Tartsd velünk az irányt!

Idegenvezető

Mit kell tudni az idegenvezetőről?

Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat vagy belföldi túrák résztvevőit megismerteti az ország idegenforgalmi, kulturális, történelmi és művészeti értékeivel, nevezetességeivel. Egy csoportot, társaságot vagy magánszemélyeket vezet, és elmondja nekik, hogy mit érdemes tudni egy-egy olyan területtel, érdekességgel, várossal, vagy akár országgal kapcsolatban, melyet ő nagyon jól ismer, ügyfelei viszont még nem jártak ott, illetve kevésbé ismerik. A szakember dolgozhat hazánkban, vagy akár külföldre is kísérhet magyar ügyfeleket. Lehet egy utazási iroda, szálloda vagy más turisztikai vállalkozás alkalmazottja, valamint munkáját végezheti vállalkozóként.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…jól tudsz szervezni, érdekesen tudsz elmesélni történelmi tényeket, eseményeket, és szeretsz idegen nyelveket tanulni, használni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szeretsz másokat irányítani, és fontos neked, hogy turistáknak vagy más ügyfeleknek segíteni tudj.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned, majd meg kell szerezned az idegenvezető szakképesítést.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Közösségi
 • Irányító

Az idegenvezető szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha olyan helyzetekben érzed jól magad, ahol mindig van megoldandó feladat, például annak megszervezése, hogy egy nagy csoport turista hogyan látogassa meg Budapest legfőbb nevezetességeit két rendelkezésre álló nap alatt. Ha örömödet leled abban, hogy másoknak segítséget nyújts, tudást adj át, melynek során sokat beszélgethetsz velük, és lehetőséged nyílik megoldást találni minden kérésükre, élvezni fogod a mindennapokat a munka során. 

Idegenvezetőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Idegenvezetőként munkád akkor sikeres, ha ügyfeleid, a turisták elégedettek a szolgáltatás minőségével, azt kapják az idegenvezetés során, amit szerettek volna, amire befizettek. Ennek megvalósításában a szakmai ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

 • Szervezőképesség, mert a városnéző körutat, hosszabb túra esetén a turisták mindennapjait neked kell megszervezni, összeállítani az érdekességek meglátogatásának sorrendjét, és ehhez össze kell hangolnod a helyszín által nyújtott lehetőségeket az ügyfelek igényeivel.
 • Kommunikációs képesség, amelynek segítségével könnyen megtalálhatod a közös hangot az ügyfeleiddel.
 • Emlékezet, mely lehetővé teszi, hogy az adott turisztikai látványosságról minél több érdekességet el tudj mondani ügyfeleidnek, emlékezz az egyéni igényekre.
 • Idegen nyelvi kommunikáció, ez a képesség elengedhetetlen, például, amikor külföldre kísérsz magyar csoportokat, vagy hazai látnivalókat mutatsz be külföldi vendégeknek.
 • Figyelem, hogy észrevedd az ügyfelek igényeit, elvárásait.

Ezeken túl hasznos, ha jó probléma megoldási képességgel rendelkezel, mert a turisták vezetése közben fellépő problémákat neked kell megoldani, például ha egy utas rosszul lesz a városnézés közben. A konfliktuskezelés, stressztűrés segítheti munkádat, mivel a turisták különböző igényeit sokszor nehéz mindenki számára kielégítő módon biztosítani, mivel egy csoporton belül is lehetnek eltérő kérések, melyeknek eleget kell tenni. A vállalkozói kompetencia akkor szükséges, ha saját cégedet vezeted.

Mindezek mellett fontos, hogy az idegenvezető megnyerő, ápolt külsejű legyen, hogy jó benyomást keltsen az ügyfelekben, és kellemes élmény legyen vele együtt felfedezni új dolgokat.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az idegenvezető elsősorban ép érzékszerveit és érthető beszédét használja a mindennapokban, emellett képesnek kell lennie sokat gyalogolni és egyhelyben állni, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • jó állóképesség, hogy a tevékenységével járó sok gyaloglást el tudja végezni;
 • ép hallás, így tudja könnyen megérteni, hogy mit kérnek, mondanak az ügyfelei;
 • jó beszédkészség, hogy minden résztvevő számára érthető legyen, amit mond az érdekességekről, híres épületekről;
 • ép látás, hogy könnyen tudjon tájékozódni;
 • egészséges bőr – az emberekkel való intenzív kapcsolattartás miatt.

