Tartsd velünk az irányt!

Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó

Foglalkozás rövid bemutatása

A táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó a táplálkozástudomány gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos feladatok összességét látja el. Munkája során többek között az alábbi tevékenységeket végzi:

  • Adatokat gyűjt és értékel. Az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatokat begyűjti, ezeket rendezi és értékeli.
  • Táplálkozással kapcsolatos számításokat végez. Kiszámolja az egyes egyének számára szükséges tápanyagmennyiséget, ennek megfelelő összetételét, az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmát.
  • Étrendet tervez. Kialakítja a megfelelő tápanyag tartalmú és megfelelő minőségű diétát egészséges egyének vagy betegcsoportok számára. Ez lehet például diétás, reform-, vagy fogyókúrás étrend.
  • Kórházakban, gyógy-intézményekben felügyeli, ellenőrzi az ételek előállítását. Gondoskodik a kialakított étrendnek megfelelő (például: cukros, epés stb.) ételek biztosításáról, minőségüket ellenőrzi.
  • Együttműködik a kórház, gyógyintézet szakembereivel. A betegek gyógyulása érdekében egyezteti és összehangolja munkáját az orvosok, ápolók, más szakemberek tevékenységével.
  • Képzéseket, oktatásokat tart. A táplálkozással kapcsolatos programokat tervez, bonyolít le és értékel. Részt vesz egyének és közösségek oktatásában, képzésében a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében.
  • Élelmiszereket vizsgál, tanulmányoz. Megkeresi, vagy akár fejleszti a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszereket, táplálék kiegészítőket, ételeket.
  • Tudását fejleszti. Táplálkozástudománnyal kapcsolatos konferenciákra jár, szaklapokat, szakirodalmat olvas, amennyiben kutatásokat végez, azokat közzé teszi.