Tartsd velünk az irányt!

Szállodai recepciós

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Szállodai recepciós?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Hétcsillagos

A legtöbb országban egy és öt csillag közötti skálán minősítik a szállodákat. Vannak azonban a világnak olyan területei, ahol egyes hotelek már a legjobb minőséget jelentő ötcsillagos besorolást is kinőtték.

Az első magát hétcsillagosnak tituláló szálloda 1999 decemberében nyílt meg, Dubaiban. A tengerparttól 290 méterre, egy mesterséges szigetre épített Burj Al Arab egy igazi építészeti remekmű, amely átadása óta az Egyesült Arab Emirátusok egyik jelképévé vált.

De mire számítsunk, ha egy hétcsillagosban szállunk meg? A személyzet minden tagja tudni fogja a nevünket, szükség esetén személyi kísérőt is adnak mellénk. Az épületbe sem farmerben, sem rövidnadrágban nem léphetünk be, de ha bejutunk, akkor két emelet magas akváriumokkal találjuk szembe magunkat. A hét étterem valamelyikébe csak akkor adhatunk le foglalást, ha minimum 20 000 forintnyi fogyasztást vállalunk – ezt, az árakat figyelembe véve nem nehéz teljesíteni.

Ha az egyedülálló hotel minden szépségében kigyönyörködtük magunkat, már csak egy kérdésre kell választ adnunk. Ez pedig az, hogy távozáskor luxusautóval vagy éppen helikopterrel szeretnénk megtenni a reptérre vezető utat.

Híres hotelszobák

Queen Elizabeth Hotel 1738-40-42 (Montreal – Kanada): John Lennon és Yoko Ono szállt meg itt egy hétig 1969-ben. Nem csak megszálltak, de a vietnámi háború elleni tiltakozásként hét napon keresztül ágyban is maradtak, valamint megírták a „Give peace a chance” című dalukat.

Stamford Plaza 524 (Sydney – Ausztrália): 1997-ben itt akasztotta fel magát Michael Hutchence az INXS énekese. Ugyan sokáig tartották magát a pletykák, hogy az eset tulajdonképpen egy szerencsétlen baleset volt, a bűnügyi krónikák végül szándékos öngyilkosságként zárták le az esetet.

Mena House Oberoi Hotel Churchill Lakosztály (Kairó – Egyiptom): A második világháború idején az amerikai és a kínai elnökkel való találkozás alkalmával itt szállt meg az angol miniszterelnök, aki állítólag éjjelre sem húzta be a függönyöket, hogy a sötétben is tudjon gyönyörködni a piramisok látványában.

Kempinski Hotel Adlon Elnöki Lakosztály (Berlin – Németország): Michael Jackson e hotel erkélyén lógatta ki gyermekét 2002-ben, óriási felháborodást szülve ezzel. A 2009-ben elhunyt világsztár később „szörnyű hibaként” emlegette a történteket.

Forrás: www.askmen.com

Híres szállodák – Hotel Astoria

A Hotel Astoria Budapesten 1914-ben nyitotta meg a kapuit a nagyközönség számára. Nevét a szálloda első igazgatójától, Gellér Mihálytól kapta, annak amerikai szakmai múltjának köszönhetően (New Yorkban, a Waldorf Astoriában is dolgozott. Az amerikai szállodának az Astor család volt a névadója).

A budapesti szálloda épületét ketten tervezték: a Magyar utcai és Kossuth Lajos utcai részt Hikisch Rezső, a Múzeum körútit pedig Ágoston Emil. Nyitáskor az épület földszinti részét még üzletek foglalták el, erre azért volt szükség, mert a város egyik legfelkapottabb helyén található telek igen drága volt.

A szállóban szívesen fogadták a vidékről a fővárosba érkezőket és a Budapestre utazó jómódú külföldiek is. Gyakori vendég volt Krúdy Gyula is, aki állítólag azért szerette a szállót, mert olyan csendben takarítottak, hogy délig is alhatott, anélkül hogy megzavarták volna.

Számos eseménynek, mozgalomnak, szervezetnek nyújtott főhadiszállást az Astoria:

- Az 1918-as őszirózsás forradalmat követően az Astoria Szálló lett a gróf Károlyi Mihály vezette Magyar Nemzeti Tanács székhelye

- 1919 tavaszán a kommunista direktórium vezetői költöztek ide
- 1944-ben, a német megszállást követően a Gestapo főhadiszállása lett. A harcok végeztével után a szálloda szinte rögtön megnyitotta ismét kapuit hagyományos funkciójában, szállodaként

1948-ban a szállót teljesen újjáépítették. Éveken keresztül innen sugározták a „Ki nyer ma?” című rádiós komolyzenei vetélkedő adásait.

Tájékozódási lehetőségek