Mit kell tudni a cukrászról?
A cukrász a vendégek öröméért dolgozik, munkája során finom édességeket készít a számukra: tortákat, aprósüteményeket, bonbonokat, marcipán-készítményeket és fagylaltokat. A munka az alapanyag beszerzésével kezdődik, és a legapróbb díszítés felhelyezésével ér véget. A cukrász dolgozhat saját cukrászdája vezetőjeként, vagy egy cukrászüzem alkalmazottjaként.
Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…
…szeretsz sütni, élelmiszerekkel dolgozni és másoknak örömöt okozni. Fontos, hogy jól tudj eszközökkel bánni, azokkal szép és finom dolgokat létrehozni, amihez akár a saját képzeleted is tudod használni – pl. egy íz, egy forma kigondolásakor. Jól fogod magad érezni a munka során, ha be tudod tartani azokat a szabályokat, amiket egy-egy recept, illetve amiket az cukrászüzemi tisztaság megkövetel.
Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…
…először be kell fejezned a nyolc általánost, majd a Cukrász szakképesítést kell megszerezned, amit szakiskolában szerezhetsz meg.
Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?
-
Tárgyias
-
Alkotó
-
Megvalósító
Ha szereted, hogy munkádnak hamar van látható eredménye, és ehhez örömmel használsz eszközöket – pl. díszítéshez, formázáshoz –, illetve szívesen használod a képzeletedet, örömödet fogod lelni a cukrász munkában. Fontos az is, hogy tudd jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezni munkádat.
Cukrászként milyen tulajdonságokra van szükséged?
A kiváló minőségű cukrásztermékek elkészítéséhez kiemelkedően fontos az igényesség, a kreativitás, az alkotni vágyás, hiszen a cukrászkészítmények mind azért születnek, hogy a vendég szépet és főleg finomat egyen. Fontosak továbbá az olyan tulajdonságok, amelyek a vendéglátáshoz általában szükségesek: udvariasság, felelősségtudat pl. a környezet tisztántartása miatt. Mindezek mellett, jó ha rendelkezel az alábbi képességekkel, készségekkel:
- Kézügyesség, a sütemények elkészítéséhez, díszítéséhez.
- Kreativitás a különleges dekoráció, illetve újfajta készítmények elkészítéséhez.
- Számolási képesség a hozzávalók, alapanyagok pontos kiméréséhez.
- Önállóság, mert az egyes süteményeket gyakran egyedül kell elkészíteni.
- Figyelem, pontosság és jó emlékezet a receptek pontos betartásához.
- Kommunikációs képesség, amennyiben az eladó térben is tartózkodsz, illetve saját cukrászdát vezetsz, és pl. az alapanyagok beszállítóival tartod a kapcsolatot.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?
Ahhoz, hogy cukrászként jól tudjon dolgozni, vannak egészségügyi követelmények, amelyeknek meg kell felelni:
- egészséges gerinc, kar és láb – a sok állás, illetve a sok kézzel végzett munka miatt;
- egészséges légutak, szív és vérkeringés, bőr – a fokozott fizikai igénybevétel és a felhasznált anyagok tisztasága miatt;
- jó íz- és szaglásérzék, a felhasznált alapanyagok megkülönböztetéséhez;
- kifogástalan színfelismerés, jó látás és térlátás;
- szemmérték.
A foglalkozás enyhe fokú mozgássérülés esetén speciális széket használva végezhető.
Halláskárosodás esetén hallókészülékkel végezhető ez a tevékenység.
Aki allergiás bizonyos anyagokra, annak azokat kerülnie kell a munka során.
Mi jellemző a cukrász munkájára?
Személyközpontú (0%)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (15%)
Aprólékos megoldások (85%)
Mit csinál a cukrász?
