Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Étterem üzletvezető
133204
Gazdasági, igazgatási, érdek-képviseleti vezetők, törvényhozók
Termelési és szolgáltatást nyújtó egységek vezetői
Kereskedelmi, vendéglátó és hasonló szolgáltatási tevékenységet folytató egységek vezetői

Az étterem üzletvezetője az étterem jó színvonalú napi működéséért felelős. Az étterem tulajdonosainak érdekeit képviselve az ő feladata megtervezni, kialakítani, és ellenőrizni a folyamatokat, valamint gazdaságosan működtetni az éttermet. Munkája során az éttermi dolgozók csapatát vezeti, az eredményeket együtt érik el.

  • Elkészíti, és a tulajdonossal egyezteti az étterem üzleti tervét. Megtervezi a kínálatot, a konyhafőnökkel és a szakácsokkal összeállítja az étlapot.
  • Felméri és folyamatosan figyeli, mennyire elégedettek a vendégek a kiszolgálással és a kínálattal.
  • Ügyel az élelmiszer-biztonsági és higiéniai szabályok betartására, tárgyal a hatóságokkal, amennyiben erre szükség van.
  • Kiválasztja munkatársait, kialakítja a dolgozók munkarendjét és beosztását, figyeli munkavégzésüket, motiválja és képzi őket.
  • Meghatározza az étterem külső és belső kinézetét, árakról dönt, hirdetéseket szervez.
  • Megszervezi a raktározást, leltárt készít, ellenőrzi a készletgazdálkodást – figyel, hogy ne maradjon készleten olyan alapanyag, amelynek a szavatossági ideje hamar lejár.
  • Ellenőrzi a bevételt – legyen az készpénz, kártyás fizetés, vagy csekkes fizetésből származó – és kifizeti a számlákat, elemzi a forgalom alakulását.

Nyomtatványokat, elszámolásokat készít, nyilvántart.

OKJ szakképesítés

Név: Vendéglátásszervező-vendéglős

Szint:Emeltszintű szakképesítés

  • Munkakörnyezet:tevékenységét elsősorban irodában végzi, emellett azonban az étterem összes részében megfordulhat – konyha, raktár, vendégtér –, vagy ha az étteremnek van kerthelyisége, akkor a szabadban is. Munkája utazással is járhat.
  • Munkaidő: nagyban függ az adott étterem nyitva tartásától, gyakran eltér a normál munkarendtől. Gyakori az éjszakai, hétvégi, ünnepnapi munkavégzés.

Az Étterem üzletvezetője munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • ép végtagok, a munkaterület bejárásához és az adminisztrációs eszközök használatához;
  • jó látás, az alkalmazottak tevékenységének követéséhez, az alapanyagok ellenőrzéséhez;
  • jó hallás, a vendégekkel és az alkalmazottakkal való hatékony kommunikációhoz;
  • egészséges szív- és keringési rendszer, a munkával járó stressz miatt.

A munkakör ellátása során meg kell felelni a higiénikus ruházatra és az ápoltságra vonatkozó előírásoknak.A munkakör átszervezésével, egyéni, sérülés-specifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonomikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, megfelelő védőeszközök használatával, mozgás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. 

  • Megvalósító
  • Irányító
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Gondolatokra irányuló, Gyakorlatias
    • Irányító, Végrehajtó