Tartsd velünk az irányt!

Pultos

Pultos

FEOR:
513300
Foglalkozási terület:
Vendéglátás és turisztika
Képzés típusa:
Szakképzés ()

Bevezető

Ön szerint mennyibe kerül a világ legdrágább itala?

A világ három legdrágább itala, talán nem meglepő módon egy pezsgő, egy konyak, és egy whisky. Értékük nem csak az ital minősége miatt csillagászati, hanem nagyon különleges csomagolásuk miatt is. A legdrágább pezsgő – ami egy híres dizájner nevéhez kötődik – 2,75 millió dollárba kerül. A 9 literes ital csomagolását gyémántok borítják. Szintén gyémántok, és arany borítja a világ legdrágább konyakjának csomagolását, melynek érdekessége, hogy száz évig érlelték. A legdrágább whiskyből pedig összesen három darab készült az egész világon.
 
Tudja, miért kell hideg vízzel kiöblíteni a poharat sörcsapolás előtt?
Szakemberek szerint a tökéletes sörcsapolás nyolc lépésből áll. A folyamat a pohár bekészítésével kezdődik, amit a pohár hideg vizes öblítése követ. Ez azért fontos, mert a száraz pohár falán buborékok lebegnek, míg a vizes pohárból el tud távozni a szén-dioxid. Csapolás előtt a csapból a benne „pangó” sört kiengedjük, majd a pohár 45%-os döntésével kezdjük a csapolást. A pohár kétharmadáig töltjük így az italt, majd a poharat egyenes helyzetbe állítva folytatjuk a műveletet úgy, hogy 3-4 cm hab képződjön a sör tetején. Ezután szolgáljuk fel a vendégnek.

Foglalkozás-bemutató film

Foglalkozás jellemzői

A pultos különböző vendéglátó-ipari egységekben – éttermekben, bárokban – dolgozik. Fő feladata a vendégek megrendelése alapján elkészíteni, kimérni, és átadni a kért italokat. A vendégek kiszolgálása történhet közvetlenül, vagy felszolgálók segítségével. Munkája közben használja a megfelelő vendéglátó-ipari gépeket, eszközöket. Az italok elkészítéséhez szükséges a különböző technikák, szakmai fortélyok ismerete. Gyakran a pultos feladata a kiszolgált termékek számlázása, a pénztárgép kezelése, valamint a termékek ellenértékének átvétele is. Emellett ő felel az áru beszerzéséért, figyeli az árukészletet. Mint minden közvetlenül a vevőkkel való együttműködést megkövetelő foglalkozás esetében, a pultos számára is elengedhetetlen a vendégekkel történő kiváló kommunikáció. 

Melyek a jellemző feladatok, tevékenységek ennél a foglalkozásnál?

A pultos legfontosabb feladata a vendégek kiszolgálása, és a bárpult megfelelő működtetése. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

 • Előkészíti a bárpult területét, gondoskodik a bárpult, és környéke tisztaságáról. A bárpult területét tisztán, rendezetten tartja, gondoskodik a megfelelő alapanyagokról, és eszközökről. Munka közben is ügyel, hogy a munkaterület tiszta, és rendezett legyen.
 • Árut rendel. A fogyás alapján felméri, hogy melyik alapanyagból lesz szükség utánpótlásra, és megrendeli azt.
 • Átveszi a megrendelt árut, adminisztrációs munkát végez. A megrendelt árut átveszi, minőségi, és mennyiségi ellenőrzést végez. A beérkezett árut bevezeti a készletnyilvántartásba, a szállítólevelet lefűzi.
 • Feltölti a pultot. Figyeli, hogy a pultban mindig minden alapanyagból legyen megfelelő mennyiség. Ha kifogy egy áru, feltölti azt.
 • Kezeli a bárpultban használatos eszközöket, gépeket. Rendeltetésszerűen használja a szükséges eszközöket, gépeket az italok készítéséhez, és felszolgálásához.
 • Kapcsolatot tart a vendégekkel. Felméri a vevők igényeit, tájékoztatja őket, válaszol kérdéseikre. Felveszi a rendelést.
 • Italokat készít, és kever. A rendelések alapján elkészíti, és kiméri a kért italokat.
 • Kiszolgálja a vendégeket. Az elkészített italokat az elvárásoknak megfelelően tálalja, és átadja a vevőknek, vagy a felszolgálóknak.
 • Kezeli a pénztárgépet, számlát állít ki, átveszi a termékek ellenértékét. Az italok ellenértékét átveszi, erről számlát készít.
 • Leltárt készít. Rendszeres leltárok alkalmával ellenőrzi a készletet, összehasonlítva azt a tényleges fogyással. Az esetleges eltérésekről értesíti felettesét.
 • Zárás utáni munkálatokat végez. Zárás után kisebb leltárt, napi elszámolást végez, munkakörnyezetét előkészíti a következő műszakra – el- és lemossa a poharakat, eszközöket, a pultot, elpakol.

