Tartsd velünk az irányt!

Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus

Mit kell tudni az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikusról?

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus feladata, hogy a halláskárosult betegek vizsgálatát, kezelését végezze. Tevékenységeinek végzése során minden esetben a fül-orr-gégész szakorvos utasításait követi. Maga végzi el az egyszerűbb szűrővizsgálatokat csakúgy, mint a szubjektív és objektív hallásvizsgálatokat. Segít továbbá a hallókészülékek kiválasztásában és alkalmazásának betanulásában. A szakember dolgozhat állami és magán egészségügyi intézményekben egyaránt.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel az egészségügy, azon belül is a hallás, illetve a füllel kapcsolatos érzékelések. E téren elengedhetetlen, hogy felelősségteljes munkát végezz majd, hiszen a hozzád forduló betegek a segítségedet kérik majd, hogy hallásuk jobb legyen. Éppen ezért lesz fontos e szakmában, hogy örömmel segíts majd nekik problémáik megoldásában. Jó, ha könnyen teremetsz kapcsolatot, szívesen beszélgetsz az emberekkel, illetve nehezebb pillanatokban empatikus, együtt érző vagy, mivel ezek fognak segíteni abban, hogy bizalommal forduljanak hozzád a betegek.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola elvégzése után le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – egészségügyi – szakközépiskolában, majd az Egészségügyi asszisztens szakképesítést kell megszerezned. Ezt követően kezdheted meg az Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakképzést.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Tárgyias
 • Közösségi

Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikusként nagyon fontos lesz, hogy szívesen találkozz emberekkel, meghallgasd problémáikat és segíts nekik azok megoldásában, hiszen a hallásukkal bajban lévő emberek hozzád fognak fordulni. Előnyös továbbá, ha kedveled az aprólékos feladatokat, amelyek során nem kell félbeszakítanod a munkavégzést, mert egy-egy vizsgálat, annak során alkalmazott műszerek ezt meg fogják követelni tőled. Ha szereted, hogy munkádnak hamar van látható eredménye ­– egy-egy vizsgálati eredmény stb. –, és ehhez szívesen alkalmazol berendezéseket, műszereket – pl. audiométer, hangvilla –, jól fogod érezni magadat e pályán. Ha szereted, hogy keretek és szabályok mutatják majd az utat munkád során, és ha szereted tudni, hogy felelősségednek meddig terjednek a határai, ez a szakma Neked való lehet.

Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikusként munkád akkor lesz sikeres, ha a betegek, akikkel foglalkozol, jobb életkörülményekhez jutnak, hallásukkal kapcsolatos panaszaik csökkennek vagy megszűnnek. Ehhez nagyon fontos, hogy az orvosokkal, más egészségügyi dolgozókkal, és a betegekkel is megtaláld a közös hangot, hiszen e nélkül nem lehetséges a sikeres együttműködés. Ahhoz, hogy ezt a munkát végezhesd, előnyös, ha a következő képességeknek, készségeknek a birtokában leszel:

 • Felelősségtudat, hiszen munkáddal mások életére fogsz komoly hatást gyakorolni.
 • Kommunikációs képesség, hogy sikeresen együttműködhess majd a pácienssel és munkatársaiddal egyaránt.
 • Figyelem, mert a vizsgálatok végzése során, ahhoz, hogy pontos eredményekkel szolgálhass majd, semmi sem kerülheti el a figyelmedet.
 • Probléma megoldási képesség, hogy a különböző panaszokkal érkező betegek mindegyikének megtalálhasd a legmegfelelőbb, személyre szabott megoldást.
 • Tanulás, hiszen a szakszerű vizsgálatokat folyamatosan fejlődő gépekkel és módszerekkel lehet elvégezni, így fontos, hogy nyomon kövesd majd a szakmai változásokat, újdonságokat;
 • Empátia, hogy a betegekkel és családtagjaival együtt érzően beszélgess majd.

