Tartsd velünk az irányt!

Fogtechnikus

Mit kell tudni a fogtechnikusról?

A fogtechnikus különféle koronákat, hidakat, helyreállító készülékeket, valamint kivehető és egyéb pótlásokat készít a fogorvos utasításait követve. Teljesen egyedi kézműves munkát végez, amelynek során messzemenőkig szem előtt tartja a beteg igényeit. Fogászattal kapcsolatos gyógyászati segédeszközöket is ő állít elő, ilyenek lehetnek például a fogszabályozók, védősínek, harapásemelők, sőt, horkolás-gátlók is. Munkája egyrészt a páciensek szájhigiéniájának helyreállításában és fenntartásában, másrészt pedig a fogsor kijavításával a megjelenés és az életminőség javításában kulcsfontosságú.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel a szép megjelenés, ennek részeként és ép, szabályos fogak, és fontosnak tartod, hogy munkáddal embereket segíthess – pl. azáltal, hogy fogaik újra szépek és egészségesek. Hasznos lesz, ha szereted, hogy a jól szervezett munkát már bevált megoldások segítségével végezheted – hiszen többek között az is adottság, hogy milyen anyagokat alkalmazhatsz. Jó, ha könnyen kezelsz berendezéseket és gépeket, mert napi szinten fogsz például gipszcsiszolót, vákuumkeverőt vagy éppen bunsen égőt használni. Ha a határidők és az – egészségügyi – szabályok betartása nem okoz problémát számodra, és kedveled, ha pontosan tudod, mit várnak el tőled, ez a munka megfelelő lehet számodra.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejeztével gimnáziumban vagy – egészségügyi technika ágazati – szakközépiskolában le kell érettségizned, majd a Fogtechnikus gyakornok szakképesítést kell megszerezned egy egészségügyi technika ágazati szakközépiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Megvalósító
  • Tárgyias

Fogtechnikusként akkor fogod igazán élvezni munkádat, ha általánosságban elmondható rólad, hogy fontosnak tartod, hogy munkáddal másokon segíthess, közreműködhess problémáik megoldásában, például majd a szép mosolyt biztosító szabályos fogak kialakításában. Lényeges lesz, hogy gyakorlatias legyél, és a különféle jól szervezett feladataid végzése során felmerülő problémákra szeress logikus, már jól bevált megoldásokat alkalmazni – például fogszabályzót készíteni –, amelyek eredménye hamar látható – hiszen egy fogszabályzó elkészítése néhány nap. Mivel munkád során gyakran kell majd különböző berendezéseket és szerszámokat, anyagokat – polírmotor elszívó, viasz, ragasztó stb. – használnod, fontos, hogy érdekeljen ezek működése, könnyen meg tudd tanulni alkalmazásukat. Ha a határidőket és szabályokat könnyűszerrel vagy képes betartani, élvezni fogod ezt a munkát.

Fogtechnikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A fogtechnikusi munka rendkívül aprólékos, nagy odafigyelést és teljes koncentrációt igényel, hiszen a páciensek számára hosszú távra készíted el az őket segítő berendezéseket. Ahhoz, hogy munkád során ne ütközz semmilyen akadályba, a következő képességek és készségek megléte ajánlott:

?      Kézügyesség, mert feladataid gyakran kívánnak aprólékos mozdulatsorokat.

?      Figyelem, annak érdekében, hogy a feladatra tudj összpontosítani, és minél több, magas színvonalú mintát, vagy munkadarabot előállítani.

?      Térbeli gondolkodás, hogy képes legyél a tárgyakat, formákat térben elképzelni és megvalósítani.

?      Technológiai, műszaki kompetencia, mert a munkádhoz használt eszközök és berendezések ismerete nagyban megkönnyítheti munkád.

?      Kitartás, hogy ne jelentsen számodra problémát a nagyfokú koncentrációt igénylő, aprólékos feladatok végzése. 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Ahhoz, hogy a fogtechnikus összetett feladatai mindegyikét a kívánt színvonalon és szakszerűséggel végezhesse, a következő egészségügyi elvárásoknak kell megfelelnie:

?      ép végtagok – az aprólékos feladatokhoz, valamint az eszközök használata miatt szükséges;

?      jó látás – a tökéletes minőségű munkadarabok előállítása végett;

?      térlátás, színlátás – a munka során használt anyagok megkülönböztetéséhez és a munkadarab megformálásához.

