Tartsd velünk az irányt!

Csecsemő- és gyermekápoló

Mit kell tudni a csecsemő- és gyermekápolóról?

A Csecsemő- és gyermekápoló a kórházak személyzetének nagyon fontos tagja. Feladata a koraszülöttek, az újszülöttek és a beteg csecsemők, gyerekek ápolása és gondozása. A kicsik testi és lelki fejlődését egyaránt figyelemmel kell kísérnie, és biztosítania kell az ehhez szükséges feltételeket.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a kisgyermekeket, érdekel fejlődésük és egészségük. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen vagy emberek között, kíváncsi vagy problémáikra, és örömmel segítesz nekik ezek megoldásában. Előnyös továbbá, ha érdeklődsz az emberi test működése iránt, hiszen ez ebben a munkakörben nagyon fontos.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

...a Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakképesítést kell megszerezned.

A Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakképesítés megszerzésének előfeltétele a sikeres érettségi vizsga, amelyet gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában szerezhetsz meg.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Közösségi
  • Megvalósító

Csecsemő- és gyermekápolóként mindennél fontosabb, hogy örömmel végezz segítő és mások számára hasznos munkát. Fontos, hogy szívesen találkozz kisgyermekekkel, akikkel ugyanúgy szót tudsz érteni, mint a szüleikkel. Ebben a munkakörben elengedhetetlen, hogy betartsd a higiéniás előírásokat és a határidőket, hiszen ezeken akár emberéletek is múlhatnak. Ha nem riadsz vissza a felelősségvállalástól, jól fogod magad érezni ebben a munkakörben.

Csecsemő- és gyermekápolóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A csecsemő- és gyermekápolónak szerteágazó feladatai lehetnek, amelyek mindegyike szakszerű és eredményes munkavégzést kíván. Mivel sokat fogsz találkozni gyermekekkel és családjukkal, ezért elengedhetetlen, hogy minden helyzetben jól megértesd magad velük. Nagyon fontos továbbá, hogy munkatársaiddal is együtt tudj működni. Csecsemő- és gyermekápolóként a következő készségekkel, képességekkel érdemes rendelkezned:

?     Felelősségtudat, hogy minden problémára elegendő figyelmet fordíthass;

?     Empátia, hogy munkád során minden kis beteggel együttérzően viselkedhess;

?     Figyelem, mert körültekintőnek kell lenned a pácienseket érintő összes kérdésben;

?     Tolerancia, hogy a betegeket állapotuknak megfelelően kezelhesd, és családjukkal együttérzően tudj kapcsolatot tartani;

?     Önállóság, mert gyakran egyedül kell döntéseket hoznod.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A csecsemő- és gyermekápoló munkájának nagy részét hosszabb ideig ülve vagy állva végzi. Esetenként különböző tárgyakat is mozgatnia kell, így az egészségügyi elvárások a következők:

?     ép végtagok – hogy elvégezhesse a szükséges vizsgálatokat és beavatkozásokat a kisgyermekeken;

?     ép látás – mert így semmilyen panasz és tünet nem kerülheti el a figyelmét;

?     jó hallás és érthető beszéd – hogy ne jelentsen problémát a gyerekekkel, a szülőkkel és a munkatársaikkal való kapcsolattartás;

?     jó szaglás – mert bizonyos esetekben ez is segítségére lehet a betegek állapotának felmérésekor.

Hallás-, mozgás- és látássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört, elsősorban az adminisztrációs feladatok (pl. információs lapok kitöltése) és az információnyújtás terén.

 

Mi jellemző a csecsemő- és gyermekápoló munkájára?
Személyközpontú (100%)
(100 - 0)
Tárgyias (0%)
Csoportos (35%)
(35 - 65)
Önálló (65%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)

Mit csinál a csecsemő- és gyermekápoló?

A csecsemő- és gyermekápoló ismeri az ápolási folyamat szakaszait, és azoknak megfelelően méri fel, tervezi, hajtja végre és értékeli szakmai tevékenységeit. Munkájának része a biztonságos ápolási környezet megteremtése, a sajátos nevelési igényű gyermekek számára is. Főbb tevékenységei a következők:

?     A beteggel és hozzátartozóival szakmai egyeztetéseket folytat. Tájékoztatja őket a gyermek állapotát illetően, valamint tájékozódik a gyermek családi hátteréről.

?     Ápolja, gondozza a beteg gyermeket. Ezt minden esetben az ápolási folyamatnak megfelelően, szakszerűen teszi.

?     Előkészíti a pácienst az esetleges beavatkozásokhoz. Erről minden esetben tájékoztatja a hozzátartozókat is.

?     Különféle vizsgálatokat hajt végre. Az orvosi beavatkozások során adott esetben segít az orvosnak.

?     Kezeli a sürgősségi helyzeteket. Szükség esetén elsősegélyt nyújt, illetve kompetenciáinak megfelelően igyekszik segíteni a betegen.

