Tartsd velünk az irányt!

Gyorséttermi eladó

Mit kell tudni a gyorséttermi eladóról?

A gyorséttermekre jellemző a szűkebb ételválaszték, amelynek alapanyaga egyszerű és elkészítése sem igényel különleges szakmai tudást. Az étel kiszolgálása műanyag tálcán, műanyag tányérban és evőeszközökkel történik, amelyek kidobásra kerülnek az étel elfogyasztását követően. A gyorséttermi eladó ezeket a szabványételeket készíti el és szolgálja fel a vendégnek, esetleg maga gondoskodik az étel asztalhoz szállításáról, illetve a maradék elhelyezéséről a szeméttárolóban. Fontos, hogy a gyorséttermi eladó mindig szót értsen a vendéggel és udvarias legyen, hiszen ő a vendéglátó egység „arca”, azaz az étel minőségén kívül, rá fog emlékezni a vendég.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz a konyhában tevékenykedni, gondoskodni más emberekről – pl. finomat egyenek –, és szívesen teremtesz kapcsolatot velük. Mivel munkád egyik lényeges eleme a gyorsaság, élvezni fogod a munkát, ha jó az állóképességed, és kezelni tudod a feszültebb helyzeteket, ami például ebédidőben egy kifőzdében adódik az éhes emberek „rohamától”. Fontos az is, hogy szabálykövető legyél, mert az élelmiszerekkel, ételekkel való munkavégzésnek nagyon pontos előírásai vannak, amit be kell tartanod majd.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először az általános iskola nyolc évfolyamát kell elvégezned. Ezt követően szerezheted meg a gyorséttermi ételeladó szakképesítést egy tanfolyami képzés keretein belül.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Megvalósító
  • Tárgyias

A gyorséttermi eladó munka akkor ideális számodra, ha örömmel mozogsz emberek között, valamint szívesen dolgozol gépekkel, berendezésekkel – pl.: olajsütő, kelesztő gép, stb. –, amelyek segítségével finom ételeket készíthetsz az éhesen betérő vendégek számára. Ha szeretsz gyors sikereket elérni, pl. egy elégedett, jóllakott vendég köszönetét hallani, élvezni fogod ezt a munkát. Továbbá, ha fontosnak tartod, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd a munkád – ami jelentheti az ételek elkészítésének módját, a kiszolgálás menetét, stb. –, és ha szereted tudni, mit várnak el tőled – akár a főnököd, akár a vendég – örömmel fog eltölteni ez a munka.

 

Gyorséttermi eladóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Gyorséttermi eladóként akkor leszel sikeres, ha udvarias vagy és megnyerő a magatartásod. Fokozottan figyelned kell arra, hogy a vendég mindig azt kapja, amit megrendelt, valamint elengedhetetlen a mindig tiszta, ápolt megjelenés is, hiszen a vendégben az bizalmat kelt. A következő készségek, képességek segítenek majd a gyorséttermi eladói munkád magas színvonalú teljesítésében:

?     Fizikai erőnlét a folyamatos állómunkához, a gyorsételek készítése vagy kiszolgálása során.

?     Csapatmunka, merta megrendelések gyors teljesítését munkatársaiddal együttműködve fogod tudni megoldani.

?     Kommunikációs képesség a vendég rendelésének, kívánságainak megértése érdekében, illetve az udvariasság miatt lesz rá szükséged, mert az a cél, hogy a vendég újra és újra visszatérjen.

?     Konfliktuskezelés, stressztűrés példáula vásárlók panaszainak kezeléséhez.

 

Ezeken túl, hasznos lehet még, ha jó számolási képességgel rendelkezel, - ami a fizetésnél, a pénztárgép használatánál elengedhetetlen -, illetve a figyelem, ami rendelések felvételéhez és teljesítéséhez szükséges.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gyorséttermi eladóval szemben támasztott egészségügyi követelmények az ételkészítés és kiszolgálás során fellépő terhelésekből következik. Az elvárások az alábbiak:

?     jó állóképesség – a fizikai megterhelés csökkentése miatt;

?     ép látás – például az adagok kimérésénél vagy pénzkezelés során;

?     ép hallás – többek között a vendégek rendeléseinek megértése érdekében;

?     ép végtagok – mind az ételkészítés, mind a kiszolgálás során.

A munka során egyes egyszerű résztevékenységeket a tanulásban akadályozottak is elláthatnak.

