Tartsd velünk az irányt!

Diétás szakács

Mit kell tudni a diétás szakácsról?

A diétás szakács munkája mindig a diétás ételek elkészítése, tálalása, melynek előre meghatározott menete van, főként a diétás hozzávalók felügyeletét tekintve. Munkájával segít a beteg (pl. epebeteg, cukorbeteg, vashiányos stb.) embereknek, hogy a fogyasztott ételeiknek köszönhetően állapotuk javuljon. Dolgozhat többek között kórházban, öregek otthonában, wellness szállodákban.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel az ételkészítés világa, azon belül is az eltérő alapanyagok hatása az emberi szervezetre – munkáddal ugyanis beteg embereknek fogsz segíteni állapotuk javulásában vagy fenntartásában. Jó, ha szívesen töltöd az idődet a konyhában, sütsz, főzöl. Fontos, hogy felelősségteljesen be tudd tartani az adott diéta szabályait (pl. hús vagy fűszerek mellőzése), és annak keretein belül találj ki kreatívan eltérő recepteket, amelyek ízletes ételek készítését teszik lehetővé. Nem árt, ha otthonosan mozogsz eltérő technológiák között, hiszen sokfajta berendezés és eszköz (keverőgépek, szeletelők, tésztavágó stb.) használata vár majd rád egy konyhában

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola befejezését követően a Szakács szakképesítést kell megszerezned egy vendéglátó-ipari szakiskolában.

 

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Alkotó
 • Tárgyias

Diétás szakácsként akkor fogod élvezni a munkádat, ha szeretsz eltérő eszközökkel és anyagokkal dolgozni, azokkal valamit létrehozni. Fontos továbbá, hogy képes legyél adott szabályok betartására, hiszen a szakács szakma általában, a diétás szakács viszont kifejezetten megköveteli az előre meghatározott alapanyagok felhasználását. Jó, ha élvezed, hogy pontosan kijelölt határok mentén, aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokat végezhetsz, például a hal szeletelését, adott alapanyagok kimérését. Külön előnyt jelent, ha vannak elképzeléseid, saját ötleteid – például új diétás receptek -, amelyeket meg kívánsz valósítani.

Diétás szakácsként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Ahhoz, hogy valaki kiemelkedő képességű diétás szakács legyen, fontos, hogy nyitott legyen az újdonságokra, illetve nagy figyelemmel tudja végigkísérni egy-egy étel elkészítését. További hasznos tulajdonságok:

 • Felelősségtudat, hiszen az általad elkészített étrend ételei beteg emberekhez kerülnek, támogatva azok egészséges életmódját, gyógyulását;
 • Emlékezet, amely az egyes értrendekhez illeszkedő alapanyagok, valamint a diétás ételek elkészítési módjának ismeretét biztosítja;
 • Kézügyesség, hogy az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatokat el tudd majd látni;
 • Kreativitás, hogy képes legyél új ízek, ételek kitalálására megvalósítására;
 • Technológiai-műszaki kompetencia, amely segítségével könnyen használod majd a konyhai eszközöket, berendezéseket.

Ezen készségek mellet lényeges szerep jut a diétás szakács életében az igényességeknek, a tisztaság iránti vágynak.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A diétás szakácsokkal szemben megfogalmazott egészségügyi előírások célja, hogy a szakmabeliek bírják a munkával járó fizikai megterhelést, illetve jó minőségű ételeket tudjanak elkészíteni:

 • kiváló íz- és szagérzékelés – a finom ételek elkészítése érdekében;
 • pontos látás, szemmérték, színfelismerés – az egyes receptek alkalmazása során;
 • egészséges szív- és keringési rendszer – a konyhában lévő hőmérsékletingadozások elviselése végett;
 • egészséges bőr – hiszen élelmiszerekkel kerül kapcsolatba;
 • ép végtagok – hogy a konyhában könnyedén tudjon mozogni.

Jó beszédértést biztosító hallókészülékkel, valamint a konyha megfelelő, részleges átalakításával (fényjelzések, élesebb hangjelzések a gépeknél) hallássérültek is végezhetik ezt a tevékenységet.

