Tartsd velünk az irányt!

Szoftverfejlesztő

Mit kell tudni a szoftverfejlesztőről?

A szoftverfejlesztő a szoftverrel dolgozik, amely a számítógép – illetve mindenféle technikai eszköz, pl. telefon – lelke. A szoftverek közé tartoznak azok a programok is, amelyeken dolgozunk nap, mint nap, szemben a hardverrel, ami a számítógép megfogható része, pl. a klaviatúra, a képernyő, stb. A szoftverfejlesztő programokat tervez, ír, azaz szöveg-, kép-, hang-, illetve interaktív anyagokat alakít ki. A fejlesztést követően kipróbálja azokat, majd ha szükséges, módosítja őket annak érdekében, hogy a számítógép minél több dologban tudja segíteni az embert, pl. építészeti programok, számlázási programok, stb.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…közel áll hozzád a számítógépek, az informatika világa, és szeretsz olyan logikai feladatokat megoldani, elemezni, aminek látható eredménye van. Ugyancsak jó, ha elfogadod azokat a szabályokat, amiket a számítógépes programozás jelent, illetve például a határidők betartása sem okoz neked komolyabb gondot.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…érettségivel kell rendelkezned, és egy felsőoktatási intézmény Programtervező informatikus alapképzési szakán (BSc) tanulhatod meg a foglalkozás végzéséhez szükséges szakmai ismereteket.

Érdemes lehet már a gimnáziumban informatikai fakultációt választanod, vagy informatikai ágazati szakközépiskolába jelentkezned, hogy előzetesen ismeretet szerezz a szoftverfejlesztő szakmáról.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Elemző
 • Tárgyias

Szoftverfejlesztőként otthonosan kell mozognod az informatika világában. A szoftverfejlesztői munka ellátása során a legfontosabb, hogy szeress elemezni, logikai feladatokat megoldani, amihez a számítógépet és más elektronikai berendezéseket vagy akár szerszámokat (csavarhúzó, fogó) is szívesen használsz.  A szoftverfejlesztők azt is szeretik, hogy adott időn belül a munkájuknak kézzel fogható eredménye van.(Pl. az új szoftver.)

Szoftverfejlesztőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Szoftverfejlesztőként elsődlegesek számodra a műszaki, azon belül az informatikai ismeretek, de legalább ilyen fontos a pontos, precíz munkavégzésre való képesség. Ezen kívül, mivel sok emberrel dolgozol együtt, például megrendelőkkel, más szakmabeliekkel, nem árt, ha ügyesen tudsz velük kapcsolatot tartani, illetve megértetni magad velük, megérteni őket. Jó, ha a következő tulajdonságokkal, készségekkel, képességekkel rendelkezel:

 • Digitáliskompetencia, amely a számítógép ügyes kezelését jelenti;
 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy tudd, mit és miért kell fejlesztened az új szoftverrel, valamint kinek és miben segítesz majd a munkáddal;
 • Logikus gondolkodás, a fejlesztéshez szükséges, hogy tudd, mi miután következik;
 • Önállóság, mert a munkavégzés során gyakran egyedül dolgozol és önállóan kell döntened, hogy milyen eszközöket használsz;
 • Kreativitás, hogy a szoftverfejlesztés során újszerű megoldásokat találj ki;
 • Probléma megoldási képesség, hogy kezelni tudd a felmerülő, akár újszerű problémákat.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A szoftverfejlesztők esetében az egészségügyi követelmények azért kerültek meghatározásra, hogy olyan személy válassza ezt a foglalkozást, aki bírja a számítógéppel történő ülőmunkát és a fejlesztési feladatokkal járó kihívásokat. Ily módon az dolgozhat szoftverfejlesztőként, akinek:

 • épek a karjai, ujjai, hogy jól tudjon a klaviatúrán írni;
 • jól látja a monitoron lévő adatokat;
 • jól hall a másokkal való együttműködés során.

Az a személy is végezheti a szoftverfejlesztői munkát, aki kerekes székes mozgássérült, illetve akinek gyógyászati segédeszközök segítségével jó a hallása, a látása és az ujjak mozgatása.

Mi jellemző a szoftverfejlesztő munkájára?
Személyközpontú (5%)
(5 - 95)
Tárgyias (95%)
Csoportos (5%)
(5 - 95)
Önálló (95%)
Globális gondolkodásmód (0%)
(0 - 100)
Aprólékos megoldások (100%)

Mit csinál a szoftverfejlesztő?

