Tartsd velünk az irányt!

Ételkiosztó, tálaló (üzemi-, iskolai konyha)

Mit kell tudni az ételkiosztó, tálalóról?

Az ételkiosztó, tálaló a konyhában dolgozik, a szakácsok munkáját segíti. Amikor az ételek elkészülnek, az ő feladata azokat a sorban odaérkezőknek kiporciózni, kiosztani a szakács, konyhafőnök utasításait precízen és pontosan követve.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…erős vagy, jó a kézügyességed, és tudsz kitartóan, önállóan dolgozni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szeretsz dolgok elkészítésében közreműködni, és nem bánod, ha munkádat pontos szabályok alapján kell végezned. Ha vonz a konyha világa, és szívesen szolgálsz ki embereket.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…nem feltétlenül szükséges szakképzettséget szerezned, de az elhelyezkedési esélyeidet növeli, ha elvégzed a konyhai kisegítő szakképzést egy tanfolyamon, melyhez egészségügyi vizsgálaton kell megfelelni.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Az ételkiosztó, tálaló szakma végzéséhez ideális érdeklődésű vagy, ha fontos számodra, hogy munkádnak belátható időn belül kézzel fogható, látható eredménye legyen, azaz például láthasd a jóllakott iskolásokat, elégedett üzemi dolgozókat. Emellett, ha fontosnak tartod, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd munkádat, tehát például pontosan úgy tálald az ételt, ahogy a szakács kérte, örömödet fogod lelni ebben a munkakörben.

Ételkiosztó, tálalóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Ételkiosztó, tálalóként munkád akkor sikeres, ha gyorsan, alaposan és pontosan végzed a feladatodat, és követed az utasításokat. Ennek megvalósításában a következő készségek, képességek segítenek majd:

?     Kitartás, hogy egész nap pontosan dolgozz, még akkor is, ha sokszor kell ugyanazt a munkafeladatot elvégezned egymás után.

?     Önállóság, hogy szükség esetén tudj egyedül döntéseket hozni.

?     Fizikai erőnlét a nehéz eszközök, nagyobb ételadagok mozgatásához, cipeléséhez, illetve a napi sok órán át történő állás miatt.

?     Kézügyesség, a konyhai eszközök, szerszámok, berendezések kezeléséhez.

Mivel a munkád során étellel és itallal kerülsz kapcsolatba, alapvető követelmény, hogy mindig tiszta és jól ápolt legyél.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az ételkiosztó, tálaló elsősorban kézügyességét használja a mindennapokban, emellett képesnek kell lennie egész nap állni, így az egészségügyi elvárások a következők:

?     jó állóképesség – mert ez a munka fárasztó;

?     ép végtagok – hogy gyorsan tudj mozogni, és ügyesen tudd kezelni a konyhai eszközöket;

?     ép látás – például a kiosztásra kerülő ételek minőségének és mennyiségének ellenőrzéséhez.

Hallás- és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört.

Mi jellemző az ételkiosztó, tálaló munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál az ételkiosztó, tálaló?

Az ételkiosztó, tálaló mindenben együttműködik a szakácsokkal. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

?     Iskolában elkészíti és kiosztja az egyszerűbb hideg ételeket. Tízóraira és uzsonnára kenyereket, felvágottakat, zöldségeket szeletel, és kiosztja a gyerekeknek. Az ételek mellé kakaót, teát készít.

?     Előkészül az főétkezésre. A meleg ételek mellé választható savanyúságokat és salátákat előkészíti és kiporciózza. A tiszta tányérokat és evőeszközöket előkészíti. Kenyeret szeletel, majd kosarakba helyezi.

?     Tálalja a készételeket. A konyhafőnök utasításainak eleget téve, a szakács által elkészített meleg ételeket tálalja és kiosztja, ügyelve az egységes adagokra.

?     Az ételmaradékokat összegyűjti. Szelektálja az ételmaradékokat, és külön, zárható tároló eszközökbe gyűjti.

?     Takarít. A keletkező hulladékot szeméttárolóba gyűjti, szükség esetén azt kiüríti.

?     Raktároz. A rá bízott ételeket (felvágottak, savanyúságok) az előírásoknak megfelelően raktározza.

?     Eszközeit előkészíti a következő napra. Az ételkiosztáshoz használt eszközöket tisztítja és helyére rakja. Gondoskodik a használt gépek, eszközök, berendezések higiéniai előírásoknak megfelelő állapotáról.

