Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Alapadatok
Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője
133200
Gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók
Termelési és szolgáltatást nyújtó egységek vezetői
Kereskedelmi, vendéglátó és hasonló szolgáltatási tevékenységet folytató egységek vezetői
Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a kávéházak, éttermek és hasonló létesítmények működését, amelyek étkeztetési és vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak. Feladatai: a) étlap összeállítása a konyhafőnökökkel és a szakácsokkal együtt; b) speciális rendezvények tervezése és szervezése; c) áruk beszerzése és árazása a költségvetés szerint; d) készletszintek és pénzügyi tranzakciók nyilvántartása; e) étkezési, konyhai és ételtárolási eszközök biztosítása az egészségügyi szabályoknak megfelelően; f) tárgyalás az ügyfelekkel, érdeklődés, hogy mennyire elégedettek az ételekkel és a kiszolgálással; g) a dolgozók munkabeosztásának kialakítása, felszolgáló- és konyhai személyzet betanítása és felügyelete; h) foglalások felvétele, vendégek üdvözlése és segítség a rendelések felvételében; i) tárgyalások ügyfelekkel és beszállítókkal; j) foglalkozás-egészségügyi és biztonsági szabályok betartatása.
  • Elkészíti az üzleti tervet, egyezteti a tulajdonosokkal, vagy képviselőikkel.
  • Megtervezi a kínálatot, összeállítja az étlapot a könyhafőnökkeés a szakácsokkal együttegyütt.
  • Megtervezi és irányítja a marketing tevékenységet.
  • Szervezi az egyedi rendezvényeket, együttműködik ezek tervezésében.
  • Nyilvántartja a készleteket, ellenőrzi azok alakulását.
  • Nyilvántartja a követeléseket és a tartozásokat.
  • Tárgyal az ügyfelekkel.
  • Felméri és folyamatosan figyeli az elégedettséget a kiszolgálásra és kínálatra vonatkozóan.
  • Betertatja az élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabályokat.
  • Kialakítja a dolgozó munkrendjét, beosztását.
  • Nyilvántartja a foglalásokat és rendeléseket.
  • Részt vesz a fontosabb rendezvényeken a minőség és marketing érdekében.
  • Elemzi a költségek alakulását, tervezi a költséghatékony gazdálkodást.
  • Tárgyal a hatóságokkal az egészségügyi, közigazfatási, és biztonsági feltételek biztosításáról, és garantálja az előírások betartását.
  • Jelentős fizikai igénybe vétel nincs.
  • A hallás, hallgatás, beszéd a jellemző fizikai tevékenységek.
  • Az utazások területbejárások ellenére a munka mozgásszegény, ennek életviteli hatásai vannak.
  • Irodai jellegű munka, jelentős mobilitási elvársokkal
  • Fokozott kommunikációs igénybevétel.
  • A stresszhatás jelenléte állandó.
  • A munkaidő nehezen határolható be, ez életmódi hatásokkal jár.
  • Az ágazat szerepe kiterjed. Az életmódmodellek a gyengébb gazdásgi teljesítmények mellett is fokozzák az igényeket.
  • Egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a rétegigények kielégítésére.
  • A marketing szerepe fokozódik.
  • Az eredményesség egyre inkább megköveteli a telephelyen kívüli munkavégzést és szolgáltatást.
  • Az egészségügyi és egyéb hatósági elvárások fokozódnak.
  • A szezonalitás jellege nem változik, de gazdásgi hatása jelentősebb lesz.
  • A szakképzett munkaerő minősége nem nő az elvárásoknak megfelelően.
  • Gyakran változnak a számviteli szabályok.