Mi jellemző a diétás szakács munkájára?
Személyközpontú (30%)
(30 - 70)
Tárgyias (70%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)
Változatos (70%)
(70 - 30)
Monoton (30%)

Mit csinál a diétás szakács?

A diétás szakács a közétkeztetés (pl. kórházak, nyugdíjas otthonok, nevelőotthonok), valamint a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások) területén dolgoznak, illetve a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) készítik el a dietetikus által összeállított étrendet. A rendelkezésére álló nyersanyagokból (zöldségekből, gombákból, gyümölcsökből, húsokból, halakból) félkész- és kész termékekből diétás ételt készít. Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, valamint elkészíti a diétás ételeket. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

 • Ellenőrzi a tisztaságot. Megvizsgálja az ételkészítés helyének tisztaságát, úgy, mint konyhai eszközök, munkafelületek, valamint a kiszolgáló területeket, a megfelelő higiéniás és a biztonságos élelmiszerkezelés gyakorlatát.
 • Biztosítja az ételek megfelelő tárolását. Meggyőződik róla, hogy az ételeket megfelelő hőmérsékleten tárolják és készítik, meghatározva a sütők, grillsütők, tűzhelyek hőmérsékletét.
 • Felel a minőségért. Ellenőrzi, hogy a – diétás – élelmiszerek, valamint az ételek fontos összetevői (pl. fűszerek) megfelelő módon vannak-e nyomon követve (lejárat, szavatosság).
 • Elkészíti az adott ételeket. A diétás étrendnek (pl. epebeteg, cukorbeteg, magas koleszterin, candida, szív- és érrendszeri megbetegedés) megfelelően készíti el az ételeket. Megpucolja, meghámozza a zöldségeket, gyümölcsöket. Megforgatja és keveri az ételeket az egyenletes sütés, főzés érdekében. Zöldségeket, húsokat és halakat süt, főz, és párol.
 • Ellenőrzi az elkészített ételeket. Meggyőződik róla, hogy az ételek megfelelően lettek-e elkészítve: ízlel, szagol, illetve például húsvillát használva ellenőrzi az ételek puhaságát is.
 • Szakmai felelősséget vállal. A diétás ételeket a lehető legjobb tudása és szakmai tapasztalata szerint készíti.
 • Ezen feladatok mellet a diétás szakács rész vesz az étlap összeállításában, étrendjavaslatokat készít, illetve összehangolja a segédszemélyzet munkáját.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Egy-egy munkafolyamat elvégzéséhez a diétás szakács eltérő konyhai eszközöket és berendezéseket alkalmaz, mint például:

 • csontozó-, szakács-, halkések;
 • serpenyő, fazék;
 • kenyér-, hús-, és egyéb szeletelők;
 • keverőgépek, húsdaráló;
 • sajtreszelő, szeletelők, robotgépek;
 • pizza sütő, grillsütő, olajsütő;
 • wok, palacsintasütő, tésztavágó;
 • hűtőgépek;
 • mosogatógép, zuhanykarok.

A diétás szakács a betegségeknek megfelelően alkalmaz eltérő nyersanyagokat egy-egy diétás étel elkészítéséhez. Így például az epebetegekre szabott ételek elkészítésénél kerüli a zsírokat, sok rostos gyümölcsöt, zöldséget használ fel, de a fűszereket elhagyja. A magas koleszterinnel szenvedőknek gyakrabban kínál spenótot, brokkolit, szóját, tofut. A candida diétára szorult betegek számára készített ételeket savanyú gyümölcsökkel, fokhagymával, borssal, bazsalikommal ízesíti.

Kivel találkozik munkája során?

A diétás szakács elsősorban a konyha többi dolgozójával (konyhafőnök, séf, szakácsok, kukták stb.) együtt végzi munkáját. Együtt kell működnie a konyhai kisegítő személyzettel (pl. mosogatók) és a pincérekkel is. Ezen túl kapcsolatot ápol a következő személyekkel is:

 • dietetikusokkal;
 • beszállítókkal (zöldség, gyümölcs, hús, hal, pékáru, tojás stb. kereskedők);
 • az áruk mennyiségi és minőségi ellenőrzése során magukkal a szállítókkal.

Hol végzi a munkáját?

