Tartsd velünk az irányt!

Cukrász

Mit kell tudni a cukrászról?

A cukrász a vendégek öröméért dolgozik, munkája során finom édességeket készít a számukra: tortákat, aprósüteményeket, bonbonokat, marcipán-készítményeket és fagylaltokat. A munka az alapanyag beszerzésével kezdődik, és a legapróbb díszítés felhelyezésével ér véget. A cukrász dolgozhat saját cukrászdája vezetőjeként, vagy egy cukrászüzem alkalmazottjaként.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz sütni, élelmiszerekkel dolgozni és másoknak örömöt okozni. Fontos, hogy jól tudj eszközökkel bánni, azokkal szép és finom dolgokat létrehozni, amihez akár a saját képzeleted is tudod használni – pl. egy íz, egy forma kigondolásakor. Jól fogod magad érezni a munka során, ha be tudod tartani azokat a szabályokat, amiket egy-egy recept, illetve amiket az cukrászüzemi tisztaság megkövetel.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned a nyolc általánost, majd a Cukrász szakképesítést kell megszerezned, amit szakiskolában szerezhetsz meg.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Alkotó
 • Megvalósító

Ha szereted, hogy munkádnak hamar van látható eredménye, és ehhez örömmel használsz eszközöket – pl. díszítéshez, formázáshoz –, illetve szívesen használod a képzeletedet, örömödet fogod lelni a cukrász munkában. Fontos az is, hogy tudd jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezni munkádat.

Cukrászként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A kiváló minőségű cukrásztermékek elkészítéséhez kiemelkedően fontos az igényesség, a kreativitás, az alkotni vágyás, hiszen a cukrászkészítmények mind azért születnek, hogy a vendég szépet és főleg finomat egyen. Fontosak továbbá az olyan tulajdonságok, amelyek a vendéglátáshoz általában szükségesek: udvariasság, felelősségtudat pl. a környezet tisztántartása miatt. Mindezek mellett, jó ha rendelkezel az alábbi képességekkel, készségekkel:

 • Kézügyesség, a sütemények elkészítéséhez, díszítéséhez.
 • Kreativitás a különleges dekoráció, illetve újfajta készítmények elkészítéséhez.
 • Számolási képesség a hozzávalók, alapanyagok pontos kiméréséhez.
 • Önállóság, mert az egyes süteményeket gyakran egyedül kell elkészíteni.
 • Figyelem, pontosság és jó emlékezet a receptek pontos betartásához.
 • Kommunikációs képesség, amennyiben az eladó térben is tartózkodsz, illetve saját cukrászdát vezetsz, és pl. az alapanyagok beszállítóival tartod a kapcsolatot.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Ahhoz, hogy cukrászként jól tudjon dolgozni, vannak egészségügyi követelmények, amelyeknek meg kell felelni:

 • egészséges gerinc, kar és láb – a sok állás, illetve a sok kézzel végzett munka miatt;
 • egészséges légutak, szív és vérkeringés, bőr – a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt;
 • jó íz- és szaglásérzék, a felhasznált alapanyagok megkülönböztetéséhez;
 • kifogástalan színfelismerés, jó látás és térlátás;
 • szemmérték.

A foglalkozás enyhe fokú mozgássérülés esetén speciális széket használva végezhető.

Halláskárosodás esetén hallókészülékkel végezhető ez a tevékenység.

Aki allergiás bizonyos anyagokra, annak azokat kerülnie kell a munka során.

Mi jellemző a cukrász munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (15%)
(15 - 85)
Aprólékos megoldások (85%)

Mit csinál a cukrász?

A cukrász cukrászsüteményeket pl. tortákat, aprósüteményeket, bonbonokat és marcipánkészítményeket –díszek, figurák -, fagylaltokat készít. A munkája során figyelembe veszi a vendégek igényeit, odafigyel az ízek változatosságra, a készítmények kinézetére. Feladatához tartozik a nyersanyagok szakszerű tárolása, pontos kimérése és összekeverése. A sütemények tésztájának kikeveréséhez, töltéséhez és díszítéséhez különböző gépeket, eszközöket pl. habverőt, nyomótasakot, stb. használ. Fő feladatai:

