Tartsd velünk az irányt!

Háziorvos

Mit kell tudni a háziorvosról?

A háziorvos az egészségügyi ellátás egyik legfontosabb szereplője. A betegeket fogadja rendelőjében, meghallgatja panaszaikat, ezután pedig megvizsgálja őket. A különböző vizsgálatok eredményéből következtet a páciens panaszainak okára, majd ellátja őket és gyógyszereket ír fel nekik. Asszisztensei segítik munkáját, például segédkeznek a betegfelvételben, de a döntéseket egyedül hozza meg. Munkáját a Magyar Orvosi Kamara és a törvény előírásai szerint végzi. Nagyon felelősségteljes szakma a háziorvosé, hiszen emberek életét befolyásoló döntéseket hoz nap, mint nap.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az emberi egészség, a gyógyítás. Ha szeretsz másokon segíteni, meghallgatni problémáikat, és megoldást találni rájuk, valamint képes vagy másokkal megnyugtatóan és bizalmat keltő módon beszélgetni, élvezni fogod ezt a munkát. Egy orvosnak gyorsan kell, jó döntéseket hoznia, így fontos, hogy ügyesen és gyorsan oldj meg problémákat, és ne jelentsen gondot, hogy önállóan kell eldöntened dolgokat.  Ha a legapróbb részletekre is figyelmet fordítasz, megbízható és sikeres orvos válhat belőled.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned gimnáziumban vagy – ajánlott egészségügyi – szakközépiskolában, majd a felsőoktatásban az általános orvosi (osztatlan) szakon kell megszerezned a szakképzettséget.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Elemző
 • Közösségi

Háziorvosként fontos, hogy szeress elmélyülni egyes tevékenységekben, és szívesen dolgozz ki elméleti megoldási lehetőségeket a felmerülő problémákra. Előnyös, ha érdekelnek a tudományok, mint például az emberi test működése és az elemzés. Ha szívesen találkozol és beszélgetsz emberekkel, és fontosnak tartod, hogy mások számára segítő, hasznos feladatokat végezhess, élvezni fogod munkádat.

Háziorvosként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Háziorvosként akkor lesz a munkád sikeres, ha betegeid panaszai megszűnnek, és az általad javasolt kezelések és gyógyszerek sikerrel gyógyítják meg őket. Nagyon fontos továbbá, hogy jól tudj kommunikálni pácienseiddel, mert ez alapfeltétele a sikeres együttműködésnek. Ezeknek az eléréséhez jó, hogyha rendelkezel a következő tulajdonságokkal:

 • Felelősségtudat, hiszen a betegeid életét erősen befolyásoló döntéseket kell nap mint nap meghoznod;
 • Empátia, hogy elnyerd betegeid bizalmát, nagyon fontos ugyanis, hogy mindig érezzék, hogy megérted és támogatod őket;
 • Önállóság, mert képesnek kell lenned egyedül döntéseket hozni;
 • Figyelem, hiszen pácienseid tünetei és panaszai közül egyet sem hagyhatsz figyelmen kívül;
 • Probléma megoldási képesség, hogy bármilyen helyzetre képes legyél gyorsan és helyesen reagálni;
 • Emlékezet, mert mindig tisztában kell lenned betegeid problémáival és a számukra felírt gyógyszerekkel.

Ezeken túl nem árt, ha jól kezeled a konfliktushelyzeteket és szeretsz csapatban dolgozni, mert ezek elősegítik, hogy jó kapcsolatot alakíthass ki munkatársaiddal. Mivel ennek a munkának a végzéséhez hosszú távon hatalmas elhivatottság szükséges, nagyon fontos hogy kitartó légy.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A háziorvos alapvetően szellemi munkát végez, ám a betegek vizsgálata, és a különböző beavatkozások végzése bizonyos egészségügyi tényezők meglétét kívánja, mint például:

 • karok, kezek és ujjak épsége – hogy el tudja végezni az alapvető vizsgálatokat és beavatkozásokat;
 • ép látás és hallás – hogy a betegek egyetlen tünete és panasza se kerülhesse el a figyelmét;
 • érthető beszéd – hogy megfelelően kommunikálhasson pácienseivel és munkatársaival;
 • jó állóképesség – hogy a rendelési idő egészében, sőt, szükség esetén azon kívül is rendelkezésre állhasson.

