Tartsd velünk az irányt!

Foglalkozás adatlap

Foglalkozas adatlap
Konyhai dolgozó
923611
Szakképzettséget nem igénylő (egyszerű) foglalkozások
Egyszerű szolgáltatási, szállítási és hasonló foglalkozások
Egyéb egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozások

A konyhai dolgozó a sikeres és hatékony munkavégzés érdekében együttműködik a konyha összes dolgozójával. Munkája során jellemzően alapvető konyhai előkészítő és tisztítási feladatokat végez.

  • Felmossa és felsöpri a konyha kövezetét, letisztítja a munkafelületeket, falakat, gépeket és berendezéseket, tisztán tartja a szemeteseket és az edényeket elmosogatja.
  • Kezeli és szakszerűen tárolja, majd eltávolítja a konyhán keletkezett különféle hulladékokat.
  • A főzéshez szükséges nyersanyagokat és eszközöket behordja a munkaterületre.  A nyersanyagot az előírásnak megfelelően feldolgozza, a fel nem használt anyagok szakszerű tárolásáról gondoskodik. A munkája során használt gépeket szakszerűen megtisztítja és elpakolja.
  • A szakács utasításait követve segít a főzésben, munka végeztével szakszerűen megtisztítja és elpakolja a kézi eszközöket. Elvégzi, vagy közreműködik a terítésben és az ételek kiosztásában.
  • Miután a vendégek távoztak, a tányérokat, edényeket elmossa, és a helyükre rakja, az ételmaradékokat összegyűjti.
  • Betartja az utasításokat, követi a különböző hatósági előírásokat, melyekről a munkáltató vagy közvetlen főnöke tájékoztatást ad.

A foglalkozás szakképesítés nélkül is betölthető. A könnyebb elhelyezkedés érdekében azonban ajánlott az alábbi szakképesítés megszerzése.

OKJ szakképzés

Név: Konyhai kisegítő

Szint: Alapfokú

  • Munkakörnyezet:állandó helyen, jellemzően a konyhában dolgozik, megfordulhat az étkezde más területein is, például: raktár, vendégtér.
  • Munkaidő:munkahete általában változó beosztás szerint alakul, előfordulhat akár folyamatos műszak, hétvégi, ünnepnapi munkavégzés is. Terhelése szezonális ingadozást mutat, a nyári időszakban emelkedik.

A konyhai dolgozó munkakör betöltéséhez az alábbiaknak kell megfelelni:

  • jó állóképesség – hiszen a nap során végig talpon kell lenni;
  • ép végtagok – hogy gyorsan tudj mozogni és ügyesen tudd kezelni a konyhai eszközöket;
  • ép látás – például a tálalásra kerülő ételek minőségének és mennyiségének ellenőrzéséhez.

Hallás- és értelmi sérültek a sérülés típusától és mértékétől függően láthatják el ezt a munkakört.

  • Tárgyias
  • Megvalósító
    • Tárgyias, Személyközpontú
    • Beltéri helyszínen, Kültéri helyszínen
    • Gondolatokra irányuló, Gyakorlatias