Enyhe fokban hallássérültek, jó beszédértést lehetővé tevő hallókészülék használata esetén lehetnek idegenvezetők.

Mi jellemző az idegenvezető munkájára?
Személyközpontú (80%)
(80 - 20)
Tárgyias (20%)
Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Globális gondolkodásmód (30%)
(30 - 70)
Aprólékos megoldások (70%)

Mit csinál az idegenvezető?

Az idegenvezető munkája során a turisztikai információk átadásával, tájékoztatással és turisták vezetésével, segítésével kapcsolatos feladatok összességét látja el. Csoportjai eltérő korosztályt képviselhetnek, így az ügyfelek igényeinek megfelelő úti célokat kell kialakítania. Munkája során többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Felkészül, előkészül a programok kivitelezésére. Információkat gyűjt és rendszerez a csoportról, a látnivalókról, ez utóbbiakat megtanulja, vagy legalább felolvasható formába hozza.
 • Programokat szervez, lebonyolít. Az ügyfelek érdeklődésének megfelelő tevékenységeket kínál, odakíséri, tájékoztatja őket.
 • Tárlatot vezet. Múzeumi látogatások során a kiállításon látható tárgyak történetéről magyaráz, mesél a látogatóknak.
 • Tolmácsol, fordít. Külföldiek számára a magyar nyelven elérhető információkat a saját nyelvükön vagy egy közös nyelven elmondja, illetve külföldre látogatás esetén a magyar ügyfeleknek az idegen nyelven elhangzott információt lefordítja.
 • Ügyfelei érdekeit képviseli. Eléri, hogy az ügyfelek a megbeszélt, leegyeztetett szolgáltatásokat kapják jó minőségében.
 • Rendkívüli helyzetekben intézkedik. Megoldja az utazások, illetve városnézések, buszos túrák, iskolai csoportok kirándulásai alatt jelentkező problémahelyzeteket, nehézségeket.
 • Gondoskodik az ügyfelek biztonságáról. Betartatja a látogatott idegenforgalmi érdekességek működési szabályait, ügyel az ügyfelek biztonságára, ismerteti az adott helyzetben vagy külföldön hatályos vonatkozó jogszabályokat.
 • Adminisztrál, dokumentál. Az utazási iroda vagy ügyfelek felé történő elszámolás érdekében nyilvántartásokat vezet, például felírja a vásárolt jegyek számát, árát.
 • Betartja az idegenvezetői munka etikett és protokoll szabályait.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az idegenvezető elsősorban jó nyelvi és idegen nyelvi készségeit használja munkája során, így tulajdonképpen különleges eszközök nélkül is elboldogul. Tevékenységét mégis a következő eszközök segíthetik, támogatják:

 • korszerű kommunikációs eszközök, például mobiltelefon, táblagép;
 • karszalagok és kitűzők, a csoport tagjainak azonosítására és megkülönböztetésül más csoportoktól;
 • esernyő vagy más messziről könnyen azonosítható tárgy, melyet a csoport tagjai könnyen tudnak követni;
 • nyomtatványok;
 • információs prospektusok;
 • elsősegélycsomag.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkel kerül kapcsolatba:

 • a túra, városnézés, körút résztvevői;
 • más idegenvezető kollégák;
 • közvetlen vezetője;
 • a látványosságok, érdekességek személyzete;
 • buszos túra esetén buszvezetők;
 • egyéb turistacsoportok tagjaival;
 • amennyiben turisztikai szolgáltatónál dolgozik, a vállalat egyéb munkatársai;
 • amennyiben saját vállalkozását vezeti, akkor a könyvelő és jogi szakértő, akik segítik a cég ügyeinek intézésében.

Bizonyos esetekben az ügyfelek segítése érdekében az ő dolga együttműködni hatóságokkal, kórházi alkalmazottakkal vagy más szakmák képviselőivel.

