Tartsd velünk az irányt!

Higiénia ellenőr

Mit kell tudni a higiénia ellenőrről?

A higiénia ellenőr legfontosabb feladata az egészségügyi követelmények betartásának ellenőrzése, az egészségre káros hatások elkerülése és a fertőzőbetegségek terjedésének megakadályozása érdekében. Munkájával biztosítja, hogy a közintézményekben – például kórházakban –, élelmiszer előállítással, feldolgozással és forgalmazással foglalkozó üzemekben, kereskedelmi egységekben – például élelmiszer boltokban, éttermekben – a higiéniás előírásokat betartsák. Munkája során helyszíni ellenőrzést tart, mintákat gyűjt, azok helyszíni és laboratóriumi elemzését végzi, majd a vizsgálati eredményeket értékeli. Az eredmények alapján jóváhagyja az adott egység további működését, vagy elmarasztalásként bírságot szab ki, esetleg a hely bezárására ad ki utasítást.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… kiemelkedően fontos számodra a tisztaság, az igényes környezet, ha szeretsz másoknak segíteni, és szívesen vállalsz felelősséget tetteidért, döntéseidért, hiszen e munka mentén mások egészsége múlhat azon, hogy mennyire figyelmesen, körültekintően végzel el egy helyszíni ellenőrzést. Ezért a felelősségtudat mellett fontos, hogy ne okozzon gondot a hosszú időn keresztül tartó folyamatos összpontosítás, és szívesen láss el pontos munkavégzést igénylő feladatokat, mert a vizsgálatokhoz sokféle szabályt kell majd betartanod és betartatnod. Mivel az ellenőrzések során rendszeresen kapcsolatban leszel ügyfelekkel – pl. a cukrászda, rendelőintézet, iskola büféjének üzemeltetőjével –, fontos, hogy könnyen szót érts az emberekkel, és a konfliktuskezelés se okozzon gondot egy-egy nézeteltérés során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejezését követően le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szakon (BSc) kell szakképzettséget szerezned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Elemző
 • Megvalósító

A higiénia ellenőrzés során számos különböző jellemzőt kell majd megfigyelned, amikhez különféle módszerekkel teszteket, próbákat kell majd végezned. Ez a részletes elemzés sokszor fárasztó és időigényes, ráadásul nagy odafigyelést és pontosságot igényel majd tőled. Ez elengedhetetlen lesz viszont ahhoz, hogy felismerd az esetleges problémákat, ami káros lehet az emberek egészségére, és javaslatokat tudj majd tenni azok javítására. Fontos lesz az is, hogy adott szabályokat be tudjál tartani, mert mint az egészségügyben általában, a te munkád során is számos elvárást be kell majd tartanod, legyen szó a higiéniai előírásokról, a vizsgálati módszerek kiválasztásáról, a vizsgálatok minőségi ellenőrzéséről, vagy a munka adminisztrációs kötöttségeiről. Előnyös, ha szereted a megszokott, bevált megoldásokat, és biztonságot nyújt számodra, ha pontosan tudod, mit várnak el tőled, hogy mikor, mit kell tenned.

Higiénia ellenőrként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Higiénia ellenőrként akkor leszel sikeres a munkádban, ha az egészségre ártalmas tényezőket ki tudod majd szűrni, és ki tudod majd iktatni, ezáltal tiszta és egészséges környezetet biztosítva. Ezt egyrészt megelőző intézkedésekkel teheted majd meg, másrészt az ellenőrzéseket, méréseket követő változtatási utasítások által. Ha e területen szeretnél dolgozni, jó, ha a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Felelősségtudat, hiszen emberek egészsége múlik majd a munkádon.
 • Önállóság, mert gyakran fogsz egyedül dolgozni, így a szükséges döntéseket is neked kell majd meghoznod.
 • Kommunikációs képesség, hiszen munkád során nap, mint nap más személyekkel kerülsz majd kapcsolatba, akikkel mind meg kell majd találnod a közös hangot.
 • Figyelem, mert a vizsgálatok során a legapróbb részletekre is fontos lesz majd ügyelned.
 • Konfliktuskezelés, stressztűrés, hiszen a vizsgálatok során felmerülő esetleges nézeteltérésekben tudnod kell majd magadat és a szabályozásokat is képviselned.
 • Technológiai, műszaki kompetencia, a vizsgálati eredmények értékelése során alkalmazott eszközök, berendezések szakszerű kezelésénél lesz számodra hasznos.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A higiénia ellenőrrel szembeni egészségügyi elvárások egyrészt az ügyfélkapcsolatok kezeléséből, másrészt a műszerek, eszközök pontos használatából, és az eredmények elemzéséből adódnak:

 • egészséges gerinc és mozgásrendszer – a munka során szükséges mozgáshoz, utazáshoz;
 • ép karok, kezek, ujjak – az ellenőrzés során használt műszerek, eszközök használatát, az adminisztratív feladatok végzését segíti elő;
 • éles látás, színlátás – a helyszíni vizsgálatok, és az adminisztráció során fontos;
 • kifinomult szaglás – a helyszíni ellenőrzések során egyes rendellenességek felismeréséhez;
 • tiszta, érthető beszéd és jó hallás – a kollégákkal és ügyfelekkel történő egyeztetések során szükséges.

Hallássérültek a beszéd jó megértését lehetővé tevő hallókészülékkel végezhetik ezt a tevékenységet.

Mi jellemző a higiénia ellenőr munkájára?
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Gyakorlatias (60%)
(60 - 40)
Gondolatokra irányuló (40%)
Végrehajtó (70%)
(70 - 30)
Irányító (30%)

Mit csinál a higiénia ellenőr?

A higiénia ellenőr az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvos Szolgálat (ÁNTSZ) alkalmazásában népegészségügyi hatósági tevékenységet végez. Munkája nagy felelősséggel jár, kiemelt figyelmet és pontosságot igényel. Részt vesz a higiéniás előírások megtervezésében, emellett engedélyezési folyamatokban szakértői tevékenységet lát el. A higiénia ellenőr legfontosabb feladata a higiéniai szabályok betartatása, és ennek helyszíni ellenőrzése.  Ezek mentén a következő területekért felelős elsősorban:

 • Részt vesz a higiéniás szabályok összeállításában és a szükséges engedélyeztetési folyamatokban. Részt vesz az egészségügyi, higiéniai követelményrendszer összeállításában, részletes kidolgozásában. Egyes intézmények, vállalkozások – a kórházaktól a kifőzdékig – működésüket csak az ÁNTSZ engedélyével végezhetik, amelyhez meg kell felelniük a higiéniai előírásoknak. A működési engedélykérelmek elbírálását a megfelelő adatok, dokumentumok ellenőrzését és a helyszíni szemlét is ő végzi.
 • Megtervezi az ellenőrzést, illetve azt lefolytatja. Megtervezi az ellenőrzések időpontját, helyszínét, és a vizsgálati módszereket. Az ellenőrzés lehet szúrópróba szerű, vagy előre egyeztetett, akár a vizsgált cég saját kérésére, vagy lakossági bejelentés alapján is történhet. Helyszíni ellenőrzés során mintát vesz, megfigyel, helyszíni méréseket végez, gyorsteszteket használ. Megvizsgálja, hogy az intézmény, vállalt, üzem stb. a higiéniai előírásoknak megfelelően működik-e. 
 • Elemzési feladatokat lát el, értékeléseket végez. Egyes vizsgálatok eredménye már a helyszínen látszik – szemrevételezés, gyorstesztek alapján –, míg mások utólagos, laboratóriumi elemzést igényelnek. Ezeket a vizsgálatokat elvégzi, vagy elvégezteti. A vizsgálati eredményeket összesíti, összegzi, belőlük az intézmény működésére vonatkozó következtetéseket von le. Hiányosságok, probléma esetén javaslatot tesz a szükséges változtatásokra, kiegészítésekre vonatkozóan. Az értékelést írásban rögzíti, és átadja az intézmény üzemeltetőjének.
 • Bírságot szab ki, nyomon követi a változásokat. A hiányosságok, probléma nagyságrendjétől függően bírságot szab ki, súlyos esetben akár a telephely bezárását is elrendelheti. Megadott határidő elteltével ellenőrzi, hogy a javasolt változtatások megtörténtek-e.
 • Adminisztrációs feladatokat lát el. Munkáját részletesen dokumentálja, jegyzőkönyveket vezet. A vizsgálatai eredményeket eljuttatja az illetékesekhez.
 • Betartja a minőségbiztosítási előírásokat. Szigorú előírások szabályozzák az egyes vizsgálatok menetét, módszereit, eszközeit, valamint a vizsgálati eredmények határértékét is. Ezeket a szakembernek maradéktalanul be kell tartania.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A higiénia ellenőr munkáját jellemzően irodában vagy középületekben, cégek telephelyén végzi, ahol az adminisztrációs feladatokat támogató, és a higiéniás ellenőrzésekhez szükséges anyagokat, eszközöket, berendezéseket használja:

 • mintavételi eszközök, berendezések;
 • gyorstesztek;
 • laboratóriumi eszközök: mikroszkóp, kémcső, csipesz; pipetta;
 • számítógép megfelelő szoftverrel és internetkapcsolattal, adatbázisokkal;
 • telefon, mobiltelefon;
 • irodai eszközök – papír, toll, fénymásoló, nyomtató, szkenner;
 • védőfelszerelés.

Munkája során a higiéniai vizsgálathoz szükséges anyagokkal kerül kapcsolatba, valamint űrlapokat, jegyzőkönyvet tölt ki, és gyakran forgatja a hatályok jogszabályokat, szabályzatokat, kézikönyveket.

Kivel találkozik munkája során?

A higiénia ellenőr elsősorban vezetőjével, közvetlen munkatársaival és ügyfeleivel tartja a kapcsolatot munkája során. Találkozhat még:

 • orvosokkal;
 • laboratóriumi dolgozókkal;
 • szakmai továbbképző szakemberekkel;
 • hivatalos szervekkel;
 • beszállítókkal.

Hol végzi a munkáját?

A higiénia ellenőr munkáját jellemzően zárt térben végzi. A munkavégzés helyszíne függ a feladatoktól, az adminisztrációs tevékenységet rendszerint irodában végzi, elemzésekkor megfordulhat laborban is, a helyszíni ellenőrzéseket pedig a vizsgálandó létesítmény telephelyén végzi. A munka jellegéből adódóan előfordulhat, hogy a munkavégzés helyszínén nem megfelelőek a higiéniás körülmények. Az ellenőrzések jellemzően rövidebb-hosszabb utazással járnak.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A higiénia ellenőr munkaideje jellemzően heti 40 óra. Mivel munkája során középületek, élelmiszer előállítással és feldolgozással foglalkozó üzemek, vendéglátó ipari egységek higiéniás körülményeit ellenőrzi, alkalmazkodnia kell az ellenőrzött cég munkarendjéhez. Munkáját a szezonalitás is befolyásolhatja, például nyáron, a nyaralóhelyeken szezonálisan működő vállalkozások ellenőrzése megnövekedett munkamennyiséget eredményez. Ennek megfelelően előfordulhat esti és hétvégi munkavégzés, vagy túlóra is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A higiénia ellenőr munkáját irodában, adminisztrációs tevékenységet intézve, vagy külső helyszínen, helyszíni ellenőrzést végezve tölti. A tartós ülőmunka és az ellenőrzések alatt szükséges mozgás, hajlongás derékfájdalmat és ízületi bántalmakat okozhat. A vizsgálatok során a szemek és a kezek fokozott megterhelésnek vannak kitéve. A higiénia ellenőrt munkája során a következő ártalmak, veszélyek érhetik:

 • mozgásszervi panaszokat okozhat a tartós ülőmunka és a munkával járó sok állás, mozgás is;
 • élelmiszergyártás ellenőrzésekor a gépek, eszközök, berendezések vizsgálata valamint az üzemi környezet balesetveszélyes lehet;
 • egészségre ártalmasak, és allergiás reakciókat is kiválthatnak a munka során használ vegyszerek és a vizsgált anyagok;
 • egészségre ártalmasak lehetnek a nem megfelelő higiéniás körülmények az ellenőrzés helyszínén;
 • szabadtéri munkavégzés esetén zaj-, hő- és porártalom előfordulhat, valamint az időjárási viszontagságokkal is számolni kell.

Ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági-, és munkaegészségügyi előírások betartására, valamint nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés használata.

A higiénia ellenőr jellemzően szellemi tevékenységet végez. Könnyű fizikai igénybevételt jelenthet, hogy a munka a szem és a kezek fokozott megterhelésével jár. Munkája nagy felelősséggel jár, állandó figyelemösszpontosítást követel, gyakran a határidők szorításában kell teljesítenie. További pszichés igénybevételt jelenthetnek az alábbi tényezők:

 • a fáradtság, a pontos, nagy odafigyeléssel végzett munkából adódó fokozott koncentráció miatt;
 • a szoros határidők stresszhez vezethetnek;
 • a munkával járó felelősség is lehet feszültség forrása;
 • az ellenőrzések során az ellenőrzött intézményt képviselő ügyfelekkel történő kommunikáció, az esetleges nézeteltérések is okozhatnak feszültséget.

Mivel szellemi és fizikai igénybevételnek egyaránt ki van téve munkája során a szakember, így fontos, hogy találjon magának időt a megfelelő mennyiségű testi pihenésre és szellemi feltöltődésre.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképzettség: Népegészségügyi ellenőr
Felsőoktatási szak neve: Egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak (BSc)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szakon megszerzett végzettség szükséges, amelynek elvégzése 8 félévet vesz igénybe. Ahhoz, hogy az egészségügyi gondozás és prevenció szakot elkezd, érettségi szükséges, amelyet gimnáziumban vagy szakközépiskolában tudsz megszerezni az általános iskola elvégzését követően.

A szakon oktatott tananyag elsajátításához, valamint a sikeres munkavégzéshez az alábbi tantárgyak tudnak jó alapot biztosítani:

 • biológia-egészségtan – az emberi szervezet működésének, a higiénia egészségre gyakorolt hatásának ismeretét támogatja;
 • fizika – a munka során használt mérőeszközök használatához;
 • kémia – a különböző vegyi anyagok egészségre gyakorolt hatásának ismeretéhez szükséges;
 • természettudományi gyakorlatok – a laboratóriumi mérő- és ellenőrzési vizsgálatokhoz ad alapismereteket.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Higiénia ellenőr?

Minimum 175 000 Ft - Maximum 265 000 Ft

A higiénia ellenőrök átlagkeresete Magyarországon havi bruttó 243.000 Ft, ami az elmúlt évekre visszatekintve nem mutat jelentős változást. Az országos átlagkereset havi bruttó 175.000-265.000 Ft között mozoghat. A higiénia ellenőr keresetét, illetve az azzal járó kiegészítéseket a közalkalmazotti bértábla határozza meg, melyben a besorolások függnek a tapasztalattól, a munkaviszony hosszától, az életkortól és egyéb szakmai készségektől, képességektől.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A higiénikus környezet biztosítása az egészségmegőrzés szempontjából nélkülözhetetlen, ezért a szakma kiemelkedő fontosságú az emberek egészsége érdekében. A higiénia ellenőr munkájának köszönhető többek között, hogy az élelmiszerfogyasztás biztonságos, vagy, hogy középületekben megfelelő higiéniás körülmények fogadnak. Ezért higiénia ellenőr szakemberek munkája iránt a jövőben is igény fog mutatkozni. Az elhelyezkedést segítik a naprakész szakmai ismeretek, a felelősségteljes, pontos munkavégzés, valamint a szakma iránti elkötelezettség.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképzettség birtokában a végzősöket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat megyei és városi intézeteinél, illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányítása alá tartozó országos intézetekben várják szívesen, jellemzően az alábbi munkakörökben:

 • Egészségügyi felügyelő;
 • Élelmiszer- és táplálkozás-egészségügyi felügyelő;
 • Epidemiológiai felügyelő;
 • Higiénikus;
 • Iskola-egészségügyi felügyelő;
 • Járványügyi ellenőr;
 • Járványügyi felügyelő;
 • Környezeti és közegészségügyi felügyelő;
 • Munkaegészségügyi felügyelő;
 • Sugáregészségügyi ellenőr;
 • Toxikológiai közegészségügyi ellenőr;
 • Üzemegészségügyi szakértő;
 • Üzemi higiénikus.

