Tartsd velünk az irányt!

Mezőgazdasági technikus

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Mezőgazdasági technikus?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Mi valójában a mennyei manna?

Amikor Mózes kivezette a zsidókat Egyiptomból, elérkeztek az Eim és Sinai közti pusztaságba. A zsidók panaszkodni kezdtek, zúgolódtak amiatt, hogy ugyan eljutottak idáig, de itt mind éhen fognak pusztulni. Mózes az Úrhoz fordult segítségért, aki estére húst, reggelre pedig kenyeret ígért. Így is lett: este fürjek lepték el a tábort, reggel pedig harmatszállás lett a tábor körül. Mikor pedig a harmatszállás megszűnt, a pusztát daraméretű apró gömbök borították be.

A kutatások kiderítették, hogy a vándorló zsidók mannája a mannazúzmó (Aspicilia esculenta) lehetett, amely általában a magas hegyek talaján él. Amikor eredeti helyükről leválnak, gumós formát öltenek, így a szél könnyen elsodorja őket a hegyekről, akár messze a sivatagba – így keletkezik a mannaeső. A növényvilágon belül a mannatermékek közé azokat a növényeket sorolják, amelyek belsejéből édes váladék szivárog ki. Ilyen például a köris-manna, amely a virágzó kőrisfától ered. Behasított kérgéből sárgásfehér színű, kristályos állományú, enyhe szagú, édes ízű nedv szivárog. A köris-mannát enyhe hashajtó hatása miatt a gyerekgyógyászatban alkalmazzák, az édesipar pedig ízesítőszerként használja.

Az állatvilágban is léteznek mannatermelő fajok. A mannakabóca szúrása nyomán például a kőris, a vadszilva, az olajfa cukortartalmú nedve kifolyik, majd a levegőn megszilárdul. A másik jellegzetes faj a manna-pajzstetű, amely az örökzöld, szárazságot jól tűrő bokrokon több rétegben bevonja testét mézharmattal. A mézharmat cukorban gazdag, vastag védőréteget képez rajta a kiszáradás miatt. Ebből sok cukor és fehérje nyerhető.

Tájékozódási lehetőségek