Tartsd velünk az irányt!

Műtőssegéd

Mit kell tudni a műtőssegédről?

A műtőssegéd az orvosok és ápolók munkájának segítésével vesz részt a betegellátásban, különféle egészségügyi intézményekben. Betegszállítási feladatokat lát el, közreműködik a páciensek műtétre való felkészítésében, valamint fertőtleníti és előkészíti az ahhoz használt műszereket. Bizonyos eszközöket a műtét során működtet is. Rutinjával és gyors helyzetfelismerésével hozzájárul a betegek gyógyulásához, vagy akár életük megmentéséhez is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…fontos számodra, hogy mások számára hasznos, segítő jellegű tevékenységet végezhess. Előnyös, ha kedveled a belátható időn belül kézzelfogható eredménnyel járó munkát, és ehhez örömmel használsz eszközöket és berendezéseket. Ha kedveled a testi ügyességet és a fizikai erőkifejtést igénylő feladatokat, és nem bánod, ha felelősséged teljes tudatában alkalmanként határidőre kell dolgoznod, ez a munka Neked való lehet.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először is el kell végezned az általános iskola 8 osztályát, be kell töltened 16. életévedet, és legalább fél év egészségügyi intézményben eltöltött szakmai gyakorlattal kell rendelkezned. Ezek megléte után tanfolyami keretek között kezdheted el tanulmányaidat.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Műtőssegédként kulcsfontosságú, hogy örömmel végezz majd másokat segítő, mások számára hasznos tevékenységet. Például a betegek áttolását a kórteremből a műtőbe, illetve vissza. Jó, ha szereted az olyan munkát, amelynek belátható időn belül látható eredményei vannak, és ehhez szívesen alkalmazod testi ügyességedet és fizikai erődet egyaránt – hiszen lesz, hogy a műtét után még kábult beteget neked kell majd felfektetni a kórtermi ágyra. Ha úgy érzed, szeretsz jól bevált módszerek alapján, műszerek és berendezések – például, elektromos szívóberendezés, műszerelő asztal – segítségével jól szervezett munkát végezni, betartva többek között az egészségügyben szükséges steril környezet előírásait, ez a foglalkozás megfelelő lehet számodra.

Műtőssegédként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Műtőssegédként a kórházi betegek ellátásában vállalhatsz fontos szerepet, így munkád akkor lesz sikeres, ha minél több beteg tér haza gyógyultan. Szerteágazó feladataid mindegyike szakszerű és hatékony munkavégzést kíván, amelyhez a következő képességekre és készségekre lesz szükséged:

 • Felelősségtudat, mert körültekintően és precízen kell sterilizálnod a műtőt és az operációhoz szükséges eszközöket;
 • Kitartás, hogy ne jelentsen számodra problémát a gyakran több műszakban, akár éjszaka történő munkavégzés;
 • Figyelem, ugyanis munkád során minden betegre és problémára az azt megilletőfigyelmet kell fordítanod;
 • Csapatmunka, hogy az orvosokkal és ápolókkal végzett közös munkád megfelelő szakértelemmel és sikerrel folyhasson.
 • Fontos továbbá a jó fizikai erőnlét, mert gyakran kell betegszállítási és más cipekedéssel járó feladatokat végezni. A jó kommunikációs készséged is segítheti munkádat, hogy könnyen megértsd a betegeket, hozzátartozóikkal és a kollégáiddal.    
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A műtőssegéd magas színvonalú munkavégzéséhez a következő egészségügyi követelményeknek kell megfelelni:

 • jó látás – a pontosságot és körültekintést igénylő feladatai elvégzéséhez;
 • ép hallás – hogy a betegekkel és a kórházi dolgozókkal egyaránt problémamentesen egyeztethessen;
 • egészséges karok, kezek – a fizikai igénybevétellel járó feladatai maradéktalan elvégzéséhez.

Látás- és hallássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, láthatják el ezt a munkakört.

Mi jellemző a műtőssegéd munkájára?
Csoportos (75%)
(75 - 25)
Önálló (25%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Végrehajtó (100%)
(100 - 0)
Irányító (0%)

Mit csinál a műtőssegéd?

