Tartsd velünk az irányt!

Vendéglős

Mit kell tudni a vendéglősről?

A vendéglős egy vendéglátó-ipari egység, étterem, csárda működéséért felel. Vezetheti saját vendéglőjét, de dolgozhat alkalmazottként is. Ő állítja össze az étel- és itallapot, és ő felel az alapanyagok beszerzésétől kezdve azok elkészítéséért. A munkatársakat, pincéreket, pultosokat ő választja ki, és osztja be munkaidejüket, határozza meg fizetésüket. Folyamatosan figyel vendégeire, ezért gyakran beszélget velük, alkalmanként személyesen szolgál fel. Feladata továbbá a vendéglő nyereséges működtetése, amely során pénzügyi és reklámozási feladatokat is ellát.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a sürgés-forgást, ha emberekről gondoskodhatsz, jó vendéglátó vagy. Fontos, hogy tudj döntéseket hozni, eseményeket szervezni. Tudnod kell egy-egy nehezebb helyzetet kezelni, mint például panaszkodó vendéget megnyugtatni, konyhában előforduló gondokat helyrehozni. Mindezeken túl, ha képes vagy vendégeid hangulatára odafigyelni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola nyolc osztályát követően el kell végezned a Cukrász, Pincér, Szakács vagy Vendéglátó eladó szakképzések valamelyikét, majd ezt követően jelentkezhetsz egy Vendéglátó-üzletvezető szakképesítést nyújtó vendéglátó-ipari képzésre.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Megvalósító
 • Közösségi

Vendéglősként fontos lesz, hogy ura legyél tevékenységeidnek, hiszen Te vezeted majd a vendéglőt, mind a munkatársak, mind a vendégek szemében. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan döntéseket kell majd hoznod, legyen az egy étel elkészítésének módja vagy akár a vendéglő berendezésének felújítása. Az lesz a célod, hogy a vendégek elégedetten távozzanak, a vendéglő jó hírnevét vigyék tovább. Természetesen az ételekhez-italokhoz, élelmiszerekhez kapcsolódó egészségügyi előírásokat, valamint a vállalkozás vezetéséhez tartozó pénzügyi-gazdasági szabályokat be kell majd tartanod. Elengedhetetlen továbbá, hogy szívesen mozogj emberek között, beszélgess velük, kiszolgáld őket, segíts nekik, mert azért fogják választani az általad vezetett vendéglőt, hogy jól érezzék magukat, finomat egyenek, igyanak.

Vendéglősként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A vendéglős munkája akkor sikeres, ha a betérő vendégek örömmel, jó kedvvel és teli hassal távoznak. Ehhez rövid időn belül tudnod kell velük jó kapcsolatot kialakítani, olyan ételeket felvenni az étlapra, amiért szívesen térnek vissza, valamint olyan munkatársakat – pincért, szakácsot, cukrászt, stb. – alkalmazni, akiknek magas színvonalú munkáját nem érheti panasz. Mindezeken túl fontos, hogy hasznot termeljen a vendéglátó egység. Ehhez többek között a következő tulajdonságok segítenek:

 • Szervezőképesség, mellyel képes leszel megszervezni a vendéglő mindennapjait, illetve jövőjét, mint például az áruk időbeni rendelését, a karbantartást, a munkatársak munkarendjét, stb.
 • Önállóság a mindennapi döntések meghozatalához, többek között egy-egy étel levétele az étlapról, mert nem sikeres, vagy egy lakodalom helyszínét adni, ahhoz különleges berendezéseket beszerezni.
 • Kommunikációs képesség, mert a leendő munkatársaidat, pl. konyhai dolgozókat, pultost udvariasan utasítani, ellenőrizni szükséges. Természetesen a jó kapcsolatot a vendégekkel, beszállítókkal és a hivatali ellenőrökkel is szükséges lesz kialakítanod, fenntartanod.
 • Vállalkozói kompetencia, mellyel képes leszel a vendéglátó egységet nyereségesen üzemeltetni. Ehhez jó piac- és emberismerettel kell rendelkezned, és alkalmazkodnod kell a változásokhoz.

