Tartsd velünk az irányt!

Látszerész

Látszerész

FEOR:
333500
Foglalkozási terület:
Egészségügy
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Gondolná, hogy kb. 125 millió ember tesz zselét a szemébe?

A szembe helyezett zselé nem más, mint a kontaktlencse. A korrektív kontaktlencsék ugyanazt a célt szolgálják, mint a szemüveg, míg a kozmetikai lencséket a szem szépítése végett hordják a viselőik. A kontaktlencse előnye a szemüveggel szemben például, hogy nem párásodik, sportolás során kényelmesebb viselet, valamint sokak számára meghagyja az arc természetes szépségét. Míg kemény lencséket 1963-ban készítették először, a lágy lencsékre további 10 évet kellett várni.
 
Gondolná, hogy a rövidlátás a világ népességének majdnem felét érinti?
A rövidlátás, más néven myopia ma a leggyakoribb látásprobléma: lassan a világ népességének majdnem a felét érinti. Első jele, hogy homályosnak tűnnek a távolabbi tárgyak, személyek. Mivel ez általában 8-12 éves korúaknál jelenik meg, így ha a diák nem látja rendesen a táblát, akkor az általában a rövidlátás tünete. Az első időszakban ez még korrigálható, de aztán igen rövid idő alatt valós problémává fejlődik: ekkor ír fel a szemész mínuszos lencsét, amelyet a látszerész akár szemüvegben, akár kontaktlencsében el tud készíteni.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A látszerész vevői igény és orvosi recept alapján szemüveget készít, illetve kiskereskedelmi tevékenységben optikai és fotózáshoz szükséges műszereket, eszközöket árusít, valamint tájékoztatást ad a termékek használatáról, gondozásáról. A látszerész érti a szemész orvos által kiadott vényeket. A vevő által kiválasztott kerethez megállapítja a megrendelendő lencse optimális átmérőjét, azt megrendeli, és el is készíti a szemüveget. Látáspróbát végez, ellenőrzi a terméket. A boltba, ahol dolgozik, árut rendel és értékesíti azokat, tehát pontos információval rendelkezik a vásárlói igényekről.

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A látszerész feladatköre többféle tevékenységet foglal magába. Egyrészt, mint kézműves szakember, az elvállalt szemüveget a megadott paraméterek szerint egyénre szabottan elkészíti, másrészt, mint kereskedő, szemüvegkészítést vállal és értékesít. Feladatai közé tartozik még:

 • Tanácsot ad a szemüveg rendeléséhez. Segíta szemüvegkeret kiválasztásában, a kontaktlencse használat és gondozás megtanulásában.
 • Meghatározza a lencse jellemzőit. Orvosi recept alapján kiválasztja a megfelelő nyers lencsét, meghatározza a lencse optikai középpontját.
 • Méretre csiszol. A megfelelő lencsét becsiszolja a keretbe, igény esetén színezi.
 • Behelyezi a lencsét. A szemüvegkeretbe behelyezi az elkészült lencsét.
 • Javítja az optikai eszközöket. Vevők igénye szerint javítja a szemüvegkereteket, beállítja a szemüveglencse pozícióját.
 • Átveszi az amatőr fotómunkákat. Szükség szerint tájékoztatja a vevőt a felvétel készítési hibákról, valamint tanácsot ad.
 • Bemutatja a fotózási eszközöket. A fényképezőgép működéséről tájékoztat, átveszi a filmeket kidolgozásra, illetve kompatibilis kiegészítőket ajánl.
 • Nyilvántartásokat vezet. A zavartalan és gazdaságos üzletmenet érdekében dokumentálja pl. az eladott szemüvegeket, azok árát stb.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A látszerész munkája során aprólékos, precíz műszereket használ. A lencsék megmunkálásához kéziszerszámokkal dolgozik, míg a keretbeillesztés során keretmelegítő géppel kerüli el a töréseket.  A javítás és az illesztések során a szükséges forrasztó berendezés mellett további eszközöket használ:

 • dioptriamérő;
 • szemtávolság-mérő;
 • fúrógép;
 • polírozógépeket;
 • forrasztó.
Anyagok tekintetében dolgozik üveggel, fémmel, műanyaggal. Kontaktlencsék esetében a zselés anyagokkal, tisztítószerekkel és vegyi anyagokkal pl. a lencsék tisztán tartása miatt.