A munkavégzés helye jellemző módon a konyha: feladattól és tevékenységi körtől függően főzőlapok, sütők, kemencék, hűtők mellett dolgozik, ugyanakkor a kiszolgáló és előkészítő pultoknál valamint a mosogató részlegben is végez tevékenységet. Gyakran meleg, párás térben dolgozik, de a hőmérsékletváltozás (pl. hűtőberendezés, kiszolgálótér) jellemző velejárója munkájának.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A szakács munkabeosztását a konyha / étterem nyitva tartása határozza meg. Van, hogy több műszakban kell dolgozni, például egy wellness szállóban. Egy kórházban, vagy gyógyszállóban dolgozó diétás szakács munkaideje az ünnepnapokra is kiterjed.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A konyhában a munkaidő jelentős részében nagy a hőség, magas a páratartalom. Sokszor és sokat kell forró edényekkel, éles eszközökkel dolgozni. Szúró, vágó eszközök, illetve a darálók használatakor fokozott figyelemmel és körültekintéssel kell eljárni. Fontos, hogy olyan veszélyeket, mint például a lecsapódó pára, olykor kiömlő akár, forró folyadékok (melyek nedvessé, síkossá teszik a padlót), lehetőség szerint kerülni kell.

Ezen veszélyek elkerülése végett fontos a megfelelő munkaruházat, csúszásgátlóval ellátott cipő viselete, vagy a speciális kesztyűk használata a konyhában.

A diétás szakács munkája részben közepesen nehéz fizikai, részben szellemi munka. A fizikai nehézségeket leginkább az állandó állás jelenti, valamint a nehéz és forró tárgyak gyakori emelése. Pszichikai nehézséget jelenthetnek:

 • nagy felelősség;
 • precíz munkavégzés;
 • gyors és, vagy monoton munkavégzés.

Fontos figyelni arra, hogy megfelelő mennyiségű idő jusson a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre, kikapcsolódásra egyaránt, mert így elkerülhetők a munka jellegéből származó nehézségek valamint megelőzhetők a veszélyek.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzés neve: Középfokú

Szakképesítés neve: Szakács

A szakképesítés OKJ száma: 34 811 04

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Szakács középfokú szakképesítés szükséges, amelyet egy vendéglátó-ipari szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.

A képzést megkezdését megelőzően el kell végezned az általános iskola nyolc osztályát, és meg kell felelned egy egészségügyi alkalmassági vizsgán is.

A szakmához tanulásban akadályozott és hallássérült személyek esetében a „Szakács” speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

Ahhoz, hogy a diétás szakács szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • biológia-egészségtan – hiszen egyes betegségek megelőzésére vagy enyhítésére készíted majd az ételeket;
 • technika, életvitel és gyakorlat – ahol megismerheted a gépek működését, valamint kézügyességre tehetsz szert.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Diétás szakács?

Minimum 114 000 Ft - Maximum 140 000 Ft

Az országos havi átlagkereset bruttó 130.000 Ft. Az elmúlt évek számai alapján az átlagkereset ebben a szakmában nem mutat jelentős elmozdulást. A szakács országos átlagban havi bruttó 114.000-140.000 Ft között keres havonta, amely függ az életkorától és szakmai tapasztalatától, valamint attól, hogy köz- vagy versenyszférában dolgozik-e.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy az eltérő területű szakács munkakörökben (diétás szakács, melegkonyhai szakács, hidegkonyhai szakács stb.) is jelentős a munkaerő kínálat. Ez ugyan részben megnehezíti az elhelyezkedést, ugyanakkor segíti az egészséges verseny kialakulását a szakmában, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a kreatív és elhivatott szakemberekre továbbra is lesz kereslet.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A hazai gasztronómia fejlődésével egyre szélesebb az a tevékenységi paletta, mely a szakács végzettségűek számára elérhető. Számos vendéglátóhely kínál magas szintű szolgáltatást, jól felszerelt modern konyhával, sőt egyre szélesebb nemzetközi ételkínálattal. A betölthető munkakörök ettől függetlenül jól behatárolhatóak a végzett tevékenység jellegéből, vagy helyszínéből fakadóan:

?     Diétás szakács;

?     Étkezdei szakács;

?     Grill szakács;

?     Gyermekélelmezési szakács;

?     Hajószakács;

?     Hidegkonyhai szakács;

?     Közétkeztetési szakács;

?     Melegkonyhai szakács;

?     Pizzakészítő szakács.

