Tartsd velünk az irányt!

Mire figyelj a pályaválasztás során?

Budapest, 2016.03.02.

7. vagy 8. osztályos diák vagy? Benned is felvetődött már a kérdés: hogyan tovább? A jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolhatja az életedet. A középiskola hatással van a későbbi munkaerő-piaci helyzetedre és az életpályádra is; ezért fontos, hogy tudatosan végiggondolt, jó döntést hozzál.

Az alábbi rövid cikkben minden fontos információt összegyűjtöttünk Neked ahhoz, hogy a számodra legjobb iskola- vagy pályaválasztási döntés meghozatalára megfelelően felkészülhess.

Nem tudod, mire figyelj a középiskola kiválasztásánál? Bizonytalan vagy, hogy mit szeretnél dolgozni, ha felnősz? Szeretnéd megtudni, hogy mi az érdeklődési körödnek megfelelő szakma, amiben sikeresen el tudsz helyezkedni?

Itt mindent megtudhatsz, ami segít a lehető legjobb döntés meghozatalában.

Mit is kell figyelembe venned a megfelelő szakma és iskola megválasztásánál?

Maga a pályaorientáció egy folyamat, ami lehetővé teszi, hogy az életed bármely pontján, bármilyen életkorban felmérjed és megismerjed igényeidet, készségeidet, képességeidet és érdeklődésedet annak érdekében, hogy a továbbtanulásoddal és a későbbi elhelyezkedéseddel, foglalkoztatásoddal kapcsolatban a lehető legmegalapozottabb döntést tudjad meghozni oly módon, hogy a lehetőségek és a valóság, valamint az elképzelések és a realitások összhangba kerüljenek.

A pályaorientáció tehát segíti az egész életeden át történő fejlődésedet, tanulásodat, ami gyerekkorodtól életed végéig tarthat, akár iskolai kereteken belül vagy azon kívül is, hiszen ebben a tanulási folyamatban a mindennapi életedhez szükséges elméleti és gyakorlati tudnivalókat szerzed meg.

A.Mi kell a jó pályaorientációhoz?

1. Önismeret

A diákok többségéhez hasonlóan, lehet, hogy te is hosszú hónapokig, évekig gondolkodsz azon, hogy milyen szakmát, pályát válasszál magadnak. Utána nézel, melyek azok az állások, amelyekkel sikeres lehetsz, és kiválasztod azt a foglalkozást, amelyről úgy gondolod, álmaid hivatásává válhat.

Aztán akcióba lendülsz: kiválasztod a megfelelő középiskolát, esetleg már kiszemeled a főiskolát, egyetemet is.

Amikor pályát választunk, fontos, hogy reális önismerettel rendelkezzünk. Bár amikor a számunkra szimpatikus foglalkozásokon gondolkodunk, ösztönösen is azok felé húzunk, amelyek végzéséhez természetes, velünk született képességekkel is rendelkezünk. Azonban gyakran fordul elő, hogy a kor divatszakmái teljesen más irányba csábítanak el bennünket, mint amerre ösztönösen is mozdulnánk.

A fiatalok többsége sokszor külső hatásra – a szülők, az ismerősök példái és a média által sugallt kép alapján – választ pályát, pedig hosszú távon csak a belső indíttatás és az érdeklődés okoz elégettséget és tartja szakmájukban a dolgozó embereket.

1.2 Miért is fontos önmagunk ismerete a pályaválasztásnál?

A pályaválasztás, pályaépítés során egyaránt figyelembe vesszük a megélhetés és az önmegvalósítás iránti vágyunkat. Mindkettő fontos, hisz nem választhatsz olyan pályát, ami nem teszi lehetővé önmagad és (leendő) családod fenntartását, de hosszútávon az olyan választás is káros lehet, ami személyiségedet nem hagyja kibontakozni.

Ahhoz, hogy olyan pályát, foglalkozást válassz, amelyben később sikeres lehetsz, és amely később a mindennapok során is örömet okoz, fontos, hogy figyelembe vedd saját tulajdonságaidat és az egyes foglalkozások, szakmacsoportok jellemzőit.

Foglalkoztál már az alábbi kérdésekkel:

  • Ki vagyok? Milyen vagyok?
  • Mi az, amiben jó vagyok? Mit tudok jól csinálni?

Ha szeretnéd megismerni saját érdeklődési területeidet és képességeidet, akkor töltsd ki az  általános iskolásoknak szóló kérdőíveinket, és így megtudhatod, hogy milyen foglalkozási területek és pályakörök illeszkednek az egyes érdeklődési területekhez és a különböző kompetenciákhoz. Például ha nagyon jó a kézügyességed, kacérkodhatsz a művészeti pályákkal, de ha emellett még matematikából és fizikából is ügyes vagy, tanulhatsz akár építészmérnöknek is. Beszélgess szüleiddel, barátaiddal, kérd tanáraid, osztályfőnököd segítségét. Ők ismernek és tükröt tarthatnak eléd.

