Tartsd velünk az irányt!

Ha valamiben tehetséges vagy…

Budapest, 2015.09.03.

Hallottad már szüleidtől, tanáraidtól, barátaidtól, hogy milyen tehetséges vagy?

Nagyon jó a kézügyességed, már megoldottad a matek feladatot, amihez osztálytársaid még hozzá sem fogtak, jó érzéked van a rajzoláshoz, vagy valami másban vagy kiemelkedő? Otthon, az iskolában, különórán, szakkörön vagy az edzésen felfigyeltek arra, hogy valamiben átlagon felüli képességeid vannak, vagy valamiben nagyon jól teljesítesz?

Honnan tudhatod, hogy tehetséges vagy?

Mi is az a tehetség? Kire mondják, hogy tehetséges?

A tehetség egy olyan képesség, amivel átlagon felüli teljesítményt érhetsz el, amivel már születésedtől rendelkezel, és amit tanulással, gyakorlással fejleszteni tudsz.

Tehetséges az, aki valamilyen többlet képességgel rendelkezik. A tehetség egy adottság, amivel foglalkozni kell, vagyis hiába mondják neked, hogy a képességeid alapján ígéretes karrier áll előtted, ha nem törődsz vele, nem fejleszted, akkor nem fogod tudni  kihasználni a benned rejlő lehetőségeket.

Milyen jelek utalhatnak arra, hogy tehetséges vagy?

  • Ha például gazdag a szókincsed, gyorsan vág az eszed, jók a következtetéseid, az emlékezeted, kíváncsi és tájékozott vagy
  • Ha valamilyen speciális területen nagyon jó a teljesítményed, nagy érdeklődést tanúsítasz iránta és aktívan működsz benne (pl. tánc, ének, rajzolás, sport)
  • Kreatív vagy, vagyis pl. egy problémát másoktól eltérő módon, eredeti ötlettel előállva, vagy meghökkentő módon oldasz meg, esetleg élénk a fantáziád, vagy jó a humorérzéked
  • Feltűnően motivált vagy, vagyis pl. nagy a megismerés-vágyad, kitartó vagy, nagyon el tudsz mélyedni egy-egy témában, magas célokat tűzöl ki magadnak, vagy mindig tökéletességre törekszel

Amennyiben akár Te, akár a szüleid vagy tanáraid a fenti jelekből többet is észlel veled kapcsolatban, akkor elmondható, hogy nagy valószínűséggel tehetséges vagy.

Ha ez felmerül veled kapcsolatban, akkor az életkorodnak megfelelő tesztek, feladatok, interjúk felhasználásával egy szakember (pszichológus) segít kideríteni, hogy valóban tehetséges vagy-e, és ha igen, pontosan miben.

A tehetség gondozása

Sokan tévesen azt feltételezik, hogy ha valaki tehetséges, annak tehetsége meg fog mutatkozni, függetlenül attól, hogy milyen környezetben él, észreveszik-e időben, hogy foglalkoznak-e a tehetséges fiatallal.

Márpedig ez nem igaz. Ha a tehetséget elnyomják (pl. úszni küldenek, pedig te jól táncolsz) vagy nem ismerik fel időben, akkor az elvész, vagy meg sem mutatkozik.

Vagyis fontos, hogy a szüleidnek és a tanáraid felismerjék tehetséged és segítsék a további fejlődésedet.

Tehetséggondozás az iskolában

Az, hogy mit szeretsz csinálni és mi az, amiben nagyon jó vagy, az kiderül az iskolában is, főleg az órák során.

Ha az órákon unatkozol vagy minden feladattal sokkal hamarabb elkészülsz a többiekhez képest, akkor szüleid és tanáraiddal közösen mérlegelve, lehet másik iskolába vagy osztályba érdemes átkerülnöd, ahol a te ritmusodban tanulhatsz, gyakorolhatsz.

Azokban az iskolákban, ahol valamilyen tantárgy emelt szintű oktatása folyik a felvételi vizsgakövetelmények is magasak. Ez azt eredményezi, hogy csak a legtehetségesebbek kerülnek be. Az emelt óraszámban oktatott tantárgyak pedig további magasabb elvárásokat támasztanak a tanulóknak. Tehát a tehetség kibontakozásának már ebben a kezdeti szakaszában is meghatározóak a személyiségjellemzők (pl kitartás, szorgalom) Az emelt óraszám, a kiscsoportos foglalkozások, a speciális osztályok kialakítása, tesztek, kérdőívek használata az egyéni képességek fejlesztése mind-mind a tehetséggondozást szolgálja.

Tehetséggondozás az iskolán kívül

Amennyiben az érdeklődésedet és energiáidat az iskolai foglalkozások nem elégítik ki, szabadidődben fakultatív módon van lehetőséged a tehetséged fejlesztésére.  Az iskolán kívül is megtalálhatod azt a közeget, különórák és foglalkozások, klubok, kutatások, nyári táborok, önkéntes munkavégzés és mentorok segítségével, ami a fejlődésedet szolgálhatja. Az iskolán kívüli tehetséggondozás többlet-energia befektetést igényel, hiszen a szabadidődből áldozol rá.

Tehetségpontok

Közel 1000 tehetségpont van országszerte, melyek elsődleges célja, hogy különös hangsúllyal támogassák a tehetségek felismerését, kiválasztását, és oktató programokkal történő fejlesztését. A feladataik közé tartozik továbbá a pályaorientációs tanácsadás, személyre szabott információadás a tehetséges fiatalok részére. A Nemzeti Tehetség Program keretein belül a tehetséges diákok szüleinek, tanárainak, oktatóinak is segítséget nyújtanak a tehetség felismerés és tehetséggondozás folyamatában. Ha tájékozódni szeretnél, kattints a www.tehetseg.hu honlapra. Találhatsz ott elektronikus tananyagokat, könyveket, képzési lehetőségeket, információkat tanulmányi versenyekről és mentorálási lehetőségekről. Járj utána, hogy vajon a Te iskoládban is működik-e Tehetségpont?

Arany János Tehetséggondozó Program

„Az Arany János Tehetséggondozó Program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a hátrányos helyzetű tehetséges gyermekek olyan középiskolákban, kollégiumokban tanuljanak, nevelődjenek, amelyek célul tűzték ki a tehetséggondozást és a felsőfokú tanulmányokra való eredményes felkészítést. A program keretében országszerte, számtalan közoktatási intézménybe kérhetik a tanulók felvételüket. Részletes információkért látogass el a www.ajtp.hu honlapra.

 

 

 

Vissza a hasznos információkhoz