Mindezek mellett a digitális kompetencia megkönnyítheti majd a dolgod a betegek számítógép segítségével történő nyilvántartásba vételéhez. A technológiai, műszaki kompetencia a műszerek, berendezések alkalmazásánál lesz előnyös.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A munka végzéséhez szükséges egészségügyi követelmények egyrészt a végzett feladatok sajátosságaiból, másrészt a folyamatos kommunikáció szükségességéből fakadnak az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus esetében:

 • ép végtagok – a beavatkozások során a feladatok elvégzéséhez;
 • jó hallás és tiszta, érhető beszéd – az orvosoktól kapott utasítások pontos betartásához, a páciensekkel és családjaikkal való kommunikációhoz;
 • egészséges vér- és keringési rendszer, légzőszervek – az alkalmanként órákon át tartó állva vagy járkálva végzendő feladatok teljesítéséhez.

A munkakörnyezet ergonomikus kialakításával mozgássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése.

Mi jellemző az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus munkájára?
Csoportos (10%)
(10 - 90)
Önálló (90%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Változatos (70%)
(70 - 30)
Monoton (30%)

Mit csinál az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus?

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus munkájának alapvető célja azoknak a betegeknek a kezelése, problémáiknak megszüntetése, akik hallásukkal kapcsolatos panaszokkal fordulnak orvoshoz. A hallássérült, hallókészülék használatára szoruló betegek rehabilitációjában aktívan részt vállal, beilleszti, finomhangolja hallókészüléküket. Munkája során a következő feladatokat, tevékenységeket látja el:

 • Fogadja a betegeket a rendelőben. Ezt követően a beteg panaszaiból következtet az elvégzendő – objektív és szubjektív – hallásvizsgálatokra.
 • Elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Ezek lehetnek szubjektív és objektív hallásvizsgálatok egyaránt, többek között hangvillavizsgálat, audiometria, beszédérthetőség, reflexvizsgálat, agytörzsi válaszok vizsgálata.
 • Felméri a halláscsökkent beteg szükségleteit. Ennek alapján segít a megfelelő hallókészülék kiválasztásában.
 • Kommunikál a halláscsökkent beteggel és hozzátartozóival. Ismeri az adott esetben alkalmazandó alternatív kommunikációs formákat, és alkalmazza őket.
 • A hallókészülék elkészítéséhez szükséges tevékenységeket elvégzi. Az orvossal együttműködve kiválasztja a megfelelő fülillesztéket, az illesztékhez a lenyomatvételt elvégzi.
 • Egyénre szabottan beilleszti a hallókészüléket a betegnek. Az eszköz használatának betanításában is részt vesz.
 • Dokumentációs feladatokat lát el. A páciensek adatait nyilvántartásba veszi, a náluk alkalmazott beavatkozásokat és elvégzett vizsgálatokat is feljegyzi.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az audiológiai szakápoló és hallásakusztikus által, a mindennapi munkában használt eszközök mindenekelőtt a betegek hallásának vizsgálatát, valamint az esetlegesen szükséges beavatkozások elvégzését szolgálják:

 • audiométer;
 • hangvilla;
 • tympanométer;
 • otoszkóp;
 • hallókészülékek.

Mindezek mellett az audiológai szakasszisztens munkája során gyakran használ számítógépet a betegek nyilvántartásba vételéhez és az elvégzett vizsgálatok dokumentálásához.

Anyagok tekintetében mindenekelőtt fertőtlenítőszereket, és a lenyomatvételhez szükséges anyagokat – pl. gipsz, viasz – használja.

Kivel találkozik munkája során?

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus feladatai végzése közben elsősorban a betegekkel, az orvosokkal, és egyéb egészségügyi dolgozókkal kerül kapcsolatba. Esetenként találkozhat még:

 • a betegek rokonaival;
 • más kórházi dolgozókkal;
 • a takarító személyzettel;
 • termékbemutató szakemberekkel;
 • beszállítókkal.

Hol végzi a munkáját?