A műtőssegéd feladatai rendkívül szerteágazóak, hiszen mind az orvos, mind pedig az ápolók munkáját segítenie kell. Ő állítja be a betegágyat és a műtétet megelőzően a műtőasztalt. Biztosítja a megfelelő higiéniai körülményeket a műtétek közben – például, sterilizálja a műszereket, eszközöket –, valamint a betegek beavatkozásra való felkészítésében is tevékenyen részt vesz. Munkája a következő feladatok, tevékenységek végzését kívánja meg:

 • Segíti a betegeket a mozgásban. Áthelyezi a beteget a műtőasztalra és a műtőasztalról, és kerekesszék vagy mozgatható ágy segítségével a műtőbe, vagy a betegszobába szállítja őket.
 • Öltözteti és vetkőzteti a mozgásukban korlátozott betegeket. Operáció előtt az orvosok steril beöltözését is segíti.
 • Felkészíti a beteget a műtétre. Megméri a testmagasságát, testsúlyát, az elvégzett vizsgálatokat dokumentálja a műtéti naplóban, valamint leborotválja a műtéti területet.
 • Előkészíti a műtőt és a műszereket a beavatkozás előtt. Sterilen tartja a műtéthez szükséges eszközöket és berendezéseket, illetve cseréli az altatáshoz használt oxigén, szén-dioxid és egyéb palackokat.
 • Ellenőrzi műtét előtt a megfelelő körülményeket, környezetet. Megvizsgálja a műtéthez használt műszerek működőképességét, valamint a műtőben elhelyezett vegyszerek mennyiségét és szavatosságát.
 • A műtétet követően fertőtleníti a műszereket és a műtőt. Ezt minden esetben az arra vonatkozó előírások maradéktalan betartásával végzi.
 • Kezeli a kórházi ápolás során keletkező szemetet, valamint veszélyes és fertőző hulladékot. A szennyes szállítása is az ő feladata.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A műtőssegédnek munkája során sok, különféle eszközt kell használnia. Az egyszerű kötszerektől kezdve, az elsősegélynyújtáshoz szükséges műszereken keresztül a bonyolult orvostechnikai berendezésekig sokféle eszközt alkalmaz. Ismeri az orvosi műszerek jellemzőit, alkalmasságát és használatát. Munkájának hatékony ellátásához a következő eszközöket használja többek között:

 • diatermia készülék – elektromos sebészeti eszköz;
 • operációs mikroszkóp;
 • elektromos szívóberendezés;
 • nagy műszerelő asztal;
 • RTG-filmnéző szekrény;
 • tolószék;
 • kórházi ágy.

Ezeken az eszközökön kívül gyakran használ különböző írószerszámokat a műtéti napló kitöltéséhez. Gyakran dolgozik gyógyszerekkel és kötszerekkel, valamint gipsszel, mert ezek elengedhetetlenek a betegek szakszerű ellátásához. Feladatai közé tartozik a veszélyes hulladékok kezelése, tárolása is.

Kivel találkozik munkája során?

A műtőssegéd feladatai végzése közben alapvetően a kórház betegeivel találkozik. Munkáját sebészorvosok vagy ápolók irányítják, így nagyon fontos a velük való kapcsolattartás. Gyakran tartja a kapcsolatot még:

 • más kórházi alkalmazottakkal:
  • altatóorvosokkal;
  • asszisztensekkel;
  • nővérekkel;
  • eszközbeszállítókkal;
  • hulladékkezelőkkel;
  • mosodai munkatársakkal;
  • karbantartókkal, szerelőkkel;
 • mentősökkel.

Hol végzi a munkáját?

A műtőssegéd munkáját minden esetben zárt helyen végzi, legjellemzőbben kórházak általános, központi vagy speciális műtőiben dolgozik. Ezekben a helységekben rendkívül fontos a jó megvilágítás, valamint a steril körülmények. A betegekről való gondoskodás során természetesen jelen van a kórtermekben, illetve a műtétekhez kapcsolódó információk megszerzése érdekében egyeztet az orvosokkal és az ápolókkal az orvosi és az ápolói szobákban.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A műtőssegéd munkáját alapvetően váltakozó – hol nappalos, hol éjszakás – munkarendben végzi, több műszakban. Ennek fő oka, hogy a betegellátás nem függ a napszaktól, arra folyamatosan szükség van. Egy traumatológiai – baleseti – osztályon például éjszaka is végeznek – életmentő – műtéteket, így az ott dolgozó műtőssegédnek változó ügyeleti beosztása van, és éjszaka is szükség lehet a munkájára. A hét minden napján, akár hétvégeken és ünnepnapokon is dolgozhat, alkalmanként napi több mint 8 órában.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A műtőssegéd munkája nem rejt sok balesetveszélyt, azonban bizonyos környezeti ártalmakkal meg kell birkóznia a szakembernek, miközben feladatait végzi:

 • munkája során viszonylag nagy a fertőzésveszély, hiszen a páciensektől elkaphat betegségeket;
 • a szennyes, a fertőző hulladékok és a sterilizálás során használt kémiai anyagok is egészségkárosító tényezők lehetnek.

Feladatai végzése közben megfelelő odafigyeléssel elkerülheti a különféle sérüléseket, hatásukat csökkentheti.

A műtőssegéd munkája során szellemi és közepesen nehéz fizikai megterhelésnek egyaránt ki van téve. Feladatai végzése közben gyakran kell hosszabb ideig állnia és járkálnia, ami komolyan igénybe veheti a hátat és a gerincoszlopot. A betegek, a műtő, valamint az operációhoz használt eszközök műtétre való felkészítése közepesen nehéz fizikai igénybevétellel járhat. Komoly megterhelést jelenthet továbbá a betegmozgatás, amelynek során felnőtt embereket kell megemelnie. Mindezen feladatok jó állóképességet kívánnak meg a műtőssegédtől. Szellemi igénybevételt jelenthet munkája során a betegekkel való folyamatos kapcsolattartás, az orvosokkal és ápolókkal való gyakori konzultáció, valamint a súlyos vagy halálos betegségben szenvedőkkel való találkozás.

Mivel szellemi és fizikai igénybevételnek egyaránt ki van téve munkája során, így a műtőssegéd számára fontos a megfelelő mennyiségű pihenésre és feltöltődésre szánt idő.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Műtőssegéd-gipszmester (32 725 01)

Ha ebben a szakmában szeretnél elhelyezkedni, a Műtőssegéd-gipszmester szakképesítést kell megszerezned. Ehhez először el kell végezned az általános iskola 8 osztályát, és be kell töltened 16. életévedet – így az általános iskola befejeztével egy középiskolában kell folytatnod tanulmányaidat. Ezen túl szükséges legalább fél évet eltöltened valamilyen egészségügyi intézményben, szakmai gyakorlatot szerezve. Szükséges továbbá a képzés megkezdését megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megfelelned. Ezután tanfolyami keretek között végezheted el a képzést, 500-720 óra között.

A szakmához hallássérültek számára Fertőtlenítő, sterilező speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

Ahhoz, hogy a Műtőssegéd szakmához szükséges összes tudás birtokába juthass, érdemes a következő tantárgyakban jó eredményt elérned:

 • biológia-egészségtan – hiszen alaposan ismerned kell az emberi testet;
 • kémia – gyógyszerek élettani hatásainak és a használt – például sterilizáláshoz – vegyi anyagok ismeretéhez;
 • testnevelés és sport – amely a jó erőnlétet fejleszti.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Műtőssegéd?

Minimum 125 000 Ft - Maximum 145 000 Ft

Magyarországon a Műtőssegédként dolgozók havi átlagkeresete bruttó 135.000 Ft. Elsősorban az életkortól és a munkatapasztalattól függően – mert közalkalmazottként dolgoznak, és ott ezek számítanak a kereset meghatározásában – a havi átlagkereset bruttó 125.000 és 145.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Azok számára, akik a jövőben műtőssegédként kívánnak elhelyezkedni, a kilátások bíztatóak, hiszen hazánkban az egészségügyben foglalkoztatott munkaerőből hiány mutatkozik. A jövőben a magán egészségügyi ellátórendszer erősödésére lehet számítani, így a műtőssegédek iránti kereslet várhatóan nőni fog, az állami szektorban és a magánklinikákon egyaránt.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A Műtőssegéd-gipszmester képesítést megszerzők számára a betölthető munkakörök elsősorban az egészségügy különböző szakterületeiben kereshetők. A szakképesítés birtokában dolgozhatsz állami egészségügyi intézményben, például kórházban vagy akár magánklinikán is lehetőséged lesz az elhelyezkedésre. A betölthető munkakörök a következők:

 • Betegszállító;
 • Boncmester;
 • Fertőtlenítő (egészségügyi);
 • Kisegítő ápoló;
 • Kórházi fürdőssegéd.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted hányan vannak a műtőben egy operáció során?