A foglalkozás hallássérülés, látássérülés és enyhe fokú mozgássérülés esetén is végezhető. Fontos azonban, hogy a sérülés típusának megfelelő segédeszközt használjon az illető, pl. beszéd jó megértését lehetővé tevő hallókészüléket, szemüveget vagy munkahelye akadálymentesített legyen.

Mi jellemző a háziorvos munkájára?
Személyközpontú (90%)
(90 - 10)
Tárgyias (10%)
Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Végrehajtó (15%)
(15 - 85)
Irányító (85%)

Mit csinál a háziorvos?

A háziorvos munkája során minden esetben a páciensek egészségügyi problémáinak megoldására törekszik. Ennek érdekében figyelembe veszi a betegek eltérő panaszait és sajátosságaikat, majd ezek alapján következtet a rendellenesség lehetséges kiváltó okára. Döntéseit mindig a páciens jogainak ismeretében, és emberi méltóságuk teljes tiszteletben tartása mellett hozza meg. Munkája végzése közben különféle tevékenységeket végezhet:

 • Fogadja a betegeket. Ezt általában a körzeti orvosi rendelőben teszi.
 • Felveszi a betegről és a beteg környezetéről az állapotképet, vagy más néven anamnézist. Érdeklődik a beteg panaszai felől, illetve ezzel kapcsolatban esetlegesen az életviteléről, családi hátteréről.
 • Elvégzi a panaszok által indokolt szükséges vizsgálatokat. Adott esetben ezt asszisztenseinek segítségével teszi meg.
 • Értékeli a vizsgálati eredményeket, majd ezek alapján felállítja a diagnózist. Erről minden esetben tájékoztatja a beteget is.
 • Kiválasztja az adott rendellenesség kezelésének legmegfelelőbb módját. Felírja azokat a gyógyszereket, amiket a páciensnek szednie kell, illetve tájékoztatja, hogy milyen egészségre ártalmas magatartásformákat és életmódot célszerű kerülnie.
 • Elvégzi az alapvető klinikai készségeket igénylő beavatkozásokat. Ilyen például a védőoltás beadása, amelyet mindig önállóan, a meghatározott szakmai elvárások figyelembevételével végez el.
 • Együttműködik más szakorvosokkal illetve egészségügyi dolgozókkal. Szükség esetén beutalót ír egy szakorvoshoz, amihez csatolja a beteg leleteit.
 • Tájékoztatja a pácienseket a betegségek megelőzési módszereiről, és alkalmazza is azokat.
 • Szükség esetén megfelelő hatósági intézkedéseket kezdeményez.
 • Adminisztrációt végez. A beteg adatait, betegségét, a kiutalt gyógyszereket rögzíti a társadalombiztosítási rendszerben, így nyomon követhetővé válnak a beteg életének egészségügyi szempontból meghatározó eseményei.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A háziorvos munkája sok különböző eszköz használatát kívánja, hiszen ezek nélkül nem tudná hatékonyan végezni feladatait:

 • vérnyomásmérő;
 • defibrillátor: újraélesztéshez szükséges eszköz;
 • injekciós tű;
 • egyéb diagnosztikai eszközök, pl. fonendoszkóp: a szív és a tüdő vizsgálatára; oftalmoszkópvagy szemtükör: a szem vizsgálatára; audiométer: a hallás vizsgálatára.

Ezeken kívül elsősorban kötszereket és gyógyszereket használ fel munkája során, hiszen ezek segítségével tudja ellátni a betegeket. Számítógépen rögzíti a betegekkel kapcsolatos dokumentációkat, nyilvántartásokat.

 

Kivel találkozik munkája során?

A háziorvos munkavégzés közben elsősorban a páciensekkel találkozik, akikkel fontos, hogy képes legyen kialakítani egy megfelelő orvos-beteg kapcsolatot. A betegeken kívül napi szinten együttműködik asszisztenseivel, akik munkája hatékony végzésében nyújtanak segítséget. Adott esetben kapcsolatba kerül még:

·         más szakorvosokkal, akikhez beutalóval irányítja a betegeket;

·         gyógyszerészekkel, akikkel konzultál a gyógyszerek felírásával kapcsolatban;

·         szükség esetén a hatósággal.

Ezeken kívül folyamatos kapcsolatban marad a Magyar Orvosi Kamarával is, hogy első kézből tájékozódhasson az új gyógymódokról és jogszabályokról.

Hol végzi a munkáját?

