Tartsd velünk az irányt!

Bejárónő

Mit kell tudni a bejárónőről?

A bejárónő házaknál, lakásoknál, a tulajdonosok számára végez takarítói, házvezetői feladatokat. Ellátja a ház körüli teendőket, és elvégzi a háztartási munkákat: bevásárol, takarít, főz, mos, vasal. Munkája bizalmi állás, mert gyakran egyedül van a lakásban. Munkáját jellemzően munkáltatója igényeihez igazodva, de ezen belül önállóan beosztva látja el. A bejárónő munkáját elláthatja bejelentett háztartási alkalmazottként, vállalkozóként és vállalkozás munkavállalójaként.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…jó a kézügyességed, szervezőképességed. Ha fontos számodra, hogy meghatározott feladatokat önállóan végezhess el. Szükséges, hogy jó fizikai erőnléted legyen, mivel a bejárónő munkája gyakran fizikai munkavégzéssel jár. Hasznos, ha kitartó vagy, és jól tűröd az olykor monoton, egyhangú feladatokat is.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…nem szükséges, de hasznos, ha megszerzed a családellátó szakképesítést. Ehhez a 16. életévedet kell betöltened.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Bejárónőként abban az esetben fogod élvezni a munkádat, ha általában véve szeretsz jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján dolgozni. Ez azt jelenti, hogy nem okoz számodra gondot, ha a megbízód pontosan meghatározza például azt, hogy a nappaliban melyik bútort, hogyan takarítsd le. Ha szívesen foglalkozol aprólékos, fokozott koncentrációt igénylő feladatokkal, és kedveled az előre látható, kiszámítható feladatokat, kedvelni fogod ezt a munkát. Fontos, hogy munkád során szívesen alkalmazz majd eszközöket – például takarítószereket, porszívót, stb. –, és örömmel töltsön el, ha munkádnak hamar van látható eredménye, például a család hazaérkezve örül majd a tisztaságnak, szép rendnek, amit neked köszönhet.

Bejárónőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A bejárónő munkához szükséges képességeket és készségeket a munka jellege és a fizikai terhelés határozza meg. Ahhoz, hogy munkádat szakszerűen végezd el, a következő készségekre, képességekre támaszkodhatsz:

 • Fizikai erőnlét, mivel sokszor fizikai munkát kell végezned (pl. bútorokat arrébb tolni, emelgetni, bevásárlást végezni), és ehhez szükséges a jó erőnlét.
 • Önállóság, mert munkádat egyedül végzed, így gyakran egyedül kell döntéseket hoznod, például el kell döntened, hogy melyik vegyszert használd egy adott feladatra.
 • Kitartás, annak érdekében, hogy az esetleges egyhangú munkát jól el tudd végezni.
 • Szervezőképesség, mert fontos, hogy a sokféle munkát jól össze tudd hangolni, hiszen időre végezned kell a feladatokkal.
 • Kézügyesség, többek között a főzés, sütés, apróbb házimunkák fontos feltétele.

Fontos még a jó együttműködési készség a megbízóval és az ápolt megjelenés.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A bejárónői munka elvégzéséhez szükséges egészségügyi elvárások a következők:

·         átlagos fejlettség és izomerő – a takarítási munkákhoz;

·         karok, kezek, ujjak használata – a háztartási munkákhoz;

·         jó látás – alapfeltétel minden háztartási munkához, legyen szó sütés-főzésről vagy takarításról;

·         érzékenység mentesség a vegyszerekre – mivel munkája során sokat használ azokból;

·         fertőzéstől mentes bőrfelület, kéz – az alapvető higiéniai követelmények betartásához.

A bejárónő, ha munkáját egy takarítással foglalkozó vállalkozás munkavállalójaként végzi, úgy munkaköri, illetve személyi higiénés alkalmassági véleményben kell meghatározni, hogy az adott munkakörre, tevékenységre alkalmas-e. Bőrgyógyászati és TBC szűrő vizsgálat érvényes negatív eredménye szükséges a munka ellátásához.

Mi jellemző a bejárónő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a bejárónő?

A bejárónő munkája során a háztartási teendőket látja el. Megbízástól függően ez leggyakrabban a takarítási feladatok ellátását jelenti, de magába foglalhatja a házvezetői vagy akár a gyermekfelügyeleti feladatokat is. Mindezek során többek között az alábbi tevékenységekért felelős:

 • Vezeti a háztartást. Számon tartja az élelmiszereket és háztartási feladatokat. Megszervezi és elvégzi a szükséges teendőket.
 • Takarít. A munkáltatója kérésének megfelelő helyeken, módszerrel és gyakorisággal takarítja a lakást, házat és a hozzá tartozó helyiségeket, pl. garázs, udvari tároló.
 • Ellátja a megbízó családot. A család ellátásához szükséges háztartási teendőket elvégzi: mos, vasal, főz.
 • Beszerzési feladatokat lát el. A szükséges élelmiszereket, háztartási szereket, egyéb, a háztartásban szükséges dolgokat beszerzi.
 • Gyermekgondozási feladatokat lát el. Amennyiben feladataihoz tartozik, ellátja a gyermekeket: óvodába, iskolába viszi, valamint onnan elhozza őket, felügyeli őket otthon töltött idejükben, ellátja az étkeztetésükkel kapcsolatos feladatokat.
 • Egyéb feladatokat lát el. Ellátja azokat az eseti feladatokat, melyekkel munkáltatója megbízza, például esetenként feladja a csekkeket a postán, vagy segít megszervezni egy családi ünnepet. 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A magas színvonalú munkavégzés érdekében a bejárónő sokféle eszközt, berendezést használ:

 • takarító felszerelések, mindennapi takarításhoz használatos eszközök, mint pl. vödör, felmosó, seprű;
 • takarító és háztartási gépek: porszívó, takarítógép, vasaló, stb.;
 • vegyszerek: takarítószerek, mosószerek;
 • védőeszközök, pl. gumikesztyű, védőkötény - főzéshez és takarításhoz alkalmas egyaránt;
 • egyéb eszközök: megbízás szerint szükséges eszközök, pl. autó.

Amennyiben megbízása alapján a bejárónő gyermekgondozási feladatokat is ellát, kapcsolatba kerül gyermekjátékokkal, tanulást segítő eszközökkel is.

Kivel találkozik munkája során?

A bejárónő főleg a munkaadójával és annak családjával találkozik munkája során. Amennyiben egyéb feladatokat is ellát a megbízása alapján – például bevásárlás, gyermekek gondozása –, előfordulhat, hogy az alábbi személyekkel is gyakran találkozik:

 • eladókkal;
 • pedagógusokkal;
 • családi barátokkal, rokonokkal, a család gyermekeinek barátaival;
 • postással, vízóra leolvasóval és egyéb, a közműveket ellenőrző személyekkel.

Hol végzi a munkáját?

A bejárónő munkahelye a magánháztartás, helyszíne a ház vagy lakás. Munkája során meghatározó helyszínek a mellékhelyiségek, a mosókonyha, illetve a konyha. Ezekben a helyiségekben meleg, párás klíma gyakori, illetve sokszor nedves, csúszós a padló. Amennyiben munkaköréhez a bevásárlás is hozzátartozik, előfordulhat, hogy a bejárónő időnként házon kívül, különböző boltokban is megfordul, főként élelmiszer-, illetve takarítószerek és háztartási eszközök vásárlása céljából. Ha a gyermekekkel is foglalkozik, akkor az iskola, óvoda, gyermekjátszótér is gyakori helyszín a munkavégzés során.

 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A bejárónő munkaideje jellemzően heti 40 óra. Mivel azonban munkája alkalmazkodik a megbízó igényeihez, előfordul a hivatali munkaidőn kívüli és a hétvégi munkavégzés is. Folyamatos megbízás esetén a munkaideje meghaladhatja a heti 40 órát.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A munka során számos ártalomnak és veszélynek ki van téve a bejárónő, ilyenek például:

·         baleseti veszélyforrás lehet minden, a háztartási balesetek körébe tartozó eszköz, mint például, kések, hegyes eszközök, gépek. A létrán végzett tevékenységek, a nedves padlón való elcsúszás, forrázás, égés és bármely más házimunkából eredő baleset;

·         allergizáló veszélyt jelenthet a házi por, ami takarítás közben felkavarodik;

·         a takarító-, tisztító- és fertőtlenítő szerek belélegzése és a velük való érintkezés során fokozott vegyi ártalomnak van kitéve;

·         fertőzésveszéllyel kell számolnia mellékhelyiségek takarítása vagy mosás közben;

·         a nedvesség, magas hőmérséklet nehezíti a munkakörülményeket.