Mi jellemző a fogtechnikus munkájára?
Csoportos (10%)
(10 - 90)
Önálló (90%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a fogtechnikus?

A fogtechnikus a fogászati szolgáltatások, valamint a száj egészségének helyreállításának és megőrzésének területén végzi nagy szakértelmet és komoly koncentrációt igénylő feladatait. Kivehető és rögzített pótlásokat, fogpótlásokat, valamint helyreállító készülékeket készít el különböző anyagok és technikák alkalmazásával, a páciens igényeinek maximális szem előtt tartása mellett. Munkája során a következő feladatokat, tevékenységeket végzi:

?      Tájékozódik az elkészítendő segédeszközzel kapcsolatban. Ehhez a saját maga által levett, vagy a fogorvostól kapott anyagokat használja segítségképp.

?      Elkészíti a mintát. Ezt gipszből, viaszból, vagy egyéb anyagból is teheti, a beteg igényeinek megfelelően.

Megformázza a segédeszközt. Ennek során fémöntést, műanyagöntést, valamint hegesztést alkalmaz. Valamint a páciens igényeire szabja a készülő munkadarabot. Fém- és műanyag alakítási, csiszolási feladatokat lát el.

?      Elvégzi a befejező munkálatokat. A már majdnem elkészült segédeszközt polírozza, majd megedzi annak érdekében, hogy sokáig szolgálhassa viselőjét. Szükség esetén megjavítja az eszközöket. Ezt mindig a legmodernebb eszközök és technikák alkalmazásával teszi.

?      Tájékoztatja az ügyfeleket. Felvilágosítja őket lehetőségeikről, valamint a megrendelhető munkák részleteiről.

?      Adminisztrációs feladatokat végez. Munkájáról részletes dokumentációt készít.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A fogtechnikus minden egyes páciens igényeinek megfelelően teljesen egyedi munkadarabokat és gyógyászati segédeszközöket készít, amelyeknek tökéletesen kell illeszkedniük a megrendelő fogsorába. Ez rendkívül aprólékos és nagy gondosságot kívánó munka, így nagyon sok eszköz áll rendelkezésére annak érdekében, hogy minél színvonalasabb darabokat állíthasson elő. Szerteágazó feladataihoz a következő eszközöket használhatja többek között:

?      laboratóriumi kéziszerszámok;

?      gipszcsiszoló;

?      polírmotor elszívóval;

?      vákuumkeverő;

?      bunsen égő.

Mindezek mellett a fogtechnikus a különböző pótlásokat, hidakat, koronákat és gyógyászati segédeszközöket mindig az éppen legmegfelelőbb anyagból készíti el, így természetesen nagymennyiségű alapanyagot használ fel, például gipszet, viaszt, eltérő fémeket, ragasztókat. Papír és toll, valamint számítógép segítségével végzi adminisztrációs feladatait, munkatársaival, a fogorvossal és a megrendelőkkel pedig mobiltelefonon keresztül marad kapcsolatban.

Kivel találkozik munkája során?

A fogtechnikus munkája során elsősorban a fogorvossal konzultál, akitől a páciens adatait, leleteit megkapja. Tőle kapja pontos utasításait is, melyekhez minden esetben precízen tartja magát. Rajta kívül a megrendelővel is szoros kapcsolatot ápol, hiszen nagyon fontos feladata a széleskörű tájékoztatás, valamint a munka megkezdése előtt az igények pontos felmérése. Rajtuk kívül munkája során találkozhat:

?      alapanyagok beszállítóival;

?      munkaeszközök forgalmazóival;

?      más fogtechnikusokkal.

Hol végzi a munkáját?