?     Utasításokat és szabályokat követ, tart be. Betartja az utasításokat, követi a különböző hatósági előírásokat, melyekről a munkáltató vagy közvetlen főnöke tájékoztatást ad.

?     Szabadidejében segítheti a konyhai dolgozók munkáját. A szakács utasításait követve segít a főzésben, elvégzi vagy közreműködik a terítésben.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az ételkiosztó, tálaló munkája során többek között a következő eszközöket használja:

?     munkaasztalok;

?     adagolók, például merőkanalak, tésztakiszedők, húsvillák, kancsók, tálcák;

?     étkészletek: mély-, lapos-, kistányérok, poharak, evőeszközök;

?     tárolók, például különféle melegítők, hűtők;

?     konyhai kézi eszközök, például kések, szedő- és merőkanalak;

?     konyhagépek, például szeletelőgépek.

Emellett az ételkiosztó, tálaló a pultok és környezetük tisztán tartására különféle tisztító, fertőtlenítőszereket, szivacsokat, súrolókeféket, felmosó és mosogató eszközöket is használ.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkel kerül kapcsolatba:

?     séf, szakács;

?     azonos beosztású ételkiosztó, tálalók;

?     egyéb konyhai dolgozók;

?     gazdasági vezetők.

Hol végzi a munkáját?

Az ételkiosztó, tálaló állandó helyen, zárt térben, jellemzően a konyhában dolgozik. Emellett megfordul a raktárban, a hűtőkamrában és a vendégtérben.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az ételkiosztó, tálaló általában napi 8 órát dolgozik hétfőtől péntekig, de dolgozhat rész munkaidőben (napi 4-6 órát) is. Amennyiben az iskola vagy üzem konyhája kora reggeli, illetve késő esti étkeztetést is biztosít, akkor előfordulhat több műszakos munkavégzés.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az ételkiosztó, tálaló munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

?     baleseti veszélyforrás lehet a konyhai munkakörnyezet, a gépek, éles kések, forró tárgyak használata, valamint a síkos padló, amely csúszásveszélyt jelenthet;

?     a takarításhoz használt vegyszerek károsíthatják a légzőszerveket vagy bőrirritációt okozhatnak;

?     egészségre ártalmas lehet a munkaterületre jellemző állandó magas hőmérséklet és a gőzős, nedves levegő, a különféle kellemetlen és erős szagok (pl. olaj);

?     a tartós állómunka, az emelés, cipelés mozgásszervi panaszok kialakulásához vezethet.

Ha betartod a munkavédelmi, egészségügyi és higiénés szabályokat, előírásokat, és figyelmesen végzed munkádat, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma közepesen nehéz fizikai munka, ami azt jelenti, hogy sokat kell állni és járkálni. Ehhez járul még hozzá, hogy sokszor kell ugyanazt a munkafeladatot végrehajtani egymás után, ami fárasztó. Ezért fontos, hogy az ételkiosztó, tálaló eleget pihenjen munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Információ: A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Konyhai kisegítő alapfokú szakképesítés megszerzése ajánlott. A szakmához hallássérültek és tanulásban akadályozottak számára speciális szakképesítés kapcsolható. A képzés megkezdéséhez legalább 16 évesnek kell lenned, és egészségügyi vizsgálaton kell megfelelned. A képzést tanfolyamon kell elvégezni, ami 240-360 óra időtartamú lehet.

A könnyebb elhelyezkedés érdekében ajánlható továbbá a befejezett általános iskolát követően a Mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó szakképesítést megszerezned, melynek ideje szakiskolában 3 év. 

Ahhoz, hogy az ételkiosztó, tálaló szakmát könnyen el tudd sajátítani, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?     technika, életvitel és gyakorlat – alapvető konyhai tájékozottságot ad, és a kézügyességet fejleszti;

?     természettudományi gyakorlatok – a konyhai alapanyagok és tárolásuk, adagolásuk ismereteinek elsajátítása érekében;

Hasznos lehet még a biológia-egészségtan tantárgy, amely az egyes ételekről biztosít széles körű tájékozottságot, alapismereteket.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Ételkiosztó, tálaló (üzemi-, iskolai konyha)?

