Tartsd velünk az irányt!

Számítógéphálózat- és rendszertechnikus

Mit kell tudni a számítógéphálózat- és rendszertechnikusról?

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus egy vállalatnál vagy egyéb szervezetnél a számítógépes hálózatokat üzemelteti, illetve a felhasználók, munkatársak segítségére van akkor, ha nem tudnak valamit megoldani, vagy nem jól működik a számítógépük. A számítógépek hardverének, szoftvereinek, (ami a gép „teste” és „lelke”) rendszereinek és különböző alkalmazásainak telepítésével is foglalkozik. Tevékenységével segít, hogy a számítógépen dolgozók zavartalanul végezhessék munkájukat, és a cégük, szervezetük így sikeres legyen.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz számítógépekkel, számítógépes programokkal foglalkozni, oly módon, hogy betartod azokat a szabályokat, előírásokat, amelyeket a számítógép technikája, illetve a programozás követel meg. Szeretni fogod ezt a szakmát, ha kedveled a matematikát, a logikai feladatokat, szívesen oldasz meg, akár szorosabb határidők mellett, problémákat.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd érettségizned kell gimnáziumban vagy távközlési szakközépiskolában. Ezt követően az Informatikai rendszergazda szakképesítést kell megszerezned egy Informatikai szakiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Irányító
 • Megvalósító

Számítógéphálózat- és rendszertechnikusként fontos, hogy szeress és tudj megoldani különböző logikai feladatokat, átlátni rendszerek működését. Szeretni fogod ezt a munkát, ha igaz rád, hogy szeretsz szabályok és keretek között dolgozni. Szereted, ha pontosan tudod, mi a feladatod, és örülsz annak, ha kiszámítható munkákat kell végezned. Ha szereted a gyakorlatias feladatokat, és azt, hogy a munkád eredménye hamar látszik, - például egy számítógépes hálózatot összeállítasz, és a dolgozók másnap már használják a rendszert, amit te készítettél – akkor kifejezetten élvezni fogod ezt a munkát.

Számítógéphálózat- és rendszertechnikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus munkája akkor lesz sikeres, ha a dolgozók jól tudják használni a számítógépes rendszereket, így támogatja a munkaadó cég, szervezet eredményességét. Ehhez fontos, hogy jó kommunikációs képességgel és megfelelő matematikai és logikai gondolkodásmóddal fordulj a dolgozók és a feladatok felé. Nem csak azt kell megértened, hogy egy hozzá nem értőnek mi a gondja a számítógépével, hanem ezt majd le kell fordítanod a számítástechnika nyelvére, és megoldást is kell találnod a problémára. Ehhez jó, ha a következő képességek megvannak benned:

 • Figyelem, mert a hibakeresés, - javítás sok odafigyeléssel lehet csak sikeres;
 • Önállóság, hiszen a rendszerek működtetéséhez egyedül kell döntéseket hoznod;
 • Probléma megoldási képesség, mert a felhasználók problémáit meg kell értened és oldanod;
 • Kitartás, mert van, hogy egy probléma okának felismerése akár több napig is eltart;
 • Digitális kompetencia, azaz a számítógépek és a számítástechnika egyéb eszközeit, például programokat és alkalmazásokat magabiztosan kell használnod.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A számítógéphálózat- és rendszertechnikussal szemben támasztott egészségügyi elvárások azt teszik lehetővé, hogy jól tudjon kapcsolatot tartani a felhasználókkal, és a számítógépek és egyéb berendezésekkel kapcsolatos munkát eredményesen el tudja végezni:

 • jó látás, színlátás, teljes látótér, térlátás – ami a képernyő előtt végzett munka és a javítások pontos elvégzése miatt fontos;
 • ép hallás – mert meg kell érteni a felhasználókat és az utasításokat;
 • ép karok és ujjak – mivel ez a munka sokszor aprólékos mozdulatokat kíván;
 • tiszta beszéd – hogy a segítséget kérő felhasználókkal szót értsen.

Mozgássérültek, illetve aki gyógyászati segédeszközök segítségével képes pontos, finom-motorikus mozdulatok elvégzésére, szintén betölthetik a számítógéphálózat- és rendszertechnikus munkakört.