Milyen anyagokkal, eszközökkel kell dolgozni?

A pultos által alkalmazott eszközök az italok beszerzését, készítését, és felszolgálását, valamint ezek adminisztrációját szolgálják: 

 • vendéglátói-pari gépek, eszközök, berendezések: kávégép, turmixgép, sörcsap, poharak, evőeszközök, mérő-, keverő-, és vágóeszközök;
 • számítógép megfelelő programokkal, pénztárgép;
 • takarító eszközök, tisztítószerek;
 • telefon, mobiltelefon;
 • formanyomtatványok: leltárív; átvételi elismervény;
 • irodatechnikai eszközök: toll, papír, fénymásoló, nyomtató. 

Hol végzi a munkáját?

A pultos munkavégzésének helye jellemzően a vendéglátó egységen belüli eladótér, legfőképpen a pult mögötti, asztalok körüli munka, valamint a raktárak, mosogató és egyéb helyiségekben végzett kiegészítő tevékenységek.Pultosra szükség van vendéglátóhelyeken, és egyéb helyszínen, rendezvényeken, ahol ital kiszolgálás történik. A szabadtéri munkavégzés általában szezonális jellegű, a tavasztól őszig terjedő időszakra jellemző, míg a vendéglátó egységen belüli munka egész évben jellemző. 

Milyen munkaidő beosztásban dolgozik?

A pultos jellemzően rugalmas munkaidőben dolgozik, munkaidő beosztása a vendéglátóhely nyitva tartásához igazodik. Munkája során gyakran előfordulhat esti, vagy hétvégimunkavégzés. Előfordulhat, hogy munkaszüneti napokon is dolgozni kell, hiszen a vendéglátó-ipari egységek, bárok, éttermek ünnepnapokon is nyitva tarthatnak. Nem ritka továbbá a hosszú műszakos, akár 12 órás munkavégzés sem, és esetenként túlóra is szükséges lehet – például egész napos céges rendezvény esetén.

Milyen környezeti ártalmakkal, veszélyekkel járhat a munkavégzés?

A pultost munkavégzésére nem jellemzőek komolyabb veszélyek, ártalmak, azonban a következő kockázatok megjelennek a mindennapjaikban:

 • zajártalom a szórakozóhelyeken gyakori magas hangerő miatt;
 • baleseti veszélyforrás lehet a törékeny poharak és egyéb törékeny eszközök használat vagy tisztítás során való eltörése,
 • vegyi anyag ártalom érheti a munkavállalót a munkavégzés során a takarító-, tisztító-, fertőtlenítő-szerek alkalmazásakor.

Milyen fizikai és pszichikai nehézségek adódnak a munka során?

A pultos munkája könnyű, bizonyos elemeiben közepesen nehéz fizikai munka. Nehézséget legfőképpen a ládák, rekeszek emelése, palackok cseréje okozza, amely során hajlongva, görnyedve végzett tevékenységek szükségesek. A munkát végig állva kell végezni, amely állóképességet igényel.

A munka szellemi részét a vendégekkel történő kapcsolattartás adja.  Ebből adódnak a pszichikai nehézségek is:
 • stressz az esetleges konfliktushelyzetek miatt, ugyanis a pultosnak gyakran ittas emberekkel is szót kell értenie;
 • fáradtságot okozhat még a rendszertelen életmód és a többműszakos munkarend is.
Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek.

A munkavégzés során kikkel kerül kapcsolatba?

A pultos munkája jellegéből adódóan elsősorban kollegáival, és a vendégekkel áll közvetlen kapcsolatban. További munkahelyi kapcsolatai a következők:

 • műszakvezető;
 • felszolgálók;
 • vendéglátóhely egyéb alkalmazottai;
 • karbantartók;
 • takarítók.
Ezen kívül kapcsolatban áll a beszállítókkal, akiktől a munkához szükséges berendezéseket, eszközöket, alapanyagokat szerzi be. 

