Tartsd velünk az irányt!

Alternatív gyógymódok alkalmazásának segítője

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Alternatív gyógymódok alkalmazásának segítője?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Egészséges vagy ártalmas-e a böjt?

A keresztény egyház hosszabb időszakokra, illetve bizonyos napokra az étkezéssel kapcsolatos megszorításokra szólította fel híveit. A böjt napi háromszori étkezést írt elő egyszeri jóllakással, tartózkodást a hústól, a zsíros ételektől. Nagyböjt idején hamvazószerdára, nagypéntekre, és a pénteki napokra vonatkozott a hústilalom.

A nagypénteki böjtöt a protestáns vallás is tartja: ezen a napon csak egyszer esznek, este, bár a hústól nincsenek tiltva. A nagypénteki böjt korábban átterjedt az előtte való napra is. Innen származik a zöldcsütörtök népies neve. Jellegzetes étrendi összeállítása a spenót, rántott zsemlével.

Nagy mennyiségű laboratóriumi állatkísérletekből kiderült, hogy jelentős mértékű, tartós kalóriamegvonás növeli az élettartamot. Másik oldalról viszont ilyen mértékű kalória-megvonás mellett csökkenne az életkedv, a szexuális késztetés, és nőne a fázásérzet. A havi 1 nap böjtöt azonban sok forrás támogatja. A böjt, mint méregtelenítés előnyös hatását senki nem vitatja, de csakis folyamatos orvosi kontroll mellett. Ha a szervezet megszabadulhat a felgyülemlett káros anyagoktól, erősödik az immun- és a hormon funkció, javul az általános közérzet, és segíthet a krónikus betegségek, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, ízületi gyulladás, elhízás, rák megelőzésében.

Orvosilag tilos böjtölni a pajzsmirigy- és fekélybetegségben szenvedőknek, a kismamáknak terhesség és szoptatás alatt, akut lázas állapotban, pszichózis, depresszió vagy egyéb lelki zavarok esetén. Daganatos betegeknek gyakran javasolják a böjtölést, de ezt minden esetben orvossal kell egyeztetni. Rendszeresen gyógyszert szedő emberek is kizárólag orvosi felügyelettel böjtölhetnek.

A szaunák világa

A finnek hazájából elhíresült szaunákról elmondható, hogy „kellemest a hasznossal”. Míg egy kellemes szaunázás után felfrissül, ellazul, kikapcsol az ember, addig a szervezet sem panaszkodhat.

A finn szauna több mint kétezer éves múltra tekint vissza. A skandináv ország lakóinak a szauna ma is hozzátartozik a mindennapjaikhoz, ősi hagyományaikat is megőrizve. A szaunák helyiségei többféle funkciót is betöltöttek korábban: használták mosókonyhaként, télen lakóhelyiségül szolgált, de vallásos szertartásokat is rendeztek itt, illetve gyógyító- és szülésre szolgáló helyként is számon tartották.

A szauna fából készült helyiség, ahol vulkanikus kőzet izzításával 100 fok körülire fűtenek fel. Szaunázáskor, hogy szervezetünk ne melegedjen túl, az izzadás gondoskodik a hűtésről, mely során méreganyagok távoznak a bőrön keresztül a szervezetből. A meleg levegő hatására a test hőmérséklete nő, az erek kitágulnak, a vérnyomás csökken. A kabinból kilépve a hidegvizes fürdő ismét összehúzza az ereket, és újra nő a vérnyomás. Ennek fokozatos váltakozása javítja a vérkeringést. Ezért a szauna kifejezetten ajánlott vérellátás javulását követő mozgásszervi betegségek, vagy légúti hurutok esetén.

A bőr állapota is pozitívan változik: gőz és a verejték fellazítja a hámpikkelyeket a bőr felszínén. Nő a bőr rugalmasság, a felső hámréteg tisztulása javul, a faggyúmirigyek kiürülnek. A szervezet ellenálló-képessége, kondíciója szintén nő.

A legideálisabb, ha a szaunában egyszerre 10-15 percig tartózkodunk, amit háromszor-négyszer javasolt megismételni. A heti 2-3 alkalomnál gyakoribb szaunázás nem ajánlott.

A gőzkamrák esetén a hőmérséklet alacsonyabb – 45-60 fok körüli, a páratartalom viszont akár a 100 százalékos mértéket is elérheti. Csak teljesen egészséges emberek számára ajánlott, maximum negyed óráig. Fogyókúrás kezelésekre, vagy kondíció javítására javasolt a használata.

Mudra, avagy árulkodó mozdulatok

A kézjóga gyakorlatokat hívják más néven (kéz)mudrának. A mindennapi élet során öntudatlanul és folyamatosan használunk gesztusokat, ami a kommunikáció egyik módja, testbeszédnek hívják.