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus feladatai mindegyikét zárt térben végzi, ugyanis a betegek vizsgálata és az esetleges beavatkozások mind steril körülményeket kívánnak. A betegeket jól felszerelt rendelőben fogadja, ahol a vizsgálatok elvégzéséhez minden eszköz és berendezés rendelkezésre áll. Itt végzi el a hallókészülék beillesztéséhez szükséges mintavételi eljárásokat, és itt tanítja be ezeknek az eszközöknek a használatát is a betegeknek.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus jellemzően napi 8 órában dolgozik, hétfőtől péntekig. Túlóra csak nagyon ritkán fordul elő. Mivel az általa kezelt betegek az esetek legnagyobb részében nincsenek életveszélyben, így általában nem szükséges hétvégéken, ünnepnapokon és éjszakánként dolgoznia.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Munkája során az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus a következő veszélyforrásoknak és ártalmaknak van kitéve:

 • baleseti veszélyforrások lehetnek a munka során használt orvosi eszközök, egyes orvosi berendezések;
 • fertőzésveszélyt jelent a betegekkel való közvetlen érintkezés;
 • vegyianyag ártalom érheti a fertőtlenítéshez használt vegyszerek, illetve más anyagok kezelése közben.

Mindezek miatt a munka során védőeszközök – pl. védőruha, gumikesztyű, szem-, arcvédő – használata mellett fokozottan kell ügyelni az egészségügyi, higiéniás és biztonsági előírások, szabályok betartására.

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus munkája elsősorban könnyű, vagy közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár. Ezt a vizsgálati berendezések mozgatása, valamint a hosszabb ideig, gyakran órákon át tartó, ülve, állva, vagy járkálva végzett munka magyarázza. Szellemi, érzelmi megterhelést a betegek panaszainak okát kiváltó rendellenesség diagnosztizálása, valamint a vizsgálatok és kezelések elvégzése jelenthet. Emellett a hallássérült páciensekkel és családjukkal való kapcsolattartás, valamint a hallókészülék illesztéseinek nagyfokú precizitást követelő elvégzése is komoly szellemi igénybevétellel járhat.

Mindezek miatt rendkívül lényeges, hogy az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus elegendő mennyiségű időt fordítson a testi és lelki fáradalmak kipihenésére egyaránt.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus (55 725 02)

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus munkakör betöltéséhez jellemzősen Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakképesítés megszerzése szükséges. Ehhez az általános iskola elvégzése után le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy –egészségügyi – szakközépiskolában, majd az Egészségügyi asszisztens szakképesítést kell megszerezned. Ezt követően kezdheted el az Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakképzést, tanfolyami keretek közt.

Ahhoz, hogy az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus szakmában sikeres legyél, a következő tantárgyakban érdemes jó eredményt elérned:

 • biológia-egészségtan – az emberi test működésének ismeretét támogatja;
 • technika, életvitel és gyakorlat – a hallókészülékek beállításához és behelyezéséhez ad kézügyességet és gépek, berendezések alkalmazásához jó alapot;
 • természettudományi gyakorlat – a vizsgálatok folyamatainak megértéséhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus?

Minimum 182 000 Ft - Maximum 205 000 Ft

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus havi átlagos fizetése hazánkban bruttó 191.000 Ft. Ez a kereset nem mutatott jelentős változást az elmúlt években.  A szakember elhelyezkedhet az állami és a magán egészségügyi ellátórendszerben egyaránt. Az állami szférában dolgozók esetében a közalkalmazotti bértábla szerint havi bruttó 182.000-205.000 Ft között alakulhat a kereset, míg a magán egészségügyi szektorban munkát vállalók keresete ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A statisztikai adatok alapján az audiológiai szakasszisztensek iránti munkaerő-piaci kereslet állandó, amit elsősorban az indokol, hogy az egészségügyi dolgozók számában hiány mutatkozik. Ennek megfelelően az itt elhelyezkedni kívánók kilátásai bíztatóak, mind az állami, mind pedig a magán egészségügyi ellátásban. A munkakeresés során az idegen nyelvi ismeretek, valamint az orvosi munkát segítő területen – például eltérő vizsgálatokban – szerzett tapasztalat és szaktudás jelenthet előnyt.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Az audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus állami vagy magán egészségügyi intézmények audiológiai osztályán, kórházban vagy szakorvosi rendelőben helyezkedhet el.  A betölthető munkakörök elsősorban a kezelt betegek rendellenességeiben különböznek:

 • Audiológiai szakasszisztens;
 • Fül-orr-gége szakasszisztens;
 • Hallásvizsgáló szakasszisztens

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Vettél már részt hallásvizsgálaton?

