Tartsd velünk az irányt!

Baleseti sebész

Mit kell tudni a baleseti sebészről?

Mit kell tudni a baleseti sebészről?

A baleseti sebész az egészségügyi ellátás kiemelt fontosságú szereplője. Rendkívül felelősségteljes munkát végez, hiszen döntéseivel pácienseinek életét befolyásolja. A különböző balesetekben, szerencsétlenségekben megsérült emberek sérüléseinek – törés, égési sérülés stb. – műtéti kezelését végzi, különféle sebészeti eszközök segítségével.  Munkájának keretét törvényi előírások, valamint a Magyar Orvosi Kamara szabályozásai adják. A baleseti sebész tisztában van az emberi szervezet felépítésével és működésével, valamint a legkorszerűbb sebészeti technikákkal. Állami egészségügyi intézményekben éppúgy elhelyezkedhet, mint magánkórházakban.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… fontosnak tartod, hogy olyan tevékenységet végezhess, amelynek során embereken segíthetsz. Jó, ha szeretsz elmélyülni a részletekben, a megfelelő megoldások kidolgozásában, amely például egy törés kezelésében fog segíteni. Fontos, hogy élvezettel oldj meg olyan feladatokat, amelyek fokozott koncentrációt igényelnek, valamint hogy figyelmedet sokáig egy irányba tudd összpontosítani, közben ne zavarjanak meg a külső körülmények, hiszen egy-egy műtét során nem kalandozhatnak majd el a gondolataid. Fontos továbbá, hogy ne okozzon majd számodra problémát az önálló döntéshozatal, mert betegeiddel kapcsolatban az összes fontos döntést egyedül kell majd meghoznod.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejezését követően egy gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában le kell érettségizned, majd a felsőoktatásban az általános orvos egységes, osztatlan mesterképzést kell elvégezned. Ezt követően teheted le a rezidensképzés után a baleseti sebész szakvizsgát.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Elemző
 • Megvalósító

A baleseti sebészként fontos lesz, hogy könnyen és gyorsan tudj döntéseket hozni stresszhelyzetben is. Szeress fokozott figyelmet igénylő, sokszor aprólékos dolgokkal foglalkozni. A helyzetek elemzésében és a módszerek elméleti megtervezésében is hatékony legyél, amely például egy életmentő műtétnél lesz elengedhetetlen. Jó, ha előnyben részesíted a jól szervezett munkát és a logikus megoldásokat, ennek érdekében pedig együtt tudsz működni másokkal, mert például egy műtét során nagyon aprólékos odafigyeléssel kell majd lépésről lépésre haladnod, amiben a munkatársak csak akkor tudnak majd segítségedre lenni, ha folyamatosan egyeztetsz velük.

Baleseti sebészként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A baleseti sebésznek elsősorban az emberi testtel, és annak működésével kapcsolatban kell jól tájékozottnak lennie. Ehhez jó, ha a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Felelősségtudat, hiszen döntéseid mások életére komoly hatással lesznek;
 • Figyelem, mert az összes panaszt és tünetet észre kell majd venned ahhoz, hogy a megfelelő kezelési módot tudd kiválasztani;
 • Kézügyesség, hogy a műtétek igen aprólékos részleteit is el tudd majd végezni;
 • Probléma megoldási képesség, mert minden problémára a lehető legjobb megoldást kell majd megtalálnod, vészhelyzetek esetén ráadásul a lehető leggyorsabban;
 • Emlékezet, hogy az egyes betegek panaszait és az azokra adott kezelési módszereket fel tudd majd idézni;
 • Logikus gondolkodás, mely szintén a lehető legjobb és leghatékonyabb döntések meghozatalát segíti elő.

Mindezek mellett a baleseti sebész munkája során előnyös tulajdonság a jó konfliktuskezelési és stressztűrési képesség, hiszen a traumatológián sokszor mind a beteg, mind pedig a hozzátartozók felfokozott lelkiállapotba kerülnek.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Ahhoz, hogy munkáját eredményesen és magas színvonalon tudja végezni a baleseti sebész, bizonyos egészségügyi feltételeknek meg kell feleljen:

 • karok, kezek, ujjak épsége – a szükséges orvosi műszerek szakszerű és veszélytelen alkalmazásához;
 • jó fizikai kondíció, jó állóképesség – mert a komolyabb műtétek sokszor órákig eltarthatnak, valamint az ügyeletek és az éjszakai műszakok vállalása során is szükséges;
 • ép látás, ép színlátás – ahhoz, hogy a páciens tüneteit megfelelően tudja észlelni;
 • érthető beszéd és hallás – a betegekkel és munkatársaival való kommunikációhoz;
 • megfelelő idegi/pszichés teherbíró képesség – ahhoz, hogy a komoly, nagy felelősséggel járó beavatkozásokat is megfelelő módon tudja elvégezni

Hallássérültek a halláskárosodás mértékétől függően, jó beszédértést lehetővé tevő hallókészülék használatával betölthetik a munkakört.