 • Recept alapján kiszámítja a hozzávalók mennyiségét. Hozzávaló lehet a liszt, cukor, vaj, sajt, fűszerek, stb.
 • Elkészíti az alapanyagokat. Mint pl. a kelt vagy leveles tésztát, a krémeket tölteléknek vagy díszítésnek.
 • Elkészíti a tésztákat és a krémeket. Az eltérő cukrászkészítmények pl. torták, marcipán- és nugát termékek, csokoládé és cukorkészítmények, fagylaltok, más és más munkát követelnek meg. Van, amit főzni kell, van, amit sütni vagy éppen gőzölni. Kisebb mennyiség esetén kézzel dolgozik, nagyobb mennyiség esetén a munkát megkönnyítő gépeket pl. gyúró-, keverőgépet használ.
 • A cukrászkészítményeket kézzel vagy formázókkal megformázza és díszíti. A dekoráció elkészítése többnyire a megrendelő kívánsága szerint történik. A külső felületeket tejszínhabbal vagy krémmel vonja be. A torta tetejét marcipánnal, csokoládéval, stb. díszíti. Ezekhez kiszúrókat, megfelelő alakú sütőedényeket és kenőkéseket használ.
 • A kész- vagy félkész termékeket hűtő- és/vagy fagyasztógépekbe, vagy a hűtőpultokra teszi. Így biztosítja, hogy az elkészült édes és sós sütemények megőrizzék állagukat, és a higiéniás előírások betartásra kerüljenek.
 • A használt tárgyakat és a munkakörnyezetet tisztán tartja, a kezelésére bízott munka- pl. gépek, tűzhelyek, sütők, stb., és fogyóeszközöket szakszerűen használja és karbantartja.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A cukrász többféle eszközzel és anyaggal dolgozik, ami mindig az elkészítésre váró cukrászkészítménytől – torta, sütemény, fagylalt, stb. – függ:

 • mérőeszközök – folyadékmérő, mérőrúd, mérleg.
 • segédeszközök és szerszámok – sütőformák, pralinévilla, asztali és kézi seprű, stb.
 • gépek, készülékek, berendezések – gyúrógép, hirtelen kisütő berendezés, marcipánprés, csokoládé-bevonatot felvivő gép, stb.

A felhasznált alapanyagok is változatosak: tojás, tej, tejtermékek, pl. tejszín, tejföl, sajt, túró, liszt, édesítőszerek, pl. kristálycukor, porcukor, méz, kandírozott cukor, gyümölcsszirup, zsiradékok, pl. vaj, olaj, zsír, gyümölcsök, magvak pl. dió, mogyoró, pisztácia, mazsola, ízesítőszerek pl. só, gyümölcsecet, mák, vanília, likőr.

Kivel találkozik munkája során?

A cukrász elsősorban munkatársaival, az egyes részfolyamatokat végző szakemberekkel dolgozik együtt. Kisebb cukrászdában, vagy saját vállalkozás esetén pedig a vevőkkel, vendégekkel is tartja a kapcsolatot. Ezen túl az alábbi szakemberekkel dolgozhat együtt:

 • közvetlen főnökével;
 • az üzem tulajdonosával;
 • beszállítókkal;
 • más szakmabeliekkel.

Ha a cukrászda vezetése is az ő feladata, akkor a sikeres üzletmenet érdekében a könyvelőjével és az illetékes hatóságokkal is ő tartja a kapcsolatot.

Hol végzi a munkáját?

Munkáját jellemzően cukrászműhelyekben, cukrászüzemekben végzi. Gyakran dolgozik elektromos sütők mellett ahol a tortalapokat, süteményeket süti, vagy akár hűtőhelységben a fagylaltkészítés során. Amennyiben kisebb cukrászdában dolgozik, úgy tevékenykedhet a pult mögött is, ahol közvetlenül a vevőket szolgálja ki. A cukrász mindig tiszta környezetben dolgozik, hiszen az élelmiszeriparban a higiénia különösen fontos.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A cukrász éppen azért, mert az emberek jellemzően szabadidejükben térnek be egy cukrászdába, nem ritkán hétvégén és ünnepnapokon is dolgozik. Munkaideje ezzel együtt sem haladhatja meg a heti 40 munkaórát, de lehet, hogy azt több műszakban végzi. A cukrászok feladatai évszakonként változhatnak, bővülhetnek pl. fagylaltkészítés. 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A cukrászt különféle ártalmak, veszélyek érhetik a munkavégzés során:

 • a használt gépek és berendezések sérülést okozhatnak;
 • égés és forrázás;
 • gőz és a lisztpor, mely allergiához vezethet;
 • hőmérséklet-ingadozások.

Ezek a veszélyforrások a balesetvédelmi szabályok betartásával, előírásszerű alkalmazásával elkerülhetők, csökkenthetők.

A cukrászok munkája közepesennehéz fizikai munka. A munkavégzés leggyakrabban állva, kissé hajlott testtartásban történik, emellett állandó megterhelést jelent a süteményekkel megrakott tálcák emelgetése és cipelése. A gyúrás és a formázás a kéz és a karok fokozott erőkifejtését igényli.

Fontos, hogy a cukrász, a munkaidő során is pihenjen, testét megmozgassa, illetve munkaidőn kívül is találjon időt a pihenésre és az aktív testmozgásra.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Cukrász (34 811 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Cukrász középfokú szakképesítést kell megszerezned.

A cukrász szakmához hallássérültek számára elérhető speciális adaptált szakképesítés.

A képzés megkezdéséhez be kell fejezned az általános iskola nyolc osztályát.