Mi jellemző a gyorséttermi eladó munkájára?
Személyközpontú (20%)
(20 - 80)
Tárgyias (80%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)
Végrehajtó (100%)
(100 - 0)
Irányító (0%)

Mit csinál a gyorséttermi eladó?

A gyorséttermi eladó munkája sokrétű. Nem csak az eladópult mögött kell megállnia a helyét, hanem időről időre bekerül a konyharészlegbe is, ahol a helyi szabványok szerint elkészíti a rendelt ételt. A pult mögött kiszolgálja a vendéget, ráteszi a rendelt ételt és italt a vendég tálcájára, elkészíti a számláját, és átveszi a pénzt. A gyorséttermi eladó, ha a megrendelt menü nem áll rögtön rendelkezésre, fel is szolgálja az ételt – a vendég asztalához viszi. A gyorséttermi eladó fő tevékenyégségét az alábbi feladatok adják:

?     Elkészíti az egyszerű ételeket. Az étlap egyes ételeit, italait (pl. szendvicsek, hamburgerek, pizzák, sült hal és hasábburgonya, saláta, kávé) elkészíti.

?     Üzemelteti a konyhai nagyberendezéseket. Az ételek elkészítése során ezeket (pl. kondérokat, rostélyokat, olajsütőket) szakszerűen alkalmazza.

?     Felmelegíti a készételeket. Miután a vendég kiválasztotta a fogyasztásra kerülő ételt, azt mikrohullámú sütőben vagy sütőben felmelegíti.

?     Kiszolgálja a vendégeket. Összeállítja rendelés szerint az ételeket, italokat.

?     Takarít. Rendben tartja a konyhát, az ételkészítő és kiszolgáló területeket. Elmosogatja és helyükre teszi az edényeket és főzőeszközöket.

?     Ellenőrzi a nyersanyagokat. Leméri, kicsomagolja és betárolja – a hűtőszekrényekbe, szekrényekbe és más tárolóhelyekre - az ételek készítéséhez szükséges nyersanyagokat.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A gyorséttermi eladó az étkezéshez szükséges alap- és nyersanyagok szinte mindegyikével dolgozik, a húsféleségektől a fűszerekig, a zöldségféléktől a süteményekig. Használja a különféle, főzéshez szükséges eszközöket és konyhai gépeket is. Az ételkészítés és a kiszolgálás során az alábbi eszközöket használja:

?     ételkészítés berendezései, gépei, pl.: tűzhelyek, sütők, hűtőszekrények, mosogatók;

?     kiszolgálás berendezései, eszközei, többek között: ételtartók, mikrohullámú sütők, italautomaták, tálcák, tányérok, evőeszközök;

?     pénzforgalmi eszközök: számítógép kereskedelmi programmal, pénztárgép, bankkártya-terminál.

 

 

 

Kivel találkozik munkája során?

A gyorséttermi eladó a konyhai részen elsősorban a többi konyhai dolgozóval, az eladótérben pedig a vevőkkel kerül kapcsolatba. Ezen kívül kapcsolatba kerülhet még:

?     vezetőjével;

?     a termékek beszállítóival.

 

Hol végzi a munkáját?

A gyorséttermi eladó munkáját elsősorban a vendéglátó egységen belül végzi. Beosztásától függően dolgozhat a kiszolgáló pult mögött, az előkészítőben, a konyharészben. Vannak olyan gyorséttermek, amelyek önállóan működnek, saját épülettel. Ilyenkor a raktárban és az irodában, pihenőhelyiségben is megfordulhat a gyorséttermi eladó. Amennyiben a gyorsétterem például egy bevásárlóközpontban van, úgy sokkal kisebb mozgástér áll rendelkezésre, mert a kiszolgáló területen kívül csak a konyha tartozik a munkaterülethez.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A gyorséttermi hálózatok nyitva tartása általában ebédidőtől késő estig tart, de nem ritka a 24 órás nyitva tartású étterem sem. A gyorséttermi eladó munkaideje szorosan igazodik az étterem, kifőzde nyitva tartásához és a vendéglátás szempontjából kiemelt időszakokhoz pl. ebédidő. Ebből adódóan ebben a szakmában jellemző a több műszakos munkavégzés, mely sokszor kiterjed az estékre, hétvégékre és olykor az ünnepnapokra is – összességében azonban nem haladhatja meg a napi 12 órát. A kisebb gyorséttermek, kifőzdék nyitva tartása általában a forgalmas időszakra korlátozódik, ugyanakkor az előkészületi munkák miatt szükséges a nyitást megelőzően megjelenni a munkahelyen.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A gyorséttermek konyhájának a felszereltsége éppen a gyors kiszolgálás érdekében korszerű. Igyekeznek a baleseti veszélyt jelentő technológiákat korlátozni, mégis a mindennapi munkavégzés közben megterhelést okozhatnak a konyha adta jellemzők:

?     hőártalom érheti, mert a konyhában gyakran nagy a hőség, magas a páratartalom;

?     sokszor és sokat kell forró edényekkel, éles eszközökkel dolgozni, amely a leforrázás, vágás veszélyét hordozza magában;

?     baleseti veszélyforrást jelentenek a szúró-, vágóeszközök, a lecsapódó pára, olykor kiömlő folyadékok, a forró olaj.

 

Ezek a veszélyek azonban a biztonsági- és munkavédelmi előírások betartásával kivédhetőek, csökkenthetőek.

A gyorséttermi eladó közepesen nehéz fizikai munkát végez.A fizikai nehézséget leginkább az állandó állás jelenti, valamint a nehéz és forró tárgyak gyakori emelése. Szellemi  megterhelést jelenthet munkája során a:

?     nagy felelősség;

?     precíz munkavégzés;

?     gyors és/vagy monoton tevékenységi fázisok elvégzése;

?     munkaterületből eredő megterhelés, mert a munka viszonylag kis területen, zárt helyiségben történik;

?     vevőkkel való folyamatos kapcsolattartás, olykor panaszok kezelése.

 

A gyorséttermi eladónak a felmerülő nehézségek feloldása érdekében fontos, hogy jusson ideje a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre, kikapcsolódásra egyaránt.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Információ: A foglalkozás szakképesítés nélkül is betölthető. A könnyebb elhelyezkedés érdekében azonban ajánlott a Gyorséttermi ételeladó alsó középfokú rész-szakképesítés szakképesítés megszerzése.

A képzésre az általános iskola nyolc évfolyamának elvégzése és a 16. életév betöltését követően jelentkezhetsz, valamint meg kell felelned egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is.

A gyorséttermi ételeladó rész szakképesítést iskolarendszeren kívüli tanfolyami képzésben 480-720 közötti óraszámban szerezheted meg. A képzés során 30%-ban elméleti oktatás folyik az elméleti képzőhelyen, 70%-ban gyakorlati oktatás történik, pl. gyorsétteremben.

Ahhoz, hogy a gyorséttermi ételeladó szakmához kapcsolódó összes alapismeretet könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?     technika, életvitel és gyakorlat – mert többféle készüléket kell kezelned az ételek elkészítése során;

?     kommunikáció - magyar nyelv és irodalom – hogy a vevőkkel könnyen szót érts;

?     természettudományi gyakorlatok – a felhasznált alapanyagok és azok felhasználási-, elkészítési módjának megértése érdekében.

 

A szakmához – tanulásban akadályozottak esetében – a „Gyorséttermi ételeladó” speciális adaptált rész-szakképesítés kapcsolható.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Gyorséttermi eladó?

Minimum 110 000 Ft - Maximum 140 000 Ft

A gyorséttermi eladók országos átlagkeresete havi bruttó 133.000 Ft. A kereset függ attól, hogy milyen típusú, illetve méretű helyen dolgozik, nemzetközi hálózatban vagy kisebb üzletben. Míg a nagyobb étteremláncok esetében a kereset meghatározott sávok szerint alakul, addig a kisebb éttermek, kifőzdék esetében a havi kereset egyéni megegyezés tárgya. Ettől, illetve a munkavállaló életkorától, tapasztalatától függően ez a kereset országos viszonylatban havi bruttó 110.000-140.000 Ft között mozoghat. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Gyorséttermi eladóként különösebb előképzettség nélkül is el lehet helyezkedni, éppen ezért ez a szakma különösen kedvelt a diákok és az alkalmi munkavállalók körében. Kitartással, szakmai elkötelezettséggel mindig lesz lehetőség ebben a szakmában elhelyezkedni. Előnyt jelenthet ugyanakkor egy vendéglátó-ipari szakképesítés, a nyelvtudás vagy rokonszakma ismerete.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A gyorséttermi ételeladó képzés teljesítése után többek között a következő munkakörökben tudsz elhelyezkedni: gyorsétel-készítő és -eladó, hamburgersütő, hidegbüfé-eladó, pizzasütő, szendvicskészítő.