A szoftverfejlesztő a számítógép „szellemi” részét alakítja ki, azaz azokat a programokat tervezi meg, fejleszti, teszteli, amelyeket a mindennapi életben, illetve munkánk során nap, mint nap használunk, például: Office programok, építészeti, minőség-ellenőrzési, számlázási, stb. szoftverek. Az egyes szoftverfejlesztő feladatok így írhatók le:

 • Meghatározza a fejlesztés célját. Megfogalmazza, hogy a fejlesztésre kerülő – új – szoftvert ki használja, mit kell tudnia, miben segíti a leendő használóját.
 • Megtervezi a fejlesztés menetét, szükséges erőforrásokat. Kiválasztja a tervezett fejlesztéshez szükséges technológiákat, eszközöket. Rendszerterveketkészít, algoritmusokkal együtt. Meghatározza a fejlesztéshez szükséges eszköz-, ember- és időigényt.
 • Leprogramozza az új szoftvert. A kifejlesztett részeket egységes rendszerré alakítja. Szükség esetén adatbázisokkal is dolgozik, és minden esetben törekszik a biztonságra. Kialakítja a működéshez szükséges környezetet is: hardvert, csatlakozókat, stb.
 • Kipróbálja, és módosítja a fejlesztést. Beüzemeli a kifejlesztett szoftvert, figyelemmel követi a próbaüzemet, értékeli annak eredményeit, és ha úgy látja jónak, módosítja a szoftvert, hogy még jobb legyen.
 • Dokumentációt készít. Munkáját folyamatosan dokumentálja annak érdekében, hogy a sikeres szoftvert újra, már nagy mennyiségben is elő lehessen állítani.

Természetesen mindvégig együtt kell működnie az ügyféllel, megérteni igényeit, kapcsolatot tartani vele, megegyezésre törekedni.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A szoftverfejlesztő elsődleges munkaeszközei a következők:

 • számítógép, amely alkalmas operációs rendszer futtatására, kis- és közepes hálózatok forgalomirányítási feladataira;
 • szoftverek, pl. irodai, multimédiás, webfejlesztő programok;
 • kábelek, kábelezéshez szükséges szerszámok, legyen az csipesz, csavarhúzó, stb..

A szoftverfejlesztőnek a munkáját gyakran kell dokumentálnia, amelynek eszközei a hagyományos irodai eszközök: számítógépes szoftver vagy toll, papír.

Nem ritka, hogy a szoftverfejlesztő távmunkában otthonról vagy virtuális csapatban (a munkatársak külön-külön irodában) dolgozik. Ebben az esetben munkaeszköze még a telefon és az e-mail, skype is.

 

Kivel találkozik munkája során?

Egy szoftverfejlesztő a főnökével és közvetlen munkatársaival – nagyobb fejlesztések esetén gyakran dolgoznak csapatban – tartja a kapcsolatot.

Van, hogy más szakemberekkel is kapcsolatba kerül személyesen vagy gyakran Internetes fórumokon, blogokon keresztül.

Amennyiben önálló vállalkozó, úgy az ügyféllel, illetve a könyvelővel és a hatóságokkal is ő tartja a kapcsolatot.

Hol végzi a munkáját?

A szoftverfejlesztő irodában dolgozik, ülőmunkát végez, nagyrészt számítógép előtt.

Ha önálló vállalkozó, úgy irodája lehet a lakásának egy szobája is. Amennyiben csapatmegbeszélésekre kerül sor, annak a helyszíne egy arra alkalmas iroda vagy interneten keresztül történő konferencia megbeszélés, pl. skype-on.

Utazás akkor jellemző munkájára, amikor ügyfelekkel találkozik.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A szoftverfejlesztő, amennyiben vállalatnál dolgozik, normál munkarendbenheti 5 napot, összesen 40 órát dolgozik.

Sok szoftverfejlesztő ugyanakkor saját vállalkozását működteti. Az ő esetükben a munkaidő rugalmas, maguk osztják be idejüket, de a határidőkre ott is nagyon kell figyelni.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A szoftverfejlesztő tevékenysége szellemi munka, amelyet a számítógép előtt ülve végez, és a számítógép-használat következtében idővel romolhat a látása, illetve a sok üléstől a hát és a végtagok elgémberedése is előfordulhat.

Ezen túl éppen a fejlesztői munka miatt sokat és fokozottan kell figyelnie, akár a programozás során, akár a más emberekkel ­(megrendelő, munkatársak, főnök)történő beszélgetésekkor.

Vannak nehezebb helyzetek is, ekkor sem veszítheti el az önuralmát, ilyen például a határidők közeledte, félreértések a kollégák vagy ügyfél részéről, stb.

Mozgással és pihenéssel ezek a nehézségek elkerülhetők, hatásuk csökkenthető.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Programtervező informatikus
Felsőoktatási szak neve: Programtervező informatikus alapképzési szak (BSc)

A szakképzettség megszerzéséhez először le kell érettségizned.

A munkakör betöltéséhez a programtervező informatikus szakképzettség szükséges, amelyet egy felsőoktatási intézmény Programtervező informatikus alapképzési szakán (BSc) szerezhetsz meg. A képzés 6 félév hosszú.

Jól fogsz teljesíteni szoftverfejlesztőként, ha otthonosan mozogsz az alábbi tantárgyakban:

 • matematika - az alapvető számításokat és a logikus gondolkodást határozza meg;
 • informatika - lehetővé teszi, hogy leendő szoftverfejlesztőként minél kevesebb újdonsággal találkozz az egyébként is rohamosan fejlődő területen;
 • idegen nyelv - az informatika nyelve az angol, amely támogatja programozás megértését, valamint, hogy figyelemmel tudd kísérni a szaklapokban megjelenő újdonságokat.

