Tartsd velünk az irányt!

Az online tanácsadás bemutatása

Előfordulhat, hogy olyan probléma adódik a pályaválasztásod során, amellyel egyedül már nem tudsz megküzdeni, és szakemberhez fordulnál segítségért.

Pályatanácsadóink segítenek neked abban, hogy megfelelő döntéseket tudj hozni a tanulás vagy a munka világában. Az online tanácsadás gyors, ingyenes, könnyen használható és folyamatosan elérhető. Te se hezitálj, regisztrálj most, és lépj kapcsolatba tanácsadóinkkal!

Nincs még határozott elképzelésed, hogy mi szeretnél lenni, ha nagy leszel? Úgy érzed, hogy pályaválasztási döntésed meghozatalához segítségre lenne szükséged? De ódzkodsz attól, hogy elmenj egy tanácsadó irodába?

Akkor az online tanácsadás lehet számodra a jó megoldás.

Online tanácsadás? Itt megtudhatod, hogy ez mit jelent pontosan!

Ma már szinte mindent elérhetsz az interneten. Információkhoz juthatsz, online vásárolhatsz, e-mailen, skype-on és különböző közösségi oldalakon keresztül oszthatod meg a veled történő eseményeket, így tarthatod a kapcsolatot barátaiddal, ismerőseiddel.
Miért ne kérhetnél online tanácsot, ha kérdésed adódik a pályaválasztással kapcsolatban? Online tanácsadáskor az interneten keresztül szakemberek segítenek neked, hogy jobban el tudj igazodni pályaválasztásodat érintő kérdésekben, és így jó döntéseket tudj hozni életednek ezen a fontos területén.
Nincs más teendőd, mint hogy regisztrálj! Ezt követően azonnal, ingyenesen igénybe veheted a szolgáltatást! Regisztráció után itt tudsz belépni.

Mindenekelőtt regisztrálnod kell honlapunkon, melyet ide kattintva azonnal megtehetsz. Ne aggódj, a szolgáltatás anonim, tehát Te és a tanácsadó személye is ismeretlen marad.
Az online tanácsadás ingyenes. Tanácsadóinknak megírhatod kérdéseidet, leírhatod problémáidat, amelyekre rövidesen válaszolnak. Az üzeneteket csak szakembereink olvassák, akiket köt a titoktartási kötelezettségük. A hozzánk küldött kérdéseket bizalmasan kezeljük, és nem tesszük közzé őket – csak amennyiben úgy nyilatkozol, hogy a feltett kérdéseidet, illetve az arra kapott válaszokat mások is láthatják, vagyis publikussá akarod tenni őket.

Miért és mikor érdemes igénybe venned az online tanácsadást?

• Ha kérdéseid vannak a pályaválasztással, továbbtanulással kapcsolatban
• Ha szeretnél megalapozott döntést hozni, de bizonytalan vagy, és nincs kihez fordulnod
• Ha az iskolatípusok, az induló képzések és a különféle szakmák kapcsán kérdéseid vannak
• Ha úgy érzed, hogy írásban egyszerűbben fejezed ki magadat, mint szóban
• Ha feszélyez, hogy egy tanácsadó irodában kell beszélgetned egy felnőttel
• Ha a lakóhelyed közelében nincs segíteni tudó szakember
• Ha úgy érzed, így látatlanul könnyebb megnyílni, őszintén beszélni a pályaválasztási, továbbtanulási kérdéseidről, problémáidról, elképzeléseidről


Mielőtt belefognál üzeneted megírásába, először regisztrálj, nézz körbe a Nemzeti Pályaorientációs Portálon, hiszen itt sok kérdésedre választ kaphatsz.
Érdeklődésed és képességeid megismerésére Kérdőíveket tölthetsz ki, izgalmas foglalkozásokat ismerhetsz meg a Foglalkozásbemutató filmek és Foglalkozás leírások megtekintésével, különféle Keresők is segítenek a választásban.
Jó ötlet az is, hogy beszélgess szüleiddel, tanáraiddal, barátaiddal hiszen véleményük és észrevételeik szintén hasznosak lehetnek pályaválasztási döntéseid meghozatalában.

Még mindig úgy érzed, hogy nem kaptál választ kérdésedre? Akkor az online tanácsadás segíthet neked! Regisztrálj itt, vagy lépj be!

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hogyan működik az online tanácsadás?

Az alábbi ábra az online tanácsadás folyamatát szemlélteti, vagyis azokat a lépéseket, amelyeken keresztül választ találhatsz kérdéseidre, és megoldást a problémáidra.
A folyamatábra pontjaira kattintva megtudhatod, hogy az egyes lépéseknél mi történik, mi lesz a feladatod, illetve mire számíthatsz.