A cukrász cukrászsüteményeket pl. tortákat, aprósüteményeket, bonbonokat és marcipánkészítményeket –díszek, figurák -, fagylaltokat készít. A munkája során figyelembe veszi a vendégek igényeit, odafigyel az ízek változatosságra, a készítmények kinézetére. Feladatához tartozik a nyersanyagok szakszerű tárolása, pontos kimérése és összekeverése. A sütemények tésztájának kikeveréséhez, töltéséhez és díszítéséhez különböző gépeket, eszközöket pl. habverőt, nyomótasakot, stb. használ. Fő feladatai:
- Recept alapján kiszámítja a hozzávalók mennyiségét. Hozzávaló lehet a liszt, cukor, vaj, sajt, fűszerek, stb.
- Elkészíti az alapanyagokat. Mint pl. a kelt vagy leveles tésztát, a krémeket tölteléknek vagy díszítésnek.
- Elkészíti a tésztákat és a krémeket. Az eltérő cukrászkészítmények pl. torták, marcipán- és nugát termékek, csokoládé és cukorkészítmények, fagylaltok, más és más munkát követelnek meg. Van, amit főzni kell, van, amit sütni vagy éppen gőzölni. Kisebb mennyiség esetén kézzel dolgozik, nagyobb mennyiség esetén a munkát megkönnyítő gépeket pl. gyúró-, keverőgépet használ.
- A cukrászkészítményeket kézzel vagy formázókkal megformázza és díszíti. A dekoráció elkészítése többnyire a megrendelő kívánsága szerint történik. A külső felületeket tejszínhabbal vagy krémmel vonja be. A torta tetejét marcipánnal, csokoládéval, stb. díszíti. Ezekhez kiszúrókat, megfelelő alakú sütőedényeket és kenőkéseket használ.
- A kész- vagy félkész termékeket hűtő- és/vagy fagyasztógépekbe, vagy a hűtőpultokra teszi. Így biztosítja, hogy az elkészült édes és sós sütemények megőrizzék állagukat, és a higiéniás előírások betartásra kerüljenek.
- A használt tárgyakat és a munkakörnyezetet tisztán tartja, a kezelésére bízott munka- pl. gépek, tűzhelyek, sütők, stb., és fogyóeszközöket szakszerűen használja és karbantartja.
Hogyan dolgozik?
Eszközök és anyagok
A cukrász többféle eszközzel és anyaggal dolgozik, ami mindig az elkészítésre váró cukrászkészítménytől – torta, sütemény, fagylalt, stb. – függ:
- mérőeszközök – folyadékmérő, mérőrúd, mérleg.
- segédeszközök és szerszámok – sütőformák, pralinévilla, asztali és kézi seprű, stb.
- gépek, készülékek, berendezések – gyúrógép, hirtelen kisütő berendezés, marcipánprés, csokoládé-bevonatot felvivő gép, stb.
A felhasznált alapanyagok is változatosak: tojás, tej, tejtermékek, pl. tejszín, tejföl, sajt, túró, liszt, édesítőszerek, pl. kristálycukor, porcukor, méz, kandírozott cukor, gyümölcsszirup, zsiradékok, pl. vaj, olaj, zsír, gyümölcsök, magvak pl. dió, mogyoró, pisztácia, mazsola, ízesítőszerek pl. só, gyümölcsecet, mák, vanília, likőr.
Kivel találkozik munkája során?
A cukrász elsősorban munkatársaival, az egyes részfolyamatokat végző szakemberekkel dolgozik együtt. Kisebb cukrászdában, vagy saját vállalkozás esetén pedig a vevőkkel, vendégekkel is tartja a kapcsolatot. Ezen túl az alábbi szakemberekkel dolgozhat együtt:
- közvetlen főnökével;
- az üzem tulajdonosával;
- beszállítókkal;
- más szakmabeliekkel.
Ha a cukrászda vezetése is az ő feladata, akkor a sikeres üzletmenet érdekében a könyvelőjével és az illetékes hatóságokkal is ő tartja a kapcsolatot.
Hol végzi a munkáját?