Ha többet szeretnél tudni arról, hogy miért is fontos az önismeret a pályaválasztásnál, akkor olvasd el Miért fontos, hogy ismerd magad?” című írásunkat. Továbbá tanácsadók is segíthetnek abban, hogy megismerd saját, a pályaválasztáshoz nélkülözhetetlen jellemzőidet.

2. Pályaismeret

A jó pályaválasztás feltétele a pályaismeret, ami az egyes pályák leglényegesebb követelményeinek ismeretét jelenti, annak érdekében, hogy a képességeid, tudásod és a választott pálya megfeleltethetők legyenek egymásnak. Itt fontos megemlítenünk az egyes szakmák profilját, ami az egyes foglalkozásokról nyújt részletes információkat. A leírásokból kiderül, hogy milyen tantárgyakból szükséges jól teljesítened, ha az adott szakmát választod, milyen iskolát kell elvégezned a szakma gyakorlásához, illetve milyen tevékenységeket, feladatokat látnak el az adott szakmában dolgozó szakemberek, milyen körülmények között dolgoznak. A foglalkozás leírásokban sok olyan fontos információt megtalálsz, ami segít neked a megfelelő pálya kiválasztásában. Sokat segíthetnek a foglalkozásbemutató filmek és foglalkozás leírások.

3. Munkaerőpiac ismerete

Mit is az a munkaerőpiac?  Egyfajta virtuális tér, ami a munkaerő adásvételével kapcsolatos viszonyok összességét jelenti: a munkát kereső emberek alkotják a kínálatot, vagyis ők az eladók, míg a munkaadók a keresletet, vagyis ők a vevők. Ha egy adott szakmában nagy a kínálat, az eredményezhet munkanélküliséget, vagy a munkabér csökkenését. Ellenben ha kicsi a kínálat, a munkaadók oldaláról viszont nagy a kereslet, az kedvezően hat a várható munkabérre.

3.1 Miért fontos, hogy ismerd a munkaerő-piacot?

Mert ha ismered a keresletet-kínálatot, akkor tudod, hogy miből van hiány, és ott jó esélyeid vannak az elhelyezkedésre, vagy ha ismered egy adott szakmában a várható bérek nagyságát, abból megtudhatod, hogy olyan színvonalon tudsz-e élni, amilyet elképzeltél.

A munkaerő-kereslet és kínálat dinamikájának felismerése alapvető fontosságú, nem csak a jelenlegi pályaválasztásodnál, hanem egész életed során, hiszen ennek megfelelően többször változtathatsz a kereslethez, igényekhez alkalmazkodva. Ha szeretnél tájékozódni, az egyes szakmákra vonatkozó átlagbérek statisztikáját (Bérkereső) tudod megnézni.

B.Milyen módon valósul meg a pályaorientáció?

A pályaorientáció történhet tanácsadás vagy konzultáció keretében, de ide sorolhatjuk az öntájékozódást, a pályaválasztási rendezvények látogatását vagy az üzemlátogatásokat is, amelyek kapcsán a megszerzett információk, tapasztalatok megkönnyítik a pályaválasztásodat.

C.Mi történik a pályaorientációs tanácsadáson?

A tanácsadás célorientált, problémamegoldó tevékenység, ahol a tanácsadó a beszélgetések során pályaorientációdban támogat téged. A tanácsadási folyamat több lépésben, több alkalommal történik, amelyek során a tanácsadó segít neked abban, hogy átgondold a pozitív tulajdonságaidat, képességeidet, értékeidet, amelyekhez reális képzési vagy elhelyezkedési irányokat tudsz kapcsolni. A tanácsadó nem dönt helyetted, abban segít, hogy az információkat és szempontokat mérlegelve, önálló döntést tudj hozni. A pályaorientációs tanácsadáshoz kapcsolódva rendelkezésre állnak különböző önértékelő kérdőívek is, amelyek eredményét a tanácsadóval meg tudod beszélni. Tanácsadás nem csak személyesen, hanem online módon is megvalósulhat. A portálon működő on-line tanácsadást itt éred el.

D.Kihez fordulhatok?

Pályaorientációval kapcsolatban segítséget kaphatsz non-profit szervezetektől (ifjúsági irodák, alapítványok, családsegítők), az iskolákban, szakképző intézményekben tevékenykedő pedagógusoktól, pályaorientációs szakemberektől, de a tájékozódáshoz remek lehetőséget biztosítanak a különböző iskolaválasztással kapcsolatos rendezvények valamint a pályaválasztást támogató online portálok is. A hasznos linkek tárában megtalálod ezeket a pályaorientációt segítő honlapokat, de segítségedre lehet az is, ha szüleiddel együtt megkerestek egy tanácsadót vagy ellátogathattok, egy pályaorientációs rendezvényre ahol tájékozódhatsz a továbbtanulásodról.

Vissza a hasznos információkhoz