyen, valamint a vendéggel legyen udvarias, előzékeny. Fontos az is, hogy a vendéglátó törekedjen a vendég igényeinek minél alaposabb megismerésére, álljon a vendég rendelkezésére az ételek kiválasztásában. A megbízhatóság is elengedhetetlen: jó, ha a vendégek kiszolgálását minden esetben azonos színvonalon biztosítja.

Hallottál már az éttermek legrangosabb elismeréséről, a Michelin csillagokról?

A Michelin csillag olyan elismerés, melyet csak a legkiválóbb éttermek mondhatnak magukénak. Nemzetközi ellenőrök titkos vizsgálatai döntik el, hogy melyik étterem kap csillagot és mennyit (1-2-3 lehet ezek száma). Nagyon megéri bekerülni ebbe az elit mezőnybe, hiszen vannak, akik akár külföldről is ellátogathatnak egy Michelin-csillaggal rendelkező étteremben eltöltött este kedvéért.

Tudod, hogy milyen típusai vannak a vendéglátó-ipari egységeknek?

A vendéglátó-ipari üzletek fő jellemzője, hogy az alapanyagokból félkész és készételeket gyártanak a helyszínen, és ezeket nagy mennyiségben értékesítik. Az egységek típusai a következők: meleg-konyhás üzletek, például éttermek, italüzletek, cukrászdák, egyéb vendéglátóhelyek, munkahelyi vendéglátás és a zenés szórakozóhelyek.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

·         http://www.mvi.hu/en/szakmai_hirek - Magyar Vendéglátók Ipartestülete

·         http://vendeglatas.lap.hu

·         Vaszari: Vendéglátás-marketing. Gasztrotop Kft.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

·         www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

·         www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

·         www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről

·         www.eniskolam.hu

·         www.szakmavilag.hu

·         www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

·         200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

·         Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány

·         Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

József 22 éve vezet egy, a helyiek körében népszerű kisvendéglőt, ahová egy péntek este betérve biztosan nem találunk üres asztalt. Elmondása szerint: „Munkám legnagyobb kihívása az, hogy soha nem tudom, aznap milyen helyzettel szembesülök. Mindig észnél kell lenni, a dolgok lényegét meglátni, figyelni ezer apróságra. Egyik nap a hűtő romlik el, és azonnal szerelőt kell szereznem, hogy a benne tárolt húsokat ne kelljen kidobni. Még akár ugyanazon az estén előfordulhat, hogy a 25 fős társaság, akik a különtermet foglalták le, két órával korábban érkezik meg a tervezettnél és elő kell kerítenem egy másik szakácsot, hogy időben elkészüljenek az ételek. És sorolhatnám. Persze a folyamatos pörgés fárasztó, de számomra ez egyben a szakma szépsége is, nem tudom, mit kezdenék egy láblógatós hétvégével.”