Tartsd velünk az irányt!

Miben segít az általános iskolásoknak a Nemzeti Pályaorientációs Portál?

Budapest, 2016.03.03.

Az alábbiakban összefoglaltuk számodra a Nemzeti Pályaorientációs Portálon (NPP) elérhető szolgáltatásokat, funkciókat, melyek segíthetnek a megfelelő pályadöntés meghozatalában. Reméljük a tájékoztató segít, hogy teljes körűen megismerd a portál nyújtotta különböző lehetőségeket, megtudd, hogy melyik menüpontban találsz a keresett témához kapcsolódóan olyan információkat, érdekességeket, cikkeket, amelyek megkönnyítik a döntésedet.

 

Saját fiókom

A regisztrációt követően ezt személyes mappaként tudod használni, amelybe összegyűjtheted, lementheted a portálon téged érdeklő dokumentumokat, tartalmakat. Megnézheted a már kitöltött kérdőíveid eredményeit, az előzményeidet, ide mentheted a kedvenceket, használhatod a digitális naptárt, készíthetsz cselekvési tervet. Ide bármikor visszatérhetsz és a fiók tartalmát bővítheted.

 

Kérdőívek

Ebben a menüpontban két kérdőív segít neked abban, hogy jobban megismerd önmagad: az egyik az Érdeklődési Irányok Kérdőív, mely megmutatja az érdeklődési területedet és az ahhoz kapcsolódó foglalkozásokat. A másik a Kompetencia Kérdőív, mely abban segít, hogy megismerd az erősségeid, megtudd, miben vagy igazán ügyes.

Ezek az információk megkönnyítik a pályaválasztási döntésedet, irányt mutatnak, hogy milyen úton indulj tovább. Minél pontosabb képed van önmagadról, annál könnyebben tudod kiválasztani azt a foglalkozást, amiben megtalálod számításaidat, ami elégedettséggel tölt el, és aminek ismeretében kiválaszthatod a megfelelő iskolát is.

 

Filmek

Ebben a menüpontban több mint 400 foglalkozást bemutató film közül választhatsz, melyek segítségével bepillantást nyerhetsz a különböző szakmákba. A 8-10 perces kisfilmekből megtudhatod, hogy az adott szakma milyen képességeket, tulajdonságokat igényel, milyen szakképesítés szükséges a választott foglalkozás gyakorlásához, bepillantást nyerhetsz az adott szakterületen dolgozók mindennapjaiba, informálódhatsz arról is, milyen fizetésre lehet számítani az adott szakmában.

 

Foglalkozás leírások

Ebben a menüpontban több mint 800 foglalkozás leírás között válogathatsz, amelyekben minden hasznos információt megtalálsz a különböző szakmákról, ami a pályaválasztási döntésedhez fontos lehet. A leírásokból megtudhatod, milyen iskolát kell elvégezned, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel rendelkezned kell az adott szakma végzéséhez, milyen eszközökkel, vagy más emberekkel, önállóan vagy csoportban, kötött munkaidőben vagy kötetlenül kell-e dolgoznod.

Ha még csak azt tudod, hogy milyen területen szeretnél dolgozni, de azt nem, hogy pontosan milyen szakmában, hasznos lehet számodra, ha böngészel a Foglalkozásbemutató mappák almenüben is.

 

Keresők

A Keresők menüpont alatt 8 különböző kereső funkciót tudsz igénybe venni, melyből leginkább 4 funkció érint téged. A Foglalkozás-kereső segítségével a különböző foglalkozások között keresgélhetsz, megtudhatod, hogy az érdeklődésed, képességeid alapján mely foglalkozások lehetnek ideálisak számodra. Szakképesítés-kereső segítségével megkeresheted a számodra ideális szakmához szükséges szakképesítést vagy a középiskolai tanulmányaid befejezése utáni továbbtanulási lehetőségeket. Középiskolai tagozat kereső igénybevételével megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebbi középiskolát vagy megnézheted, hol tanítják a kedvenc szakmádat.

Hasznos információk

A hasznos információk menüpontban további kiegészítő anyagokat találsz. A Munkaadók mondták menüpontban a munkáltatók szemszögéből ismerkedhetsz meg különböző foglalkozásokkal. Több mint 500 riportot olvashatsz, amelyekből tájékozódhatsz többek között a munkáltatók elvárásairól, a foglalkozás betöltéséhez szükséges kompetenciákról és a karrier-építési lehetőségekről. Itt található a Hasznos információk általános iskolásoknak almenü is, ahol cikkeket olvashatsz olyan témákról, amelyek pályaválasztásod szempontjából hasznos ismereteket tartalmaznak.

 

Portálunkon jó kalandozást kívánunk!

Vissza a hasznos információkhoz