A fogtechnikus jól felszerelt laboratóriumban dolgozik, amely a legmodernebb eszközökkel, szerszámokkal és berendezésekkel, valamint a legkorszerűbb alapanyagokkal egyaránt fel van szerelve, hogy betegeinek igényeit maradéktalanul kielégíthesse. A gyógyászati segédeszközök készítése során a tisztaság és a steril környezet alapkövetelmény. Dolgozhat az állami egészségügy eltérő intézményeiben, pl. szakrendelőkben, kórházakban, de vezetheti magánrendelőjét is. 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A fogtechnikus feladatait napi 8 órában dolgozik hétfőtől péntekig, hiszen feladatai a nagyfokú odafigyelés szüksége miatt megerőltetőek lehetnek. Rövid határidejű megrendeléseknél előfordulhat túlóra.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Munkája során a fogtechnikusnak a következő egészségügyi ártalmakkal és baleseti lehetőségekkel kell szembenéznie:

?      a munka során használt vegyi anyagok allergiás reakciót válthatnak ki;

?      egyes munkafolyamatok során por képződhet, amely ugyancsak ártalmas lehet;

?      bizonyos eszközök használata során a szakember ki van téve ultraibolya sugárzásnak;

?      a tartós ülőmunka mozgásszervi panaszokat okozhat;

?      az eszközök gondatlan használata baleseti lehetőségekhez vezethet.

Mindezek miatt a munkavégzés folyamán a fogtechnikusnak fokozottan ügyelnie kell a munkavédelmi és egészségügyi előírások betartására.

A fogtechnikus nagyfokú odafigyelést és precizitást igénylő könnyű fizikai munkát végez. Fizikai igénybevétellel járhat a munka során használt eszközök és berendezések körültekintő használata. Az akár órákon keresztül tartó ülőmunka komoly megterhelésnek teheti ki a hátat és a gerincoszlopot. További igénybevételt jelenthet az aprólékos munkafolyamatok elvégzése, és az esetlegesen szűk határidőre való teljesítés szüksége.

A nagy koncentrációt igénylő fizikai munka miatt a fogtechnikusnak érdemes minden esetben elegendő időt szakítania a szellemi és testi feltöltődésre egyaránt.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Fogtechnikus (55 724 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Fogtechnikus gyakornok szakképesítés megszerzése szükséges. A szakképzés megkezdésének előfeltétele, hogy az általános iskola befejeztével gimnáziumban vagy – egészségügyi technika ágazati – szakközépiskolában érettségit szerezz, illetve meg kell felelned egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton. Amennyiben az érettségit egy egészségügyi technika ágazati szakközépiskolában szerezted meg, a szakképesítés megszerzése 1 év alatt lehetséges, más esetben 2 év.

Ahhoz, hogy fogtechnikusként minden egyes feladatodat kellő szakértelemmel és precizitással végezhesd, a következő tantárgyakban jó, ha otthonosan mozogsz:

?      biológia-egészségtan – az emberi test megfelelő szintű ismeretéhez;

?      kémia – a különféle használt anyagok ismerete érdekében;

?      fizika – az alkalmazott technikák hátterének ismerete végett;

?      technika, életvitel és gyakorlat – a munka során alkalmazandó aprólékos mozdulatsorokhoz ad jó alapot.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Fogtechnikus?

Minimum 130 000 Ft - Maximum 175 000 Ft

Hazánkban a fogtechnikusok havi átlagos keresete bruttó 145.000 Ft, amely életkortól és szakmai tapasztalattól függően 130.000 és 175.000 Ft között mozoghat. További befolyásoló tényező lehet az, hogy a szakember az ország melyik régiójában helyezkedik el, valamint hogy állami vagy magáncégnél teszi ezt. Állami szférában történő elhelyezkedés esetén a kereset a közalkalmazotti bértábla szerint alakul, amelynek elsődleges befolyásoló tényezői a szakmában töltött évek száma és a szakember végzettsége. Ebben a foglalkozásban lehetőség van magánvállalkozás indítására is, ebben az esetben a kereset a fentiektől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Magyarországon a fogtechnikusként végzettek számára az elhelyezkedés várhatóan nem jelent majd problémát, hiszen itthon és külföldön egyaránt nagy igény mutatkozik az ilyen munkára. Az irántuk mutatkozó kereslet a jövőben várhatóan tovább nő majd, köszönhetően a hazai fog- és szájápolási szolgáltatások viszonylag mérsékelt árának. A nyugati országrészben emiatt jelentős az egészségturizmus, amely tovább növeli a szakemberek lehetőségeit.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában legjellemzőbben a Fogtechnikus gyakornok munkakör tölthető be. A Fogtechnikus munkakör betöltéséhez szükséges elvégezni továbbá a Fogtechnikus megnevezésű szakképesítést is. Idegen nyelv megfelelő szintű elsajátítása növeli a munkaerő-piaci elhelyezkedés esélyeit.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted miben különbözött az ősemberek állkapcsa a mai emberekétől?