Fontos továbbá a tiszta, ápolt megjelenés, illetve jellemző a munkahely profiljától függő munkaruha viselete és a vendéglátás szabályainak – pl. hölgyek kiszolgálása elsőként – betartása.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A vendéglős munka részben irodában, részben a vendéglátó egység egyéb munkafolyamatainak helységeiben – konyha, vendégtér, raktár – zajlik, így állandó mozgással jár. Amennyiben a vendéglős maga is végez konyhai munkát vagy felszolgálást, akkor a hosszan tartó állás, az anyagmozgatás fizikai megterhelést jelent. Ily módon elvárás a vendéglőssel szemben:

 • ép végtagok – többek között a konyhai feladatokhoz;
 • jó látás, szaglás, ízlelés – az ételek minőségének és tálalásának ellenőrzéséhez;
 • tiszta beszéd – a vendégekkel és a dolgozókkal való kommunikációhoz;
 • jó hallás – a vendégek, alkalmazottak könnyű és gyors megértéséhez;
 • egészséges szív- és keringési rendszer – a munkával járó feszültség kezeléséhez, a sok mozgáshoz.

Az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt fertőző betegségek esetén a szakma nem gyakorolható – alkalmasságot igazoló Egészségügyi lappal kell rendelkezni a munkakör betöltése során.

A foglalkozás egyes tevékenységeit hallás- és mozgássérültek is el tudják végezni. Fontos, hogy a sérülés típusainak megfelelő segítséget kapjon az illető, pl. hallókészülék vagy akadálymentesített környezet.

Mi jellemző a vendéglős munkájára?
Személyközpontú (70%)
(70 - 30)
Tárgyias (30%)
Kültéri helyszínen (10%)
(10 - 90)
Beltéri helyszínen (90%)
Végrehajtó (20%)
(20 - 80)
Irányító (80%)

Mit csinál a vendéglős?

A vendéglős fő feladata, hogy a vendéglőt gazdaságosan, haszonnal üzemeltesse. Ehhez meg kell szerveznie az alapanyagok beszerzését és helyes raktározását, az ételek elkészítését, felszolgálását, illetve a pénzügyeket. (Például, melyik étel mennyibe kerüljön, mennyi fizetést kapjanak a munkatársak, stb.) Ahhoz, hogy visszatérő vendégei legyenek, elengedhetetlen, hogy ápolja az üzleti (például, alapanyag-beszállítókkal) kapcsolatokat. Ennek a sokrétű tevékenységnek az alábbi fő feladatai vannak:

 • Megtervezi és kialakítja a vendéglátóhely arculatát. Ennek alkalmasnak kell lenni arra, hogy a vendégek jól érezzék ott magukat, kedvelt legyen.
 • Megtervezi és összeállítja az étlapot és az itallapot, árakat és díjakat állapít meg. Feladja az árurendeléseket, kezeli az árukészletet, az ételeket és italokat beárazza.
 • Munkatársait vezeti. Megszervezi a munkabeosztást, gondoskodik a szükséges alkalmazotti létszám felvételéről.A mindennapi munka során utasításokat ad, és ellenőrzi a személyzet munkáját.
 • Elvégzi vagy felügyeli a működéssel kapcsolatos adminisztratív és pénzügyi feladatokat. Kimutatásokat vezet a bevételekről és kiadásokról, kapcsolatot tart a beszállítókkal.
 • Szükség szerint részt vesz a vendégek kiszolgálásában. Személyes jelenlétével, a vendégek igényeinek felmérésével elősegíti a vendégkör megtartását, további bővítését.
 • Ellenőrzi az egészségügyi, higiéniai, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartását. Figyelemmel kíséri a beérkező áruk szavatosságát és minőségét, betartatja alkalmazottaival a különféle szervek előírásait.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A vendéglős munkája során olyan eszközökkel dolgozik, amelyekkel biztosítani tudja az ételek és italok raktározását és elkészítését, a vendégek kiszolgálását, illetve a gazdaságos, biztonságos és rendeltetésszerű üzemeltetést.

Néhány jellemző konyhai eszköz:

 • konyhai gépek és berendezések, pl.: edények, dagasztógép, kondér;
 • éttermi fogyóeszközök, mint például evőeszközök, poharak, étkészletek, díszítések;
 • cukrászdai és kávézói berendezések;
 • raktározó- és hűtőberendezések.

A vendéglős az üzlet működtetéséhez használ:

 • irodai, irodatechnikai berendezéseket, pl.: számítógép internettel és vendéglátó-ipari programokkal, nyomtató, telefon;
 • pénztárgépet és bankkártyaterminált;
 • bizonylatokat, formanyomtatványokat;
 • biztonsági berendezéseket;
 • tájékoztató és reklámanyagokat.

 

Kivel találkozik munkája során?

A vendéglős elsősorban az alkalmazottakkal, a beszállítókkal és a vendégekkel tartja a kapcsolatot. Így például az

 • alapanyaggyártókkal és nagykereskedőkkel;
 • felszolgálókkal;
 • szakácsokkal;
 • konyhai kisegítőkkel;
 • takarítókkal;
 • karbantartó vállalkozókkal;
 • rendezvényszervezőkkel vagy más megrendelőkkel;
 • ellenőrzéseket folytató hivatalos személyekkel.