A gyorséttermi ételeladó szakképesítést követően, ha tovább szeretnél tanulni, lehetőséged van a Vendéglátó eladó szakképesítést tanfolyami keretek között megszerezni. Ezzel a tudással már nagyobb esély nyílik vezetőbeosztások betöltésére, vagy saját vendéglátó vállalkozás indítására. Idegen nyelvek elsajátítása tovább javítja az elhelyezkedésed esélyét a színvonalasabb vendéglátó-ipari egységekben.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mióta lehet elhelyezkedni hazánkban gyorséttermi eladóként?

Az első gyorsétterem hálózatot hazánkban a City Grill nyitotta meg, mégis 1988. az igazi mérföldkő a magyarországi gyorséttermek történelmében. Ekkor nyílt meg az első nemzetközi gyorsétterem Budapesten, a Régiposta utcában. Ezt követően sorra nyíltak a gyorséttermek, települtek be a nemzetközi hálózatláncok. A gyorséttermi eladók főleg ezekben a hálózatokban helyezkednek el. A nagyok mellett már megjelentek a kisebb önkiszolgáló éttermek/kifőzdék, sőt, kifőzdeláncok is, ahol pl. főzelékekhez, illetve a nemzetközi konyha ételeihez lehet gyorsan hozzájutni és helyben elfogyasztani, viszonylag kedvező áron.

 

 

Tudod-e, mit jelentenek a piktogramok a gyorsétteremben?

Az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) színes táblázatai már több hazai gyorsétterem-lánc étlapján is megtalálhatók. A táblázatból megtudható a választott étel energia- és főbb tápanyagtartalmi adatai, valamint az is, hogy ez a mennyiség mekkora része a napi fogyasztásra javasolt ételmennyiségnek. Olyan füzeteket is találunk, amelynek segítségével a kínált fogások energia- és tápanyagtartalma összehasonlítható. Az összehasonlítás alapját a kifőzdék, gyorséttermek adták, az összevetést pedig adagokra vetítve végezték el.

Szerinted mikor nyílt meg a világ első gyorsétterme?

Az Egyesült Államokban a hamburger és a hot dog megjelenésével 1921-ben nyílt meg az első gyorsétterem. A kezdeti szűk választékot követően gyorsan bővült a kínálat – felzárkóztak a mexikói éttermek és a pizzákat forgalmazó cégek is. A gyorsétterem nyitási láz az egész országban új étkezési szokások elterjedésével járt. Kialakultak az éttermi hálózatok, melyek ma már a világ számos országában megtalálhatók. 

Mit gondolsz, mekkora volt a világ legnagyabb hamburgere?

Amerikában egy 352 kg-os hamburgert készítettek el, mellyel megelőzték az eddigi rekordtartó Kanadát (egy 269 kg-os burgerrel vezettek korábban). A gigantikus méretű hamburger Arizonában készült, ahol a szakács reggel 5 órakor már nekilátott a készítésének és 15 órán keresztül készítette remekművét. A séf azt is elmondta, a rekord megdöntésére július 4.-ét választották, hogy a függetlenség napján a legnagyobb amerikai specialitás Amerikában készülhessen el.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?     www.gyorsettermek.hu

?     Gutmayer-Lenger: A felszolgálás alapjai. Alexandra Kiadó. 2011.

?     Oriunno: 50 recept. Húspogácsák, krokettek, hamburgerek. Alexandra Kiadó. 2001.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?     www.nive.hu– itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?     Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány

?     Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Juli, a gyorséttermi eladó mondta: „A gyorséttermek jellemzően arra törekednek, hogy minél több vásárlót vonzzanak be, ezért jó pörgős a meló, ezt kintről is látni. Meg kell ismerni az összes munkafázist, teszteket kell írni, hiszen a dolgozók munkáját külön értékelik. A fizetésemeléskor ezek eredménye sokat számít. Még az előmenetel szempontjából is jelentős szerepe van ennek. Szorgalmas munkával előléptetést lehet elérni. Fontos, ha a munkáltató tudja, hogy számíthat a munkámra. Én szeretem a munkámat, mert az egyes állomások közötti mozgás miatt változatos tud lenni.”