A munkavégzés helyiségének megfelelő higiéniája nagyon fontos ebben a szakmában. A háziorvos a betegfelvételt és a járóbeteg ellátást rendelőben végzi, ahol minden, ebben a szakmában fontos berendezés megtalálható. Mivel a háziorvosnak néha ügyeletet kell biztosítania, adott esetben előfordulhat, hogy sürgősségi betegellátást igénylő helyzetben ki kell szállnia a baleset vagy rosszullét helyszínére is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A háziorvos munkáját váltakozó munkarendben végzi. Ez azt jelenti, hogy nem csak hét közben, hanem gyakran hétvégén és ünnepnapokon is dolgoznia kell. Ezt az ügyeleti rend beosztása indokolja, ami miatt gyakran éjszaka is késznek kell lennie a betegek ellátására.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A háziorvost munkája során többféle veszélyforrás is fenyegetheti:

 • balesetveszéllyel járhat magára és a páciensre nézve is a munkához használt műszerek nem megfelelő használata és fertőtlenítése;
 • az orvosi röntgenkészülék használata sugárveszéllyel járhat;
 • kockázatos lehet az esetleg fertőző betegségben szenvedő, vagy ön- és közveszélyes páciensekkel való kapcsolattartás;
 • a betegekhez való kiszállás során a rossz útviszonyok is balesetveszélyesek lehetnek.

Ezek kiküszöbölésére nagyon fontos, hogy a háziorvos minden esetben betartsa a higiéniás és a munkavédelmi előírásokat.

A háziorvos elsősorban szellemi tevékenységet végez, ám munkája könnyű fizikai igénybevétellel is jár. Feladatai végzése közben gyakran kell hosszabb ideig állva maradnia, betegeket esetleg mozgatnia.

Munkája sok stresszel jár, mivel emberek életét közvetlenül befolyásoló kérdésekben kell jó döntéseket hoznia. Könnyű fizikai igénybevételt jelenthet a nagy pontosságot és körültekintést igénylő vizsgálatok és beavatkozások elvégzése. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a szakember elegendő időt szánjon a pihenésre.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Általános orvos
Felsőoktatási szak neve: Általános orvos osztatlan képzési szak

Ahhoz, hogy bekerülj erre a szakra, érettségi szükséges, amit gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában tudsz megszerezni.

A munkakör betöltéséhez az általános orvos szakképzettség szükséges, amely az általános orvos osztatlan képzési szakon szerezhető meg.

Ahhoz, hogy az Általános orvos szakmához kapcsolódó összes alaptudást megtanulhasd, a következő tárgyakban érdemes jó eredményt elérned:

 • biológia-egészségtan – hiszen alaposan ismerned kell az emberi test működését;
 • kémia – amely segítségével elsajátíthatod a különböző gyógyszerek hatásait;
 • természetismeret;
 • fizika – mert ennek segítségével értheted meg az emberi testben lezajló folyamatokat.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Háziorvos?

Minimum 264 000 Ft - Maximum 403 000 Ft

A Háziorvos átlagkeresete havi bruttó 371.000 Ft, országos átlagot tekintve pedig a kereseti sáv havi bruttó 264.000 és 403.000 Ft között mozog tapasztalattól, illetve a páciensek számától függően.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Mivel Magyarországon jelenleg hiány mutatkozik az egészségügyi foglalkozásúak terén, így a háziorvosok elhelyezkedési esélyei elég jónak mondhatóak. Az ezzel a végzettséggel rendelkezőket frissdiplomásként és évtizedes élettapasztalattal egyaránt keresik az egészségügyben, így várhatóan az életpálya egyik részén sem jelent majd problémát az elhelyezkedés.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Az Általános orvos képesítést megszerzők számára a betölthető munkakörök elsősorban a munkavégzés helyében különböznek. Nem csak a háziorvosi praxisokban, hanem ezen kívül gyógyszertárakban és magánklinikákon is tárt karokkal várják a szakembereket, csakúgy, mint az ország számtalan gyógyfürdőjének mindegyikében. A betölthető munkakörök többek között ezek:

 • családorvos;
 • házi gyermekorvos;
 • háziorvos;
 • iskolaorvos;
 • orvosi rezidens;
 • üzemorvos.

