Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Vendéglős
513100
Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
Vendéglátó-ipari foglalkozások

A vendéglős éttermet, kávézót, étkezdét működtet. Ezen belül irányítja és ellenőrzi a személyzet munkáját. Feladatkörébe tartozik az alapanyagok megrendelése, sőt, akár az ételek elkészítése is. Ő dönt az árakról és figyelmet fordít a vendéglő reklámozására. Gyakran személyesen végzi az étlap összeállítását, az ételek felszolgálását, ily módon is kapcsolatot tartva a vendégekkel. Vezetheti saját vendéglőjét, vagy dolgozhat alkalmazottként is.

  • Megtervezi és kialakítja a vendéglátóhely arculatát, kinézetét, berendezését.
  • Összeállítja az ét- és itallapot, meghatározza az árakat és díjakat.
  • Feladja az árurendeléseket, kezeli az árukészletet, az ételek és italok raktározásáról döntést hoz.
  • Megszervezi a munkabeosztást, gondoskodik a szükséges alkalmazotti létszám felvételéről. Utasításokat ad és ellenőrzi a személyzet munkáját.
  • Kimutatásokat vezet a bevételekről és kiadásokról, kapcsolatot tart a beszállítókkal.
  • Személyes jelenlétével, felszolgálással a vendégek igényeinek felmérésével is elősegíti a vendégkör megtartását, további bővítését.
  • Ellenőrzi az egészségügyi, higiéniai, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartását.

OKJ szakképesítés

Név: Vendéglátó-üzletvezető

Szint: Középfokú szakképesítés-ráépülés

  • Munkakörnyezet: tevékenységét jellemzően zárt térben, pl. étteremben, kávéházban végzi, de esetenként a szabadban is, pl. egy kerthelyiség, vagy szabadtéri rendezvény esetében. A higiéniai előírások miatt az éttermek mindig tiszták, a konyhai tevékenységektől, valamint a vendégek beszélgetésétől viszont olykor magas a zajszint.
  • Munkaidő: dolgozhat normál munkarendben, azaz hétfőtől péntekig napi 8 órában, például egy üzemi étkezde esetén. Ugyanakkor gyakoribb a több műszakos, az esti-éjszakai és a hétvégi munkavégzés is, jellemzően heti 40 órában. Üdülőhelyeken, idegenforgalmi helyeken előfordulhat a túlórázás. 

A Vendéglős munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • ép végtagok – többek között, mert ő is végez konyhai munkát;
  • jó látás, szaglás, ízlelés – pl. az ételek minőségének és tálalásának ellenőrzése során;
  • tiszta beszéd – a vendégekkel és a konyhai dolgozókkal való kommunikáció miatt;
  • jó hallás – hiszen meg kell értenie a vendégeket és a konyhai dolgozókat;
  • egészséges szív- és keringési rendszer – a munkával járó feszültség kezelése miatt szükséges.

Az élelmiszerrel és a vendégekkel való érintkezés miatt fertőző betegségek esetén a szakma nem gyakorolható – alkalmasságot igazoló Egészségügyi lappal kell rendelkezni a munkakör betöltése során.

Mozgás- és hallássérültek a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal, a funkciócsökkenés kompenzálásával láthatják el ezt a munkakört.

  • Irányító
  • Megvalósító
  • Közösségi
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Irányító, Végrehajtó