Az általános sebészeten általában 6-7 ember dolgozik a műtőben. Az operatőr műtőorvos, aki a műtét legfontosabb és legnagyobb részét végzi, valamint azt vezeti. Az ő munkáját segíti az asszisztens műtőorvos, illetve nagyobb műtétek esetén a másodasszisztens műtőorvos is. A műtősnő adogatja az eszközöket, a műtőssegéd pedig neki adja be őket, miközben a berendezéseket kezeli. Az altatást az altatóorvos végzi, akinek az irányítása alatt egy asszisztens dolgozik.

Mit gondolsz, mi mindenből áll egy műtő berendezése?

A mai modern műtőkben sok különböző eszköz áll az operációt végző személyek rendelkezésére. Minden műtőben található egy steril markolatú műtőlámpa és egy minden irányban állítható műtőasztal. Ezeken kívül megtalálható még a műtéthez szükséges összes anyagot és kötszert tartalmazó Mayo asztal, a használt műszerek és törlések számára a ledobó, az altatógép, a kiegészítő eszközöket tartalmazó műszerasztal, valamint vákuum és oxigénvezetékek is.

Tudod-e, kit neveznek partosnak?

A műtőn kívül dolgozó műtőssegédet partosnak nevezik, akit általában a nap elején osztanak be erre a feladatra. Azért van szükség a partos kijelölésére, mert megfelelően fertőtlenített ruházat nélkül senki nem léphet be az átfektető helyiségbe és a műtőt összekötő steril folyosóra, így a műtőn kívüli és a műtőn belüli feladatokat más személynek kell végeznie. Az ő dolga többek között a beteg felkészítése a műtétre, átöltöztetése és a műtőasztal beállítása.

Szerinted, milyen feladatokat lát el a műtőssegéd a műtét közben?

A műtőssegédnek sok különféle feladatot kell elvégeznie a műtét során. Az ő dolga a beteg mozgatása, ha arra szükség van, sterilen adagolja a műtét során használatos vegyszereket, amelyeket főleg lemosáshoz és fertőtlenítéshez használnak. Szükség esetén bekészíti, bebontja az új helyzetnek megfelelő eszközöket, és beadja azokat. Beállítja a műtőlámpát és a diatermiás – elektromos sebészeti – készüléket, valamint kezeli a műtőben lévő telefont is. Felveszi és átadja az üzeneteket, és lebonyolítja a szükséges hívásokat.

Gondoltad volna, hogy egy robot is nagyon hasznos műtőssegédnek bizonyulhat?

Bizonyos műtéteknél a robotok legalább annyira hasznos segítséget tudnak nyújtani az orvosnak, mint az emberek. Bár a közegészségügyben egy operációt még nem tudnak robotok elvégezni, sürgősségi esetekben akár az orvosok asszisztenseit is helyettesíthetnék. Például egy epehólyag műtét során a beteg testébe vezetett kamerát akár egy számítógép által vezérelt robot is kezelheti, ez ugyanakkora segítséget jelent az orvosnak, mintha egy ember tenné ugyanezt.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.meszk.hu– a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hivatalos honlapja
 • Gaál: Alapvető sebésztechnika. Medicina Könyvkiadó Zrt. 2007.
 • Pusztai: Vészhelyzet. Könyv az elsősegélyről. B + V Lap- és Könyvkiadó. 2003.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) – évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Munkája kihívásairól kérdeztük Gábort, aki 6 éve dolgozik műtőssegédként: „Mindig is az egészségügy vonzott leginkább, az emberek gyógyítása. Ez egy nagyon felelősségteljes munka, ami komoly odafigyelést kíván meg a műszak egész időtartama alatt. Az alkalmankénti éjszakai ügyelet, és a több műszak teljesítése nagyon fárasztó tud lenni, ezért ha csak tehetem, a szabadidőmben pihenek, relaxálok. A műtő előkészítése, a betegszállítás és a műtét közbeni munka nagy figyelmet igényel. Nehéz súlyos betegekkel, sérültekkel találkozni, nem szabad belegondolnom… a róluk való gondoskodás embert próbáló tud lenni.”