A bejárónő munkája könnyű fizikai munka. A tevékenysége során főleg álló munkát végez, azonban munkájához tartozik számos olyan tevékenység – például felmosás, padlóápolás –, amikor görnyedt, térdelő, kényelmetlen testhelyzetben kell dolgoznia. E tevékenységek következtében hát- és gerincbántalmak alakulhatnak ki. Előfordul, hogy kisebb-nagyobb tárgyakat kell emelni, cipelni, arrébb tolni, ami fokozott igénybevételnek teszi ki a karokat, kezeket és ujjakat. A bejárónő munkáját számos esetben megkönnyítik a modern háztartási gépek, melyek használatával könnyebben vagy kényelmesebben megoldható az adott feladat (például mosógép, porszívó, mosogatógép).

Szellemi és érzelmi nehézséget jelenthet a sokféle feladat időbeli összehangolása, illetve a munkaadó igényeinek való megfelelés.

Fontos, hogy a bejárónő szakítson időt a fizikai pihenésre, mellyel elkerülhetők a munka nehézségéből származó hatások.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Információ: A foglalkozás szakképesítés nélkül is betölthető. A könnyebb elhelyezkedés érdekében azonban ajánlott szakképesítés megszerzése. Szakképesítés neve: Családellátó A szakképesítés OKJ száma: 21 814 01

A szakképzés megkezdéséhez be kell töltened a 16. életévedet. A képzés megkezdését megelőzően az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned. A Családellátó szakképesítés tanfolyami képzésben 320-480 óra közötti óraszámban szerezhető meg.

A bejárónő munkához fontos az alábbi tantárgyakban való jártasság:

 • technika, életvitel és gyakorlat – ahol a műszaki érzék és a kézügyesség jelenik meg;
 • környezetismeret – a környezeti tényezők ismeretéhez;
 • természettudományi gyakorlat – a különböző vegyszerek ismerete céljából;

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Bejárónő?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 128 000 Ft

A bejárónő havi bruttó átlagkeresete 120.000 Ft, országos átlagot tekintve 118.000 Ft és 128.000 Ft között mozog. Ha saját vállalkozásban dolgozik, akkor ettől eltérhet keresete attól függően, hogy mennyire népszerű a munkája, mennyi megbízást kap. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A munkaerő-piaci adatok alapján bejárónőkre van és lesz is igény, mivel a háztartások vezetése és a takarítási feladatok – a csökkenő szabadidő miatt – egyre nagyobb terhet rónak a családokra. Mivel a munkakör betöltéséhez nem kötelező – bár ajánlott – adott szakképesítés megléte, ezért sok jelentkező lehet az adott állásra. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenképpen javasolt az alkalmazott eszközök, berendezések alapos ismerete, a lelkiismeretes munkavégzés – ez versenyelőnyt jelenthet a munkaerőpiacon. A nyelvismeret szintén előnyt jelent, hiszen a nagy nemzetközi vállalatok családostul hazánkban tartózkodó vezetői, illetve a diplomata családok számára jellemző a háztartási segítség igénybevétele.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Családellátóként számos helyen lehet munkát vállalni. Ismereteid birtokában képes leszel idegen családok háztartási feladatainak szervezésére, felügyeletének ellátására, illetve részfeladatainak elvégzésére. Bejárónőként jellemzően háztakarító munkakörben helyezkedhetsz el, de a Családellátó végzettség megszerzését követően elhelyezkedhetsz háztartási alkalmazott munkakörben is.

Ha tovább szeretnél tanulni, ajánlott megszerezni az alapfokú iskolai végzettséget, tehát elvégezni az általános iskola nyolc évfolyamát, majd azt követően jelentkezhetsz a mezőgazdasági gazdaasszony, falusi vendéglátó szakképzésre. Az érettségi végzettség megszerzését követően további szakképzésekre jelentkezhetsz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad, hogy az egyik legsokoldalúbb ősi tisztítószer a hamu?