Hol végzi a munkáját?

A látszerész zárt térben dolgozik, amely lehet az optika-bolt eladótere, ha értékesít, vagy a vevőkkel tárgyal, orvosi vényt egyeztet, de a csiszolási munkákat, a szemüvegkerettel kapcsolatos javítási munkákat a műhelyben végzi. Alkalmanként külső helyszíneken szemvizsgálatot végez, ekkor munkájának része lehet az utazás is.

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A látszerész jellemzően normál munkarendben dolgozik. A heti 40 órás munkaideje függ a bolt nyitva tartásától és elhelyezkedésétől: amennyiben az optikai szaküzlet pl. egy bevásárlóközpontban helyezkedik el, úgy hétvégi munkavégzés is előfordulhat. Az ünnepekhez kapcsolódó időszakokban, vagy nagyobb mennyiségű megrendelés esetén előfordulhat a túlórázás is.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A látszerész munkakör környezetre, egészségre ártalmas tényezővel nem jár együtt, valamint baleseti veszéllyel sem kell számolni. Ezzel együtt azonban nagy figyelemmel kell végezni a munkát, mert:

 • a használt eszközök, gépek kéz és lábsérüléseket okozhatnak;
 • a lencse csiszolása során előfordulhat kellemetlen szaghatás.
 
Ezek a tényezők a munkavédelmi előírások betartásával, valamint gyakori szellőzéssel csökkenthetők, megelőzhetők.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A szakma gyakorlása elsősorban könnyű fizikaimunkát jelent. A gerinc és a hát átmozgatására folyamatosan figyelni kell, hiszen a pl. csiszolási munkával járó több órás ülés, illetve az eladói tevékenység során a sok állás megterhelő lehet ezeknek a testrészeknek. Pszichés igénybevételt jelenthet a(z):

 • fokozott figyelem a csiszolási munkák esetében;
 • elvállalt munkák határidőre, megfelelő minőségben történő teljesítése;
 • a nem mindig udvarias és együttműködő vásárlók megfelelő kezelése.
 
A fizikai és pszichikai nehézségek a munkaidőt követő sportolással és kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységgel ellensúlyozhatók.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A látszerész munkája során a vevők mellett kapcsolatot elsősorban főnökével, valamint a bolt tulajdonosával, vagy annak képviselőjével tart, de tevékenysége ellátásakor együttműködik még:

 • munkatársaival;
 • alapanyag és eszköz beszállítókkal;
 • gépek karbantartóival, szerelőivel;
 • kereskedelmi láncok esetében a kereskedelmi központ munkatársaival.
 
Ha saját vállalkozást vezet, ő tartja a kapcsolatot a könyvelővel és az illetékes hatóságokkal egyaránt.

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A látszerész átlagos havi bruttó keresete 150.000 forint körül alakul, ami életkortól, tapasztalattól, a bolt országon belüli elhelyezkedéstől függően 130.000 forint és 200.000 forint között mozoghat. A látszerész keresete függ attól is, hogy milyen típusú, illetve méretű boltban dolgozik. Saját szakbolt vezetése vagy egy kis boltban történő munkavégzés során az elérhető kereset eltérhet a nagy szemüvegekkel foglalkozó bolthálózatétól. Az elmúlt években ezek a számok nem mutattak jelentős változást.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A látszerész szakma iránt mutatott kereslet nem változott az elmúlt időszakban, azonban napjainkban egyre nagyobb kereslet mutatkozik a termékek irányába, ezért a jövőben várható a szakma iránti kereslet növekedése. A sikeres elhelyezkedéshez mindenképpen javasolt a szakmában használt és az aktuálisan megjelenő új ismeretek lehető leghamarabbi elsajátítása, mert ez jelenthet versenyelőnyt a munkaerőpiacon.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A látszerész szakma gyakorlásához összetett szakmai ismeretekre van szükség, valamint jól kell ismerni azokat a gépeket, műszereket, amiket használ. Ezeken túl, a sikeres munkavégzéshez a következő készségekkel, képességekkel kell rendelkeznie:

 • Kézügyesség, a lencsék csiszolása az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátásához szükséges;
 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy szakszerűen használja a szükséges műszereket, valamint kövesse a szakmán belüli technikai fejlődést;
 • Empátia, hogy munkája során minden érdeklődővel együtt érzően tudjon viselkedni, segítse őket a döntésekben, a termékválasztásban;
 • Figyelem, amivel képes kizárni, vagy mérsékelni a munkavégzést befolyásoló külső és belső hatásokat, hosszan és állandó szinten tudja tartani a munkára irányuló figyelmet;
 • Digitális kompetencia, az egyedi szakmai, valamint a kereskedelmi szoftverek használatához a számítógépen;
 • Kommunikációs képesség, a vevőkkel, szállítókkal történő tárgyalásokhoz.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A látszerész munka során nélkülözhetetlen a kéz és az ujjak használata, valamint a jó látás. Ily módon elvárás:

 • ép karok, kezek, ujjak;
 • ép látás, jó látásélesség, színlátás;
 • tiszta beszéd és ép hallás;
 • egészséges bőr.
A munkakör átszervezésével mozgás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok jelentős részének elvégzése. Enyhe fokban mozgássérültek számára ergonomikus kialakítású, görgőkkel ellátott, igény szerint állítható magasságú, megfelelő dőlésszögű háttámlájú szék szükséges. Fontos az álló és ülő munka helyes arányának megválasztása. Hallássérültek kommunikációra képes hallókészülékkel végezhetik ezt a tevékenységet.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A látszerész ismeretek sikeres elsajátítását, az alábbi tárgyak magabiztos ismerete segíti:

 • biológia-egészségtan – az emberi test, főleg a szem felépítéséhez megértéséhez;
 • technika-életvitel gyakorlat – a kézügyesség fejlesztéséhez, a gépek és berendezések működtetéséhez;
 • természettudományi gyakorlat;
 • társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – az emberek viselkedésének megértéséhez, az üzletmenetet szabályzó előírások értelmezéséhez.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A látszerész munka végzéséhez ideális érdeklődési irányultságú emberek a gyakorlati megoldások emberei: szeretnek problémákat megoldani, kivitelezni, tárgyakat készíteni, javítani, amihez szívesen használják kézügyességüket, műszereket, gépeket. Szívesen dolgoznak utasítások szerint – amely érkezhet a főnökétől, de a szem egészségét befolyásoló, orvosi és technikai szabályokból is adódhatnak. Ugyanakkor képesek önállóan dolgozni, döntéseket hozni, adott helyeztet megszervezni, megoldani, embereket irányítani.

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Irányító

Mi jellemző a Látszerész munkájára?

Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Látszerész és fotócikk-kereskedő (54 725 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Látszerész és fotócikk-kereskedő emeltszintű szakképesítés megszerzése szükséges. 

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdésének feltétele az érettségi végzettség. A képzés megkezdését megelőzően meg kell felelni egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Látszerész és fotócikk-kereskedő szakképesítés iskolai rendszerben, Optika ágazati szakközépiskolában az érettségi után 1 év alatt, gimnáziumban, illetve más ágazatban szerzett érettségi után 2 év alatt szerezhető meg.

Iskolarendszeren kívüli tanfolyami képzésben is megszerezhető a szakképesítés, ebben az esetben az óraszáma 960-1440 óra között változhat.
A képzés során 30%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 70%-át gyakorlati munkahelyen tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során a tantárgyak a fotográfiai alapismereteket, kereskedelmi és vállalkozási ismereteket, művészettörténeti és szakrajzi ismereteket, az optikai és finommechanikai cikkek értékesítésének ismereteit, a szemészeti és optikai alapok témaköreit fedik le, valamint a szemüvegkészítés elméletére és gyakorlatára irányulnak. Főbb tantárgyak, tantárgymodulok:

 • Fotográfiai ismeretek, gyakorlat;
 • Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek;
 • Művészettörténet, szakrajz;
 • Anyag- és áruismeret, értékesítési ismeretek;
 • Szemészeti és optikai alapok, gyakorlat;
 • Szemüvegkészítés, gyakorlat.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A látszerész feladatköre többféle tevékenységet foglal magába: egyrészt jelent egy kereskedői, másrészt egy kézműves szakemberi munkát. Szakképesítésével jellemzően Komputeres szemvizsgáló, valamint Látszerész és fotócikk-kereskedő munkakört tölthet be optikai cikkek értékesítésével, szemüveg készítésével és javításával, fotó cikkek értékesítésével foglalkozó üzletekben.