Mi jellemző a baleseti sebész munkájára?
Személyközpontú (95%)
(95 - 5)
Tárgyias (5%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (80%)
(80 - 20)
Gondolatokra irányuló (20%)

Mit csinál a baleseti sebész?

A baleseti sebész munkája során mindig arra törekszik, hogy a beteg sérülése a lehető legjobb ütemben, szövődmények nélkül gyógyuljon. Ennek érdekében pontosan tisztában kell lennie a sérülés tulajdonságaival, hogy melyik testrészt érinti, hogyan keletkezett, és adott esetben milyen belső szerveket érintett, mi mindenre lehet hatással az emberi szervezetben. Munkája során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Fogadja a betegeket. Ezt jellemzően baleseti sebészeti szakrendelés alkalmával, szakrendelőben teszi, vagy a mentősök által behozott friss sérülteket látja el a kórház traumatológiai osztályán.
 • A beteg panaszaiból kiindulva következtet sérülésére. Ha szükséges, eltérő alapvizsgálatokat is ellát – röntgen, ultrahang stb. –, amelyben más szakorvosok és asszisztensek segítik.
 • Elvégzi a szükséges műtétet. A diagnózis alapján célravezetőnek tartott beavatkozást minden esetben asszisztensek segítségével végzi.
 • Együttműködik más szakorvosokkal, illetve egészségügyi dolgozókkal. Szükség esetén beutalót ír egy szakorvoshoz – neurológus, gyógytornász stb. –, amihez csatolja a beteg leleteit.
 • Ügyeleti szolgálatot lát el. Ha a helyzet úgy kívánja, az éjszaka közepén is elvégzi a beteg életének megmentéséhez szükséges beavatkozást.
 • Adminisztrációt végez. Annak érdekében, hogy a beteg életének egészségügyi szempontból meghatározó eseményei nyomon követhetővé váljanak, adatait, betegségét, az elvégzett kezeléseket és a kiutalt gyógyszereket a társadalombiztosítási rendszerben rögzíti.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A baleseti sebésznek feladatai végzése során elsősorban olyan eszközökre lehet szüksége, amelyeket az operációk során használ. Ezek műtét közben a nagy műszerasztalon, valamint a Sonnenburg-asztalon kapnak helyet. Néhány példa:

 • szike, olló;
 • Deschamps- tű;sebészi csipesz;
 • peritoneum (hashártya) fogó;
 • sebhorgok, kampók;
 • spatulák;
 • csontcsípő;
 • bőrtűk, izomtűk.

Mindezek mellett számítógépet használ dokumentációs feladatainak ellátásához.

A baleseti sebész különféle anyagokat is használ, elsősorban a sebkezelés eszközeit, gipszet, gézlapokat, varróanyagokat. A betegek gyógyulásának megkönnyítése érdekében gyógyszereket ír fel, amellyel gyógyulásukat könnyíti meg.

 

Kivel találkozik munkája során?

A baleseti sebész munkája során rendkívül fontos a megfelelő orvos-beteg kapcsolat kialakítása, hiszen velük kerül kapcsolatba a legtöbbször. A műtétek során az asszisztensek nyújtanak neki segítséget. Ha pedig szükséges, betegeit beutalóval más szakorvosokhoz irányítja. Rajtuk kívül kapcsolatot tart:

 • osztályvezető főorvossal;
 • gyógyszerészekkel, akikkel a felírandó gyógyszerekkel kapcsolatban konzultál;
 • egyéb kórházi dolgozókkal, pl. mentősökkel, betegszállítókkal;
 • szükség esetén az illetékes hatóságokkal;
 • a Magyar Orvosi Kamarával, ahonnan első kézből tájékozódhat a legújabb gyógymódokkal és jogszabályokkal kapcsolatban.

Hol végzi a munkáját?