Hol végzi a munkáját?

Az idegenvezető munkáját változó helyszíneken végzi. Dolgozhat zárt területen, például egy múzeumban, kastélyban vagy a szabadban, például egy város érdekességeit, látványosságait bemutatva. Akár egy napon belül több, teljesen különböző helyszínen is megfordulhat – pl. múzeum, fürdő, templom, stb. Az idegenvezetői munka helyszíneinek közös tulajdonsága, hogy a turisták, látogatók számára érdekesek, izgalmasak legyenek.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az idegenvezető munkaideje igen változatos, hiszen jellemzően az ügyfelek igényeitől függ. Munkája folyamatos utazással jár, és gyakori a napi 8 óránál hosszabb, a kora reggeli, késő esti vagy a hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is. Legtöbbet általában késő tavasztól, kora őszig dolgozik, de például múzeumi idegenvezetőként munkaideje állandó az év egésze során.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az idegenvezető munkája nem jár környezeti ártalmakkal, veszélyekkel, de meg kell említeni a sok utazással, járkálással járó kisebb balesetveszélyt, mert az idegenvezető megbotolhat, elcsúszhat, eleshet. Kellemetlenséget még az időjárás változatossága okozhat, hiszen fel kell készülnie szabadtéri program során esőre, vagy a magas UV-sugárzás elleni védelemre. Ugyanígy gondoskodnia kell folyadékellátásáról.

Ha betartod a munkavédelmi szabályokat, előírásokat, felkészülsz a feladataidra, és figyelmesen végzed munkádat, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma szellemi munka, ami könnyű fizikai terheléssel jár. Ez azt jelenti, hogy sokat kell járkálni és állni, de elsősorban beszélni kell, és a korábban megszerzett tudást kell kamatoztatni. Ehhez járul még hozzá, hogy az ügyfelekről gondoskodni kell, és mindenkire oda kell figyelni, idegen nyelveken kell beszélni, melyek fárasztóak lehetnek. Ezért fontos, hogy az idegenvezető eleget pihenjen munka után, feltöltődjön, és munka közben időnként a csoporttal közösen tartson szünetet.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Idegenvezető (54 812 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az idegenvezető szakképesítés szükséges, melyet szakiskolában vagy tanfolyamon lehet megszerezni az érettségi bizonyítvány megszerzését követően.

Az Idegenvezető szakképesítés iskolai rendszerű szakképzésben 2 év alatt szerezhető meg. Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon a képzés óraszáma 960-1440 óra között változhat.

Ahhoz, hogy az idegenvezető szakmát könnyen el tudd sajátítani, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • kommunikáció - magyar nyelv és irodalom – a magyar nyelv alapos ismeretét, a jó beszédkészség kialakulását segíti;
 • történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek – kulturális, történelmi alaptájékozottságot biztosít;
 • idegen nyelv – a külföldiekkel és külföldön való kommunikációt teszi lehetővé;
 • művészetek – kulturális, művészeti alaptájékozottságot biztosít.

Mindezek mellett, ha saját vállalkozást szeretnél működtetni, akkor szükséged van vállalkozói ismeretekre és magabiztos számolási tudásra.

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Idegenvezető?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 170 000 Ft

Az idegenvezető országos havi bruttó átlagkeresete 130.000 Ft, ami a tapasztalattól, a kortól és attól függően, hogy az ország mely részén dolgozik, havi bruttó 118.000-170.000 forint között mozoghat. Ha vállalkozóként végzed ezt a tevékenységet, akkor ennél sokkal többet vagy kevesebbet is kereshetsz, attól függően, hogy mennyit tudsz dolgozni, és mennyire népszerű az általad nyújtott szolgáltatás.

 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Mivel a turizmus jól fejlődő iparág, ezért jó esély van munkát találni idegenvezetőként. Természetesen segít, ha turisztikai látványosságok, érdekességek közelében keresel munkát, ha több nyelven is magas szinten beszélsz, és ha különösen érdekes, izgalmas területekre specializálódsz.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett szakképesítéssel elhelyezkedhetsz például, mint autóbuszos idegenvezető, barlangi túravezető, halászati idegenvezető, telepített idegenvezető vagy városnéző idegenvezető.