Továbbtanulásra ad lehetőséget a Vendéglátó üzletvezető szakképesítés-ráépülés (OKJ 35 811 02).

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, miként működik a diéta?

A tudatos ételválasztás, az orvostudomány által elfogadott táplálásterápia célja, hogy egyes betegségek gyógyításának hatékonyságát a bevitt táplálékokkal növeljék. Ez azt is jelenti, hogy a beteg ne vigyen be olyan tápanyagot, amely hátráltatná a gyógyulását. Ily módon el lehet különíteni a diétákat egyes betegségeknek (pl. daganatos) megfelelően, adott tápanyag igény szerint (pl. vashiányos állapotban), de beszélhetünk megelőző (pl. csontritkulás ellen), illetve élethelyzethez (pl. szoptatás ideje) kapcsolódó diétáról is.

Gondolnád-e, hogy létezik ételkészítés szerinti diéta?

Főként a kórházakban dolgozó diétás szakácsok számára nagyon fontos ismerni az eltérő ételkészítésű diétákat, hiszen egyes fekvőbetegek nem tudják a normál ételeket elfogyasztani. Így készíthet folyékony vagy pépes étrend szerinti ételeket, vagy rostokban gazdag, vagy éppen rostszegényt. Ugyancsak külön odafigyelést igényelnek a mesterséges táplálás diétái, amelyek lehetnek intravénás vagy szondán keresztüli étrendek.

Hallottál már a makrobiotikus, más néven bio-értendről?

Bármennyire is divatos értrend ez napjainkban, először Hippokratész, ókori görög orvos jelzi írásaiban, hogy „Gyógyszered legyen az életed”. Ez a megközelítés arra hívja fel a figyelmet, hogy olyan táplálékot kell fogyasztanunk, ami élőhelyünkön terem, adott évszaknak megfelelően. Ugyancsak fontos az adott étel kiválasztásakor, hogy a személy milyen nemű, hány éves, valamint milyen tevékenységeket folytat. A mikrobiotikus étrend alapjai a teljes értékű gabonák, bio eredetű zöldségek és gyümölcsök, a hüvelyesek, valamint az olajos magvak.

Atlétából dietetikus?

Bicsérdy Béla több atlétikai versenyt nyert, sőt, 50 évesen 188 kg-t nyomott ki fekve! Sikerei, elmondása szerint nemcsak aktív sportos életmódjának, hanem étkezésének is köszönhetőek. 20 éves korában elkapott szifiliszéből az orvosok nem tudták kigyógyítani, így úgy döntött, étrendet vált, és csak nyers gyümölcsöt, zöldséget és tejet fogyasztott. Betegségeiből ki is gyógyult, 79 éves korában halt csak meg. A maga által megalapított bicsérdizmus tanításait az 1920-as évek Magyarországán nagyon sokan ismerték, követték.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.mngsz.com – szakmai hírportál
 • Világhírű séfek, mesterszakácsok diétás szakácskönyvei. Zafír Press Kiadó. 2009

?    Posta: Paleolit konyha hedonistáknak - Tartós karcsúság és egészség koplalás nélkül. Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft. 2013..

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?     Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány

?     Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Károly, diétás szakács, a következőket mondta: „14 éve dolgoztam szakácsként, amikor megkerestek, hogy álljak be diétás szakácsnak egy kórházba. Először nem találtan a helyem ebben a szakmában, úgy éreztem, hogy akadályoznak a megkötések: ne használjak ehhez zsírt, ahhoz fűszert, harmadikhoz cukrot… Aztán rájöttem, hogy ez a kihívás igazán! Ízletes ételeket úgy elkészíteni, hogy nem használhatok bármit. Azóta rendkívül sok hagyományos receptet át tudtam alakítani más alapanyagok felhasználásával, helyettesítőkkel, de amire igazán büszke vagyok, hogy új recepteket is kitaláltam, amiknek nagy sikere van – még a baráti körömben is! Úgyhogy úgy érzem, megtaláltam a helyem itt.”