Minimum 100 000 Ft - Maximum 126 000 Ft

Az ételkiosztó, tálaló országos havi bruttó átlagkeresete 113.000 Ft, ami tapasztalattól, életkortól és attól függően, hogy napi hány órában dolgozik (6, illetve 8 óra), havi bruttó 100.000-126.000 forint között mozoghat. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A vendéglátóiparban folyamatosan igény van képzett munkavállalókra, az ételkiosztó, tálaló szakma keresettnek számít. A munkakörben gyakran foglalkoztatnak diákokat, alkalmi munkavállalókat. Az elhelyezkedést segíti, ha a jelentkező rendelkezik iskolai végzettséggel, szakképesítéssel, esetleg munkatapasztalattal.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés megszerzésével lehetőséged lesz dolgozni többek között étkezdékben, éttermekben, hidegbüfékben, iskolai menzákon, gyorséttermekben. A következő munkakörökben helyezkedhetsz el:

 • Ebédkiadó;
 • Ebédkiosztó;
 • Ételkiosztó, tálaló, konyhai kisegítő;
 • Étkezdei kisegítő;
 • Éttermi kisegítő;
 • Gyorséttermi kisegítő;
 • Hidegbüfé-kisegítő;
 • Iskolai étkeztetési kisegítő;
 • Konyhai dolgozó;

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod, hogy mi az a keresztszennyeződés, és miért kell az ételkiosztó, tálalónak odafigyelnie erre?

Keresztszennyeződésről akkor beszélünk, ha a konyhában alapanyagként használt nyers húsokon található kórokozók megfertőzik a konyhában található többi alapanyagot. Ennek elkerülése különösen fontos az üzemi, iskolai konyhában, nehogy fertőzött, az egészségre veszélyes készételek kerüljenek kiosztásra. A megelőzés egyik legfontosabb eszköze az alapvető higiénia, az alapos kézmosás és az ételek védőfelszerelésben – például kesztyű – való kezelése.

Szerinted mitől jó az iskolai étkeztetés?

Az egészséges iskolai ebéd segíti a koncentrációt, a jobb tanulmányi eredmények elérését, és csökkenti a betegségek miatti hiányzást. Ehhez a főzés során figyelni kell arra, hogy az étrend megfelelő arányban tartalmazza azokat a tápanyagokat, amelyekre a fejlődésben levő szervezetnek szüksége van. Emellett a tálaláskor jó, ha az étel kinézetére is odafigyelnek, hiszen az iskolások gyakran ez alapján döntik el, hogy megkóstolják-e az adott fogást. Így a tálalónak nemcsak az adag mennyiségére kell odafigyelnie, de arra is, hogy az hogyan kerül a tányérra.

Tudod, hogy mire való a MenzaNet?

Ez a webes rendszer az általános- és középiskolák, óvodák teljes menza adminisztrációjához ad támogatást. A rendszer kifejlesztésének oka, hogy az új törvényi szabályozás szerint az iskolai étkeztetés a működtető önkormányzatok feladata. Ennek a rendszernek a segítségével akár egy kézből intézhető, felügyelhető az önkormányzat minden oktatási intézményének étkezéssel kapcsolatos adminisztrációs munkája. Ezzel a rendszerrel nem csupán egyszerűsítik az adminisztrációt, hanem a szülők számára is átláthatóvá, érthetővé teszik azt.

Szerinted mi tekinthető üzemi étkezésnek?

Az aktuális törvény megfogalmazása szerint üzemi étkeztetésnek minősül a cégeknél működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás. A munkáltató telephelyén működő úgynevezett melegítőkonyha keretében biztosított meleg étkezés akkor esik ebbe a kategóriába, ha a konyhában személyzet van, aki gondoskodik a melegítésről, tálalásról. Az irodaházakban működő éttermek használata nem tekinthető üzemi étkeztetésnek.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?     www.gastromania.hu

?     Danbury-Hobday: A tálalás titkai. Gabo Kiadó. 2011.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Krisztián az egyik iskola konyháján dolgozik ételkiosztóként hat éve. Kérdésünkre így fogalmazott: „A munkám nem túl bonyolult, de vannak benne kihívások. Például az, hogy a tálalás során a hangulat sokszor feszült, gyorsan kell dolgozni, hogy az ételek időben a tányérokra kerüljenek, a gyerekek ne várjanak sokat, hiszen vannak még utána tanóráik. Ha valami nem úgy kerül tálalásra, ahogy azt a szakács elképzelte, akkor nekem kell újra nekilátni a feladatnak. Szóval ismernem kell, hogy melyik szakács nagyon érzékeny arra, ha nem pontosan ugyanakkora adagokat osztok, nem úgy szedem össze a diákok után a tányérokat, ha nem jól porciózom a repetát… ennek megfelelően odafigyelve kell végeznem a feladatomat. A nap végére jól elfáradok, de azért jó látni – főleg az alsósokon látszik –, ha ízlik nekik az étel.