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • www.munka.hu – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • https://vmp.munka.hu/ - a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.ksh.hu – a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu – hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu/ - a HVG Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu – az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
Mária, látszerész mondta: „Tudja, kell ide olyasmi is, amit az iskolában nem tanítanak: pszichológia. Bejön a kedves vevő, keretet választ. Ha olyant választ, ami végképp nem neki való, megpróbálom lebeszélni, de az udvariasság keretein belül, nehogy megsértődjön. Mostanra már megvannak azok a mondataim, amivel elmondom a véleményemet, mégsem sértem meg. Aztán a másiknál a lencséje lenne túl kicsi a kerethez… Türelem és empátia kell ehhez a szakmához, no meg – természetesen – szaktudás is, hogy a kedves vendég valóban azt a minőséget kapja, amivel aztán évekig elégedett lesz. Fontos ismerni a divatot is, azt az áruk kínálatában lekövetni, mert a fiataloknak ez az elsődleges szempont, jobban érdekli őket, mint az, hogy jobban lássák a táblát.”

További érdekességek

Nézett már intelligens lencsébe?

A fényre sötétedő (transitions) lencsék esetén a lencse színének intenzitása a napsütés erejétől függően erősebb, vagy gyengébb. Ebben az értelemben mondhatjuk a fényre sötétedő lencsékre, hogy intelligensek, hiszen folyamatosan reagálnak a változó fényviszonyra és egész nap hordhatóak anélkül, hogy cserélgetni kellene a napszemüveget az egyszerű korrekciós szemüveggel. A lencse színezéseit nagy odafigyeléssel választják meg, hogy azok minél kontrasztosabb látást biztosítsanak és megszüntessék a vakító csillogást.

Tudja-e, mi az a multifokális lencse?

Napjainkban olyan szemüvegeket is készítenek a látszerészek, amelyek egyszerre nyújtanak tökéletes látást távolra, fél közelre és olvasáshoz is. Ez a multifokális szemüveglencse típus úgy lett kifejlesztve, hogy a viselőjének ne kelljen cserélgetni a szemüvegeit attól függően, hogy olvas, vezet vagy számítógéppel dolgozik. További előnye, hogy a multifokális szemüveglencse viselete az utolsó nyakcsigolyákat és a fejet olyan mozdulatokra késztetik, amelyek a gerincmeszesedést nagymértékben csökkentik a viselőknél.

Tudta, hogy a távollátás kancsalságot okozhat?

A távollátás, más néven túllátási látászavar oka jellemzően genetikai probléma, de nem betegségként, hanem fénytörési hibaként tartják számon, és a szemgolyó alakjára vezethető vissza. Orvosolni lehet szemtornával, lézeres szemműtéttel, olvasószemüveggel, valamint multifokális szemüveggel, illetve kontaktlencsével. Ez utóbbiak gyakran nem is a látás élességét javítják, hanem az agy alkalmazkodását segítik elő. Az odafigyelés, pl. szemüveg viselése mégis nagyon fontos, mert anélkül a kancsalság veszélye erősen fennáll.

Mit gondol, mióta javítjuk látásunkat lencsékkel?

Az első látásjavításra használt csiszolt lencsék i. sz. 1000 körül jelentek meg. Ezek az ún. olvasókövek egyszerű gömbszelet alakú nagyítóüvegek voltak. A szemüveg működésének első leírása az angol Roger Bacon nevéhez fűződik, aki 1268-ban így írt: "Ha valaki egy olyan kristályból vagy üvegből készült gömbszeleten át vizsgálja a tárgyakat, amelynek magassága kisebb, mint a sugara, akkor a vizsgált tárgyak számára nagyobbnak tűnnek… egy ilyen tárgy hasznos eszköz lehet mindazok számára, akiknek gyenge a látása".

Munkaadók mondták

Vissza az listához