Indiában már sok-sok évvel ezelőtt megfigyelték ezt a jelenséget, majd hosszú ideig finomították ezt a tudást, végül mint a mudra művészete és tudománya honosodott meg. A mudra szó szerint ""pecsétet"" és ""kéztartást"" jelent. A jógában főként a meditáció során alkalmazzák a belső énnel való kommunikációban. Másrészt a bhárat nátjamban és más keleti táncban a hallgatósággal való kapcsolat kialakításában használják. A táncok esetében az előadó valós érzelmeket, illetve szellemi igazságokat közvetít a közönségnek, tehát a kéztartás a lélek nyelve a művész és a hallgatóság között.

A kézmudra több ezer gyakorlatot rejt magában, amit a kezekkel, a csuklóval és a karokkal kell végezni. A gyakorlatok az érintés érzetére alapulnak, amely hatással van az idegrendszerre. Minden ujj olyan, mint egy csatorna az idegpályákhoz, amely segít közvetlen kapcsolatot kialakítani a testhez és a tudat energiafolyamához. A végső eredmény pedig a nyugodtság és a vitalitás.

Az egyik legismertebb mudra a Gjan-mudra: a kezet a combokra kell fektetni, tenyérrel felfelé. A mutatóujj és a hüvelykujj végét össze kell érinteni úgy, hogy egy kört formázzanak. A hüvelykujj az univerzumot, továbbá az idegrendszer középpontját, illetve az energia középpontját szimbolizálja. A mutatóujj a személyes ént vagy a jobb és bal oldalon húzódó idegpályákat testesíti meg. Ezért ez a mudra a szellemi éberséget, a tudást és a bölcsességet szimbolizálja, és segít megvalósítani a nyugalmat.

A farsang lélektana

A farsang az önfeledt vígasságok ideje. Az első bált 1385-ben VI. Károly és Bajor Gizella menyegzőjének alkalmából rendezték. Széles körben elterjedt szórakozási formává a 19. században vált a bálozás.

A mulatságok tartozéka a jelmez és az álarc, amely egyszerre szolgálhat magamutogatásra és elrejtésre is. Mindenkit a saját belső vágyai vezérelnek – akár tudatosan, akár csak tudat alatt. Ha valaki jelmezt ölt, akkor az azt is kifejezi, hogy egy kicsit más szeretne lenni, kicsit azzá válni, amit a jelmez jelképez. A jelmez ugyanakkor védelmet is nyújt – a cselekedetekért nem kell felelősséget vállalni, hiszen a „jelmez” cselekedett, nem az alatta megbújó személy. Arra viszont figyelni kel, hogy mindez csak egy álarc. A farsang végével le kell venni, és visszatérni a „saját arcunkhoz”.

Már egészen az ősi időkig visszanyúlva mágikus szerepet tulajdonítottak a maszkoknak, álarcoknak. Számos kultúrában felruházott szerepe van egy szobornak, vagy totemoszlopnak is. A sámánok sokszor a démonok, az rossz erők képét formázták maszkba, majd magukra öltötték – ezzel próbálták elérni azt, hogy hatalmuk legyen felette, és így már nem kellett félni tőle, könnyebb volt a legyőzése is.

Sóterápia

A természetes kristálysó minden olyan ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, amelyből az emberi test felépül. Energiát ad, semlegesítő és salaktalanító hatású, támogatja a szervezet öngyógyító erejét. A só teszi lehetővé a különböző sejtkapcsolódások közötti kommunikációt, és szabályozza a szervezet összes funkcióját, de felelős gondolatainkért, érzelmeinkért is.

A só gyógyító ereje már régóta ismert az emberiség előtt. Az első írásos feljegyzés a só gyulladás csökkentő hatásáról ie. 3000-ből származik egy egyiptomi orvostól. A modern gyógyászat már elképzelhetetlen lenne a só tartalmú infúzió nélkül.

Nem szabad azonban összekeverni a természetes sót a konyhasóval, amely főként csupán nátrium-klorid.

A természetes só nagy mennyiségben megtalálható a tengerekben, vagy kőzet formájában, ám a fokozódó szennyeződések miatt a tengeri só minősége is romlott. A sóbányákban előforduló só azonban még ma is teljesen tiszta, jó minőségű.

A sóoldat ivókúra feltölti az elektrolit háztartásunkat, pozitívan befolyásolja a keringést. Segít a koncentrációs zavar megszüntetésében, krónikus fejfájásnál, alvás zavarnál. Serkenti az anyagcserét, ezért hat pozitívan az anyagcserezavar okozta betegségeknél, mint például a cukorbetegségnél, túlsúlynál. Erősíti és harmonizálja az immunrendszert, így segít az allergiás megbetegedéseknél. Megszűnteti a hormonrendszer zavarait, gomba, csíra és vírusölő hatású.

A kristálysó kiegyenlítően hat mind a magas, mind az alacsony vérnyomásnál, továbbá a sav-lúg háztartásunkra, ezáltal segít megszabadulni az elsavasodás okozta gombás fertőzésektől (például hüvelygomba, körömgomba). Képes kioldani a nehézfémeket a szervezetből és kiüríteni azokat. Salaktalanító, méregtelenítő hatású. Jó hatással van a bőrbetegségek kezelésére is, például pikkelysömör esetén.

Tájékozódási lehetőségek