Munkáját jellemzően cukrászműhelyekben, cukrászüzemekben végzi. Gyakran dolgozik elektromos sütők mellett ahol a tortalapokat, süteményeket süti, vagy akár hűtőhelységben a fagylaltkészítés során. Amennyiben kisebb cukrászdában dolgozik, úgy tevékenykedhet a pult mögött is, ahol közvetlenül a vevőket szolgálja ki. A cukrász mindig tiszta környezetben dolgozik, hiszen az élelmiszeriparban a higiénia különösen fontos.
Milyen munkaidőben dolgozik?
A cukrász éppen azért, mert az emberek jellemzően szabadidejükben térnek be egy cukrászdába, nem ritkán hétvégén és ünnepnapokon is dolgozik. Munkaideje ezzel együtt sem haladhatja meg a heti 40 munkaórát, de lehet, hogy azt több műszakban végzi. A cukrászok feladatai évszakonként változhatnak, bővülhetnek pl. fagylaltkészítés.
Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?
A cukrászt különféle ártalmak, veszélyek érhetik a munkavégzés során:
- a használt gépek és berendezések sérülést okozhatnak;
- égés és forrázás;
- gőz és a lisztpor, mely allergiához vezethet;
- hőmérséklet-ingadozások.
Ezek a veszélyforrások a balesetvédelmi szabályok betartásával, előírásszerű alkalmazásával elkerülhetők, csökkenthetők.
A cukrászok munkája közepesennehéz fizikai munka. A munkavégzés leggyakrabban állva, kissé hajlott testtartásban történik, emellett állandó megterhelést jelent a süteményekkel megrakott tálcák emelgetése és cipelése. A gyúrás és a formázás a kéz és a karok fokozott erőkifejtését igényli.
Fontos, hogy a cukrász, a munkaidő során is pihenjen, testét megmozgassa, illetve munkaidőn kívül is találjon időt a pihenésre és az aktív testmozgásra.
Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?
Szakképesítés neve és OKJ száma:
Cukrász (34 811 01)
A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Cukrász középfokú szakképesítést kell megszerezned.
A cukrász szakmához hallássérültek számára elérhető speciális adaptált szakképesítés.
A képzés megkezdéséhez be kell fejezned az általános iskola nyolc osztályát.
A munkakör betöltéséhez a Cukrász képzést kell elvégezned, amit szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.
Hogy a cukrász szakma minden csínját-bínját könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:
- technika, életvitel és gyakorlat, a kézügyességedet fejleszti;
- kémia, hogy értsd a felhasznált anyagok összekeverésének eredményeit.
Mennyi keres átlagosan egy Cukrász?
Minimum 120 000 Ft - Maximum 145 000 Ft
A cukrász havi bruttó átlagkeresete 130.000 Ft, ami a tapasztalattól, kortól függően havi bruttó 120.000-145.000 Ft között mozoghat. Ha saját cukrászdád van, akkor kereseted ettől lényegesen eltérhet.
Mennyire könnyű elhelyezkedni?
A cukrászok iránt nagy a kereslet a turisztikailag jelentős országrészekben és a nagyobb városokban. A nagy vendégforgalmat bonyolító, színvonalas ellátást nyújtó szállodák, a városokban található cukrászdák, fagylaltozók számos állást kínálnak. A cukrász szakmára jellemző, hogy magas arányban alkalmaznak pályakezdő fiatalokat is.
Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?
A cukrászok jellemzőn kis- vagy középvállalkozásként működő cukrászüzemben vagy cukrászdában dolgoznak. Cukrászként több munkakör is betölthető, például:
- fagylaltkészítő;
- karamellcukrász;
- marcipánfigura-készítő;
- tortakészítő.
Amennyiben megfelelő tapasztalatot szerzel, továbbtanulhatsz a Vendéglátó-üzletvezető (OKJ 35 811 02) szakképesítés-ráépülés irányába és saját cukrászdát is nyithatsz.
Rokon foglalkozások
Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások: