Tartsd velünk az irányt!

Aneszteziológiai szakasszisztens

Mit kell tudni az aneszteziológiai szakasszisztensről?

Az aneszteziológiai szakasszisztens feladata, hogy a műtéteken áteső emberek érzéstelenítéséről gondoskodjon. Munkáját minden esetben az aneszteziológus szakorvos irányításával végzi. A beavatkozásokat megelőzően, illetve azok teljes időtartama alatt dokumentálja a beteg adatait, vizsgálati eredményeit, a kezeléseket és a gyógyszerezést. Az operáció teljes időtartama alatt feladata a beteg életfunkcióinak megfigyelése, és szükség esetén életmentő beavatkozás elvégzésében is szerepet kell vállalnia. 

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Közösségi

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdeklődsz az egészségügy iránt, és szeretsz az embereknek segítséget nyújtani problémáik megoldásában. Jól fogod magad érezni a munka során, ha felelősségteljesen végzed majd teendőidet, mert az altatás nagyon fontos része a műtétnek, akár emberélet is múlhat rajta. Fontos, hogy nagy odafigyeléssel tudj dolgozni, mert minden információra szükséged lesz majd egy-egy altatást végző gép beállítása során. A kitartásodra is szükséged lesz, ha egy műtét hosszan elhúzódik, hiszen a beteg ébredéséig jelen kell majd lenned. Fontos, hogy be tudj majd tartani szabályokat, amelyek például a gyógyszerek adagolásából, vagy a kórház belső szabályzatából erednek.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola elvégzése után le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában, majd az Egészségügyi asszisztens szakképesítést kell megszerezned. Ezt követően kezdheted el az Aneszteziológiai szakasszisztens szakképzést, tanfolyami keretek közt.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Aneszteziológiai szakasszisztensként akkor fogod élvezni a munkát, ha kedveled a jól meghatározott keretek közt végzendő, pontos szabályokhoz kötött tevékenységeket, hiszen az altatógyógyszerek és érzéstelenítők beadása során rendkívül sok szempontot be kell majd tartanod. Jó, ha szereted tudni, mi a dolgod, mit várnak el tőled, mert az orvosi csapat segítője leszel, így az ő elvárásaiknak kell majd tudnod megfelelni. Ha szívesen foglalkozol aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal, mint majd például a betegek életfunkcióinak folyamatos figyelése lesz altatás közben, örömöt fog okozni ez a munka. Mivel az egészségügyben fogsz dolgozni, elengedhetetlen lesz, hogy szívesen tölt időt emberek között, beszélgess velük – például a beteg hozzátartozóinak elmond az altatás menetét –, valamint, hogy fontos legyen számodra, hogy hasznos, segítő tevékenységet végezhess.

Aneszteziológiai szakasszisztensként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Aneszteziológiai szakasszisztensként munkád akkor lesz sikeres, ha a betegek műtétei komplikációk nélkül lezajlanak, és sikeresen a gyógyulás útjára lépnek. Ehhez nagyon fontos, hogy az orvosokkal, más egészségügyi dolgozókkal, és a betegekkel is megtaláld a közös hangot, hiszen e nélkül nem lehetséges a sikeres együttműködés. A munka végzéséhez jó, ha rendelkezel a következő képességekkel, készségekkel:

 • Felelősségtudat, mert munkáddal emberek életére, egészségére, sikeres műtétjére leszel komoly hatással.
 • Kitartás, az egész napos, esetenként monoton munkavégzéshez, ami a gépek beállítását, a betegek adatfelvételét stb. illeti.
 • Probléma megoldási képesség, mert a hirtelen felmerülő szituációkban is helyt kell állnod, például a szakorvosnak azonnal jelenteni a beteg romló állapotát.
 • Tolerancia, a betegek állapotuknak megfelelően való kezeléséhez, és a családjukkal való együtt érző kommunikációhoz lesz fontos számodra.
 • Figyelem, hogy a vizsgálatok és mérések során semmi ne kerülhesse el figyelmedet, hiszen egy-egy rossz gyógyszeradagolás kritikus műtéti eredményhez vezethet.