?     Megelőző, egészségnevelő és utógondozói tevékenységet végez. Tájékoztatja a beteget és a családot a gyógyulás várható üteméről, és végigkíséri annak folyamatát.

?     Egészségügyi dokumentációs feladatokat lát el. Ezt minden esetben a jogszabályi előírásoknak megfelelően teszi.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A csecsemő- és gyermekápoló által használt eszközök a gyermek vizsgálatához, a beavatkozások előkészítéséhez és lebonyolításához, a betegmegfigyeléshez, valamint a rehabilitációhoz szükségesek. Ilyen eszközök például:

?     vérnyomásmérő, fecskendők;

?     mérleg, mérőszalag;

?     vércukor-meghatározó készülék;

?     oxigénpalack, EKG-készülék;

?     rehabilitációs eszközök;

?     számítógép.

A betegekkel kapcsolatos megfigyelések dokumentálására papírt és tollat is igénybe vesz. A betegek kezeléséhez és ápolásához különféle gyógyszereket és kötszereket használ, amelyek elengedhetetlenek a szakszerű és eredményes munkavégzéshez.

Kivel találkozik munkája során?

A csecsemő- és gyermekápoló elsősorban a kis beteggel és családjával tartja a kapcsolatot, de naponta konzultál a páciens orvosával vagy adott esetben az osztályvezető főorvossal. Munkájának bizonyos részeit az ő útmutatásuk alapján végzi. Gyakran egyeztet dietetikussal is, a beteg étrendjét illetően. További munkatársai lehetnek:

?     gyógyszerészek;

?     mentősök;

?     egyéb kórházi alkalmazottak.

Hol végzi a munkáját?

A csecsemő- és gyermekápoló munkáját kórházak gyermekosztályán végzi, minden esetben zárt helyen, steril körülmények között. Gyermekkórházakban, klinikák csecsemő- és gyermekosztályán, szakambulanciákon és újszülött, koraszülött részlegeken látják el feladataikat. Munkájukat végezhetik továbbá gyermekorvosi szakrendelőben, valamint – ha a feltételek adottak – akár családi környezetben is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A csecsemő- és gyermekápoló munkáját általában változó munkarendben végzi. A mindig különböző ügyeleti beosztásnak köszönhetően néha több műszakban, több mint napi 8 órát is dolgoznia kell. Feladatait a hét bármely napján végezheti, ünnepnapoktól függetlenül, akár éjszaka is, mert a betegek, különösen a kisgyermekek folyamatos gondoskodást és odafigyelést igényelnek.

 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A csecsemő- és gyermekápolók munkájára nem jellemzőek a veszélyes helyzetek, azonban a betegekkel való találkozás fertőzésveszéllyel járhat. Balesetekhez vezethet még az egyes éles eszközök használata, melyek kisebb vágásokat, szúrt sebeket okozhatnak.

A csecsemő- és gyermekápoló feladatai félig szellemi, félig pedig közepesen nehéz fizikai igénybevétellel járnak. Szellemi megterhelést jelenthet a beteg kisgyermekekkel és családtagjaikkal való találkozás, és az ő folyamatos tájékoztatásuk a páciens állapotáról. Érzelmileg megterhelő lehet továbbá a súlyosan beteg gyermekekkel való foglalkozás. Fizikai megterheléssel járhat a vizsgálatok és beavatkozások elvégzése. A kisgyermekek ápolása során gyakran kell órákon keresztül állva vagy ülve maradnia, amely komoly megterhelést jelenthet a hát és a gerincoszlop számára. A gyakori cipekedéssel járó feladatok a végtagokat erőltethetik meg. További igénybevételt jelenthet a gyakori éjszakai munkavégzés is.

Nagyon fontos, hogy a csecsemő- és gyermekápoló szabadidejében elegendő mennyiségű időt szánjon a pihenésre, mivel erőteljes lelki és szellemi igénybevételnek van kitéve.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló (52 723 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló középfokú szakképesítés elvégzésére van szükséged.

Ahhoz, hogy a Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakképesítést megkezdhesd, meg kell szerezned az érettségit egy gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában, valamint meg kell felelned az előírt egészségügyi alkalmassági feltételeknek.

Az Csecsemő- és gyermekápoló szakképesítést egészségügyi szakközépiskolában szerzett érettségi után 1 év alatt, gimnázium, illetve más ágazatban szerzett érettségi után 2 év alatt tudod megszerezni.

Ahhoz, hogy a szakma minden részletét könnyen meg tudd tanulni, segíthet, ha otthonosan mozogsz

?     a biológia-egészségtan,

?     a kémia és

?     a természettudományi gyakorlatok

területén, hiszen a kisgyermekek kezeléséhez nemcsak az emberi test felépítését és működését, de egyes gyógyszerek hatóanyagait és összetételét is ismerned kell.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Csecsemő- és gyermekápoló?