Ha szeretnél továbbtanulni, lehetőség van erre az egyetemek és főiskolák turisztikai, idegenforgalmi szakirányain.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad, hogy létezik barlangi idegenvezető?

Az idegenvezetés egyik igen különleges formája ez, melynek során az idegenvezető a föld alá viszi az érdeklődő ügyfeleket, és bemutatja nekik a barlangok, földalatti képződmények csodálatos világát. Hazánk bőven rendelkezik ilyen természeti jelenségekkel, akár még csónakos barlanglátogatáson is részt lehet venni. A barlangi idegenvezetők feladata azért is érdekes, mert sokszor osztálykirándulásokat kísérhetnek, tarthatnak földalatti földrajzórát is, sőt, akár extrém túrákra is sor kerülhet barlangokban.

Szerinted bárki lehet idegenvezető Magyarországon?

Hazánkban idegenvezető csak az lehet, aki hivatalos igazolvánnyal rendelkezik, ezzel igazolja szakképzettségét. Az igazolvány mellett kitűzővel is rendelkeznek a szakemberek. Aki jogosulatlanul végzi ezt a tevékenységet, pénzbírsággal sújtható. Ez a rendszer hozzájárul ahhoz, hogy az idegenvezetők a szakmai előírások, szabályok betartásával és az etikai normáknak megfelelően dolgozzanak.

Tudtad, hogy az autóbuszos idegenvezető vízibuszon is dolgozhat?

Budapest látványosságainak megtekintésére napjainkban már nemcsak buszos körtúrával vagy városnéző hajón van lehetőség, e kettő kombinációja is létezik. A vízibusz először a szárazföldön vezeti körbe az utasokat, természetesen idegenvezetői kommentárral, majd egészen egyszerűen a Duna vizébe hajt, és onnantól hajóként közlekedve, a vízből is megtekinthetik az utasok a látnivalókat. Ezt az élményt, a csobbanással egybekötött érdekességek látványát nehéz elfelejteni.

Gondoltad volna, hogy az idegenvezetők munkáját már forgalmizavar-jelző mobilalkalmazások is segítik?

Egy idegenvezető egy nagyváros érdekességeinek bemutatásakor elsősorban nem a forgalmi dugókban való elakadást szeretné megmutatni az ügyfeleinek, de ezek a helyzetek sajnos hozzátartoznak a városi élethez. Elkerülésük azonban lehetővé válik, azzal a mobilalkalmazással, mely személyre szabottan jelzi, hogy melyik útvonal nem járható aznap a szokásos időn belül. Így az idegenvezetőnek időben lehetősége nyílik más útvonalat választani.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://idegenvezetes.hu/hu/ - Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége
 • Kubesch: Budapesti városnézés idegenvezetők számára. KIT Kft.
 • Gál: Az idegenvezetés elmélete és gyakorlata. Képzőművészeti Kiadó. 2004.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Viola, aki már tíz éve idegenvezető, kérdésünkre az alábbiakban foglalta össze véleményét: „Az idegenvezetésnek számomra az a legnagyobb kihívása, hogy mindig nagyon rugalmasnak kell lenni. Gondoljon bele, minden csoport más és más, különböző személyiségű és mentalitású emberekből áll, akik sok, különböző dolgot akarnak – általában egyszerre. Rugalmasságot kíván az is, hogy külföldre utazva nekünk magunknak is alkalmazkodni kell a körülményekhez. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy az ügyfelek minden kérdésükkel, problémájukkal, vélt vagy valós vészhelyzettel hozzánk fordulnak, ezeket nekünk kell tudni megoldani, kezelni. Mindeközben gondoskodnom kell arról is, hogy mindenki jól érezze magát, és láthassa, ami érdekli. Amikor gyerekcsoportokat vezetek, akkor pedig azért van szükség a rugalmasságra, hogy az információ ne legyen unalmas: például érdekessé, izgalmassá kell tennem számukra egy hosszú múzeumi sétát is.”