Az Általános orvos szakképesítés megszerzése után lehetőség van felsőfokú szakirányú szakképzésen részt venni, amelynek befejeztével, további 3 évet követően, sikeres szakvizsgával megszerezhető a szakorvosi cím. Ez az adott szakterületre specializálódott orvosi címet jelenti, ilyen például a sebész vagy a belgyógyász.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Mit gondolsz, mi köze a borbélynak a sebészhez?

Bár a borbélyok feladatköre alapvetően a hajvágásra, a borotválásra és a szakáll fazonigazítására szorítkozik, még a modern sebészet megjelenése előtt ők látták el a mai sebészek munkáit is. Ez főleg a sebek, sebesülések (például a ficamok, rándulások, húzódások) ellátását jelentette. Később a felcserek és seborvosok megjelenésével ez a fajta munkájuk háttérbe szorult, de csak a hivatásos sebészet megjelenésével hagyták teljesen abba ez irányú tevékenységüket.

Tudod, kik voltak a madárdoktorok?

A középkori pestisjárványok idején jelentek meg először a madárdoktorok: doktorok egy madárcsőrre hasonlító maszkot viseltek, amikor betegekhez mentek. A maszk maga részben védett a cseppfertőzéssel terjedő betegségek ellen. A csőrnek két célja volt: egyrészt az ijesztő megjelenés, mivel úgy tartották, ez elűzi a betegségeket okozó ártó szellemeket, másrészt az üreges csőrrészt különféle gyógynövényekkel (pl. fokhagyma) töltötték meg, így ezt beszippantva erősíthették immunrendszerüket.

Tudod-e, ki a leghíresebb magyar orvos?

Szent-Györgyi Albert a C-vitamin kutatójaként vált világszerte ismertté. Az 1930-as években izolálta a C-vitamint, 1936-ban a P-vitamint, valamint jelentős szerepet játszott a citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében is. Munkásságának elismeréseképp 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal tüntették ki. Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tevékenységéért kapta meg a Nobel-díjat. Emlékét máig több szobor és emléktábla őrzi szerte az országban.

Szerinted ki volt „az orvostudomány megalapítója”?

Az orvostudomány megalapítójának Hippokratészt (i. e. 460 – i. e. 375) tartják. Ókori görög orvos, aki rendszerbe foglalta és leírta az orvostudomány elméleti és gyakorlati alapjait, amelyeknek egy része még ma is érvényes. Hippokratész minden betegséget a négy éltető testnedv (vér, sárga epe, fekete epe, nyálka) hibás keveredésére vezetett vissza. Jelentőségét jól mutatja, hogy az ókorban egyenesen Aszklépiosztól, a gyógyítás istenétől származtatták őt magát.

Gondolnád-e, hogy egy orvos több mint 50 irányba specializálódhat?

Az általános orvosi képzettség megszerzése után az orvosnak lehetősége van az őt leginkább érdeklő szakterület irányába specializálódni. Ehhez egy hároméves rezidensképzést kell elvégeznie, ami után szakvizsgát kell tennie. A sikeres szakvizsgát követően az orvos megkapja a szakorvosi címet. Rendkívül sokféle szakorvos létezik, ilyenek például a szenvedélybetegségekkel foglalkozó addiktológus, a gyomor és a belek betegségeit gyógyító gasztroenterológus vagy a csontok betegségeit kutató oszteológus. 

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.mok.hu – a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapja
 • Benke: Az orvostudomány története. Medicina Könyvkiadó Zrt. 2009.
 • Iffy: Magyar orvos a nagyvilágban. Semmelweis Kiadó és Multimédia Stúdió. 2012.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Árpád, aki 17 éve háziorvosként praktizál, így nyilatkozott munkájáról: „Munkám során számtalan beteggel találkozom, akikre mindig ugyanannyira figyelnem kell, persze, azért panaszaik függvényében. Hatalmas nyomás van rajtam, hiszen minden helyzetben elvárják tőlem, hogy a legjobb döntést hozzam meg, és ez bizony nem mindig olyan egyszerű. Gyakran előfordul, hogy többet dolgozom napi 8 óránál, és ez eléggé meg tud viselni. Így mindig nagyon figyelek rá, hogy a szabadidőmet a lehető legjobban kihasználjam pihenésre és kikapcsolódásra, a családra. Az viszont tény, hogy egy jól sikerült nap végén kellemes érzés, hogy sokaknak tudtam segíteni, a hozzám fordulók közül. Azt hiszem, ezért csinálom.”