Minimum 184 000 Ft - Maximum 201 000 Ft

A csecsemő- és gyermekápolók országos havi bruttó átlagkeresete 192.000 Ft, ami életkortól és munkatapasztalattól függően 184.000 és 201.000 Ft között mozoghat. Az átlagkereset attól is függ, hogy a szakember magánrendelőben, vagy állami intézetben dolgozik.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A foglalkozás iránti kereslet várhatóan növekedni fog a munkaerőpiacon, elsősorban a magán egészségügyi ellátórendszer erősödésének köszönhetően. Mivel a kisgyermekek ápolásában részt vevő szakemberekre mindig is szükség lesz, így az ebben a szakmában elhelyezkedni kívánók kilátásai bíztatóak.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Gyakorló csecsemő- és gyermekápolói végzettséggel az állami és a magán egészségügyi ellátásban egyaránt lehetőséged van elhelyezkedni. Megszerzett szakképesítéseddel sok és különféle feladat ellátására leszel képes, így elhelyezkedési lehetőségeid is széleskörűek. Magánvállalkozóként is dolgozhatsz, ebben az esetben a téged megbízó családok, magánemberek gyermekeinek ápolását kell végezned.

Szakmai előrelépési lehetőséget pl. a Gyermek intenzív szakápoló szakképesítés megszerzése jelent, mellyel már a Gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló munkakört is betöltheted.

 Ha szakképesítésed birtokában e szakma területén szeretnél továbbtanulni, akkor ezt megteheted a felsőoktatási intézmények egészségtudományi karán.

 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mi képezi a köldökzsinór anyagát?

A köldökzsinór, a méhlepény és a magzat között teremt összeköttetést. Kiviselt terhességben kb. 50 cm hosszú, szürke, mutatóujj vastagságú magzati mellékrész, amely az embrió, majd később a magzat táplálását biztosítja. Két artéria és egy véna fut benne, spirálisan, és ezeket az úgynevezett Wharton-kocsonya öleli körül. Ez egy rugalmas, vastag, zselés anyag, amely tulajdonképpen a köldökzsinór anyagának tekinthető.

Mit gondolsz, hány szakaszra osztható az ember élete?

Az emberi élet a következő életkori szakaszokra osztható: gyermekkor, ifjúkor, felnőttkor, az öregedés első fázisa, haladó öregedés, valamint aggkor. A gyermekkor is három részre osztható: első a csecsemőkor, amely a születéstől az első fogzás kezdetéig tart, – ebből az újszülöttkor a születéstől számított első 4 hét - a következő a második fogzás kezdetéig, a harmadik pedig a nemi érés befejeztéig, azaz 15-16 éves korig. 

Tudtad, hogy Magyarországon van csecsemőgondozási verseny?

A Magyar Vöröskereszt feladatának tekinti az emberi élet védelmét, a fiatalok családi életre való nevelését és a családok egészégének megőrzését. Ezért hirdette meg 2014-ben is, immár 18. alkalommal az Országos Csecsemőgondozási Versenyt, amelyben 3 fős csapatok indulhatnak. A versenynek elméleti és gyakorlati része is van, a csapatok értékelésében pedig nagy szerepet játszanak a védőnői szolgálat munkatársai.

Szerinted mióta használnak a cumihoz hasonló eszközöket?

Egyes kutatások szerint már az ókori Egyiptomban, mintegy 4500 évvel ezelőtt is használtak cumihoz hasonló eszközt a gyermek megnyugtatására. Albrecht Dürer 1506-os Madonna és a gyermek című festményén is egy cumihoz hasonló tárgy van a gyermek kezében. A 19. századig számtalan módszert próbáltak ki a baba megnyugtatására. Az első, mai kinézetére már emlékeztető cumit 1900-ban szabadalmaztatta az USA-ban Meinecke.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?     www.baba.lap.hu

?     Klaus: A csodálatos újszülött. Jaffa Kiadó. 2005.

?     Williams: Babaápolás lépésről lépésre. Hajja és Fiai Könyvkiadó. 2008.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?     Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány

?     Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Egész életemben szívesen voltam kisgyerekekkel, szerettem volna ilyen területen is dolgozni. Mindig imádtam látni a fejlődésüket, ahogy nőnek, és mindig igyekeztem nekik segíteni, ha úgy láttam, elakadnak valamivel. Természetesen ebben a munkában (a lelki nyomáson kívül) is van kihívás, például az elején nagyon rosszul bírtam az éjszakai ügyeleteket, de idővel azt is megszoktam. Néha emiatt előfordul, hogy nem tudom kialudni magam, így szabadidőmben erre is oda kell figyelnem. A kisgyermekek mellett mindig ébernek kell lennem, de minden nehézségért kárpótol a gyerekek nevetése és a szülők hálája.” – mondta Anna, aki már hosszú évek óta csecsemőápolóként dolgozik.