Az alapképzés során megszerzett ismeretek tovább mélyíthetők a népegészségügyi mesterképzési szakon (MSc).

 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Mit gondolsz, mely feladatok tartoznak a népegészségügy körébe?

A népegészségügy célja a lakosság egészségi állapotának javítása, az egészség védelme, és a betegségek megelőzése által – emiatt a népegészségügy területén a megelőzés nagyon fontos szerephez jut. Három fő terület köré csoportosulnak a népegészségügy feladatai: a lakosság egészségi állapotának ellenőrzése, illetve ezzel együtt a lehetséges problémák feltérképezése, az egészségproblémák megoldását célzó intézkedések kidolgozása, és annak biztosítása, hogy az ehhez szükséges egészségügyi szolgáltatások mindenki számára elérhetőek legyenek.

Tudod-e, minek a rövidítése a HACCP?

A HACCP egy angol eredetű mozaikszó, a Hazard Analysis and Critical Control Points kifejezés kezdőbetűiből áll össze. Magyar jelentése: veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. A HACCP egy olyan élelmiszerbiztonsági minőségirányítási rendszer, mely meghatározza az élelmiszer-előállítás és feldolgozás során lehetséges veszélyeket, és az ezek elkerülésére vonatkozó intézkedéseket. A megelőzés fontosságát, és a részfolyamatok során történő minőségellenőrzést helyezi előtérbe. A kritikus határértékek meghatározása mellett kihangsúlyozza a megfelelő minőségellenőrzési rendszer kialakítását, valamint a szabályozások és ellenőrzések dokumentálását is.

Szerinted miért fontos a kézmosás?

Egy alapos, szappanos kézmosás a kezünkön levő baktériumok nagy részét elpusztítja. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy minden ötödik ember nem mos rendszeresen kezet, és a rendszeres kézmosóknak csak egyharmada használ szappant. A rendszeres, szappanos kézmosás nagyban hozzájárul a megfelelő higiéniás környezet kialakításához, és egyes betegségek terjedésének megakadályozásához. Kifejezetten fontos a mosdó használat utáni kézmosás, ami sajnos az emberek többségénél elmarad.

Mit gondolsz, melyek a hétköznapi környezet legfertőzöttebb területei?

Azt gondolnánk, hogy a WC csészében hemzseg a legtöbb baktérium, ám emellett még számtalan olyan terület van, ahol könnyen megtapadnak a baktériumok. A konyhai mosogató tálca és a mosogatószivacs például az egyik legkedveltebb élőhelye a baktériumoknak, de a TV távirányító, a számítógép billentyűzet és a villanykapcsolók is „veszélyes terepnek” számítanak. A tömegközlekedés során megfogott kapaszkodókat pedig előttünk több ezren fogták meg úgy, hogy nem mostak előtte kezet.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.antsz.hu – Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
 • Horváth: Élelmiszer- biztonság és higiénia a vendéglátásban. Műszaki Kiadó. 2012.
 • Laczay: Élelmiszer-higiénia - Élelmiszerlánc-biztonság. Mezőgazda Kiadó. 2008.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Mindig is nagyon fontosnak tartottam az egészségmegőrzést és a betegség megelőzést, de talán még inkább a tisztaságot, az igényességet. Szerencsére a munkám által hatással lehetek az emberek egészségi állapotának alakulására, mivel a jelenlegi egészségügyi szabályrendszer, amit a cégeknek be kell tartaniuk, sokat segít a megfelelő higiéniás viszonyok kialakításában. Ellenőrzéseink során sajnos még így is sok hiányosságot fedezünk fel, ezt természetesen rögtön jelezzük is. Mivel a cégek nem szeretnek szembesülni a náluk felismert problémákkal – már csak azért sem, mert probléma esetén bírságot szabhatunk ki –, gyakori a viták, konfliktusok. Ilyenkor nehéz megértetni, hogy mi nem „ellenük”, hanem az emberekért dolgozunk. Szerencsére természetemnél fogva, valamint hosszú évek tapasztalatainak köszönhetően mára már egész jól kezelem ezeket a helyzeteket. " – mesélte Krisztina, higiénia ellenőr, mikor munkájáról kérdeztük.