Munkaerő-piaci helyzet

Hogyan alakult az átlagkereset a foglalkozás esetén?

A pultos havi átlagkeresete bruttó 120.000 Ft Magyarországon. Az országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv bruttó 118.000 Ft - 125.000 Ft között mozog havonta, ami az elmúlt években nem mutatott jelentősebb változást. A kereset több tényező függvénye: a szakember tapasztalata, életkora, a munkahely jellege, földrajzi elhelyezkedése játszanak benne szerepet. A havi kereset mellett a vendégek által adott borravalóból származó plusz jövedelemmel lehet számolni. Ennek mértéke több tényező függvénye, mint például a vendéglátóhely jellege, forgalma, vagy a vendégkör.

Rövidtávú előrejelzés a foglalkozás iránt mutatkozó keresletről

A foglalkozás jövőjét nagyban befolyásolja a vendéglátóipar helyzetének alakulása, a vendégek anyagi helyzete, és a turizmus állapota. A szakmában a munkaerő igény egyre inkább a minőségi munkaerő irányába tolódik, és egyre inkább elvárás az idegen nyelv ismerete is. A kiemelkedő teljesítmény, és naprakész szakmai ismeretek segítik az elhelyezkedést, csakúgy, mint a szakmához szükséges készségek, képességek fejlesztése, a megfelelő kapcsolati háló kialakítása, a szakma iránti lelkesedés és elkötelezettség is.

Követelmények

Milyen kompetenciákra van szükség ehhez a foglalkozáshoz?

A pultos munkájának legfontosabb elemei a szakmai ismeretek mellett az emberi kapcsolatok, és a kommunikáció. Mindezek tükrében akkor tud sikeres lenni a munkájában, ha az ehhez szükséges készségekkel, képességekkel rendelkezik:

 • Konfliktuskezelés, stressz-tűrés, hiszen előfordulhat, hogy nézeteltérése támad a vendégekkel, szórakozóhelyeken akár agresszív viselkedésre is lehet számítani a túlzott alkoholos befolyásoltság alatt álló vendégek részéről.
 • Kommunikációs képesség, a vendégekkel, kollegákkal történő intenzív, udvarias kapcsolattartáshoz.
 • Számolási képesség, pénztárgép kezeléséhez, a beszerzéshez, és leltározáshoz.
 • Kitartás, hiszen a munka fárasztó, mégis folyamatos figyelmet, és pontosságot igényel.
 • Fizikai erőnlét, a tartós állómunkához, és a munkával járó pakoláshoz, cipeléshez.
A szakmában egyre gyakoribb elvárás az idegen nyelv ismerete. Általános követelmény továbbá az igényes, ápolt megjelenés az emberekkel való személyes találkozások során, a bizalom megteremtése érdekében.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A pultos szakma egészségügyi követelményei az eszközök használatához, és kommunikációhoz kapcsolódnak:

 • ép látás – a gépek, eszközök, alapanyagok pontos használata érdekében;
 • ép karok, kezek és ujjak – a vendéglátó-ipari berendezések kezeléséhez;
 • ép hallás – a vendégekkel történő kommunikációhoz szükséges;
 • tiszta beszéd – a vendégekkel történő kapcsolattartás, és a csapatmunka során történő együttműködés kívánja meg.

Milyen tantárgyakban kell eredményesnek lenni?

A pultos munkájának egyik legfontosabb eleme az emberekkel történő kapcsolattartás, kommunikáció, valamint az italok készítése a rendelkezésre álló eszközök segítségével.  Munkájához ezért az alábbi tantárgyakban való jártasság ajánlott:

 • természettudományi gyakorlatok – az italok keverése során megérteni a kölcsönhatásokat;
 • környezetismeret – például az italok és hozzávalóik helyes tárolása miatt;
 • matematika – a számolási, pénzügyi feladatokhoz.

Milyen érdeklődési irányultság szükséges ehhez a foglalkozáshoz?