A hamut már az ókori görögök is használták különböző felületek tisztítására. Hazánkban is elterjedt szer volt a fahamu, illetve az ebből készített lúg, egészen a modern tisztítószerek megjelenéséig. Ma újra reneszánszát éli a természetes tisztítószerek használata, így a fahamu felhasználása is. Sokoldalúságára jellemző, hogy nem csak mosószerként, szappanként, hanem ezüst és réz tárgyak polírozására, talajjavító trágyaként, sőt állatriasztóként is használható, például meztelen csigák vagy burgonyabogarak elriasztására. Felhasználása esetén fontos szabály, hogy valóban csak fa kerüljön elégetésre, sem fa brikett, sem egyéb, például papír alapanyag ne legyen a tűzön, mert ezek az anyagok csökkentik a hamu lúghatását.

Ismered-e a porszívó működésének elvét?

Ma már minden háztartásban megtalálható a porszívó. De vajon milyen elven működik a szerkezet? A működés alapelve egy rendkívül egyszerű, a vákuum használatán alapuló gondolat. A motor meghajtja a ventillátort, ami a porzsák felőli részben egy gyenge vákuumot hoz létre. Így a porszívó szívócsövén beáramló levegő magával viszi a port és egyéb szennyeződéseket, melyek a szívótorkolaton keresztül a porzsákba áramlanak. A megszűrt levegő pedig a szabadba áramlik tovább, és egyúttal a motort is hűti.

Hallottál már a vegyszermentes takarításról?

Manapság rengeteg vegyszert használunk háztartásunkban, azonban az egészségre gyakorolt hatásuk nem mindig a legkedvezőbb, ezért egyre népszerűbb a „vegyszermentes” takarítás. Természetesen ez a módszer sem azt jelenti, hogy semmiféle szert nem használunk a takarításhoz, mindössze annyit tesz, hogy igyekszünk természetesebb szereket választani. Egy ilyen takarításhoz például elég, ha a következőket vásároljuk meg a boltban: ecet, szódabikarbóna, citromlé, mosószóda, szappan, dörzsölős szivacs. Ezekkel az eszközökkel ugyanúgy tisztára varázsolhatjuk lakásunkat, mint a népszerű tisztítószerekkel, csak kicsit több időt és nagyobb erőkifejtést követelnek meg tőlünk.

Tudod, hogy mikor van a takarítás világnapja?

1992-ben egy őszi napra, szeptember 20-ra hirdette meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja a „Takarítás Világnapja”-t. A nap szlogenje: „Gondolkodj világméretekben, és cselekedj otthon!” Ausztrália volt a kezdeményezés bölcsője, de ma már hazánkban is ismert és egyre népszerűbb ez a nap, amikor a környezet megtisztítására hívják fel az állampolgárok figyelmét.

Gondoltad volna, hogy a porszívózással olykor csak még több port juttatunk környezetünkbe?

A takarítás fontos eszköze a porszívó. Megkönnyíti munkánkat, és tisztára varázsolja a környezetet. A régebbi fajta porszívók azonban, melyek nem rendelkeznek még a modern szűrőrendszerekkel, tulajdonképpen visszajuttatják a por egy részét a lakásba azzal, hogy a hátsó részükön kifújják a levegőt. A modern készülékek már különböző szűrőrendszerekkel vannak felszerelve, és feltalálták már a legtökéletesebb megoldást, a központi porszívót is: egy csőrendszeren keresztül juttatja az elhasznált levegőt a külső térbe, így megóv minket attól, hogy a felszívott por egy része visszajusson a lakásunkba.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.matisz.org – Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség
 • www.takaritas.lap.hu – takarítással foglalkozó portál
 • Priou: Nagymamáink fortélyai – Háztartás, kert, egészség és szépség. Alexandra Kiadó. 2009.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu

·         www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Katalin, bejárónő így jellemezte munkáját: „Bejárónőnek lenni bizalmi dolog. Számomra az a legnagyobb kihívás, hogy ennek a bizalomnak megfeleljek. A családok, akik beengednek az életükbe, a munkaadóim. Fontos számomra, hogy minél jobban megismerjem őket, a szokásaikat, elvárásaikat ahhoz, hogy a lehető legjobban végezzem munkámat. Mert ezt a munkát szerintem akkor végzi jól az ember, ha az apróságokra odafigyel. Porszívót kezelni, felmosni, vasalni, takarítani szinte mindenki tud. De az, hogy az egyik háziasszony a friss virágot szereti a vázában, a másiknak pedig a szépen összehajtott törölköző fontos, vagy a precízen helyére pakolt edények a konyhában, az mind olyan apóság, amihez valóban figyelmesnek kell lenned.”