Az első hallásvizsgálat már a születés után megtörténik a kórházban. Egy rendelet értelmében az újszülött 0-4 napos korában hallásvizsgálat javasolt a szülészeti intézményben. A kórházakban csecsemőknek kétféle fájdalommentes szűrés létezik: az egyik az OAE (otoakusztikus emisszió), a másik az alvás közben történő BERA Phone vizsgálat. Sajnos vannak olyan esetek, amikor a kisgyermek nem reagál megfelelően a vizsgálatra, emiatt nem lehet azt eredményesen elvégezni. Ilyen esetekben a szülőnek érdemes később újabb vizsgálatot kérnie.

Mit gondolsz, miért dugul be repülés során a fülünk?

Sok ember tapasztalja a nyomáskülönbség hatására kialakuló fülfájást repülés közben, különösen le- és felszálláskor. Ennek oka, hogy mivel a fejben található üregek között szabad az átjárás, ezért ilyenkor az orrtartalom átvándorol a fülbe. Jó megoldás lehet a rágózás, a folyamatos nyelés és ásítozás, a mentolos cukorka szopogatása. Ha egyik trükk se vált be, néhány stewardess a következőt ajánlja: szorítsunk 1-1 papír- vagy műanyag poharat mindkét fülünkre, ezzel megszűntethető a fájdalom.

Tudod-e, hogyan kommunikálnak a siketek?

Az úgynevezett jelnyelvet alkalmazzák, ami a vizuális kódrendszerek egyik legfejlettebb formája. Az 1960-as évek óta a szakemberek már önálló nyelvként kezelik. Érdekes módon, a vélekedésekkel ellentétben, nem létezik egy egységes jelnyelv, hanem itt is megvan minden országnak a saját kommunikációs módja, egyedi nyelvi sajátosságai. Meglepő lehet az is, hogy a jelnyelv tempója közel azonos a beszéddel. Szokás, hogy a jelelők a jobb megértés érdekében néma artikulációval kísérik jelelésüket.

Szerinted ki a leghíresebb halláskárosult zenész?

Ludwig van Beethoven 1814-ben süketült meg, egyes források szerint ólommérgezés miatt, más források szerint hidegvizes zuhanyokkal tartotta ébren magát, és ez vezethetett a halláskárosodáshoz. Ennek ellenére számos művet írt még ezután is, többet között a világhírű 9. szimfóniáját is, amit ő maga soha nem hallhatott. Napjaink zenészei között is előfordulnak halláskárosultak, például Eric Clapton, George Martin vagy Phil Collins. Náluk a sok hangos koncert vezethetett ilyen hatáshoz.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.meszk.hu/info.aspx?sp=1 – Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara
 • Gerlinger: Tünetorientált fül-orr-gégészet. Medicina Kiadó. 2013.
 • Hochenburger: Gyakorlati audiológia kézikönyve. Kossuth kiadó. 2003.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Nagyon szeretem a munkámat. Emlékszem, hogy a biológia tanárom milyen lelkesedéssel mesélt a fül felépítéséről – valószínűleg onnan is az elköteleződés. Nagyon nagy előnye a munkámnak, hogy változatos, a betegeket mindig a saját panasziaknak és állapotuknak megfelelően kell kezelni, ezért sokkal nehezebb beleunni. A legtöbbi orvosi szakmához képest az is jó, hogy nincs éjszakai és hétvégi ügyelet, így könnyebb összehangolni a családdal. Most nagy szerencsém van a szakorvossal, de nem tagadom, hagytam már el munkahelyet azért, mert a fül-orr-gégésszel nem jöttem ki. Egyszerűen nem bízott bennem, nem hagyott önállóan dolgozni, mindig ellenőrzött, megkérdőjelezett. Ha nincs bizalom a két fél között, nem lehet ezt a munkát békésen végezni, amit még a betegek is megérezhetnek, hiszen én is idegesebb vagyok, nem tudok annyira rájuk figyelni.” – mesélt munkájáról Liza, aki audiológiai szakasszisztensként dolgozik.