A pultos munka végzéséhez ideális érdeklődési irányultságú emberek szeretik a kihívásokat, a változatosságot. Örömet okoz nekik, ha vállalhatják a kezdeményező, irányító szerepet, és ha kamatoztathatják szervezőkészségüket. Hatékonyak, képesek a megoldás érdekében gyorsan cselekedni, és erre buzdítani, motiválni másokat is. Szeretik ugyanakkor a jól szervezett munkát, azt, ha tudják meddig tart a felelősségük. Szívesen dolgoznak utasítások szerint, meghatározott keretek között. 

 • Megvalósító
 • Irányító

Mi jellemző a Pultos munkájára?

Csoportos (40%)
(40 - 60)
Önálló (60%)
Kültéri helyszínen (10%)
(10 - 90)
Beltéri helyszínen (90%)
Végrehajtó (80%)
(80 - 20)
Irányító (20%)

Mennyire illik hozzád?

Képzés

Milyen képzés szükséges a foglalkozás betöltéséhez?

Szakképesítés neve és OKJ száma:
Vendéglátó eladó (34 811 05)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Vendéglátó eladó megnevezésű középfokú szakképesítés megszerzése szükséges

Milyen iskolai előképzettségre van szükség?

A szakképzés megkezdésének feltétele az alapfokú iskolai végzettség, tehát az általános iskola nyolc osztályának elvégzése. Szükséges továbbá hogy a jelentkezők megfeleljenek a képzés megkezdését megelőző egészségügyi alkalmassági vizsgálaton.

Hol és mennyi ideig kell tanulni?

A Vendéglátó eladó szakképesítés iskolai rendszerű szakképzésben, szakiskolában 3 év alatt szerezhető meg. Lehetőség van iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon is tanulni, ebben az esetben a képzés óraszáma 960-1440 óra között változhat.

A képzés során 30%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 70%-át gyakorlati munkahelyen pl. étteremben tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Milyen tantárgyakat kell tanulni?

A szakképzés során a tantárgyak a felszolgálás elméleti és gyakorlati alapjain kívül, Általános élelmiszer-ismeretek, fogyasztóvédelem; Vendéglátó gazdálkodás, Szakmai számítások tantárgyakat kell tanulni. Nagyon fontos a szakmai idegen nyelv elsajátítása. Főbb modulok, tantárgyak, témakörök:

 • Vendéglátó gazdálkodás;
 • Általános élelmiszer-ismeretek, fogyasztóvédelem;
 • Élelmiszerek csoportjai;
 • Szakmai idegen nyelv;
 • Italismeret, kiszolgálás;
 • Vendéglátó eladói tevékenység.

Milyen lehetőségeket nyújt ez a végzettség? Milyen karrierút áll előttünk, ha ezt a foglalkozást választjuk?

A szakképesítés birtokában betölthető jellemző munkakörök:

 • Csapos;
 • Italmérő;
 • Mixer.
Több idegen nyelv elsajátítása hozzásegítheti a magasabb besorolású vendéglátóhelyeken való elhelyezkedéshez. Aki szeretné, annak lehetősége van a Vendéglátó üzletvezető (OKJ 35 811 02) szakképesítés-ráépülés megszerzésével bővíteni szakmai ismereteit, mellyel további munkakörök betöltésére nyílik lehetősége. 

Rokonfoglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó egyéb foglalkozások:

Tájékozódási lehetőségek

Speciális tájékozódási lehetőségek a szakmáról:

 • Szepessy: 500 koktélrecept. Pro-Team Kht. 2009.
 • Stroner: Gyümölcsös italok. Sziget Könyvkiadó Bt. 2013.
 • L. Kelemen: Bortúra. LKG Média és Tanácsadó Kft. 2011.
 
Ajánlott honlapcímek, kiadványok pályaválasztáshoz:
 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu– a Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság honlapja: megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.ec.europa.eu/ploteus/home_hu– a PLOTEUS (PortalonLearningOpportunitiesthroughout European Space) az európai tanulási lehetőségekről informál
 • www.scholarship.hu– a Magyar Ösztöndíj Bizottság honlapja: Információ külföldi ösztöndíjakról
 • www.kozlonyok.hu/nkonline/index.php– Magyar Közlöny (elektronikus megjelenés): szakképzéssel kapcsolatos hatályos jogszabályok
 • 200 x Szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, rangsorok
Ajánlott honlapcímek, kiadványok munkaerő-piaci információkhoz:
 • https://vmp.munka.hu- a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Virtuális Munkaerőpiac Portálja: álláskeresési oldal munkaadók és munkavállalók számára
 • www.munka.hu– a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapja: foglalkoztatáshoz kapcsolódó információk, Munkaügyi Központok elérhetősége
 • www.ksh.hu– a Központi Statisztikai Hivatal honlapja, számtalan adat, információ, kimutatás többek között a munka világával kapcsolatban
 • Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere – FEOR-08 (www.ksh.hu/osztalyozasok_feor_menu)
 • www.hrportal.hu– hírek, információk, kalkulátorok a HR világából, Munka törvénykönyve
 • www.karrierplusz.hu- a hvg Karrier Plusz kiadvány online verziójának elérhetősége
 • www.ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=hu– az európai állás- és tanulmányi lehetőségekkel kapcsolatos információk felkutatását megkönnyítő portál
 
