Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Ételkiosztó, tálaló (üzemi-, iskolai konyha)
923604
Szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglalkozások
Egyszerű szolgáltatási, szállítási és hasonló foglalkozások
Egyéb egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozások

Az ételkiosztó, tálaló a sikeres és hatékony munkavégzés érdekében együttműködik a szakácsokkal. Amikor az ételek elkészülnek, az ételkiosztó, tálaló feladata azokat a sorban odaérkező vendégeknek kiporciózni, kiosztani a szakács, konyhafőnök utasításait precízen és pontosan követve.

  • Tízóraira és uzsonnára kenyereket, felvágottakat, zöldségeket szeletel és kiosztja a gyerekeknek. Az ételek mellé kakaót, teát készít.
  • A meleg ételek mellé választható savanyúságokat és salátákat előkészíti és kiporciózza. A tiszta tányérokat és evőeszközöket előkészíti. Kenyeret szeletel, majd kosarakba helyezi.
  • A konyhafőnök utasításainak eleget téve, a szakács által elkészített meleg ételeket tálalja és kiosztja, ügyelve az egységes adagokra.
  • Szelektálja az ételmaradékokat és külön, zárható tároló eszközökbe gyűjti.
  • A keletkező hulladékot szeméttárolóba gyűjti, szükség esetén azt kiüríti.
  • A rá bízott ételeket (felvágottak, savanyúságok) az előírásoknak megfelelően raktározza.
  • Az ételkiosztáshoz használt eszközöket tisztítja és helyére rakja. Gondoskodik a használt gépek, eszközök, berendezések higiéniai előírásoknak megfelelő állapotáról.
  • Betartja az utasításokat, követi a különböző hatósági előírásokat, melyekről a munkáltató vagy közvetlen főnöke tájékoztatást ad.
  • A szakács utasításait követve segít a főzésben, elvégzi vagy közreműködik a terítésben.

A foglalkozás szakképesítés nélkül is betölthető. A könnyebb elhelyezkedés érdekében azonban ajánlott az alábbi szakképesítés megszerzése.

OKJ szakképzés

Név: Konyhai kisegítő

Szint: Alapfokú

  • Munkakörnyezet:állandó helyen, jellemzően a konyhában dolgozik, megfordulhat az étkezde más területein is, például: raktár, hűtőkamra, vendégtér.
  • Munkaidő:a normál munkarend szerint dolgozik, napi 8 órát hétfőtől péntekig, dolgozhat rész munkaidőben, és előfordulhat több műszakos munkavégzés is.

Az ételkiosztó, tálaló (üzemi-, iskolai konyha) munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • jó állóképesség – mert fizikailag fárasztó a munka;
  • ép végtagok – hogy gyorsan tudjon mozogni és ügyesen tudja kezelni a konyhai eszközöket;
  • ép látás – például a kiosztásra kerülő ételek minőségének és mennyiségének ellenőrzéséhez.

Hallás- és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört.

  • Tárgyias
  • Megvalósító
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Gondolatokra irányuló, Gyakorlatias