Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Gyorséttermi eladó
923500
Szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglalkozások
Egyszerű szolgáltatási, szállítási és hasonló foglalkozások
Egyéb egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozások

A gyorséttermi eladó a gyorséttermekre jellemző egyszerű és szabvány ételeket készíti el, és szolgálja fel a vendégnek. Alkalmanként maga gondoskodik az étel asztalhoz szállításáról, illetve a maradék elhelyezéséről a szeméttárolóban. Munkájával biztosítja a gyorséttermekre jellemző gyors és pontos kiszolgálást. Minden esetben alkalmazottként dolgozik az adott gyorsétteremben. 

  • Elkészíti az egyszerű ételeket és italokat, pl. szendvicseket, hamburgereket, pizzákat, sült halat és hasábburgonyát, salátát és kávét, üdítőket.
  • Üzemelteti a konyhai nagyberendezéseket, amelyeket az ételek elkészítése során szükséges használnia.
  • Mikrohullámú sütőben vagy sütőben felmelegíti a vendég által kiválasztott készételeket.
  • Összeállítja a rendelés szerint az ételeket, italokat.
  • Rendben tartja a konyhát, az ételkészítő és kiszolgáló területeket.
  • Ellenőrzi a nyersanyagokat, leméri, kicsomagolja és betárolja a hűtőszekrényekbe, és más tároló helyekre.
  • Elmosogatja és helyükre teszi az edényeket és főzőeszközöket.

Nem szükséges hozzá képzés.

  • Munkakörnyezet: munkáját elsősorban a vendéglátó egységen belül végzi. Dolgozhat a kiszolgáló pult mögött, az előkészítőben, vagy a konyharészben.
  • Munkaidő: munkaideje szorosan igazodik az étterem, kifőzde nyitva tartásához és a vendéglátás szempontjából kiemelt időszakokhoz (pl. ebédidő). Ebben a szakmában jellemző a több műszakos munkavégzés, mely sokszor kiterjed az estékre és az ünnepnapokra is, azonban nem haladhatja meg a napi 12 órát.

A gyorséttermi eladó munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • jó állóképesség, a fizikai és szellemi megterhelés csökkentése végett;
  • ép látás, például az adagok kimérésénél, vagy pénzkezelés során;
  • ép hallás a vendégek megértésére;
  • ép végtagok, mind az ételkészítés, mind a kiszolgálás során.

Tanulásban akadályozottak foglalkoztatása esetén fontos a munkafeladatok egyértelművé tétele, a sokoldalú szemléltetés, a munkaműveletek többszöri, ismételt bemutatása, begyakorlása.

  • Megvalósító
  • Tárgyias
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Gondolatokra irányuló, Gyakorlatias
    • Irányító, Végrehajtó
    Kompetenciák