Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Kávézó, teázó üzletvezetője
513113
Kereskedelmi és szolgáltatási foglalkozások
Kereskedelmi és vendéglátó-ipari foglalkozások
Vendéglátó-ipari foglalkozások

A kávézó, teázó üzletvezetője kisebb vendéglátó egységeket, kávézókat, teázókat üzemeltet, vezet. Elsősorban a vendéglátóhely munkafolyamatainak szervezését, és az alkalmazottak irányítását végzi. A kávézó gazdasági és pénzügyi üzemeltetését intézi, adminisztrálja, emellett ő felel a marketing és kereskedelmi stratégia kialakításáért is, valamint a hely rendeltetésszerű üzemeltetéséért. Számára is elengedhetetlen a vendégekkel történő jó kapcsolattartás. 

  • A piaci igények felmérése után a vendéglátóhely arculatát úgy alakítja, hogy az vevőközpontú, kellemes hangulatú, és jövedelmező legyen. Ennek megfelelően határozza meg a vendéglátóhely étel-, és italkínálatát is.
  • Felkutatja azon beszállítókat, akiktől a hely működéséhez szükséges alapanyagokat, eszközöket, és gépeket megfelelő feltételek mellett be tudja szerezni. A megrendelt árut átveszi, minőségi, és mennyiségi ellenőrzést végez.
  • Meghatározza a vendéglátóhely zökkenőmentes üzemeltetéséhez szükséges személyzet létszámát, és az irányukba támasztott szakmai elvárásokat. Ez alapján választja ki a megfelelő szakembereket.
  • Az alkalmazottak képességeinek, a vendégek igényeinek, és a hatósági szabályozásoknak megfelelően meghatározza a munkafolyamatokat, gondoskodik azok betartásáról.
  • Szükség szerintrészt vesz a vendégek kiszolgálásában.
  • Kezeli a pénztárgépet, számlát állít ki, átveszi a termékek ellenértékét.
  • A vendéglátóhely gazdasági működéséről nyilvántartást vezet, kimutatásokat készít.Részt vesz a rendszeres leltárokon, ahol ellenőrzi a készletet, összehasonlítva azt a tényleges fogyással.

OKJ szakképesítés

Név: Vendéglátásszervező-vendéglős

Szint:Emeltszintű

  • Munkakörnyezet:jellemzőenirodában, vagy a kávézó, teázó egyéb területén – akár a pult mögött, vagy a raktárban is – dolgozik, de előfordulhat külső helyszínen történő munkavégzés is a vendéglátóhely adottságaitól függően. A partnerekkel, beszállítókkal, illetve hatóságokkal történő egyeztetés esetén munkája utazással is járhat.
  • Munkaidő:rugalmas munkaidőben dolgozik, beosztása a vendéglátóhely nyitva tartásához igazodik. Munkája során gyakori az esti és a hétvégi munkavégzés. Előfordulhat, hogy munkaszüneti napokon is dolgozni kell. Nem ritka továbbá a hosszú műszakos, akár 12 órás munkavégzés sem.

A kávézó, teázó üzletvezetőjemunkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • ép látás, a gépek, eszközök, alapanyagok pontos használata, a kimutatások elkészítése érdekében;
  • ép karok, kezek és ujjak, a vendéglátó-ipari berendezések kezeléséhez;
  • jó ízlelés, szagérzékelés, az italkészítéshez szükséges feladatokhoz;
  • ép hallás, a vendégekkel, és személyzettel történő kapcsolattartáshoz;
  • tiszta beszéd, a vendégekkel történő kapcsolattartáshoz, és a kollegákkal, beosztottakkal történő együttműködéshez;

fertőzéstől mentes bőrfelület, a szigorú higiéniás követelmények miatt.

  • Megvalósító
  • Irányító
    • Önálló, Csoportos
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Irányító, Végrehajtó
    Kompetenciák