A konfliktuskezelés és a stressztűrés a munkatársakkal való kommunikáció, valamint a különösen kockázatos beavatkozások során lehet hasznos.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az aneszteziológiai szakasszisztenssel szemben támasztott egészségügyi elvárások azért szükségesek, hogy képes legyen eredményesen kommunikálni munkatársaival és a betegekkel egyaránt, valamint hogy a munkával járó feladatokat hiánytalanul elvégezhesse. A következő egészségügyi elvárásoknak kell megfelelniük:

 • ép végtagok – a beavatkozások során a feladatok elvégzésekor;
 • jó látás – a betegek életfunkcióinak megfigyeléséhez;
 • jó hallás – az orvosoktól kapott utasítások pontos betartása végett;
 • érthető beszéd – a kollégákkal, a páciensekkel és családjaikkal való gördülékeny kommunikáció miatt;
 • egészséges vér- és keringési rendszer, légzőszervek – az alkalmanként órákon át tartó, állva vagy járkálva végzendő feladatok teljesítése követeli meg.

Hallássérültek a halláskárosodás mértékétől függően, jó beszédértést lehetővé tevő hallókészülék használatával betölthetik a munkakört.

Mi jellemző az aneszteziológiai szakasszisztens munkájára?
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (70%)
(70 - 30)
Gondolatokra irányuló (30%)
Végrehajtó (80%)
(80 - 20)
Irányító (20%)

Mit csinál az aneszteziológiai szakasszisztens?

Az aneszteziológiai szakasszisztens munkájával az operáción áteső betegek gyógyulásában vállal komoly szerepet. Behatóan ismeri az anesztéziában használatos gyógyszereket, módszereket, eszközöket és készülékeket, és azokat képes az adott szituációnak megfelelően alkalmazni is. Munkája során a következő feladatokat, tevékenységeket látja el:

 • Fogadja a beteget a műtőben. Ezt követően előkészíti a beavatkozásra, amelynek során minden esetben betartja az aszepszis (betegtől távol tartandó kórokozók távoltartása) és az antiszepszis (beteg szervezetében már jelen lévő kórokozók megszüntetése) szabályait.
 • Megteremti és fenntartja a biztonságos higiéniás környezetet. Ennek hiányában az operáció nem kezdhető meg.
 • Segédkezik az anesztézia kivitelezésében. Helyi, epidurális és egyéb érzéstelenítéseket végez el.
 • Őrzi a beteget az érzéstelenítésből való ébredés során és azt követően. Az érzéstelenítés időszaka alatt, illetve utána folyamatosan megfigyeli az életfunkciókat, a beteg ébredésére ügyel. A vitális funkciók romlását azonnal felismeri, jelzi a szakorvosnak.
 • Az anesztézia teljes ideje alatt asszisztál. Elvégzi a műtéti érzéstelenítés előtti, valamint annak bevezetése és fenntartása alatti teendőket, majd a befejező szakaszban is részt vállal.
 • Tájékoztatást nyújt a betegeknek. Felvilágosítja őket az alkalmazott érzéstelenítési módszerről, illetve az osztályra kísérésükben és elhelyezésükben is részt vállal.
 • Dokumentációs feladatokat végez. Részletes feljegyzéseket készít a beteg adatairól, vizsgálati eredményiről, az alkalmazott kezelésekről és a gyógyszerezésről.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az aneszteziológiai szakasszisztens által használt eszközök elsősorban az operáció biztonságát, valamint a beteg műtét előtti és utáni megfelelő állapotának kialakítását és fenntartását szolgálják:

 • altatógép;
 • betegellenőrző monitor;
 • fiberoszkóp;
 • infúziós pumpa;
 • vérmentő készülék;
 • gumikesztyű.

Mindezek mellett az aneszteziológiai szakasszisztens számítógépet is használ, adminisztrációs feladatai elvégzéséhez.

Anyagok tekintetében elsősorban fájdalomcsillapítókat, fertőtlenítőszereket, valamint kötszereket használ mindennapi feladatai során.

Kivel találkozik munkája során?

Az aneszteziológiai szakasszisztens munkája során mindenekelőtt a betegekkel, az orvosokkal, valamint az orvosi team többi tagjával kerül kapcsolatba. Esetenként találkozhat még:

 • a betegek rokonaival;
 • más kórházi dolgozókkal;
 • a takarító személyzettel;
 • termékbemutató szakemberekkel;
 • beszállítókkal.

Hol végzi a munkáját?