A munkakör betöltéséhez a Cukrász képzést kell elvégezned, amit szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.

Hogy a cukrász szakma minden csínját-bínját könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat, a kézügyességedet fejleszti;
 • kémia, hogy értsd a felhasznált anyagok összekeverésének eredményeit.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Cukrász?

Minimum 120 000 Ft - Maximum 145 000 Ft

A cukrász havi bruttó átlagkeresete 130.000 Ft, ami a tapasztalattól, kortól függően havi bruttó 120.000-145.000 Ft között mozoghat. Ha saját cukrászdád van, akkor kereseted ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A cukrászok iránt nagy a kereslet a turisztikailag jelentős országrészekben és a nagyobb városokban. A nagy vendégforgalmat bonyolító, színvonalas ellátást nyújtó szállodák, a városokban található cukrászdák, fagylaltozók számos állást kínálnak. A cukrász szakmára jellemző, hogy magas arányban alkalmaznak pályakezdő fiatalokat is.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A cukrászok jellemzőn kis- vagy középvállalkozásként működő cukrászüzemben vagy cukrászdában dolgoznak. Cukrászként több munkakör is betölthető, például:

 • fagylaltkészítő;
 • karamellcukrász;
 • marcipánfigura-készítő;
 • tortakészítő.

Amennyiben megfelelő tapasztalatot szerzel, továbbtanulhatsz a Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) szakképesítés-ráépülés irányába és saját cukrászdát is nyithatsz. 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad-e, hogy a cukrász egyik legfontosabb tulajdonsága a kreativitás?

A cukrászat akár művészetté is válhat, mivel a kreativitás és a fantázia végtelen lehetőséget tartogat egy cukrász számára. Egy kreatív tortával, süteménnyel dupla örömet okozhat a cukrász, hiszen az első meglepetés a látvány, a vizuális élmény, és csak utána jöhet a gasztronómiai élvezet. Ezen túl az újfajta készítmények „megalkotása” szintén komoly képzelőerőt igényel, pl. országtorták.

Hallottál már arról, hogy Magyarországon 1419-ig elsősorban a méz volt az édesítőszer?

Az Árpád-házi királyok idejében a méz volt az egyetlen édesítőszer, így az édes ételekre szakosodott mesteremberek a mézeskalácsosok voltak. Jellemzően olyan királyi és főúri birtokokon dolgoztak, ahol a méhészkedés is lehetséges volt. 1419-ből, Zsigmond király udvarából származik az első feljegyzés, ami megemlíti a cukrot.

Gondoltad volna, hogy a cukrásznak mind az öt érzékszervére szüksége van?

Néhány példa az egyes érzékszervek szükségességére: a látás elengedhetetlen a pontos mértékek, a színek megállapításához. A hallás és a szaglás a sütési folyamatoknál játszik jelentős szerepet. Az ízlelés az édességek megkóstolásánál, végül a tapintás a díszítés során szükséges.

Tudtad-e, hogy a tortát 2300 éve találták fel?

Az ötlet Nagy Sándor, makedón király nevéhez fűződik, aki a szúzai lakodalomra - i.e. 324-ben, amikor Nagy Sándor tízezer makedón férfit tízezer perzsa nővel házasított össze a birodalmi egység megteremtése érdekében - meglepetésként tortát készíttetett. A torta gabona, mandula, dió és szárított gyümölcsdarabkák mézes tésztájából készült, félbevágva és betöltve ánizsos, kecsketúrós, mézes krémmel. A tetejét szintén mézbe mártott rózsaszirmokkal díszítették, és fehér nyúzott mandulából mágikus jeleket raktak ki rajta.

Gondolnád-e, hogy a magyarok tartják a leghosszabb rétes Guinness-rekordját?

A 96 méter hosszú rétest 2011-ben készítette el hat székesfehérvári cukrászdolgozó. A rekorder rétes súlya kb. 200 kg volt és 3200 darabra vágták fel. A bevételt az óriás rétes készítői jótékonysági célra ajánlották fel.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.cukraszat.net - Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestület
 • Cukrász Mester Magazin
 • dr. Dunszt – Gyenge: Cukrászati ismeretek. Műszaki Könyvkiadó. 2006.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„A cukrász édes élményt készít a vendégnek… Meg kell tanulni az alapokat, aztán jöhet a kreativitás. Sok éven át tanultam az alaprecepteket, a cukrászat vezetője volt, hogy felmondatta velem az egyes recepteket műszak kezdéskor. De mára tudom, hogy megérte, mert ha bejön egy kedves vendég, hogy a barátjának a születésnapjára különleges tortát kér, akkor azt ki tudom találni, és el is tudom készíteni – márpedig a kedves vendégek hihetetlen ötletekkel állnak elő! … Jó érzés, hogy örömöt szerzek gyereknek,felnőttnek egyaránt.” – válaszolt kérdésünkre, Tímea, cukrász