A baleseti sebész feladatait zárt térben végzi, ahol a steril körülményeknek köszönhetően biztonságosan elvégezheti az operációkat. A betegek vizsgálatát szakrendelőben, vagy a kórház traumatológiai osztályán végzi, amelyek minden szükséges berendezéssel és felszereléssel el vannak látva. Sterilizált, légszűrővel ellátott műtőben operálja meg a betegeket, miután munkatársai kellőképpen előkészítették őket. A műtét utáni utókezelést a fekvőbeteg osztályon folytatja, ahol közös viziten tájékozódik a betegek állapotáról.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A baleseti sebész munkáját váltakozó munkarendben, hol délelőtti, hol délutáni műszakban, vagy esti ügyeletben végzi tevékenységeit. Mivel a betegeknek folyamatosan szüksége lehet rá, így előfordulhat, hogy több műszakban, naponta akár több mint 12 órában is dolgoznia kell. Ennek megfelelően a hétvégék és az ünnepnapok sem képeznek kivételt munkanapjai közül, hiszen sürgős műtéti beavatkozásokra ilyenkor is szükség lehet. Az ügyeleti rend beosztásától függően gyakran akár éjszaka is dolgoznia kell.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A baleseti sebész munkájában a higiéniás körülmények kulcsszerepet játszanak. Munkájára az alábbiak jelenthetnek veszélyt, ártalmat:

 • a munkához használt műszerek, eszközök és anyagok nem megfelelő használata, illetve azok nem kellő mértékű sterilizálása balesetveszélyt jelenthet magára és a páciensre nézve is;
 • az orvosi röntgenkészülék használata sugárveszéllyel járhat;
 • a különböző elektromos berendezések áramütést okozhatnak;
 • fertőzésveszély jöhet létre műtéti sérülések következményeként;
 • a kéz és seb fertőtlenítőszerek, altatógáz használata során vegyi anyag ártalom érheti a dolgozót.

A baleseti sebésznek mindezek miatt fokozottan ügyelnie kell a védőeszközök (védőruha, védőszemüveg, védőálarc, védőmaszk, dupla védőkesztyű, röntgensugár elleni ólomkötény) használatára, valamint a higiéniás előírások betartására.

A baleseti sebész munkája közepesen nehéz fizikai megterheléssel és fokozott szellemi igénybevétellel egyaránt jár. Fizikai nehézséget elsősorban az operációk során hosszabb ideig egy helyben állva, görnyedt testtartásban, ólomkötény használata mellett végzett munka jelent. A baleseti sebész munkájához jellemzően hozzátartozik a túlórák, az éjszakai ügyeletek, valamint a több műszak vállalása, ami az egészségügyben tapasztalható létszámhiányból adódik. Emellett pedig munkája során folyamatosan nagy felelősséggel járó, sokszor nagyon gyors döntések meghozatalára van szükség. Ezek olyan feszültségforrások, melyek fizikai és szellemi fáradtsághoz, kimerültséghez vezethetnek.

Mindezek miatt fontos, hogy a baleseti sebésznek maradjon ideje a munkaidőt követően testi és szellemi pihenésre és kikapcsolódásra is.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Ortopéd-traumatológus sebész
Felsőoktatási szak neve: Általános orvos mesterképzési szak (MSc, osztatlan képzés)

Szakképzettség: Ortopéd-traumatológus sebész

Felsőoktatási szak neve: Általános orvos mesterképzési szak (MSc, osztatlan képzés)

A munkakör betöltéséhez általános orvos szakképzettség szükséges, amely általános orvos mesterképzési szakon, egységes, osztatlan képzésben szerezhető meg. Ezt követően a ortopéd-traumatológus sebész szakvizsga megszerzése is követelmény. Az általános orvos egységes, osztatlan mesterképzési szak megkezdésének előfeltétele az érettségi bizonyítván, amelyet az általános iskola elvégzését követően gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában szerezhetsz meg.

A baleseti sebész szakma elsajátításához és az eredményes munkavégzéséhez hasznos segítségedre lesz, ha az alábbi tantárgyakban otthonosan mozogsz:

 • biológia-egészségtan – hiszen tisztában kell lenned az emberi test felépítésével és működésével;
 • kémia – a gyógyszerek hatásai miatt;
 • fizika – szintén szükséges a szervezet működésének megértéséhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Baleseti sebész?