Bár manapság az emberi állkapocs nem alkalmas kemény dolgok szétharapására, ez nem volt mindig így. A technikai fejlődéssel és az eszközhasználat megjelenésével nem volt többé igény a masszív, különféle magvak és héjak szétharapására képes állkapocsra, ezért az idők során ez fokozatosan megváltozott. Az Australopithecus africanus koponyáját és fogazatát számítógép segítségével kombinálták a mai csimpánzok rágóizmaival, és így lettek megfigyelhetőek az evolúciós fejlődés során létrejött változások.

Tudod-e, hány féle fogszabályozó készülék létezik?

A fogszabályozó készülékek alapvetően két csoportra oszthatók: a rögzített és a kivehető fogszabályozókra. A rögzített fogszabályozók alkotóelemei a tappancsok, a gyűrűk és az ívek. A tappancsok fémből, porcelánból és műanyagból egyaránt készülhetnek, és a fogak megfelelő helyzetbe vezetéséről gondoskodnak. A kivehető fogszabályozó készülékek közt vannak, amelyeket csak éjszakára kell betenni, ám kinézetükben és hatásukban is egyaránt sokfélék lehetnek.

Mit gondolsz, milyen anyagokat használnak a fogászatban?

A fogakat alkotó kemény szövethez hasonló anyagokat nem használnak a fogorvoslásban, így különböző elvárásoknak megfelelően eltérő anyagokból készülhetnek a fogpótlások. Ezek az elvárások elsősorban az anyag mechanikai ellenálló képességére és az esztétikus megjelenésére vonatkoznak, de természetes fontos követelmény az is, hogy az anyag ne legyen káros hatással a szövetekre. A fogpótlások így készülhetnek amalgámból, aranyból, titánból, fogászati kerámiából, valamint egyes fémötvözetekből.

Mit gondolsz, mennyire volt fejlett a fogászat a római korban?

Az ókori rómaiak sok tudást vettek át az etruszkoktól, akik már fogpótlással is megpróbálkoztak. A római fogdoktorok már fúrókat és fogókat is használtak, a beavatkozások során pedig ópium segítségével érzéstelenítették a pácienseket. Természetesen hagyományos, „népi” gyógyszerek is fellelhetően voltak fogászatukban, gyakran földi giliszta, békaagy vagy varjúürülék segítségével igyekeztek elérni a fogak mielőbbi gyógyulását.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.mok.hu – a Magyar Orvosi Kamara hivatalos honlapja

?      Zelina, Serényi: Mesterségem címere: Fogorvos, fogtechnikus. Média- Andalúz Bt. 2012.

?      Bakk: Fogtechnika. Műszaki Könyvkiadó. 1979.

 

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

  • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
  • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

·         www.eniskolam.hu

  • www.szakmavilag.hu
  • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

  • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Munkájának nehézségeiről kérdeztük Beatrixot, aki fogtechnikusként dolgozik: „Szüleim szerint már gyerekként is azt szerettem, amikor valamit önállóan állíthattam elő, és szívesen szöszmötöltem különböző apróságokkal órákon keresztül. Így nekem ez a szakma pont megfelelő, hiszen mivel mindenkinek személyre szabottan kell elkészítenem a segédeszközöket, ezért gyakran akár napokon keresztül is dolgozom egy-egy páciens megrendelésén. Nagyon felelősségteljes munka ez, mert amit elkészítek, azt mások életük végéig a szájukban fogják hordani és használni, így nem engedhetem meg magamnak, hogy ne a tökéletesre törekedjek.”