Mi jellemző a számítógéphálózat- és rendszertechnikus munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Globális gondolkodásmód (10%)
(10 - 90)
Aprólékos megoldások (90%)

Mit csinál a számítógéphálózat- és rendszertechnikus?

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus legfontosabb feladata, hogy biztosítsa a cégnél, szervezetnél dolgozók számítógépeinek működőképességét. Ezt úgy éri el, hogy a számítógépes hálózatokat és a gépeket is rendszeresen karbantartja. Például frissíti a programokat, folyamatosan ellenőrzi a gépeket, hogy nincs-e rajtuk vírus, stb. Tevékenysége során az alábbi részfeladatokat végzi:

 • Informatikai hálózatokat üzemeltet. Amikor egy munkahelyen megtervezik a számítógépes hálózatot, ebben a számítógéphálózat-és rendszertechnikus is részt vesz, segít ötleteivel és tapasztalatával. Így később a hálózat kialakításában, azaz a gépek és egyéb kiegészítők – például nyomtatók, modemek, szkenner –összeszerelésében és a hálózat működtetésében, karbantartásakor, ellenőrzésekor már ismerni fogja a rendszert, ami megkönnyíti a munkáját.
 • Ellenőrzi az informatikai hálózatot. Ahhoz, hogy a hálózat jól működjön, illetve hogy az előre látható problémákat elkerüljék, folyamatosan ellenőrizni kell a rendszert. Ha valamilyen hibát talál, akkor azt megjavítja, például egy kémprogram észlelése esetén az összes gépet ellenőrzi, és a megfelelő vírusirtót telepíti a gépekre.
 • Támogatja a felhasználókat. A dolgozók, ha valamilyen gondjuk van a gépükkel – például nem tud valaki nyomtatni -, a számítógéphálózat- és rendszertechnikushoz fordulhatnak. Az ő feladata eligazítást adni, kijavítani a hibát.
 • Frissíti az informatikai hálózatot. A hardverek és a gépeken lévő szoftverek újabb változataival frissíti a gépeket.
 • Informatikai háttérkörnyezetet biztosít. Gondoskodik arról, hogy soha semmilyen adat ne vesszen el. Ezt úgy éri el, hogy betartatja a szabályokat, amik védik az információkat, például úgy állítja be a gépeket, hogy külső forrást, otthonról hozott adathordozót ne lehessen csatlakoztatni. Tervet készít arra az esetre, ha mégis valami előre nem látható súlyos probléma keletkezne, például ha észreveszik, hogy külső támadás érte a cég gépeit.
 • Telepítéseket végez. A számítógépeket alkalmassá teszi a használatra úgy, hogy a megfelelő szoftvereket, alkalmazásokat telepíti a gépekre.
 • Indítási és leállítási folyamatokat hajt végre. Azokban az esetekben, mikor valamilyen okból – például azért mert egy minden nap használatban lévő szoftver teljesen új verzióját kell telepíteni a gépekre – a teljes számítógépes hálózat leállítására majd újraindítására kerül sor, gondoskodik a szükséges műveletek biztonságos elvégzéséről.
 • Betartja a munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi és biztonsági előírásokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus olyan eszközökkel és berendezésekkel dolgozik, amik a számítógépes hálózatok és munkaállomások létrehozását és működtetését szolgálják:

 • Számítógép – személyi számítógép vagy laptop – internetkapcsolattal, amely alkalmas operációs rendszer futtatására, kis és közepes hálózatok irányítási feladataira;
 • Szoftverek, például:
  • Szerver és desktop, mobil operációs rendszerek – például Windows, Linux, Android, iOS;
  • Webfejlesztő eszközök – például MS Visual Web Developer;
  • Irodai szoftvercsomag – például Microsoft Office, LibreOffice;
 • Kábelek, kábelezéshez szükséges szerszámok, például csipesz, csavarhúzó és tesztelők.

A számítógéphálózat- és rendszertechnikusnak munkáját gyakran kell dokumentálnia, amelynek eszközei a hagyományos irodai eszközök – számítógépes szoftver vagy toll, papír.

Nem ritka, hogy a számítógéphálózat- és rendszertechnikus távmunkában vagy virtuális csapatban dolgozik – a munkatársak külön-külön irodában vagy akár otthonukban dolgoznak. Ebben az esetben munkaeszköze még a telefon, az e-mail és a skype is.

 

Kivel találkozik munkája során?

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus legtöbbször az alábbi személyekkel kerül kapcsolatba:

 • munkatársakkal;
 • felhasználókkal;
 • feletteseivel;
 • vállalati vezetőkkel;
 • partnercégek alkalmazottaival.

 

Ha saját vállalkozásban dolgozik, a vállalkozásának adminisztrációját végző személyekkel – például könyvelővel – és a hatóságokkal – pl. NAV – is kapcsolatba kerül.

Hol végzi a munkáját?

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus főleg irodában dolgozik. Munkáját többnyire ülve, zárt térben végzi. Ha munkája során az ő feladatkörébe tartozik a különböző eszközök beszerzése is – különösen saját vállalkozás működtetése esetén – munkájára jellemző az utazás is. Nagyobb vállalatoknál a beszerzés nem az ő dolga, ilyenkor azonban munkája során megfordulhat raktárban azért, hogy eszközöket, anyagokat szerezzen be.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus munkaideje normál munkarendben napi 8 és heti 40 óra, hétfőtől péntekig. Ha a munkáltató munkaideje is több műszakos, akkor előfordulhat többműszakos munkarend – hajnaltól kora délutánig, vagy déltől késő estig. Előfordulhat, hogy olyan feladatot kell elvégezni – például egy teljesen új szoftververzió telepítése - melyet csak a munkáltató számítógép-hálózatainak leállási idejében lehet elvégezni. Ilyen esetekben akár éjszakai vagy hétvégi munkavégzés is lehetséges. Ha a számítógéphálózat- és rendszertechnikus saját vállalkozásában, megbízási szerződéssel dolgozik, úgy munkaidejét rugalmasabban oszthatja be.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A munkavégzés során a szervezetet különféle ártalmak, veszélyek érhetik:

 • fertőzések előfordulásával számolni kell, a felhasználókkal való személyes találkozások miatt;
 • baleseti veszélyforrások lehetnek az áramütés és a különböző kábelezéshez használt eszközök;
 • fizikai ártalmat jelenthet a képernyő előtt végzett huzamosabb ideig tartó munka, amely elsősorban a szemet és a gerincet terheli.

Ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, szabályok betartására, védőeszközök, például védőszemüveg, ergonomikusan kialakított szék használatára.

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus részben ülve, részben állva, esetenként hajlott vagy görnyedt testhelyzetben, könnyű fizikai munkát végez. Ennek hatására a gerinc fokozott terhelésnek van kitéve. A munka szellemi része, a tervezés, a hibaelhárítások összetettségéből adódóan, a munkatársakkal való esetleges konfliktusok miatt fokozott pszichikai igénybevétellel jár. A munka elvégzése a baleseti veszélyt okozó eszközök miatt fokozott figyelmet igényel.

Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Informatikai rendszergazda (54 481 04)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Informatikai rendszergazda emeltszintű szakképesítés megszerzése szükséges.

Az Informatikai rendszergazda emeltszintű szakképesítés, ha távközlési szakiskolában érettségizel egy, ha gimnáziumban, vagy más ágazati középiskolában, akkor két év alatt szerezhető meg.

Ahhoz, hogy az Informatikai rendszergazda szakképesítést könnyen megszerezd, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • informatika – a szakmai követelmények miatt;
 • idegen nyelv – ahhoz, hogy a szakirodalmat a folyamatos fejlődéshez fel tudd használni;
 • matematika – alapvető számítások elvégzéséhez a tervezés során.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Számítógéphálózat- és rendszertechnikus?

Minimum 217 000 Ft - Maximum 335 000 Ft

A számítógéphálózat- és rendszertechnikus havi bruttó átlagkeresete 280.000 Ft. Országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 217.000 Ft és 335.000 Ft között mozog.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A jelenlegi mutatókat figyelembe véve az informatika, mint iparág eredményei bizakodásra adnak okot. A jól képzett, sokoldalú tudással, nyelvismerettel rendelkező, elhivatott informatikusok könnyen kapnak állást. Az informatikai magánvállalkozások különböző szakterületekre specializálódva szintén kínálnak elhelyezkedési lehetőséget a végzett informatikusoknak.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképzettséggel több munkakör is betölthető, a legjellemzőbbek:

 • Számítógép-telepítő;
 • Számítógép-szerelő;
 • Számítógép-kezelő/operátor;
 • Informatikai ügyfélszolgálati munkatárs;
 • Alkalmazásadminisztrátor;
 • Szoftvertelepítő;
 • Informatikai rendszergazda;
 • Hálózatüzemeltető Webmester Adatbázis adminisztrátor.


A szakképesítéssel szerzett ismeretek elmélyítésére a felsőoktatásban is van lehetőség, jellemzően az informatika karokon.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Gondoltad volna, hogy számítógépezés közben is érhet baleset?

Az egyik leggyakoribb sérülésfajta az izmokat veszélyezteti és jellemzően hirtelen, vagy meggondolatlanul okozott mozdulatok okozzák. Az izmok nyugalmi állapotban vannak a számítógép használó testében. Egy rossz és távoli helyen hagyott távirányító, egy túlságosan lentre rakott DVD olvasó, vagy egy leesett tárgy könnyen okozhat apróbb izomhúzódást, ha hirtelen nyúlunk utána. Ezért tartsunk munka közben rövid szüneteket, és mindig helyezzük a szükséges eszközöket könnyen elérhető helyre.

Mit gondolsz, mekkora lenne 1 gigabájtnyi adat, ha fizikailag megjelenítenénk?

A számítógépek memóriája ma már elképesztő mennyiségű adatot képes tárolni. Ezt az adatmennyiséget nagyon nehéz fizikailag elképzelni. Ha 1 gigabájtnyi adatot A4-es papírokra nyomtatnánk és egymásra illetve egymás mellé tennénk, akkor az így keletkezett papírkocka mérete nagyjából megegyezne egy átlagos kétszintes családi ház méretével.

Hallottál már az etikus hacker nevű foglalkozásról?

Világszerte nő az igény arra, hogy a számítógépes hálózatok biztonságát etikus hackerek teszteljék. Egy etikus hacker az összes ismert támadási módszert, és a hackertámadások lehetséges forgatókönyveit is ismeri. Tesztelni tudják a rendszerek biztonságát, hamarabb észreveszik az ellenük irányuló támadásokat, és hatékonyan tudnak ellenük védekezni. Az EthicalHacking képzések során megszerezhető tudás és új biztonsági szemlélet ma már minden cég és biztonsági szakember számára elengedhetetlen.

Szerinted, mikor küldték az első számítógépek közötti üzenetet?

Ugye természetes számodra, hogy bármikor chatelsz vagy emailt küldesz, nem csak a számítógépeden, de bármely más mobil eszközön is? Pedig ez nem olyan régóta lehetséges. Az első számítógépek közötti üzenetet 1969-ben küldte át CharleyKline programozó. Igaz, hogy csak az első két karaktert sikerült elküldenie, utána a rendszer összeomlott… Manapság több mint 80 milliárd e-mail cserél gazdát naponta – adatvesztés nélkül.

Mit gondolsz, hogyan találták fel a webkamerát?

A webkamera mára már alapvető használati tárgy lett a számítástechnikában, ám ez nem volt mindig így. A webkamera feltalálásához az egyszerű lustaság vezetett. A Cambridge egyetem néhány dolgozója szerette volna megnézni, hogy a szomszéd szobában lévőkávéskanna kiürült-e már. Mivel átsétálni nem akartak, hát feltalálták a webkamerát. Ezt a jelenetet egy filmben is feldolgozták, és a szóban forgó kávéskannát az egyik aukciós oldalon 3350 dollárért adták el.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.ivsz.hu– Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalatok Szövetsége
 • www.inforum.org.hu– Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum
 • Juhász: Vállalati információs rendszerek műszaki alapjai. Szak Kiadó Kft. 2011.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

István, aki egy multinacionális cég informatikai osztályán dolgozik, így nyilatkozott kérdésünkre: „A felhasználó az első. Munkám során ezt tartom szem előtt. A számítógépes rendszerek nélkül kollégáim nem tudnának dolgozni. Szeretek segíteni a munkatársaknak, elmagyarázni egy-egy új alkalmazás, számítástechnikai újdonság működését, és látni, hogy ezzel megkönnyítem a munkájukat. Persze nem kellemes egy-egy rendszerszintű változtatás esetén az éjszakai munka, de ahhoz, hogy maximálisan kiszolgáljuk a felhasználókat, ez is szükséges.”