Minimum 264 000 Ft - Maximum 557 000 Ft

A baleseti sebészek átlagos keresete hazánkban 434.000 Ft körül mozog. Az utóbbi években nem volt tapasztalható jelentős elmozdulás ezen a területen. A szakemberek átlagkeresete 264.000 és 557.000 Ft között alakulhat, melyet a közalkalmazotti bértáblán felül a sebész szakmai tapasztalata, beosztása és betegkörének nagysága is meghatároz. A magán egészségügyi intézményekben elhelyezkedő szakemberek bére ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A rövidtávú előrejelzések azt mutatják, hogy a baleseti sebészek iránti kereslet a jövőben is magas lesz. Ez is azt mutatja, hogy a baleseti sebész végzettséggel rendelkezők továbbra is könnyen el tudnak majd helyezkedni a munkaerőpiacon. Állami és magánkézben lévő egészségügyi intézményekben is lehetőségük van a munkavállalásra.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A baleseti sebész szakmát választók elsősorban az állami egészségügyi szektorban tudnak elhelyezkedni. A szakorvosok elhelyezkedhetnek egyéb, magánfenntartásban lévő egészségügyi intézményeknél, például magánkórházaknál is. A baleseti sebészek által betölthető munkakörök elsősorban a kezelt testtájakban különböznek, valamint léteznek speciális fajtái is:

 • Kézsebész;
 • Vállsebész;
 • Gerincsebész;
 • Sportsebész.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Mit gondolsz, milyen előkészületekre van szüksége egy orvosnak műtét előtt?

Az előkészületek célja a műtét közbeni fertőzés, más néven szepszis elkerülése. Ennek érdekében műtét előtt alapos bemosakodásra van szükség, melynek szigorúan meghatározott menete van. Az alkalmazott fertőtlenítőszernek egyaránt el kell pusztítania a bőrön jelenlévő baktériumokat, vírusokat, gombákat és spórákat is. Bemosakodás után a köpenyt és a kesztyűket is egy kesztyűt viselő műtőssegéd adja fel az orvosra, hiszen azok külső felületét szabad kézzel érinteni szigorúan tilos.

Szerinted hányféle olló található egy sebészeti műtőben?

Legalább 8 fajta, különböző sebészeti olló létezik, melyeket attól függően használnak, hogy milyen szövetet, milyen területet vágnak fel vele. A speciális Cooper-ollót a varróanyag vágásához, a Mayo-ollót előkészítéshez, a peritoneum ollót pedig kifejezetten a hashártya felvágására használják. Viszont az összes ollóban közös, hogy mindig az 1. és 4. ujjak vannak a gyűrűkben, a 2. ujjal a forgáspontnál pedig kitámasztják az orvosok.

Tudod-e, mi az otthoni szakszerű sebellátás módja?

Elsőként a sérült terület folyóvizes lemosása, majd fertőtlenítőszerrel való kezelése javasolt. Ez lehetőleg olyan legyen, ami nem irritálja a nyálkahártyát. Ez után helyezzünk a sebre vékony rétegben steril gézlapot. 24 óra elteltével a sebet hagyjuk szabadon, hogy szellőzni tudjon, hiszen így jobban gyógyul, közben próbáljuk meg elkerülni a szennyeződéseket. Mélyebb, szennyezettebb horzsolások, jelentősebben vérző sebek esetén feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, ahol szükség esetén tetanusz elleni védőoltásban részesítik a sérültet.

Hallottál már a sportsebészetről?

A sportsebészet az ortopédia egy speciális szakterülete. Elsősorban a mozgásszerv-rendszer zavaraival foglalkozik, ebbe beletartozik azok megelőzése és kezelése is. A sportolás közben létrejött izom-, ízület- és csontsérülésekkel foglalkozik, melyek sokszor a túlterhelésből adódnak. A kezelések és az esetleges műtétek fontos kiegészítője az azokat követő rehabilitáció, mely elsősorban a sportorvos és gyógytornász szakemberek közreműködésével megy végbe.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.mok.hu – a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapja
 • Orvosok Lapja. Promenade Kiadó – a Magyar Orvosi kamara hivatalos havi szakfolyóirata. Megjelenik évente tíz alkalommal.
 • Tulassay: A belgyógyászat alapjai 1-2-3. MEDICINA Kiadó. 2011.

 

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Kicsit izgultam, amikor felvettek az orvosi egyetemre, mert bár nagyon szerettem a biológiát és a kémiát, a vértől viszont mindig is féltem kicsit. Aztán persze az egyetemen ez elmúlt, szerencsére sikerült túltennem magam az ellenérzéseimen. Szintén az egyetem alatt volt egy nagyon kedves traumatológus professzorunk, az ő hivatástudata vezetett engem is erre a pályára, és bár sok nehézséggel jár a munkám, a betegek és családtagjaik öröméért, amit egy sikeres műtét után látok rajtuk, megéri ezt csinálni. Legjobban a váltott műszak fáraszt ki, ezt már megfigyeltem. Hiába vagyok sok éve a pályán, nagyon nehéz a szervezetemnek ehhez hozzászoknia.” – mesélte Róbert, baleseti sebész, amikor munkájáról kérdeztük.