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Szoftverfejlesztő?

Minimum 387 000 Ft - Maximum 552 000 Ft

A szoftverfejlesztők országos havi bruttó átlagkeresete 480.000 Ft, ami életkortól, tapasztalattól függően 387.000 és 552.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Szoftverfejlesztőként néhány évvel ezelőtt könnyebb volt elhelyezkedni, mint jelenleg. Természetesen a kiváló szakemberek továbbra is keresettek. Változást az okozhat, ha a technológiában jelentősebb fejlődés áll elő, vagy, ha olyan nagyobb beruházás indul el hazánkban, amely hirtelen nagyobb számú szoftverfejlesztőt igényel.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Szoftverfejlesztőként szoftverfejlesztő cégeknél, információtechnológiával (IT) foglalkozó vállalatoknál, illetve informatikai tanácsadóknál lehet dolgozni. Lehet ez egy multinacionális nagyvállalat, hazai kis- és középvállalkozás, de gyakran lehet találkozni egyéni vállalkozókkal – pl. szakértőként – is.

 

 

Programtervező informatikus szakképzettséggel több munkakörben is elhelyezkedhetsz:

 • mérnök;
 • rendszerszoftveres;
 • rendszertervező;
 • SAP szakértő;
 • szoftvertervező.

Programtervező informatikus szakképzettséggel lehetőséged van elvégezni ugyanezen elnevezésű mesterszakot is (MSc), amely négy féléves képzés.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mi a különbség a szoftverfejlesztő és az informatikus között?

Minden szoftverfejlesztő informatikus, de nem minden informatikus szoftverfejlesztő. Az informatikus egy tágabb fogalom, amelybe beletartoznak a programtervező matematikusok, a programozók, illetve a rendszergazda is. A programtervező matematikus ritkán ír programot, inkább rendszereket tervez, míg a programtervező saját elgondolás vagy utasítások alapján írja meg a számítógépes programot. A rendszergazda ezzel szemben a rendszer fenntartásáért felel, nem elvárás vele szemben a programozói tudás.

Tudod-e, miért használnak a szoftverfejlesztők algoritmusokat?

Az algoritmusok általános programok, amelyeket a szoftverfejlesztők alakítanak ki. Az algoritmusok azt mutatják meg, hogy egy adott problémát általánosan hogyan lehet megoldani. A szoftverfejlesztők munkájának egyik része az algoritmusok kialakítása, míg másik részük ezeket az algoritmusokat eltérő programozási nyelvekre „lefordítja”, illetve azon az adott nyelven írnak meg egy, már konkrét problémát megoldó programot.

Tudtad-e, hogy az egyik irodai szoftver atyja magyar származású?

Charles Simonyi, magyar származású szoftverfejlesztő sok tízmillió ember által alkalmazott szoftvereket alkotott. A számítástechnikával először középiskolásként találkozott, amikor éjjeliőrként egy szovjet Ural–2 típusú elektroncsöves számítógép vezérlőtermére vigyázott. 18 éves korában már fordítóprogramokat készített. További érdekesség, hogy ő az első magyar űrturista is.

Ismersz magyar központú multinacionális szoftverfejlesztő céget?

A leghíresebb magyar szoftverfejlesztő céget még az amerikai tőzsdén is jegyzik. Épületinformáció-modellezésen alapuló építészeti tervező szoftvereket fejleszt a következő célcsoportoknak: építészek, belsőépítészek, városépítészek, táj- éskertépítészek. Központi irodájuk Budapesten van, ahol a termékfejlesztés, a gyártás és a nemzetközi értékesítés is történik.

Tudod-e, hogy miről híres a Szilícium-völgy?

Az Egyesült Államokban található terület a helyben gyártott szilíciumalapú chipekről kapta a nevét, amelyet nagy számban gyártottak és gyártanak itt ma is. Itt fejlesztették ki az integrált áramkört, a mikroprocesszort és a személyi számítógépet is. Manapság az információtechnológiai (IT) szektor szinonimájaként is használják, mivel a legnagyobb IT cégek központjai itt találhatóak, melyek helyben összesen 225.300 munkahelyet biztosítanak.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.ivsz.hu- Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége
 • Szoftverfejlesztés C++ nyelven - szakmai kiadvány
 • Szoftverrendszerek fejlesztése - szakmai kiadvány
 • Szoftverfejlesztés Java EE platformon – szakmai kiadvány

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

 „Fantasztikus élmény, hogy amikor az ügyfél elkezdi mondani, hogy mit szeretne, akkor nekem ott belül elindul a pörgés, és hónapokig nem áll le! Kattogok, hogy mit hogyan lehetne megjeleníteni, mitől fog ez menni, és mik lehetnek a buktatók. Ezért is jó a csapat, amiben dolgozom, mert jönnek elő új szempontok, hogy még jobb legyen… és a végén ott van, készen, a képletet megoldottuk! És persze nem mellesleg az ügyfél elégedett!” – Mesélte Dávid - fiatal szoftverfejlesztő - kérdésünkre.