Önálló vállalkozás vezetése esetén tartania kell a kapcsolatot könyvelőjével, az illetékes hatóságokkal, valamint kereskedelmi és marketing szakemberekkel.

Hol végzi a munkáját?

A vendéglős a vendéglátó-ipari egység bármelyik helységében tartózkodhat és végezheti munkáját (irodában, konyhában, raktárban, vendégtérben). Amennyiben van a vendéglőnek kinti asztalos része, akkor a szabadban is dolgozik. Esetenként szabadtéri rendezvényeket szervezhet, ami lehet céges rendezvény, esküvő, stb. Munkája a beszerzésekhez kapcsolódóan (megbeszélések, kapcsolattartás, vásárlás) utazással járhat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A vendéglős a vendéglátó-ipari egység jellegétől függően dolgozhat hétfőtől péntekig, napi 8 órában pl.: üzemi étkezde esetében. Jellemző azonban (a napszakokat is átölelő nyitva tartás miatt) a több műszakra is nyúló munkavégzés, pl. reggeltől kora estig. Gyakori a hétvégi és az ünnepnapi munka, hiszen sokan a hétvégén járnak vendéglőbe, pl. egy születésnap megünneplésekor.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A vendéglős munkája nem kötődik tipikusan sem a konyhai, sem a felszolgálással kapcsolatos feladatsorokhoz. Ha ilyet mégis végez, akkor baleseti veszélyforrás lehet az égési sérülés, a forrázás, az elcsúszás, a zajártalom, valamint a hőingadozásból fakadó megbetegedés. Hasonlóan csekély mértékű kockázatot jelenthet a vendégekkel való folyamatos érintkezésből fakadó fertőzésveszély. A zárt térben a mesterséges világítás és az elégtelen szellőztetés jelenthet gondot.

A vendéglős munkája elsősorban szellemimunka, néha könnyű fizikai igénybevétellel kiegészülve. Az éjszakába nyúló munkaidő azonban jelentősen igénybe veheti fizikumát. A fizikai igénybevétel mellett jelentős lelki terhelést, stresszt jelenthet a vendégekkel való szót értés vitás ügyek estén, munkatársakkal való jó együttműködés, amely különösen csúcsidőben, a legnagyobb terhelés idején elengedhetetlen. A fokozott figyelem a vendéglátó egység zavartalan működésének megszervezése és felügyelete során, illetve a több műszakban végzett munkához való alkalmazkodás is kifáradáshoz vezethetnek.

Mind a fizikai, mind a pszichikai kihívások ellen sokat tehet a vendéglős kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységgel, mozgással.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Vendéglátó-üzletvezető (35 811 02)

Az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzését követően el kell végezned a Cukrász, Szakács, Pincér vagy Vendéglátóeladó képzések egyikét szakiskolában. Ezt követően jelentkezhetsz a Vendéglátó-üzletvezető szakképzésre.

Szükséges továbbá a képzés megkezdését megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megfelelni.

A Vendéglátó-üzletvezető szakképesítés-ráépülés iskolai rendszerben 1 év alatt szerezhető meg. Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között szintén megszerezhető, ebben az esetben a képzés óraszáma 480-720 óra között változhat.

Ahhoz, hogy a vendéglős szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 

 • környezetismeret – annak érdekében, hogy pl. a vendéglő berendezésével vagy az ételek megrendelésére megfelelő döntéseket tudj hozni;
 • technika, életvitel és gyakorlat – mivel fejleszti a kézügyességedet, ismereteidet növeli pl. a konyhai gépek területén;
 • társadalom és állampolgári ismeretek – egy jó vendéglő vezetésének alapismereteit adhatja meg.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Vendéglős?

Minimum 130 000 Ft - Maximum 150 000 Ft

A vendéglős átlagkeresete Magyarországon havi bruttó 140.000 Ft. Ez a kereseti sáv havi bruttó 130.000 és 150.000 Ft között mozog. Mivel hagyományosan borravalóra is épül ez a szakma, a vendéglős tényleges jövedelme nagyban függ munkájának népszerűségétől.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A Magyarországon belüli utazások, az idelátogató külföldiek, az ételkülönlegességek népszerűségének terjedése arra utal, hogy a vendéglátóipar tovább bővül és a házhozszállítás iránti kereslet is gyorsan terjed. Ennek köszönhetően a vendéglős foglalkozás biztató jövő előtt áll. Dolgozhatnak vendéglőkben, fogadók, motelek vendéglátó egységeiben, de lehet kisebb, önálló vállalkozást is indítani.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítéssel jellemzően vendéglős vagy vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetőjeként helyezkedhetsz el: a borozótól a teázóig, a cukrászüzemtől a munkahelyi étkezdéig vezethetsz üzletet, valamint elindíthatod saját vállalkozásodat. Ez a szakképesítés sok helyen kínál lehetőséget az elhelyezkedésre, mint például:

 • Vendéglő üzletvezető;
 • Büfé-, bisztróvezető;
 • Étkezdés;
 • Kifőzdés;
 • Kávéház vagy teázó üzletvezetője;
 • Cukrászda-, fagylaltozóvezető;
 • Kocsmáros.

