Tartsd velünk az irányt!

Kihez fordulhatok pályaválasztással kapcsolatos kérdéseimmel?

Budapest, 2016.03.03.

A honlapot böngészve sok érdekes és hasznos információt szerethetsz, de felmerülhet benned a kérdés, hogy kihez fordulhatsz akkor, ha az interneten olvasott, előadáson halott, stb. információkat nem érzed elégségesnek, és/vagy a pályaválasztással kapcsolatban további kérdéseid vannak?

Az alábbiakban röviden összefoglaltuk azokat a személyeket, akikhez segítségért fordulhatsz, illetve azt, hogy miben tudnak segíteni.

Szüleid

Bevalljuk, vagy sem, a pályaválasztási döntést nagyban befolyásolja a szüleiddel való kapcsolatod, hiszen amennyiben ez a kapcsolat jó, útmutatást, támogatást nyújtanak neked a döntés meghozatalában.

De mik is lehetnek ezek?

Fontos, hogy ismerd saját képességeidet, készségeidet. Ehhez szükséges egyrészt, hogy legyen önismereted, másrészt hogy ezen tulajdonságaidat kipróbáld a gyakorlatban. Beszéld meg szüleiddel, hogy milyen szakkörökre, foglalkozásokra, különórákra, edzésekre szeretnél járni, mi erről a véleményük, hogy tudnak neked segíteni.

Szerezz gyakorlati tapasztalatokat! Hogyan? Kérdezd meg szüleidet, a szüleid barátait, felnőtt rokonokat, hogy ők mivel foglalkoznak, a munkájuk milyen feladatokkal jár, esetleg szétnézhetnél-e a munkahelyükön?

Kérd meg őket, hogy „tartsanak tükröt eléd”: mondják el, hogy szerintük miben vagy jó és miben nem. Lehet, hogy egyezik a véleményetek, ha mégsem értesz egyet velük, kérd meg őket, hogy indokolják véleményüket!

Ne feled, a szüleidre mindig számíthatsz. Ha problémád, kételyed van, oszd meg velük, illetve mond el nekik, mit miért teszel, adott helyzetben például miért azt a döntést hoztad, amit - még ha az utólag láthatóan rossz is volt.

Tanáraid, osztályfőnököd

A tanáraidra is bármikor számíthatsz. Jól ismernek, mindemellett óriási tapasztalattal rendelkeznek a fiatalok pályaválasztásával kapcsolatban, hiszen minden tanévben eljön az iskolaválasztás időszaka.

Segíthetnek pályaválasztási szakemberek ajánlásában, üzemlátogatások szervezésében, vagy mivel sok iskolatársad szüleit is ismerik, segíthetnek abban, hogy a téged érdeklő foglalkozásokat „testközelből” is megismerhesd.

Pályaválasztási tanácsadó

A tanácsadó olyan szakember, aki az igényeidet, elképzeléseidet figyelembe véve, veled együtt keresi a terveidnek megfelelő legjobb megoldást.

A pályatanácsadás célja, hogy elősegítse a pályaválasztásodat azáltal, hogy közösen kialakítjátok az érdeklődésednek, képességednek, személyiségednek és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő pályatervet.

A tanácsadás történhet egyéni és csoportos formában. Az egyéni tanácsadás során a tanácsadó csak veled foglalkozik. Csoportos tanácsadás esetén körülbelül 10-12 fő alkot egy csoportot és a tanácsadó segíti a csoporttagok közötti véleménycserét, de a csoporttagok egymásnak is segíthetnek a megoldás kidolgozásában.

Hova fordulhatsz, ha tanácsadó segítségét szeretnéd kérni? Kérdezd osztályfőnöködet, kedvenc tanárod vagy szüleidet.

A pályaválasztási tanácsadáshoz kapcsolódik az iskolaválasztási tanácsadás, ami az oktatási és szakképzési intézményekről és képzésekről, a továbbtanulási lehetőségekről, a beiskolázással kapcsolatos teendőkről és a munkaerő-piaci lehetőségekről nyújt információt. További információt itt találsz.

Tanácsadó szakpszichológus

Pszichológus?! Ez most biztos ijesztően hangzik, de ne ijedj meg! Az, hogy pszichológus segítségét kéred, nem jelenti azt, hogy beteg vagy! Ő is tanácsadó, és célja szintén az, hogy megtaláljátok a számodra legjobb megoldást, azonban ő akkor segít, amikor pl. a pályaválasztási döntéssel kapcsolatos helyzetet nehezen kezeled, azt nem tudod megoldani, vagyis krízisbe kerülsz.

 

Vissza a hasznos információkhoz