Tartsd velünk az irányt!

Milyen pályaorientációs rendezvényeken vehetek részt?

Budapest, 2016.03.02.

Már olvashattátok, mennyire fontos, hogy megismerjétek a foglalkozást, amiben dolgozni szeretnétek, illetve az iskolát, ahol az ehhez szükséges ismereteket elsajátíthatjátok.

Mi a legjobb módja ennek? Azon túl, hogy olvastok róla, barátoknál, ismerősöknél érdeklődtök, próbáljatok személyesen is kapcsolatba kerülni a titeket érdeklő foglakozást végzőkkel illetve a képzést folytató iskolákkal.

Hol és hogyan? Különféle rendezvényeken, eseményeken, amelyekről az alábbiakban adunk összefoglalót.

Miért érdemes elmenni ezekre a rendezvényekre? Ízelítőt kaphatsz az egyes foglalkozásokból és személyesen találkozhatsz a szakmát tanító tanárokkal valamint kérdezhetsz a szakmát tanulóktól. Mindez segít a jövőd tudatos tervezésében és a megfontolt döntés meghozatalában. Ragadd meg ezeket az alkalmakat és élj a lehetőségekkel, így könnyebben megtalálod majd a neked való iskolát és foglalkozást.

Pályaválasztási kiállítások, börzék

Ezeken a rendezvényeken megismerheted a kiállító iskolákat, találkozhatsz tanárokkal és ott tanuló diákokkal is, akiknek felteheted az iskolával és a tananyaggal kapcsolatos kérdéseidet. Mivel sok iskola képviselteti magát, összehasonlíthatod az oktatási kínálatot, ami segít a választásban továbbá a szóróanyagokat összegyűjtve később a szüleiddel és tanáraiddal is megbeszélheted és az abban található információkat mérlegelve tudatos döntést hozhatsz a továbbtanulásodról.

Miért hasznosak még a pályaválasztási kiállítások?

  • Információt kaphatsz a pályákról, foglalkozásokról, munkaadókról, hiányszakmákról. A kamarák együttműködésével és a gyakorlati képzést biztosító munkaadók bevonásával információt szerezhetsz a szakképzés lehetőségeiről és feltételeiről.
  • A kiállítás helyszínén kipróbálhatod az egyes szakmákhoz tartozó gépeket, berendezéseket, eszközöket, a gyakorlatban is megismerheted a szakmák jellegzetességeit és az elsajátításához szükséges készségeket és munkakörülményeket.
  • Szakemberek segítenek a jó pályadöntés meghozatalában. Személyes beszélgetéssel, kérdőívekkel, játékos vetélkedőkkel kerülhetsz közelebb a jó döntés meghozatalához.

Nyílt napok

A középiskolai nyílt napok szintén biztosítják annak lehetőségét, hogy találkozz a tanárokkal, az iskola tanulóival, és tájékoztatást kapj az intézményben folyó oktatásról. Ezeken túl bepillanthatsz az iskola mindennapjaiba is, illetve akár tanórákon is részt vehetsz.

Ha szeretnél részt venni iskolai nyílt napokon, jelezd tanáraid, szüleid felé, illetve böngészd a kiválasztott iskola/iskolák honlapjait.

Üzemlátogatások

Az üzemlátogatás során a kiválasztott szakmát, annak jellegzetességeit, az elsajátításhoz szükséges készségeket és munkakörülményeket valós körülmények között, a munkavégzés helyszínén ismerheted meg. A személyes megfigyelés bővíti a szakmaismeretedet, melyhez a fogadó munkaadók biztosítanak élményszerű bemutatókat.

Ha szeretnél részt venni üzemlátogatáson, jelezd tanáraidnak vagy osztályfőnöködnek.

Szakma Sztár Fesztivál

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara minden évben megrendezi a Szakma Sztár Fesztivált, melyen az érdeklődő tanulók, az iskolai osztályok, szülők egy napos szakmai kirándulás keretében ingyenesen vehetnek részt.

A fesztiválon népszerű előadók és az iskolák tehetséges tanulói által előadott, színvonalas bemutatók, szakmai versenyek megtekintésére is lehetőséged nyílik.

A rendezvény egyben az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőjének helyszíne. A különféle iskolákban, különböző szakmákat tanulók minden évben összemérik tudásukat ezen az országos versenyen. A Fesztiválon munka közben nézheted az ország legügyesebb fodrász, asztalos, ács, szakács stb. tanulóit, találkozhatsz, beszélgethetsz velük és tanáraikkal.

Egyéb rendezvények iskolásoknak

Tájékozódtál-e már, hogy az iskoládban van-e lehetőség az egyes szakmákat, foglalkozásokat, pályákat közelebbről megismerni. Érdeklődj osztályfőnöködnél, hiszen lehet, hogy pályaválasztási, pályaorientációs rendezvények nálatok is vannak.

Vissza a hasznos információkhoz