Aki tovább szeretne tanulni annak egyrészt lehetősége van az érettségi megszerzését követően Vendéglátás-szervező-vendéglős (OKJ 54 811 01) szakképesítés megszerzésére, másfelől valamely felsőoktatási intézmény vendéglátó-ipari karán is elmélyítheti ismereteit.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Hallottál már a cakkumpakkról?

A huszadik század kezdetéig értékesített levesfélét értettek alatta. Jókai "Életemből" c. munkájában a következő meghatározást adja: "Ebben van paszuly, burgonya, rizs, káposzta, közbe vegyített bőrös pecsenyedarabokkal, feleresztve rántáslével, paprika a tetejébe." Tehát ez egy „mindent bele” leves volt.  De az igazán „minden együtt” élmény a katonasághoz köthető: mivel a harcok során nem volt idő több fogásos étkezésekre, kitalálták a cakkumpakkot, azaz a leves, a hús, a zöldség, a tészta és a főzelék is együtt főtt, és úgy is került tálalásra.

Szerinted mi a különbség az étterem és a vendéglő között?

Az étterem nagyszámú vendéget szolgál ki, például a szállodák vendégkörére alapulva. Lehet nemzeti jellegük is, de többnyire sokféle ország ételeit kínálják. Alkalmasak nagyobb rendezvények – esküvők, bálok, konferenciák – lebonyolítására. Berendezésük, kialakításuk igényes, a kor divatját követi. A vendéglő kisebb, családiasabb hangulatú és főleg a helyi, gyakran törzsvendégek látogatják. A választék szűkebb, egyszerűbbek a berendezések is, sokszor kapnak hangsúlyt a magyar népies elemek. A vendéglős általában tulajdonosa és vezetője is a vendéglátó egységnek.

Mit gondolsz, melyek a hazai vendéglőkben a legkedveltebb ételek?

Ha úgy döntünk, vendéglőbe megyünk, nem pedig étterembe, akkor az étlapon elsősorban magyaros ételeket találunk, és számíthatunk arra, hogy nagy adagokat hoznak a pincérek. A vendéglők legkedveltebb ételei előételek estén a kocsonya és a disznótoros, levesek esetén pedig a gulyásleves, Jókai-bableves és a halászlé. A főételeknél a fő alapanyag a sertéshús, például a pörkölt, vagy a töltött káposzta esetében. Aki a fehér húst kedveli, jellemzően csirkepaprikást rendel, nokedlivel. Édességek terén a legtöbbet rendelt étel pedig a túrós csusza és a somlói galuska.

Tudtad, hogy van közös pont a csillagok és az autógumik területén?

A világhíres Michelin-csillag minősítést a francia Michelin autógumigyár tulajdonosa indította útjára, több, mint száz évvel ezelőtt. Eredetileg az autósoknak szánta útmutatóul a vendéglők kiválasztásához. Ezek a csillagok mesterszakácsaikkal együtt repítik az egekbe a kitüntetett éttermeket. Jó marketingfogásnak bizonyulnak a helyi minősítések, az éttermi kritikusok írásai, az éttermeket ajánló „leg…” kiadványok. A vendégek szívesen támaszkodnak ezekre a szakértői véleményekre, amikor vendéglőt választanak. A jó vendéglős él is a hírverés minden hagyományos és korszerű csatornájával.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Zsolt, egy házhozszállítást is vállaló cég vezetője: „Az elmúlt években gomba módra szaporodtak a kész ételeket házhoz szállító vállalkozások, mivel az emberek egyre inkább, akár a munkahelyükön is, igényes meleg ételeket akarnak fogyasztani. Megrendelőink többsége vagy fiatal dolgozó, vagy otthonélő nyugdíjas. A gond ebből is adódik: úgy kell hétről hétre egy, minden kívánságot – a hagyományos, a diétás, a fitness, stb. - kielégítő menüsort összeállítanom, hogy azért a széles választékon maradjon elegendő nyereség is. Ehhez a vevőkört szakadatlanul bővítenünk kell – már amennyire a piaci verseny ezt engedi.”