Az aneszteziológiai szakasszisztens munkáját minden esetben zárt térben végzi, hiszen a betegeken végzett beavatkozások mindegyikének alapkövetelménye a tisztaság és a steril körülmények. Jól felszerelt műtőben dolgozik az operációk során, ahol minden szükséges eszköz, anyag és berendezés rendelkezésre áll az esetlegesen felmerülő problémák megoldásához. Mivel részt vesz a betegek elhelyezésében is a különböző osztályokon, így alkalmanként kórtermekben is elláthatja feladatait.

 

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az aneszteziológiai szakasszisztens jellemzően váltakozó munkarendben végzi nagy felelősséggel járó feladatait. Munkája során gyakran előfordulhat, hogy több műszakban, esetenként több, mint napi 12 órában helyt kell állnia. Hétközi munkanapokon éppúgy dolgozhat, mint hétvégéken vagy ünnepnapokon, hiszen a betegeknek bármikor szükségük lehet egyes beavatkozások elvégzésére. Az ügyeleti rend beosztásának megfelelően alkalmanként éjszaka is el kell látnia feladatait.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A munka során az aneszteziológiai szakasszisztens a következő ártalmaknak, veszélyforrásoknak van kitéve:

 • baleseti veszélyforrások lehetnek a munka során használt orvosi eszközök, egyes orvosi berendezések;
 • fertőzésveszélyt jelent a betegekkel való közvetlen érintkezés;
 • vegyianyag ártalom érheti a fertőtlenítéshez használt vegyszerek, illetve más anyagok kezelése közben.

Mindezek miatt a munka során védőeszközök – pl. védőruha, gumikesztyű, szem-, arcvédő – használata mellett fokozottan kell ügyelni az egészségügyi, higiéniás és biztonsági előírások, szabályok betartására.

Az aneszteziológiai szakasszisztens munkája elsősorban szellemi megterheléssel jár, azonban emellett a vizsgálóeszközök és berendezések mozgatása, valamint a betegeknek való segítségnyújtás könnyű, vagy közepesen nehéz fizikai igénybevételt is jelenthet. A szakember feladataitól függően dolgozhat állva, ülve, járkálva és hajlongva is, amely hosszútávon hát- és gerincbántalmakhoz vezethet. A gyógyszerek kezelése, a vizsgálatok és kezelések elvégzése, valamint a betegekkel való folyamatos kapcsolattartás szüksége miatt a munka elvégzése fokozott figyelmet és precizitást követel. A több műszakos munkavégzés, valamint a nagyon rossz egészségügyi állapotban lévő betegekkel való találkozás komoly szellemi, érzelmi igénybevételt jelent.

Emiatt nagyon fontos a munkavégzést követően kellő mennyiségű időt szánni a testi és szellemi pihenésre.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Aneszteziológiai szakasszisztens (55 725 01)

Szakképesítés neve: Aneszteziológiai szakasszisztens

A szakképesítés OKJ száma: 55 725 01

Az aneszteziológiai szakasszisztensi munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Aneszteziológiai szakasszisztens szakképesítés megszerzése szükséges. Ehhez az általános iskola elvégzése után le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy –egészségügyi – szakközépiskolában, majd az Egészségügyi asszisztens szakképesítést kell megszerezned. Ezt követően kezdheted el az Aneszteziológiai szakasszisztens szakképzést, tanfolyami keretek közt.

Ahhoz, hogy az aneszteziológiai szakasszisztensként sikeres legyél, a következő tantárgyakban ajánlott jó eredményt elérned:

 • biológia-egészségtan – az emberi test felépítésének és működésének ismeretét alapozza meg;
 • kémia – a gyógyszerek hatásainak ismeretét biztosítja;
 • természettudományi gyakorlat – a vizsgálatok folyamatainak megértéséhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Aneszteziológiai szakasszisztens?

Minimum 182 000 Ft - Maximum 205 000 Ft

Az aneszteziológiai szakasszisztens havi átlagos fizetése hazánkban bruttó 191.000 Ft, amit az állami szférában dolgozók esetében a közalkalmazotti bértábla szerint 182.000-205.000 Ft között alakulhat. A magán egészségügyi szektorban munkát vállalók keresete ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A statisztikai adatok alapján az aneszteziológiai szakasszisztensek iránti kereslet állandó, amit elsősorban az indokol, hogy hazánkban hiány mutatkozik az egészségügyi dolgozók számában. Így az ezen a területen elhelyezkedni kívánók kilátásai kedvezőek, a magán és az állami egészségügyi ellátásban egyaránt. A munkakeresés során az idegen nyelvi ismeretek, valamint az orvosi munkát segítő területen szerzett tapasztalat és szaktudás jelenthet előnyt.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Az aneszteziológiai szakasszisztensek számára az elhelyezkedés elsősorban az állami egészségügyi intézményekben lehetséges. Lehetséges továbbá magán egészségügyi intézményekben is elhelyezkedni, magánklinikák, magánkórházak különböző osztályain, ám ezekbe az intézményekbe a bekerülés nehezebb lehet, a fizetések az állami szabályozástól függetlenek. Az aneszteziológiai szakasszisztensek által betölthető munkakörök elsősorban a munkavégzés helyében és a kezelt betegek rendellenességeiben különböznek:

 • Intenzív-osztályos szakasszisztens;
 • Műtéti asszisztens;
 • Műtős szakasszisztens;
 • Sebészeti asszisztens;
 • Traumatológiai szakasszisztens.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad, hogy van gyors és lassú fájdalom is?

A kettő közti különbség alapvetően a kiváltó inger és a fájdalom megérzése között eltelt időben keresendő. Míg a gyors fájdalmat már 0,1 másodperccel azután megérezzük, hogy a kiváltó inger beérkezett, a lassú fájdalom megérzése gyakran több, mint egy másodperc. A gyors fájdalom nagyrészt a bőrre korlátozódik, míg a lassú a test bármely szövetében keletkezhet, és kiváltó oka lehet mechanikai, hőmérsékleti és kémiai inger is.

Szerinted mi az anesztézia legfontosabb eszköze?

A mai, modern orvostudományban az olyan fontos feladatokat, mint a betegek érzéstelenítőinek adagolása, sokszor gépek végzik. Az altatógép olyan eszköz, amely egyszerre juttat az általános érzéstelenítés bevezetéséhez és fenntartásához szükséges mennyiségű, gáz halmazállapotú anesztetikumot (gyógyszert) és oxigént a beteg szervezetébe. A berendezés három részből áll: a gázkeverék előállításáért, a beteg lélegeztetéséért, és az előző kettő folyamat, valamint a beteg életfunkcióinak monitorozásáért felelős egységekből.

Ismered az általános érzéstelenítés módjait?

Az általános érzéstelenítés az érzéstelenítésnek az a fajtája, amikor a beteg tudatát valamilyen gyógyszerrel, de leggyakrabban többfajta gyógyszer egyidejű használatával elnyomják. Az ingerek eljutnak ugyan a központi idegrendszerbe, az agykéregben azonban nem tudatosulnak, így a beteg nem érzékeli őket. Főbb fajtái az inhalációs, az intravénás, valamint a kombinált anesztézia.

Mit gondolsz, mi az epidurális anesztézia?

Az epidurális anesztézia az olyan érzéstelenítési eljárások közé tartozik, amelyek csak a szervezet egy meghatározott részén fejtik ki hatásukat. A gerincvelőből kilépő érző, mozgató és vegetatív ideggyökökre fejti ki hatását, az alkalmazott érzéstelenítő sajátosságaitól függően 15-45 perc alatt, és 2-4 órán át hat. Attól függően, hogy a gerincvelő melyik részét érzéstelenítik, a test különböző részein érhető el érzéketlen állapot.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Tájékozódást segítő honlapok, kiadványok

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • Hivatásunk magazin. Havonta megjelenő szakmai folyóirat
 • Helembai: Általánosaltat ápoláslélektan. Medicina kiadó. 2012.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Zoltán, aki aneszteziológiai szakasszisztensként dolgozik, így nyilatkozott munkájáról – „Akik azt gondolják, hogy a mi munkánk csak gépek kapcsolgatásából áll, azok nagyon tévednek. Az érzéstelenítés, az altatás egy nagyon komoly beavatkozás, minden részletre nagyon oda kell figyelni, mert elég, ha csak egy kicsivel több gyógyszert, vagy más koncentrációban juttatunk a beteg szervezetébe, már kész is a baj. Épp ezért azt tudom tanácsolni azoknak, akiket érdekel ez a munka, hogy nagyon vegyék komolyan, és akkor jobban tudják értékelni a betegek háláját is. Egyébként érdekes, hogy a mi szakmánk nincs annyira az emberek szeme előtt, nem annyira ismert szakma, nem is igazán megbecsült sajnos. Ebbe a szakmába inkább a tanulmányok alatt szoktak beleszeretni, épp annak érdekessége és felelősségteljessége miatt, de akkor is a háttérben maradunk…”