1. Lépj be!

Ahhoz, hogy igénybe vedd az online tanácsadást, regisztrálnod kell, melyet ide kattintva azonnal megtehetsz. Ha már korábban regisztráltál, akkor lépj be itt.
Belépés után Saját kérdéseim menüpont alatt megnézheted eddigi üzenetváltásaidat, vagy új témakör választásával új tanácsadási folyamatot is kezdeményezhetsz.
2. Válassz témakört!

Az online tanácsadás rendszerében a pályaorientációt érintő, előre meghatározott témakörökben tehetsz fel kérdéseket. Üzeneted megírása előtt az alábbi témakörökből választhatod ki, ami téged leginkább érdekel, amelyikbe kérdésed illeszkedik.
 
Általános iskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben akkor tedd fel a kérdésedet, ha általános iskolás vagy, és például olyan kérdésekre keresed a választ, hogy milyen szakmát tanulj, vagy milyen középiskolát válassz.
Középiskolások pályaorientációja
Ebben a témakörben akkor indítsd el a kérdésedet, ha középiskolás vagy, szeretnél még továbbtanulni és pályaválasztás előtt állsz, vagy szeretnél kilépni a munka világába, és ezzel kapcsolatban vannak kérdéseid.
Szakképzéssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsd el a kérdésedet, ha szeretnél szakmát tanulni, de nem tudod, hogy merre indulj el, melyik a megfelelő szakma a számodra, milyen képző intézményt válassz.
Akár középiskolás vagy, akár már középiskola után felnőttként döntöttél a szakmatanulás mellett, ha kérdésed középpontjában a szakma áll, akkor innen indítsd el az üzenetedet!
Felsőfokú továbbtanulással kapcsolatos kérdések  
Ebben a témakörben akkor tedd fel a kérdésedet, ha az érettségi vizsgát követően felsőoktatási intézményben szeretnél továbbtanulni, azonban úgy érzed, segítségre szorulsz a megfelelő szak és/vagy felsőoktatási intézmény kiválasztásában.
Felnőttkori tanulással kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor indítsd el a kérdésedet, ha felnőttkori tanulással, szakképzéssel kapcsolatban vannak problémáid, akár azért, mert elavult a korábbi szakképzettséged, akár az intézményrendszerrel, a lehetséges képzési helyekkel kapcsolatban szeretnél tájékozódni.
Munkavállalással- álláskereséssel kapcsolatos kérdések
Ebben a témakörben akkor tedd fel a kérdésedet, ha az elhelyezkedéssel, munkavállalással kapcsolatban szeretnél útmutatást.

3. Írd meg a kérdésedet!

Miután elolvastad a témakörök leírását, és kiválasztottad a kérdésednek megfelelő témakört, megírhatod az üzenetedet.
Az üzeneted elküldése előtt még el kell döntened azt is, hogy szeretnéd-e, hogy a kérdéseidet és az arra kapott válaszokat rajtad és a tanácsadón kívül láthassa-e más is, vagyis hogy az üzenetváltások publikusak legyenek-e vagy sem.
Itt szeretnénk felhívni a figyelmedet az alábbiakra:
- A publikusnak indított kérdés állapotán nem lehet változtatni, vagyis ha az publikusnak indult, akkor a tanácsadási folyamat végéig az is marad.
- A publikus üzenet esetén egy moderátor jóváhagyása után jelenik meg az üzenet a Mások kérdezték menüpont alatt.

A regisztrációnál már elfogadtál egy általános jogi és adatvédelmi nyilatkozatot. Kérdéseid feltevéséhez ezen kívül az Online tanácsadásra vonatkozó jogi és adatvédelmi nyilatkozat elfogadására is szükséged van. Ha nem értesz mindent, ami a nyilatkozatban szerepel, kérd meg szüleidet/tanárodat, hogy segítsenek az értelmezésben.

Az egyes üzenetek elküldésével igazolod, hogy a nyilatkozatot elolvastad, megértetted és elfogadtad.

4. Várd meg a választ!

Üzeneted elküldését követően szakembereink egy héten belül válaszolnak.
Addig is nézelődhetsz, és hasznos információt szerezhetsz a hasonló kérdéseket érintő publikus üzenetváltások között a Mások kérdezték menüpontban.
5. Értékeld a tanácsadást!

Ha választ kaptál a feltett kérdéseidre, és további információra már nincsen szükséged, a tanácsadó lezárja a tanácsadási folyamatot. Miután az üzenetváltás lezárásra került, az üzenet státuszánál a lezárt jelző szerepel.
Ekkor lehetőséged van a tanácsadás értékelésére, amelyet elégedettségedtől függően egy 1-től 5-ig terjedő skálán tudsz pontozni (5=teljesen elégedett vagy a tanácsadással, 1= elégedetlen vagy a tanácsadással). Az értékelés nem kötelező, de ezzel nagyban elősegíted, hogy egyre színvonalasabb szolgáltatást tudjunk nyújtani. Előre is köszönjük, hogy szánsz erre egy kis időt! Nekünk fontos a véleményed!