Mi jelenti a kihívást a munkában?
„Imádom a változatosságot, a pörgést, a társaságot. Többek között ezért is választottam ezt a szakmát. Rengeteg érdekes emberrel találkozom nap, mint nap, és annak ellenére, hogy nagyon fárasztó tud lenni, szerencsére elmondhatom, hogy a munkám kifejezetten szórakoztató. Mégis vannak helyzetek, melyek kihívások elé állítanak. Nagyon hamar meg kellett tanulnom, hogyan kezeljek egy kötekedő vendéget, vagy mit tegyek akkor, ha a vendégek között lesz feszültség. Az éjszakai életben gyakran előfordul, hogy a vendégek tiszteletlenül beszélnek velünk, ilyenkor nagyon fontos, hogy a megfelelően reagáljunk – úgy, hogy a vendég érezze, túl messzire ment, viszont semmiképp se bántódjon meg.” – válaszolta kérdésünkre Kriszta, pultos.

További érdekességek

Gondolta, hogy a Sex on the Beach nevű koktél népszerűsége Tom Cruise-nak köszönhető?

Léteznek olyan koktélok, melyek kifejezetten köthetők egy-egy nagysikerű mozifilmhez, és annak főhőséhez. Gondoljunk csak a Szex és New York főszereplőinek Cosmopolitan koktél mániájára, vagy James Bondra, aki vodka martinit ivott „felrázva, nem keverve”. A Sex onthe Beach nevű koktél sikertörténete a Coctail című filmmel kezdődött, ahol a Tom Cruise által alakított főhős egyik kedvence volt ez az ital. 

Ön szerint mikorra tehető az első alkoholos ital elkészítése?

A legrégebbi lelet, mely alkoholos ital készítésére utal, körülbelül 9000 éves. Kutatók vegyi elemzések útján arra a következtetésre jutottak, hogy ez idő tájt Kínában méz, gyümölcsök, és rizs felhasználásával már készítettek bort. Ezen kívül 7400 éves iráni borkészítésre utaló, és 5000 éves közép-keleti sörkészítésre utaló leletek is rendelkezésünkre állnak. 

Hallott már a „whisky őrzésről”?

Létezik olyan luxushotel – jellemzően híres whisky régiókban –, ahol a szállóvendégeknek saját whisky-jük van. Ha egy vendég a bárban whisky-t kér, felbontanak neki egy üveggel, amire ráírják a nevét, és tárolják neki. Amikor legközelebb arra jár, csak kérnie kell a saját whiskyjét, és előkeresik neki a vendégitalok tárolására szolgáló polcról. Ez aztán a vendéglátás!

Tudta, hogy Nagy-Britanniában a pubok nyitva tartását szigorúan szabályozzák?

A 19. századtól törvényekkel szabályozzák az országban a pubok – kocsmák - nyitva tartását, így próbálva a közrendet megőrizni, szabályozni. Az elmúlt években ezek a törvények egyre engedékenyebbek lettek, és egyre hosszabb nyitva tartást tesznek lehetővé. Különbséget tesznek ráadásul éjszakai szórakozóhelyek, és pubok között. A pubok este 11 óráig lehetnek nyitva, míg az éjszakai szórakozóhelyek tovább is. Az utolsó ital rendelését csengetéssel jelzik. Ekkor még egy utolsó kört mindenki rendelhet, de ezután megszűnik a kiszolgálás. 2005 óta a települések maguk dönthetik el, hogy engedélyeznek-e hosszabbított nyitva tartást, ám ezzel nagyon sokan nem élnek.

Munkaadók mondták

Vissza az listához